Με τον Μαντί ο Ολυμπιακός έχει κάνει και φέτος τα καλύτερα παιχνίδια του…

Κώστας Νικολακόπουλος
Ο Κ. Νικολακόπουλος γράφει στο blog του στο gazzetta δέκα πράγματα για τον Μαντί Καμαρά με αφορμή κάποια θέματα της επικαιρότητας του Ολυμπιακού.

Είναι ένα από τα θέματα του Ολυμπιακού η κατάσταση του Μαντί Καμαρά, πόσο δε μάλλον τώρα που ο Μπουχαλάκης είναι νοκ άουτ λόγω τραυματισμού κι ο Αγκιμπού είναι στο Κόπα Άφρικα με τη Γουϊνέα.

Το ότι δεν είναι στα καλά του εδώ και κάμποσο καιρό ο Μαντί, δεν αποτελεί είδηση. Γιατί άραγε, όμως, συμβαίνει αυτό; Γνώμη μου είναι ότι έχει παίξει ρόλο κι ο παράγοντας ψυχολογία. Σιγά σιγά, σταδιακά, αλλά σταθερά, υπήρξαν πράγματα που έχουν βγάλει ψυχολογικό πρόβλημα σε αυτόν τον καλό παίκτη.

Κατ΄ αρχάς, δεν του «βγαίνουν» τα παιχνίδια. Γιατί, μην τρελαθούμε κιόλας, δεν είναι τόσο κακός φέτος ο Μαντί, ώστε εδώ και κάποιους μήνες να μην έχει σκοράρει έστω μία φορά η, να μην έχει δώσει μία ασίστ. Όσο όμως δεν σε θέλει η μπάλα, όσο το σουτ στο ντέρμπι με την ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ πάει στο οριζόντιο δοκάρι κι όχι στα δίκτυα, όσο δεν περνάνε για ένα κλικ πάσες που εύκολα θα μπορούσαν να δημιουργήσουν προϋποθέσεις για ευκαιρίες για γκολ, τόσο κι αρχίζει και σε παίρνει από κάτω. Δεν θέλει πολύ στο ποδόσφαιρο να αρχίσεις να αμφιβάλλεις, να αναρωτιέσαι τι συμβαίνει κλπ, κλπ. Και κάπως έτσι να φτάνεις στο παιχνίδι με τον Απόλλωνα, να είσαι φάτσα με τον αντίπαλο γκολκίπερ και να κάνεις τη χειρότερη επιλογή σουτάροντας σχεδόν πάνω του κι όχι σε μία από τις δύο γωνίες που τις έχεις μπροστά του, «πιάτο».

Έχει χάσει την ψυχολογία του ο Μαντί κι αυτό είναι το πιο επώδυνο. Εκεί θα πρέπει να δουλέψει κι ο ίδιος, αλλά και το τιμ στο Ρέντη, πολύ απλά γιατί ο Μαντί μπορεί τώρα να είναι στα κάτω του, ωστόσο αποτελεί έναν από τους πιο σημαντικούς παίκτες του Ολυμπιακού, όπως έχει αποδεχθεί εδώ και πάνω από τρία χρόνια. Και δεν μπορεί να ξέχασε την μπάλα που ήξερε. Το να έχει επηρεαστεί από τον κορονοϊό η, από τις αρνητικές εξελίξεις που υπήρξαν το καλοκαίρι στο θέμα της μεταγραφής του η, από τον αποκλεισμό του από το Κόπα Άφρικα (παρεμπιπτόντως, επειδή δεν πήγε στην τελευταία πρόσκληση της Εθνικής του, μένοντας να δουλέψει στο Ρέντη για έναν τραυματισμό του), όλα αυτά είναι μέσα στο πρόγραμμα. Αυτό δεν σημαίνει, όμως, ότι δεν μπορεί να επανέλθει.

