ΠΑΟΚ: Πότε γυρίζουν Ολιβέιρα και… Ζίβκοβιτς;

Δημήτρης Τσορμπατζόγλου
Ο Δημήτρης Τσορμπατζόγλου γράφει για τα ζητήματα που προέκυψαν στον ΠΑΟΚ μετά και τον αγώνα κόντρα στον Άρη, ενώ όλοι τώρα ετοιμάζονται για τον τελικό με την Μίντιλαντ.

Η ομάδα του Λουτσέσκου δεν έβαλε γκολ στους Δανούς της Μίντιλαντ, δεν τα κατάφερε και απέναντι στον Άρη. Πέρα από το ότι ο ΠΑΟΚ δεν κέρδισε αυτά τα ματς, πρέπει να παραδεχθούμε ότι δυσκολεύτηκε αρκετά και στη δημιουργία. Άρα… Απέναντι στις δύο αθλητικές ομάδες (πολύ περισσότερο στη Μίντιλαντ) ο ΠΑΟΚ δεν κατάφερε να ανταπεξέλθει στο πρέσινγκ και δεν βρήκε τον τρόπο να δημιουργήσει αρκετές προϋποθέσεις για γκολ…

Απέναντι στον Άρη βέβαια, προέκυψαν μερικά θετικά στοιχεία, στα οποία μπορούμε να σταθούμε:

- Ο Λουτσέσκου προχώρησε σε έξι αλλαγές, χωρίς να διαταραχθεί η συνοχή ή η ποιότητα της ομάδας. Κάπως έτσι, σε αυτή την κρίσιμη περίοδο (αλλά και μέχρι το τέλος) ο ΠΑΟΚ έχει ετοιμοπόλεμους πολλούς ποδοσφαιριστές. Σε αυτό το πολύ δύσκολο Πέμπτη-Κυριακή, πάνω από 15 παίκτες αγωνίστηκαν άνω των 60 λεπτών και σε αυτούς ΔΕΝ συμπεριλαμβάνεται ο Κούρτιτς!

- Σε δύο δύσκολα εκτός έδρας ματς, ο ΠΑΟΚ ήταν καλά οργανωμένος και δεν δέχθηκε πολλές φάσεις από τους αντιπάλους. Τα clean sheets έχουν αυξηθεί, ενώ η μεμονωμένη απόδοση του Πασχαλάκη, του Ίνγκασον, του Κρέσπο, του Σάστρε, του Λύρατζη έχει βελτιωθεί πάρα πολύ. Προχθές ήταν πολύ καλός και ο Μιχαηλίδης.

- Ο ΠΑΟΚ τελείωσε πολύ καλά τον αγώνα κόντρα στον Άρη. Βλέποντας τις ομάδες, τις δυνάμεις και τη νοοτροπία τους, πίστευες ότι ο ΠΑΟΚ ήταν ο ξεκούραστος ή αυτός που «καίγονταν» για το αποτέλεσμα. Ήταν ένα καλό σημάδι, για μία ομάδα που συνεχώς αποδεικνύει ότι και από πλευράς φυσικής κατάστασης είναι πολύ καλά, ενώ από νοοτροπία ο Λουτσέσκου συνεχίζει να περνάει τα μηνύματά του.

Κάπως έτσι ο ΠΑΟΚ απέτυχε να κερδίσει τα δύο παιχνίδια, αλλά… δεν χάθηκε όσον αφορά στους στόχους του. Έχει μείνει ζωντανός στην Ευρώπη και αφού αυτό το ματς ακολουθεί, έχει περάσει και το κατάλληλο μήνυμα.

«Τελικός…» είπε ο Βιεϊρίνια το βράδυ της Πέμπτης στη Δανία! «Τι να πω; Τελικός…» αναφώνησε και ο Πασχαλάκης προχθές στο Κλεάνθης Βικελίδης.

