Τζον Τοράλ, o χαφ του ΟΦΗ που οδήγησε τον Βενγκέρ σε «ανήθικο deal»

Δημήτρης Σαμόλης
Ο Τζον Τοράλ που υπέγραψε στον ΟΦΗ υποχρέωσε τον Αρσέν Βενγκέρ να τον «κλέψει» από τη Μπαρτσελόνα, μαζί με τον κολλητό του Έκτορ Μπεγερίν, σε ένα deal που ο Σάντρο Ροσέλ χαρακτήρισε «ανήθικο». Αυτή είναι η ιστορία του 26χρονου Ισπανού χαφ.

Το πρωί της Παρασκευής (16/7) η ΠΑΕ ΟΦΗ ανακοίνωσε την απόκτηση του Ισπανού «δεκαριού», Τζον Τοράλ. Ο Ίβηρας υπέγραψε για τρία χρόνια και σε ηλικία 26 ετών διαθέτει πλούσια, υψηλού επιπέδου εμπειρία με θητεία σε Ισπανία, Αγγλία και Σκωτία. Ένας χαφ ο οποίος σε νεαρή ηλικία οδήγησε τον Αρσέν Βενγκέρ να τον «κλέψει» από τη Μπαρτσελόνα και να τον πάρει μαζί του στην Άρσεναλ. Το Gazzetta σάς παρουσιάζει την ποδοσφαιρική ιστορία του Τοράλ...

Τον ανακάλυψε ο άνθρωπος που βρήκε τον Άνσου Φάτι

Ο Τοράλ γεννήθηκε στην πόλη Ρέους, στην επαρχία Ταραγόνα της Καταλονίας. Άρχισε να παίζει ποδόσφαιρο στην τοπική ομάδα της περιοχής του, την UE Barri Santes Creus και το 2003 υπέγραψε στη Μπαρτσελόνα. Τον ανακάλυψε ο επί σειρά των διευθυντής της Μασίας, Αλμπέρτο Πούιγκ, ο άνθρωπος που χρόνια αργότερα βρήκε και έκλεισε στους «μπλαουγκράνα» τον Άνσου Φάτι. Στα τμήματα υποδομών της Μπαρτσελόνα σχημάτισε καταπληκτικό δίδυμο στη μεσαία γραμμή με τον Σέρτζι Σαμπέρ, ο οποίος στα 26 του κι αυτός, αγωνίζεται πια στη Βίσελ Κόμπε, με συμπαίκτη τον Αντρές Ινιέστα και τον Τόμας Βερμάλεν. Τα ισπανικά media μιλούσαν τότε για την «εταιρεία Σαμπέρ & Τοράλ», για το «αχτύπητο δίδυμο» που είχε σχηματιστεί.

Η πίεση του Βενγκέρ και το «ανήθικο deal»

Έχοντας παίξει στο τουρνουά «Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ Πρέμιερ Καπ», το 2010 στην Αγγλία, το οποίο παρεμπιπτόντως κατέκτησε με την U15 της Μπάρτσα, μαγνήτισε το ενδιαφέρον της Άρσεναλ του Αρσέν Βενγκέρ. Μάλιστα ο ίδιος ο Αλσατός ήταν αυτός που έσπευσε να συναντήσει και να πείσει τον 16χρονο Τοράλ να φύγει από τη Μπαρτσελόνα και να υπογράψει στους «κανονιέρηδες». Κι έκανε το ίδιο με τον κολλητό του νέου χαφ του ΟΦΗ, τον Έκτορ Μπεγερίν, ο οποίος μέχρι σήμερα ανήκει στο λονδρέζικο κλαμπ. Η Άρσεναλ για το «πακέτο» Τοράλ - Μπεγερίν έδωσε 300.000 λίρες και είναι χαρακτηριστικό ότι ο τότε πρόεδρος της Μπαρτσελόνα, Σάντρο Ροσέλ, έκανε λόγο για deal «λίγο ανήθικο».

