Το τελευταίο καρέ ΠΑΟΚ-Αρη-Ολυμπιακού-ΑΕΚ: Κιτρινόμαυρη κούπα με Μαύρο - Μπάγεβιτς

Γιάννης Σερέτης
Η υπό διαμόρφωση τελική τετράδα του Κυπέλλου Ελλάδας, το τελευταίο ραντεβού της πριν από 42 χρόνια και ο θρίαμβος της ΑΕΚ επί του ΠΑΟΚ στον τελικό του "Γ. Καραϊσκάκης".

ΠΑΟΚ, Ολυμπιακός, Αρης λοιπόν. Οι τρεις “σίγουροι” στην ημιτελική φάση του Κυπέλλου Ελλάδας. Και πιθανότατα ΑΕΚ αν δεν γίνει η μεγάλη έκπληξη την προσεχή Τετάρτη στο ΟΑΚΑ, όπου η Ενωση υποδέχεται τον Παναιτωλικό στη ρεβάνς του 1-1.

Πότε έχει ξαναβρεθεί αυτή η τετράδα στους ημιτελικούς του Κυπέλλου Ελλάδας; Δεν είναι και το πιο συνηθισμένο «καρέ»! Μόλις μία φορά στην ιστορία του θεσμού από το 1932 έως και σήμερα διαμόρφωσαν την τετράδα των ημιτελικών. Ηταν στη σεζόν 1977 – 1978. Οι αγώνες ήταν ακόμα «μονοί»...

Στους προημιτελικούς τα αποτελέσματα ήταν τα εξής: Ολυμπιακός – ΠΑΣ Γιάννινα 2-1, Καβάλα – Αρης 2-3, ΠΑΟΚ – Βέροια 5-0, Πανελευσινιακός – ΑΕΚ 2-4.

Και στους ημιτελικούς… εγένετο ΑΕΚ – Ολυμπιακός και Αρης – ΠΑΟΚ. Η Ενωση συνέτριψε 6-1 τους Ερυθρόλευκους με χατ τρικ του Θωμά Μαύρου (Κωνσταντίνου, Μπάγεβιτς, Τ, Νικολούδης τα υπόλοιπα γκολ) και ο ΠΑΟΚ νίκησε 1-0 τον Αρη εκτός έδρας με γκολ του Κώστα Ορφανού.

Τελικός στις 4 Ιουνίου 1978,στο «Γ. Καραϊσκάκης». ΑΕΚ – ΠΑΟΚ 2-0 με γκολ των Μπάγεβιτς (54’, από σέντρα του Παπαϊωάννου) και Μαύρου (81’, από ασίστ του “Ντούσκο”).

Η τριάδα ΠΑΟΚ – Αρη – Ολυμπιακού έχει βρεθεί ακόμα μία φορά μαζί στους ημιτελικούς. Το 1970, όταν οι Κιτρινόμαυροι κατέκτησαν το μοναδικό τους τρόπαιο (έχουν παίξει σε εννέα τελικούς!). Στους ημιτελικούς ο ΠΑΟΚ είχε νικήσει το Αιγάλεω 1-0, ο Αρης είχε υποτάξει τον Ολυμπιακό με το ίδιο σκορ και στον τελικό του «Καυταντζόγλειου» οι Κιτρινόμαυροι είχαν επικρατήσει 1-0 με γκολ του Μανώλη Κεραμιδά στο 8'.

Ολα αυτά, βέβαια, ανήκουν στο... ένδοξο παρελθόν. Προς το παρόν, ας περιμένουμε πρωτίστως τον δεύτερο ημιτελικό ΑΕΚ - Παναιτωλικός και την κλήρωση της προσεχούς Πέμπτης και μετά... βλέπουμε. Ούτως ή άλλως για όλα στο ελληνικό ποδόσφαιρο πρέπει να προχωράμε μέρα με την ημέρα. Διότι δεν ξέρεις τι σου ξημερώνει...