Πεναλτάκιας ο διαιτητής του ντέρμπι, ποια ομάδα πρέπει να προσέξει πιο πολύ!

Κώστας Νικολακόπουλος
Ο Κ. Νικολακόπουλος καταγράφει στο blog του στο Gazzetta τα δεδομένα για τον Πολωνό διαιτητή του Ντέρμπι.

Για τον διαιτητή του ντέρμπι ανάμεσα στον Παναθηναϊκό και τον Ολυμπιακό, ένα μπορώ να ξέρω: ότι οι ποδοσφαιριστές των δύο ομάδων, και κυρίως του Ολυμπιακού, πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί! Για τον απλούστατο λόγο ότι ο Πολωνός Ρατσκόφσκι μάλλον είναι αυτό που λέμε ποδοσφαιρικά…πεναλτάκιας!

Ο διεθνής ρέφερι (γενικά δεν έχει δώσει δικαιώματα μέχρι τώρα στην καριέρα του) έχει παίξει μέχρι στιγμής στη φετινή σεζόν σε τέσσερα διεθνή παιχνίδια και στα δύο έχει σφυρίξει πέναλτι. Πέρυσι δε, έχοντας παίξει συνολικά 12 διεθνή παιχνίδια είχε σφυρίξει εννιά πέναλτι! Άρα, η σούμα λέει ότι ο Πολωνός (που είχε σφυρίξει το Μπάγερν-Ολυμπιακός 2-0 πρόπερσι) εδώ κι ενάμιση χρόνια σε 16 διεθνείς αγώνες στους οποίους έχει διαιτητεύσει, έχει καταλογίσει 11 πέναλτι! Να είναι άραγε συμπτωματικό; Δύσκολο, αν παρατηρήσουμε ότι τη σεζόν 2019-20 στο πολωνικό πρωτάθλημα, είχε παίξει σε 25 παιχνίδια και είχε σφυρίξει 16 πέναλτι!

Ιδιαιτέρως πρέπει να είναι προσεκτικοί, κατά την γνώμη μου, οι παίκτες του Ολυμπιακού, γιατί τα τελευταία χρόνια έχουν υποπέσει σε τρία πέναλτι σε εκτός έδρας ντέρμπι με τον ΠΑΟ, ενώ οι «πράσινοι» έχουν παραχωρήσει μόνο ένα.

Στο περσινό ΠΑΟ-Ολυμπιακός 1-4 στη Λεωφόρο για τα πλέι οφς είχε κερδίσει πέναλτι ο ΠΑΟ και το είχε χάσει ο Βιγιαφάνιες (απόκρουση του Σα) με το σκορ στο 0-2.

Στο προπέρσινο ΠΑΟ-Ολυμπιακός 0-0 στο ΟΑΚΑ για τα πλέι οφς είχε κερδίσει πέναλτι ο Ολυμπιακός και το είχε χάσει ο Βαλμπουενά (απόκρουση Διούδη) Την ίδια σεζόν, στο ΠΑΟ-Ολυμπιακός 1-1 στο ΟΑΚΑ αλλά στην κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος, είχε κερδίσει δύο πέναλτι ο Παναθηναϊκός. Ο Σα είχε πιάσει το πρώτο, του Μακέντα, αλλά ο Μολό είχε ισοφαρίσει με το δεύτερο στο 90ο λεπτό.