Η φοβερή σεζόν στη Μπρέντφορντ έφερε ανανέωση στην Άρσεναλ

Η παρουσία του Τοράλ στην Άρσεναλ ξεκίνησε με τραυματισμένο τον μηνίσκο του δεξιού του γονάτου, πρόβλημα που βίωσε στο τελευταίο του παιχνίδι με τη Μπαρτσελόνα, τον Μάιο του 2011. Αφού επανήλθε, έκανε ντεμπούτο με τις ρεζέρβες στην ήττα (2-0) από την Άστον Βίλα, στις 30 Νοεμβρίου 2011, αλλά τον Ιανουάριο του 2012 χτύπησε εκ νέου. Το 2012-2013 συμμετείχε στο NextGen Series, το 2013-2014 στο UEFA Youth League, στο οποίο σημείωσε δύο γκολ σε πέντε συμμετοχές.

Τον Ιούλιο του 2014 συμμετείχε στα φιλικά της πρώτης ομάδας της Άρσεναλ, κόντρα σε Boreham Wood και New York Red Bulls. Την ίδια σεζόν δόθηκε δανεικός στη νεοφώτιστη στην Championship Μπρέντφορντ, με την οποία έκανε 37 συμμετοχές, έβαλε έξι γκολ (έκανε χατ τρικ κόντρα στη Μπλάκπουλ) και μέτρησε δύο ασίστ. Ήταν τόσο καλές οι εμφανίσεις του, που ανανέωσε για έναν ακόμη χρόνο με την Άρσεναλ.

Η γκολάρα με τη Μπέρμιγχαμ και ο τίτλος του κορυφαίου

Το καλοκαίρι του 2015 συμετείχε με τους «κανονιέρηδες» σε τουρνουά προετοιμασίας στη Σιγκαπούρη. Μπήκε ως αλλαγή σε αγώνα εναντίον μικτής ομάδας από τη Σιγκαπούρη, στος 15 Ιουλίου, και κέρδισε πέναλτι το οποίο αξιοποίησε ο Τσούμπα Άκπομ, πρώην επιθετικός του ΠΑΟΚ. Η αγωνιστική περίοδος 2015-2016, όμως, τον βρήκε να δίνεται εκ νέου δανεικός, αυτή τη φορά στη Μπέρμιγχαμ, που επίσης θα συμμετείχε στην Championship. Και πάλι γεμάτη σεζόν με 38 συμμετοχές, οκτώ γκολ και τέσσερις ασίστ. Στις 23 Ιανουαρίου 2016 πέτυχε φοβερό γκολ με αριστερό βολέ μακριά έξω από την περιοχή κόντρα στην Ίπσουιτς, τέρμα που ψηφίστηκε το καλύτερο της ομάδας για τη σεζόν. Μια σεζόν κατά την οποία ο ίδιος αναδείχθηκε από τους συμπαίκτες του κορυφαίος παίκτης της χρονιάς, αλλά και από τους οπαδούς το ίδιο.

Το σύντομο πέρασμα από τη La Liga

Τον Ιούλιο του 2016 ο Τοράλ παραχωρήθηκε δανεικός στη Γρανάδα, η οποία συμμετείχε στη La Liga. Πραγματοποίησε μόλις πέντε συμμετοχές στο ισπανικό πρωτάθλημα και μία στο κύπελλο. Σε αυτήν, στο Copa del Rey εναντίον της Οσασούνα, πέτυχε ένα εξαιρετικό γκολ με αριστερό σουτ έξω από την περιοχή, το οποίο οι ρεπόρτερ της Marca χαρακτήρισαν ένα από τα ωραιότερα του κλαμπ «εδώ και πολλούς μήνες». Το πέρασμά του από την Ανδαλουσία ήταν μικρό, καθώς στις 10 Ιανουαρίου ανακλήθηκε ο δανεισμός του για να ακολουθήσει ένας άλλος, αυτή τη φορά στη Σκωτία και τη Ρέιντζερς.

Στο Ibrox με τις ευλογίες του Μικέλ Αρτέτα

Στις 12 Ιανουαρίου 2017, ο Τοράλ παραχωρήθηκε στη Ρέιντζερς, όπου ξανάσμιξε με τον Mark Warburton, τον προπονητή που είχε στη Μπρέντφορντ. Ο Ισπανός μέσος αποκάλυψε τότε πως ο άνθρωπος που τον έπεισε να αποδεχτεί την προοπτική των «Τζερς» ήταν ο συμπατριώτης του Μικέλ Αρτέτα, ο οποίος αγωνίστηκε στη Ρέιντζερς τη διετία 2002-2004.

