Γιατί έβαλε νερό στον μέλανα ζωμό του;

Ο πρωθυπουργός, η επιστολή στην UEFA, οι elite διαιτητές και ο κυρίαρχος πρόεδρος Μπαλτάκος που έδωσε την άδεια να ξεκλειδώσει μια καινούργια πίστα για τον Μπένετ. Το ελληνικό ποδόσφαιρο μας διασκεδάζει περισσότερο εκτός γηπέδων.

Ασφαλώς και δεν θα ησυχάσουμε, σίγουρα φέτος -και ένας θεός ξέρει μέχρι πότε- με την ιστορία των ξένων διαιτητών, αλλά και της διαιτησίας γενικότερα. Βλέπετε το μοναδικό μας πρόβλημα στης Superleague είναι η διαιτησία. Όλα τα άλλα είναι λυμένα και εκεί και στο ελληνικό ποδόσφαιρο συνολικά, οπότε οι «Big 4,5,6» και η ΕΠΟ μπορούν να πλακώνονται για αυτό το ζήτημα. Έχει κουραστεί και η κούραση, αλλά ας σταθούμε λίγο στην σημερινή εξέλιξη (ας την πούμε έτσι τέλος πάντων) για να δούμε τι γίνεται τελικά και ποιος δουλεύεις ποιον.

Για ακόμα μια φορά πρέπει να επισημάνουμε τα εξής:

Τι ακριβώς σημαίνει «elite» διαιτητής είναι σχετικό. Ειδικά στην Ελλάδα οι ορισμοί είναι μια μυστήρια υπόθεση. Π.χ. βαφτίζουμε «ολυμπιονίκη» μέχρι και τον 8ο των Ολυμπιακών Αγώνων. Σημαντική επιτυχία να μπεις στην οκτάδα αλλά «ολυμπιονίκης» δεν είσαι. Κάπως έτσι γίνεται με τους elite διαιτητές. Βαφτίζονται τέτοιοι και κάποιοι που δεν ανήκουν σε αυτή την κατηγορία -με βάση τα στάνταρ της UEFA- ενώ αποκαλούνται έτσι ορισμένοι που έχουν διατελέσει elite στο παρελθόν. Όπως λέμε «μια φορά υπουργός, πάντα υπουργός». Με τη διαφορά ότι τον πρώην υπουργό τον λες έτσι άμα τον δεις σε καμιά συνεστίαση, αλλά ο πρώην elite θα πλασαριστεί ως τέτοιος για να σφυρίξει ντέρμπι.

Με όλα τα παραπάνω δεδομένα (γιατί τέτοια είναι) elite διαιτητές είναι και ορισμένοι Έλληνες. Θα ξαναπώ ότι εκεί που έχουμε φτάσει χειρότερα δεν θα τα κάνουν. Αλλά θέλουμε πάντα να πιστεύουμε ότι θα βρεθούν πραγματικά κορυφαίοι Ευρωπαίοι διαιτητές που θα επιθυμούν να κάνουν…πολεμικό τουρισμό στην Ελλάδα. Πέρα από τους ίδιους δεν ρωτάμε και τις εθνικές τους ομοσπονδίες και ενώσεις αν θέλουν να τους στείλουν εδώ ή προτιμούν να το αποτρέψουν, ακόμα και αν η UEFA θέλει(;) κάτι τέτοιο;

Ο καλύτερος να έρθει θα είναι έρμαιο του κάθε κακομαθημένου που θα κατέβει από τα αποδυτήρια μέχρι τον αγωνιστικό χώρο για να τον τραμπουκίσει και δεν θα τον προστατεύσει καμία αστυνομία που κρέμεται από τις… διαθέσεις των «elite» παραγόντων (όχι μόνο ποδοσφαιρικών) του τόπου.

Και μετά από όλα αυτά είναι να απορείς γιατί ο ίδιος ο πρωθυπουργός ασχολήθηκε με την διαιτησία στην Ελλάδα και απευθύνθηκε στον πρόεδρο της UEFA προκειμένου να βάλει ένα χεράκι μπας και έρθουν καλύτεροι διαιτητές και ηρεμήσει λίγο το πράγμα. Παρότι μέσα στα πλέϊ οφ θα είμαστε και σε φουλ προεκλογική περίοδο και δεν ξέρεις τι μπορεί να μας βρει, δεν είναι λογικό ένας πρωθυπουργός να απευθύνεται σε μια ευρωπαϊκή ομοσπονδία για να λύσει θέματα που αφορούν τον επαγγελματικό αθλητισμό. Αλλά ας πούμε ότι, σε αυτή τη χώρα, τα όρια ανάμεσα στο κρατικό και το ιδιωτικό είναι δυσδιάκριτα, οπότε ας το αποδεχθούμε.

