Wyscout analysis: Ο Κορνέλιους έκανε με τον Παναθηναϊκό το κορυφαίο εν Ελλάδι παιχνίδι του

Γιώργος Ντυμένος
Ο Καναδός κεντρικός αμυντικός του Παναιτωλικού άγγιξε το «τέλειο» κόντρα στους «πράσινους», όπου και επιβεβαίωσε πως είναι ένας στόπερ που ξέρει (αρκετή) μπάλα.

Ηταν 12 Ιουλίου του περασμένου καλοκαιριού όταν ο Παναιτωλικός ανακοίνωσε την απόκτηση του Ντέρεκ Κορνέλιους και ο κεντρικός αμυντικός από τον Καναδά έγινε κάτοικος Αγρινίου. Διεθνής με το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα της χώρας του αλλά άγνωστος, κακά τα ψέμματα, στο ευρύτερο κοινό προέβαλε τότε ως ένα «στοίχημα» για τα «καναρίνια».

Το deal τους με το Βανκούβερ του MLS που ανήκει αφορά τον δανεισμό του για 1,5 σεζόν... και βλέπουμε, ενώ οι πρώτες πληροφορίες που έφτασαν για εκείνον έκαναν λόγο πως πρόκειται για έναν στόπερ που είχε «πολλά να δώσει» και παράλληλα διαθέτει τεχνική. Ο λόγος δεν ήταν άλλος από το ότι μέχρι τα 20 του έπαιζε επιθετικός και για αυτό διαθέτει τα σχετικά χαρακτηριστικά.

Από τα πρώτα κιόλας ματς με τα «καναρίνια» ξεχώρισε, αλλά πλέον δεν είναι υπερβολή αν ειπωθεί ότι μετατράπηκε σε έναν εκ των ηγετών τους. Με αποκορύφωμα το τελευταίο διάστημα που δίπλα του καθιερώθηκε ο Ούγκο Λάρσον και ο Παναιτωλικός κράτησε το μηδέν και στα 3 ματς που ξεκίνησαν πλάι-πλάι στην «καρδιά των μετόπισθέν» του, επίτευγμα που είχε να συμβεί για το club από τον Μάρτιο του 2017 (στο πλαίσιο πάντα της μεγάλης κατηγορίας)! Το συγκεκριμένο δεδομένο μόνο ως τυχαίο δεν μπορεί να θεωρηθεί καθώς φαίνεται πως έχουν «κουμπώσει», ο ένας συμπληρώνει τον άλλον και η παρουσία του Σουηδού επιτρέπει στον 24χρονο να αναλαμβάνει περισσότερες δημιουργικές πρωτοβουλίες.

Μάλιστα στο 1-0 του Σαββάτου με τον Παναθηναϊκό ο Κορνέλιους έκανε το καλύτερο εν Ελλάδι παιχνίδι του, τηρουμένων όλων των αναλογιών (αντίπαλη ομάδα, αντίπαλοι φορ, δικές του επιδόσεις κτλ). Ναι μεν υπέπεσε στην παράβαση του πέναλτι που απέκρουσε ο Γιάννης Ανέστης, αλλά σε όλο το υπόλοιπο χρονικό διάστημα «φλέρταρε» με το τέλειο και μέσω του Wyscout αποτυπώνεται ανάγλυφα τι έκανε/πέτυχε μέσα στις τέσσερις γραμμές, όπου κάποιες στιγμές παρουσιάζονταν... απροσπέλαστος.

Το πλέον χαρακτηριστικό στοιχείο που... επιβεβαιώνει την παραπάνω διαπίστωση είναι οι 10 «απομακρύνσεις» του σε παράλληλες ή σέντρες των «πράσινων». Κυρίως στα τελευταία λεπτά ήταν σα να έπαιζαν 2 Κορνέλιους στην περιοχή των γηπεδούχων, ενώ την ίδια στιγμή είχε και 2/2 πετυχημένα τάκλιν και 5/8 κερδισμένες ανασταλτικές «μονομαχίες». Δηλαδή «καθάρισε» 10 «υποσχόμενες» επιθέσεις του «τριφυλλιού» με την μπάλα κάτω ή στον αέρα και «επικράτησε» στις 7 από τις 10 προσωπικές αμυντικές ενέργειες που ενεπλάκη (5/8 «μονομαχίες», 2/2 τάκλιν).


Που «πάτησε» στο παιχνίδι με τον Παναθηναϊκό

Ωστόσο δεν... έμεινε στα «καθαρά» καθήκοντα ενός στόπερ αλλά βοήθησε τα μέγιστα και στο κομμάτι του «κυανοκίτρινου» build up. Ο Παναιτωλικός δεν κράτησε πολύ μπάλα απέναντι στον Παναθηναϊκό και κυρίως στο πρώτο ημίχρονο δέχθηκε πίεση ψηλά (η κατοχή του εκείνο το διάστημα κυμαίνονταν στα επίπεδα του 30%), ωστόσο εκείνος εκμηδένισε τα λάθη του και έτσι δεν «πούλησε» την κατοχή στο αμυντικό τρίτο της ομάδας του. Συνολικά πάσαρε με ποσοστό επιτυχίας στα επίπεδα του 90% (26/29) και οι 3 άστοχες μεταβιβάσεις του αφορούσαν μακρινές μπαλιές (2/5 συνολικά), ενώ εκ των 26 σωστών του οι 10 ήταν προωθητικές (όχι παράλληλες κτλ) και οι 2 στο επιθετικό τρίτο.

@Photo credits: eurokinissi