Αυτοί οι παίκτες του ΠΑΟΚ γνωρίζουν καλά από τελικούς. Τα περασμένα χρόνια, αλλά και φέτος. Έδωσαν έναν τέτοιο το καλοκαίρι στην Κροατία και πέρασαν με 0-2. Έδωσαν έναν ακόμη στα προημιτελικά του κυπέλλου με την ΑΕΚ και παρά το ότι στο 90΄ έχαναν, πέρασαν και από εκεί με νίκη. Τους τελικούς τους κερδίζουν και γι’ αυτό ετοιμάζονται ενόψει Πέμπτης…

Στο καθαρά ποδοσφαιρικό κομμάτι, το μεσοεπιθετικό έλλειμμα ποιότητας συνεχίζει να… φωνάζει. Όταν στα πιο δύσκολα ματς το συνδυαστικό ποδόσφαιρο δεν βγαίνει-αποδίδει μέσα στο γήπεδο, εκεί περιμένεις την ατομική ποιότητα παικτών να κάνει τη διαφορά. Ειδικά στο ματς με τον Άρη, όλο το βάρος έπεσε στον Μπίσεσβαρ. Αυτός που κανείς δεν υπολόγιζε στο ξεκίνημα, αυτόν από τον οποίο τώρα (ελλείψει άλλου) όλοι περιμένουν την έμπνευση που μπορεί να οδηγήσει στο γκολ. Το έκανε αρκετές φορές φέτος. Κόντρα στον Άρη, φρόντισε να βρεθεί 4-5 φορές σε επίκαιρη θέση, αλλά… δεν τα κατάφερε.

Κάπως έτσι και ενώ πολλές φορές έχω αναφέρει ότι με αυτό το ρόστερ ο ΠΑΟΚ έφθασε στο ταβάνι της απόδοσής του, όλοι αναρωτιούνται πολύ πιο έντονα: «Πότε επιτέλους γυρίζει ο Νέλσον Ολιβέιρα μπας και… τη μισή φάση την κάνει γκολ, έτσι ακριβώς όπως έδειξε ότι μπορεί να κάνει και στην προετοιμασία;».

Μαζί βέβαια με τον Πορτογάλο, τα ερωτήματα αρχίζουν και πληθαίνουν για τον Αντρίγια Ζίβκοβιτς;

Αν σε αυτή την ομάδα με τους… Μουργκ, Ντόουγκλας στο 10 και Μιτρίτσα, Ζαμπά ΔΕΝ μπορεί –εκεί μπροστά- να κάνει τη διαφορά ΟΥΤΕ ο Ζίβκοβιτς, τότε πώς και από ποιον να περιμένει η ομάδα, ειδικά στα πολύ μεγάλα ματς που έρχονται;

Ο Σέρβος, ποιοτικότερος του ΠΑΟΚ είναι μακριά από το γκολ, από τις τελικές ενέργειες, μακριά από την αντίπαλη περιοχή. Γενικώς, είναι μακριά από τον καλό του εαυτό. Όπως και να το κάνουμε, αν δεν τον βρει κι αυτός, δύσκολα τα πράγματα για τον ΠΑΟΚ….

Τέλος πάντων…

Ενόψει Πέμπτης δεν μετράει τίποτα. Ούτε ποιος θα παίξει, ούτε πώς. Δεν μετράει αν βρέχει, αν φυσάει, αν και πόσο κόσμο θα έχει, αν ο ΠΑΟΚ δεχθεί γκολ, αν έχει απουσίες. Ό τι και αν συμβεί πριν και στη διάρκεια, η ομάδα του Λουτσέσκου, αυτοί οι παίκτες, πρέπει να βρουν τον τρόπο για να περάσουν. Είτε παίξουν 90 λεπτά, είτε 120 είτε αν χρειαστεί να… περάσει πολλή ώρα μετά τα μεσάνυχτα εκτελώντας πέναλτι.