Πως να αποδεχθούμε όμως και τη (νέα) ανακοίνωση της ΕΠΟ χωρίς ένα υπέροχο παρασκευιάτικο λυτρωτικό γέλιο για αυτά που ζούμε; Μας λέει λοιπόν η ΕΠΟ:

α) «Ο Πρόεδρος της ΕΠΟ μετέβη στην Nyon την Τρίτη 28.03.2023». Σημειώνω ότι ο πρόεδρος είχε πει ότι θα πάει στην UEFA γιατί… είχε και κάτι άλλες δουλειές, οπότε με την ευκαιρία θα τους έριχνε και μια ερώτηση για διαιτητές. Ακριβώς αυτή ήταν η προσέγγισή του προ ημερών.

β) «Εκεί του γνωστοποιήθηκε ότι ο Πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης είχε επικοινωνήσει με τον Πρόεδρο της UEFA μερικές μέρες πριν ζητώντας elite διαιτητές». Μας λέει η ΕΠΟ ότι η UEFA πήρε επιστολή από πρωθυπουργό αλλά αυτές τις «μερικές μέρες» δεν επικοινώνησε με την εθνική ομοσπονδία, να δει τι γίνεται. Εκτός και έγινε επικοινωνία και είπαν: «Ελα ρε συ Τάκη τι τρέχει; Α θα έρθεις από δω; Εντάξει βρε θα τα πούμε από κοντά. Δεν είναι και κάτι βιαστικό». Δεν το πιστεύω αλλά δεν το αποκλείω να έγινε και έτσι. Αυτό θα πρέπει όμως να προβληματίσει τον πρωθυπουργό, για την ειλικρίνεια της UEFA απέναντι του.

γ) «Του γνωστοποιήθηκε επίσης ότι αντίστοιχη επιστολή είχε αποστείλει και η SL1». Συνεχίζεται η προσέγγιση: «Α μιας και ήρθες από εδώ να σου πούμε και αυτό που είχαμε ξεχάσει». Αρκετές επιπλέον απορίες για το πώς μας βλέπει η UEFA.

δ) «H UEFA μέχρι την Τρίτη δεν είχε προβεί σε καμιά ενέργεια επειδή βάσει του καταστατικού της ενεργεί μόνο κατόπιν αιτήματος της Εθνικής Ομοσπονδίας». Μετάφραση δια στόματος προέδρου Μπαλτάκου: «Κουμάντο κάνω εγώ και δε πάτε να στέλνετε όλοι επιστολές; Μόνο η ΕΠΟ (εγώ δηλαδή) μπορούμε να κινήσουμε τη διαδικασία». Κάποιος όχι και πολύ καλόπιστος θα έλεγε ότι αυτή η «απάντηση» αφορά και προσωπικά τον πρωθυπουργό, για τον οποίο ως γνωστόν πολιτικοιδεολογικά ο πρόεδρος Μπαλτάκος δεν τρέφει και μεγάλη αγάπη. Οπότε είναι σαφές το «μη μπλέκεσαι στα πόδια μου και εσύ».

ε) «Ο Πρόεδρος της ΕΠΟ ρωτήθηκε αν συμφωνεί για την παροχή συνδρομής ως προς το θέμα αυτό και κατόπιν της θετικής απάντησής του ζητήθηκε η αποστολή επιστολής». Είναι σαφές πιστεύω ότι όλοι μας ρωτάνε (εμάς τον πρόεδρο) και δεν κάνουν τίποτα χωρίς την έγκρισή μας. Δεν κουνάνε ρούπι!

Για να μη σας κουράζω άλλο ο πρόεδρος Μπαλτάκος πείστηκε (από την UEFA πάντα), συμφώνησε, στάλθηκε η επιστολή από την ΕΠΟ και αφού ξεκλείδωσε η σχετική πίστα, ο Μπένετ μπορεί να ζητήσει τη βοήθεια της UEFA. Αλλά μόνο (προσέξτε) επειδή είπε το «ναι» ο πρόεδρος Μπαλτάκος! Αυτό τουλάχιστον λέει η επιστολή.

Τώρα αν παρακάμψω τις τάσεις μεγαλείου που διακρίνω σε αυτή την ανακοίνωση (γιατί εγώ θα είμαι ο κακός) απλά θα αναρωτηθώ γιατί τελικά η ΕΠΟ είπε «ναι» στη βοήθεια της UEFA και έστειλε την επιστολή; Αν θεωρούσε ότι έπρεπε να συμβεί κάτι τέτοιο γιατί δεν είχαν προηγηθεί οι δικιές της ενέργειες; Αν πάλι πιστεύει ότι όλα ήταν καλά καμωμένα και το καταστατικό της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας της δίνει το δικαίωμα μόνο αυτή να αποφασίζει επί του θέματος (όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση) γιατί τελικά ακολούθησε τα αιτήματα πρωθυπουργού και Superlague; Τελικά έχει δικό του δρόμο και ρυθμό ο πρόεδρος ή έβαλε για την περίσταση λίγο νερό στον μέλανα ζωμό του;