Αυτά μπορεί να περιμένει ο Παναθηναϊκός από τον Σάρλια!

Νίκος Αθανασίου
Ο Νίκος Αθανασίου με την βοήθεια του Wyscout και του πρώην προπονητή της Ανκαραγκουτσού, Χικμέτ Καραμάν, γράφει για το αγωνιστικό προφίλ του Ζβόνιμιρ Σάρλια.

Ο Σβόνιμιρ Σάρλια είναι και επίσημα από το πρωί της Παρασκευής ποδοσφαιριστής του Παναθηναϊκού. Ο Κροάτης κεντρικός αμυντικός υπέγραψε για δύο χρόνια και έγινε ο εκλεκτός του Ιβάν Γιοβάνοβιτς για το κέντρο της άμυνας. Ο Σέρβος τεχνικός έψαχνε στην αγορά αριστεροπόδαρο στόπερ. Μία αναζήτηση αρκετά δύσκολη, όπως είχαμε αναφέρει, καθώς οι αριστεροπόδαροι στόπερ είναι δυσεύρετοι, εκτός και αν διαθέτεις πολύ μεγάλο πορτοφόλι. Κάτι που δεν ισχύει στο Τριφύλλι.

Ο Σάρλια μπορεί να είναι δεξιοπόδαρος αλλά στο 60% των συμμετοχών του, έχει παίξει αριστερός στόπερ. Άρα γνωρίζει τις ιδιαιτερότητες της θέσης, διαθέτει καλές επαφές και με το αριστερό και η θέση του είναι αυτή που έψαχνε το Τριφύλλι. Αριστερός στόπερ. Όλα τα υπόλοιπα, τα οποία καταρρίπτονται από τα παραπάνω στοιχεία και την ποδοσφαιρική λογική, είναι για λαϊκή κατανάλωση και δημιουργία εντυπώσεων.

Ο 25χρονος άσος προέρχεται, όπως και οι Πέρεθ και Κότσιρας, από γεμάτες σεζόν, δεν είχε τραυματισμούς και η καριέρα του δεν βρίσκεται σε πτωτική πορεία αλλά σε μία σταθερή φάση όπου πρέπει να κάνει το κάτι παραπάνω. Εξάλλου βρίσκεται σε μια ηλικία που έχει ακόμη πράγματα να δώσει, να βελτιώσει, να γίνει καλύτερος και να ανέβει επίπεδο.

Σε αυτό το σημείο, πριν περάσουμε στην παρουσίαση του αγωνιστικού προφίλ του ποδοσφαιριστή, αξίζει να αναφέρουμε το εξής: Ο Γιοβάνοβιτς είναι απόλυτα ικανοποιημένος από τους στόπερ που είχε η ομάδα και κατά την αξιολόγησή του, οι Βέλεθ, Πούγγουρας και Σένκεφελντ πήραν πολύ καλό βαθμό. Μέσα στο καλοκαίρι, όμως, εκτός από το πρόβλημα του Ολλανδού(επιστρέφει μέσα Σεπτεμβρίου) που έκανε την ανάγκη για μεταγραφή επιβεβλημένη, προέκυψε και το ιατρικό θέμα του Πούγγουρα που επέστρεψε στην Αθήνα ενώ και ο Κουρμπέλης που μπορεί να παίξει στόπερ, θα προέρχεται από πολύ μεγάλη αποχή. Οπότε, δεν θα πρέπει να προκαλέσει έκπληξη, ακόμη μία κίνηση στο κέντρο των μετόπισθεν. Το θέμα, όμως, στο μυαλό του προπονητή είναι αριθμητικό και όχι ποιοτικό, όπως προαναφέραμε.

Προσόντα και αδυναμίες

Με την βοήθεια της κορυφαίας πλατφόρμας ανάλυσης ποδοσφαίρου, Wyscout, δηλαδή με εικόνα και αναλυτικά στατιστικά στοιχεία πάμε να δούμε τα προσόντα και τις αδυναμίες του Κροάτη κεντρικού αμυντικού, ο οποίος με μπόι 1.89 δεν είναι απλά ο ψηλότερος κεντρικός αμυντικός αλλά ο πιο ψηλός παίκτης του ρόστερ, εκτός των τερματοφυλάκων.

+ Ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς θέλει και από τους δύο στόπερ του να έχουν ενεργό ρόλο στο build up και ένα από τα μεγαλύτερα προσόντα του Σάρλια είναι οι μεταβιβάσεις του. Διαθέτει πολύ καλή τεχνική, έχει σιγουριά με την μπάλα στα πόδια(82.9% ευστοχία σε κοντινές, 50% σε μακρινές) και θα τον βλέπουμε αρκετές φορές να ξεκινά τις επιθέσεις του Τριφυλλιού στα ματς που αγωνίζεται.