Tην περίοδο που ο Τοράλ πείστηκε από τον Αρτέτα, ο τελευταίος ήταν βοηθός του Γκουαρδιόλα στη Σίτι, έχοντας όμως παίξει στην Άρσεναλ από το 2011 μέχρι το 2016. Σε ηλικία 21 ετών ο Τζον Τοράλ έπαιξε με το σκωτσέζικο κλαμπ σε 15 παιχνίδια, σημείωσε τρία γκολ και μοίρασε τρεις ασίστ.

Η επιθυμία που έμεινε ανεκπλήρωτη

Στις πρώτες του δηλώσεις μετά τον δανεισμό στη Ρέιντζερς, ο νέος παίκτης του ΟΦΗ είχε πει: «Έχω ακόμη ένα χρόνο συμβόλαιο με την Άρσεναλ και ελπίζω να επιστρέψω για να αγωνιστώ με την πρώτη ομάδα». Η επιθυμία του δεν εκπληρώθηκε ποτέ. Μετά από έξι χρόνια στους «κανονιέρηδες», χωρίς να παίξει ούτε λεπτό στη μεγάλη ομάδα, πουλήθηκε στη Χαλ αντί 3 εκατ. λιρών. Υπέγραψε τριετές συμβόλαιο με την ομάδα της Championship στις 24 Αυγούστου 2017.

Στο τέλος της αγωνιστικής περιόδου 2019-2020, όταν η Χαλ υποβιβάστηκε στη League One, ο Τοράλ έμεινε ελεύθερος, έχοντας πραγματοποιήσει συνολικά 56 συμμετοχές, με απολογισμό τέσσερα γκολ και δέκα ασίστ. Μια τριετία κατά την οποία ταλαιπωρήθηκε από τραυματισμούς.

Η επιστροφή στη Μπέρμιγχαμ πριν από τον ΟΦΗ

Τον Αύγουστο του 2020 ο Τζον Τοράλ υπέγραψε για 1+1 στη Μπέρμιγχαμ. Παρότι ξεκίνησε βασικός στα πρώτα παιχνίδια, οι ενοχλήσεις στους προσαγωγούς τον κράτησαν εκτός για σχεδόν ένα μήνα. Όταν πλέον ήταν υγιής, του ήταν δύσκολο να κερδίσει την εμπιστοσύνη του προπονητή Αϊτόρ Καράνκα. Δούλεψε σκληρά και στις 9 Δεκεμβρίου 2020 έβαλε και τα δύο γκολ στο εκτός έδρας 2-1 της ομάδας του απέναντι στη Ρέντινγκ.

Από εκείνο το ματς μέχρι τον Ιανουάριο έκανε έξι συμμετοχές. Με νέο προπονητή τον Λι Μπόιερ έκανε δύο συμμετοχές, ώσπου ακολούθησε νέας τραυματισμός και έμεινε εκτός μέχρι το τέλος της σεζόν. Το τελευταίο του ματς προτού υπογράψει στον ΟΦΗ ήταν στις 6 Απριλίου 2021, κι αυτό για 12 λεπτά. Ο Μπόιερ δήλωσε τότε: «Είναι κρίμα, γιατί πήγαινε τόσο καλά στις προπονήσεις. Είναι παίκτης που θα μας λείψει».

Ο Τζον Τοράλ, με μητέρα από την Αγγλία και πατέρα από την Ισπανία, ελπίζει να αναγεννήσει την καριέρα του μέσω του ΟΦΗ, γνωρίζοντας ότι έχει μπόλικο μέλλον μπροστά του. Στα 26 του, άλλωστε, τα χρόνια δεν τον έχουν πάρει. Αρκεί να είναι υγιής. Υπενθυμίζεται ότι με την ομάδα του Ηρακλείου υπέγραψε συμβόλαιο τριετούς διάρκειας και ήδη έχει ενσωματωθεί στην προετοιμασία, στην Ολλανδία.