Γενικά είναι πολύ σπάνιο φαινόμενο πέναλτι υπέρ του Ολυμπιακού παίζοντας εκτός έδρας με τον Παναθηναϊκό. Εκείνο του Βαλμπουενά πρόπερσι (ο ίδιος το είχε κερδίσει και ο ίδιος το είχε χάσει) είναι το μοναδικό τα 20 τελευταία χρόνια, μετά από το επεισοδιακό ΠΑΟ-Ολυμπιακός 1-1 στη Λεωφόρο το 2002 με την ισοφάριση του Τζόρτζεβιτς στο 90ο λεπτό και τον χαμό που ακολούθησε! Γυρνώντας πίσω στο παρελθόν, θα δούμε, αντιθέτως, στο ΠΑΟ-Ολυμπιακός 2-1 το 2010 στο ΟΑΚΑ να είναι με πέναλτι το νικητήριο γκολ του ΠΑΟ και στο ΠΑΟ-Ολυμπιακός 2-2 το 2004 στη Λεωφόρο να είναι με πέναλτι το 1-0 του ΠΑΟ.

Κοινώς, εδώ και μία ολόκληρη 20ετία με γηπεδούχο τον ΠΑΟ ο Ολυμπιακός έχει πάρει μόλις ένα πέναλτι κι ο ΠΑΟ πέντε.

Κατά τα άλλα, στο φετινό πρωτάθλημα ο Ολυμπιακός κι ο Παναθηναϊκός έχουν κερδίσει ίδιο αριθμό πέναλτι, από πέντε ο καθένας. Με τους «ερυθρόλευκους» να έχουν αστοχήσει στο ένα και τους «πράσινους» να έχουν ευστοχήσει σε όλα.

Αν δε πάρουμε και τις αποβολές των ντέρμπι των αιώνιων με γηπεδούχο τον ΠΑΟ, θα θυμηθούμε εκείνες του Τζιοβάνι στο 72ο λεπτό στο ιστορικό ΠΑΟ-Ολυμπιακός 2-2 το 2004, αλλά κι εκείνη του Αβραάμ στο 62ο λεπτό στο ΠΑΟ-Ολυμπιακός 2-1 το 2010, ενώ στο περσινό ΠΑΟ-Ολυμπιακός 2-1 είχε αποβληθεί ο Μπα στο τέλος του αγώνα, όπως κι ο Άντζας στο ΠΑΟ-Ολυμπιακός 0-0 το 2007. Τελευταία αποβολή παίκτη του ΠΑΟ ήταν του Κώτσιου στο 62ο λεπτό στο ΠΑΟ-Ολυμπιακός 0-2 το 2005.

Άσχετο: Δεν είναι στη λίστα του Ολυμπιακού ο Νίκας. Στη λίστα του Παναθηναϊκού είναι. όπως δεν είναι στη λίστα του Ολυμπιακού κι ο πιτσιρικάς της Παρί Κ19 Μπαγκμπεπά.

Tώρα, το blog comparisonator.com, που ασχολείται με το ελληνικό, το κυπριακό και το ισραηλινό ποδόσφαιρο, παρουσίασε χθες την χρυσή γι΄ αυτό ενδεκάδα του πρώτου μισού της σεζόν 2021-22. Σε αυτή, η μισή ενδεκάδα είναι παίκτες του Ολυμπιακού, οι εξής πέντε: Βατσλίκ, Λαλά, Σισέ, Ρέαμπτσιουκ, Αγκιμπού κι Ελ Αραμπί. Ακόμη ο Κούρτιτς από τον ΠΑΟΚ και από το Ισραήλ ο στόπερ (πρώην του ΠΑΟΚ) Μιγκέλ Βίτορ της Χάποελ Μπερ Σέβα, ο μέσος Μπαρέιρο επίσης της Μπερ Σέβα και οι εξτρέμ Χαζίζα και Ατζίλι της Μακάμπι Χάιφα.
Στην «αργυρή» ενδεκάδα είναι από το ελληνικό πρωτάθλημα οι Βέλεθ (Παναθηναϊκός), Τσούμπερ (ΑΕΚ) και Ζίφκοβιτς (ΠΑΟΚ) και στην «χάλκινη» ενδεκάδα οι Εμβιλά, Μπουχαλάκης, Μασούρας (Ολυμπιακός) και οι Στάνκοβιτς, Μάνταλος, Άμραμπατ, Ααρούχο (ΑΕΚ).