Τι μπορεί να κάνει ο Κανέ κι αν κρύβει κάτι η κίνηση του Ολυμπιακού

Κώστας Νικολακόπουλος
Ο Κ. Νικολακόπουλος γράφει στο blog του στο gazzetta για την κίνηση του Ολυμπιακού να φέρει πίσω τον Μαμαντού Κανέ.

Είναι αλήθεια ότι ο Ολυμπιακός μας αιφνιδίασε με την απόφαση του να φέρει πίσω τον Μαμαντού Κανέ από το Αζερμπαϊτζάν. Υπό την έννοια, ότι μέχρι πρότινος διέψευδε κατηγορηματικά ότι θα έκανε ακριβώς αυτό το πράγμα, με την εξήγηση μάλιστα ότι υπάρχει πρόβλημα με τις θέσεις των ξένων.

Η άφιξη του 25χρονου (22.1.1997) Κανέ κατ΄ αρχάς δημιουργεί δύο ερωτηματικά: Πρώτον, αν ήρθε για να μείνει η, για να δοθεί κάπου δανεικός. Και δεύτερον, αν μείνει, σημαίνει ότι θα φύγει κάποιος άλλος ξένος παίκτης; Οι απαντήσεις που δίνονται είναι: πρώτον, ήρθε για να μείνει κι όχι για να δοθεί δανεικός. Και δεύτερον, δεν θα φύγει κάποιος ξένος μέχρι τέλος Γενάρη, δεν θα αδειάσει δηλαδή άλλη θέση ξένου και θα την πάρει ο διεθνής (13 φορές-2 γκολ) με τη Γουϊνέα μέσος.

Αναμένουμε, βεβαίως, την 31η του μήνα για να επιβεβαιώσουμε τις απαντήσεις. Απλά από αυτές εικάζουμε ότι ο Κανέ έρχεται ως μία εξτρά λύση για τη θέση κυρίως του αμυντικού χαφ, όπου μοναδικός κλασικός κόφτης είναι ο Εμβιλά, με συνέπεια περιστασιακά να καλύπτουν τυχόν απουσίες του κατά βάση οκτάρια (Μαντί, Μπουχαλάκης, Κούντε). Όπως οκτάρια περισσότερο κι όχι εξάρια είναι και τα δύο παιδιά του Ολυμπιακού Β, ο Σουρλής κι ο Ξενιτίδης.

Να έχουμε δε υπόψιν μας ότι ο Κανέ είναι ένας ενδιαφέρον κεντρικός μέσος, εξαροκτάρι περισσότερο, παρά οκταροεξάρι. Δεν είναι κόφτης που μόνο κόβει και δεν ξέρει μπάλα. Ίσα ίσα-θα κλέψει μπάλα και θα πασάρει καλά. Και θα κόψει επιθέσεις του αντίπαλου και θα αλλάξει το παιχνίδι στα πλάγια. Θα βγει αποφασιστικά πρώτος στην μπάλα, αλλά και θα χωθεί στην αντίπαλη περιοχή για να σκοράρει, αφού έχει αρκετά καλά τελειώματα, και από το 20-22 μέτρα. Θα μαρκάρει πιεστικά για να κόψει, ακόμη και πολύ ψηλά, στις παρυφές της περιοχής του αντίπαλου, αλλά και θα την «τρέξει» την μπάλα.

Κοινώς, έχει ποιότητα αυτό το παιδί. Προσέξτε, δεν λέω ότι είναι…σούπερ-και τα δείγματα που έχουμε για την αξία του προέρχονται από την παρουσία στην Εθνική του και το πρωτάθλημα του Αζερμπαϊτζάν (που έχει δυο-τρεις απλά καλές ομάδες, την Νέφτσι, την Γκαμπάλα και την Γκαραμπάγκ). Λέω ότι απ΄όσα είδα ο Κανέ μοιάζει για παίκτης που μπορεί να βοηθήσει. Είναι κοντρολαρισμένος, παίζει στρωτό ποδόσφαιρο, κρατάει μπάλα (εξ ου και μπορεί να παίξει με την ίδια ευχέρεια και οκτάρι) και αν ήταν και λίγο πιο ψηλός (1μ72 το ύψος του) θα ήταν σίγουρα και πιο χρήσιμος στον αέρα, όπου εκεί έχει ένα μειονέκτημα, για αμυντικός χαφ.

Έχει κάποιες διεθνείς παραστάσεις (15 ευρωπαϊκά παιχνίδια) και κάπως έτσι άλλωστε τον τσίμπησε ο Ολυμπιακός τον Αύγουστο από τη Νέφτσι, βλέποντας τον στα δύο μεταξύ τους παιχνίδια για τα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ, με το transfermarkt να αναφέρει ότι η αγορά του κόστισε 700 χιλ. Ευρώ. Από την στιγμή που χρίστηκε διεθνής, το Νοέμβρη του 2020, δεν έχει παίξει σε μόλις τρία από τα 17 παιχνίδια της Εθνικής του, συνήθως συνυπάρχοντας στην τριάδα του κέντρου με τον Μαντί Καμαρά και τον Ντιαβαρά της Ρόμα, κι έχοντας μπροστά τους τον Κεϊτά της Λίβερπουλ.

Με τον Ολυμπιακό να έχει να δώσει μέσα στο προσεχές τρίμηνο μίνιμουμ 22 παιχνίδια, που μπορούν να γίνουν 26 με προκρίσεις επί του Παναιτωλικού και της Αταλάντα, ίσως δεν είναι κακή ιδέα να έχει ο Μαρτίνς και μία επιπλέον επιλογή, ιδίως όσο ο Κούντε για διάφορους λόγους δεν προσαρμόζεται. Και ανάλογα με το τι θα δείξει σε αυτό το εξάμηνο ο Κανέ, ποιος ξέρει, μπορεί να κερδίσει για τη νέα σεζόν μία θέση στο ρόστερ, σε σχέση και με τυχόν αλλαγές στη μεσαία γραμμή, ξέροντας ότι π.χ. ο Μαντί είναι πάντοτε ένας παίκτης που έχει αγορά.

Το ζήτημα είναι ότι για να παίζει ο Κανέ θα πρέπει πλέον να μένουν δύο ξένοι εκτός 20άδας, αφού θα υπάρχουν εφτά (Σισέ, Μπα, Μαντί, Αγκιμπού, Κούντε, Ονιεκουρού οι άλλοι έξι), χωρίς να υπολογίζω τον Λοβέρα, γιατί πολύ απλά δεν φαίνεται να τον υπολογίζει κι ο προπονητής. Και μέχρι τώρα, έπρεπε να μένει ένας έξω, συνήθως ο Μπα η, άλλοτε ο Κούντε κι άλλοτε ο Ονιεκουρού.

Κι αυτό θα είναι ένα θέμα. Εκτός αν κάποιος φύγει μέχρι τη Δευτέρα!

Άσχετο: H Πόρτο όντως πρότεινε στον Ολυμπιακό μέσα στα ανταλλάγματα της μεταγραφής του Σεμέδο να μπει κι ο Αφόνσο Σόουσα, ο 22χρονος μεσοεπιθετικός της Μπελενένσες (του οποίου το 50% κρατάει η Πόρτο). Μόνο που ο Ολυμπιακός αρνήθηκε την σχετική ιδέα που έριξαν στο τραπέζι οι Πορτογάλοι. Και γενικά δεν θέλει έμψυχα ανταλλάγματα στο deal.