- Λόγω και ύψους δεν είναι γρήγορος αλλά ούτε και πολύ αργός. Αν για παράδειγμα έπρεπε να βαθμολογηθεί σε μια κλίμακα με άριστα το 20, θα τον βρίσκαμε στο 11-12. Έχει θέματα όταν ο επιτιθέμενος προσπαθήσει να τον περάσει στον χώρο με ταχύτητα και σε τέτοιες καταστάσεις συνήθως επιλέγει να κόψει με φάουλ. Από εκεί προκύπτουν σε μεγάλο βαθμό αρκετές από τις κίτρινες που δέχθηκε πέρσι στο τουρκικό πρωτάθλημα.

+ Σε μικρότερους χώρους είναι αρκετά πιο αποτελεσματικός, με 60% κερδισμένες αμυντικές μονομαχίες, διαθέτει καλή αντίληψη του παιχνιδιού και διαβάζει ικανοποιητικά τις συνθήκες που μπορούν να δημιουργηθούν.

- Όταν ο αντίπαλος επιθετικός τον βάλει πλάτη, πολλές φορές θα ρολάρει πάρω του και θα τον χάσει. Πρέπει να μπαίνει σε αυτές τις καταστάσεις με μεγαλύτερη δύναμη και αυτοπεποίθηση, ώστε να μην επιτρέπει στον φορ είτε να γυρίσει είτε να τον περάσει.

+ Στον αέρα είναι καλός, δεν αφήνει ανεκμετάλλευτα τα 189 εκατοστά του και ολοκλήρωσε την περσινή σεζόν με 63% κερδισμένες μονομαχίες στον αέρα. Υπήρξε αναμέτρηση και συγκεκριμένα αυτή κόντρα στην Γκαζιάντεπ(29.4.2021) όπου έκανε πάρτι on air με 10/11 κερδισμένες μάχες.

Συμπερασματικά: Ο Παναθηναϊκός απέκτησε έναν στόπερ που του δίνει ύψος που δεν είχε στο κέντρο της άμυνας, του δίνει ασφάλεια στο build up και την προοπτική της βελτίωσης στα χέρια του Ιβάν, καθώς μιλάμε για έναν 25χρονο ποδοσφαιριστή. Από την άλλη, έχει αδυναμίες, όπως η ταχύτητα, το 1vs1 σε open play και πράγματα που μπορεί να διορθώσει προς το καλύτερο. Τα υπόλοιπα θα τα δούμε στο γήπεδο, όπου αποτελεί και τον μοναδικό καθρέφτη για κάθε μεταγραφή.

Η άποψη του ειδικού

Στην περσινή σεζόν η Ανκαραγκουτσού ήταν μία ομάδα χωρίς αρχή, μέση και τέλος, αντιμετώπισε πολλά αγωνιστικά προβλήματα και πως θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά, όταν άλλαξε τέσσερις προπονητές! Ο μόνος που κατάφερε κάπως να βγάλει άκρη με την διοίκηση του συλλόγου, ήταν ο Χικμέτ Καραμάν, ο οποίος παρέμεινε στον πάγκο της ομάδας για τέσσερις μήνες και 18 αναμετρήσεις. Ο έμπειρους Τούρκος τεχνικός μίλησε στο Gazzetta για τον Σαρλία, τα θετικά και τα αρνητικά του 25χρονου στόπερ:

᾽᾽Συνεργάστηκα με τον Σάρλια στην Ανκαραγκουτσού. Είναι ένας καλός κεντρικός αμυντικός, όχι ιδιαίτερα γρήγορος αλλά δυνατός στις μονομαχίες, καλός στον αέρα και αξιόπιστος με την μπάλα στα πόδια. Αυτό που θα πρέπει να βελτιώσει είναι το γεγονός πως λειτουργεί με υπερεκτίμηση των δυνατοτήτών του όταν είναι κάτοχος της μπάλας. Κάνει μερικές φορές πράγματα επικίνδυνα και θα πρέπει να παίζει με μεγαλύτερη ασφάλεια. Έχει πολύ καλή τεχνική και αυτό τον οδηγεί σε προσπάθειες με μεγάλο ρίσκο. Είναι στόπερ, όμως. Αν την χάσει εκείνος, υπάρχει πολύ μεγάλο πρόβλημα.

Από κει και πέρα, είναι ένα ήρεμο παιδί, δουλεύει καθημερινά πολύ στις προπονήσεις και εύχομαι να γίνει στον Παναθηναϊκό βασικός. Μιλάμε για μία πολύ μεγάλη ομάδα στην Ελλάδα, θα είναι πολύ σημαντικό για τον Σβόνιμιρ να καθιερωθεί᾽᾽.