Για όποιον δεν το έχει προσέξει, το αγωνιστικό πρόβλημα με τον Καμαρά έχει προκύψει εδώ και περίπου ενάμιση μήνα. Από τότε που έγινε αλλαγή στο ημίχρονο με τη Φενέρμπαχτσε στο Καραϊσκάκη, στις 25 Νοέμβρη. Μέχρι τότε, ο Μαντί ήταν μέσα στην ενδεκάδα του Ολυμπιακού σε όλες τις μεγάλες νίκες του: τόσο στο πρωτάθλημα (στο 3-2 με την ΑΕΚ και στο 2-1 με τον ΠΑΟΚ), όσο και στην Ευρώπη (στο 3-0 με τη Φενέρμπαχτσε, στο 2-1 με την Άντβερπ, στο 3-0 με την Σλόβαν)…

Μην υποτιμάμε τα δεδομένα. Και μην ξεχνάμε ότι στο ξεκίνημα της σεζόν, ο Μαντί είχε το μοναδικό γκολ στο 1-0 με τη Νέφτσι, το πρώτο γκολ στο 3-0 με την Σλόβαν και την ασίστ για το πρώτο γκολ στο 2-1 με την Άντβερπ. Στο δε 3-0 με τη Φενέρ από δικό του σουτ γύρισε η μπάλα πίσω στον Μασούρα και μπήκε το ένα από τα τρία γκολ. Ούτε να παραβλέπουμε ότι τον τελευταίο καιρό, από τα τέλη του Νοέμβρη, που έχει πέσει ο Μαντί, είναι που κι ο Ολυμπιακός βρίσκεται στα κάτω του.

Ίσως και να κουράστηκε ο Μαντί παίζοντας συνεχώς από τις 20 Ιουλίου έως τις 25 Νοεμβρίου με τον Ολυμπιακό, αλλά και με την Εθνική Γουϊνέας, στην οποία πήγε και τον Οκτώβριο και το Νοέμβριο. Και του βγήκε η κούραση από τα μέσα Νοέμβρη και μετά, διάστημα στο οποίο άλλωστε χρησιμοποιήθηκε λίγο: 90λεπτα μόνο με την Άντβερπ (0-1) και το Λεβαδειακό (2-0), από ένα ημίχρονο με τη Φενέρ, το Βόλο (2-1) και τον Απόλλωνα (0-0) και άλλες τρεις φορές από 25 έως 35 λεπτά ως αλλαγή.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο Μαντί έχει το κουσούρι της επιπολαιότητας: αν θυμηθούμε πώς σούταρε στα…πουλιά στο παιχνίδι με το Λεβαδειακό τις προάλλες, η, πώς δεν έδωσε πάσες σε αμαρκάριστους συμπαίκτες του προτιμώντας να σουτάρει άστοχα η, πάνω στον γκολκίπερ σε διάφορα παιχνίδια, όπως με τον ΟΦΗ, με τον Απόλλωνα κ.α. Εξίσου, ωστόσο, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο Αφρικάνος άσος είναι παίκτης-κλειδί για τον Ολυμπιακό. Παίκτη να πάρει την μπάλα από το κέντρο και να περάσει σαν τανκ όποιον βρει μπροστά του φτάνοντας στο πέναλτι της αντίπαλης περιοχής (όπως έκανε ο Μαντί στο τελευταίο ματς Κυπέλλου) δεν έχει άλλον ο Ολυμπιακός. Επομένως, δεν υπάρχει άλλη επιλογή από την στήριξη του από τον οργανισμό Ολυμπιακός.

Άλλωστε, εκτός όλων των άλλων, είναι ένας κεντρικός χαφ, που μπορεί κάποια στιγμή να φέρει στο κλαμπ από 7-8 έως 10-12 εκ. Ευρώ.

Άσχετο: αυτός ο Μάρλον της Φλουμινένσε ανήκει μανατζερικά στη Rogon (βλέπε Φορτούνη, Χολέμπας, Ντρέγκερ). Το πρόβλημα είναι το διαβατήριο για τον 24χρονο αριστερό μπακ, καθότι πιάνει θέση ξένου.