Πώς ο κορονοϊός επηρεάζει την αξία ομάδων και ποδοσφαιριστών

Κώστας Τόπας
Η πανδημία του Covid-19 έχει επηρεάσει όχι μόνο τις ζωές όλων αλλά και τον χώρο του ποδοσφαίρου και συγκεκριμένα την μεταγραφική αξία ποδοσφαιριστών.

Η αναστολή των πρωταθλημάτων σε όλο τον κόσμο σημαίνει ότι οι σύλλογοι έχουν δεχθεί ένα οικονομικό χτύπημα και θα χρειαστεί αρκετός χρόνος, ώστε να επανέλθουν στην κανονικότητα. Φυσικά, επηρεάζεται και ο μεταγραφικός σχεδιασμός όλων των ομάδων για τα επόμενα χρόνια

Σύμφωνα με το Transfermarkt, η αξία τόσο των συλλόγων όσο και των ποδοσφαιριστών έχουν πέσει κατακόρυφα. Η αξία της Ρεάλ μειώθηκε από 191,5 εκατομμύρια ευρώ σε 888,5 εκατομμύρια ευρώ. Η Μπαρτσελόνα δέχθηκε το μεγαλύτερο χτύπημα καθώς η αξία του ρόστερ της έπεσε κατά 207,1 εκατομμύρια ευρώ και πλέον κοστίζει 852,6 εκατομμύρια ευρώ.

Η αξία όλων των ποδοσφαιριστών έχει μειωθεί κατά 9,2 δισεκατομμύρια ευρώ.

Ο 20χρονος μεσοεπιθετικός του Μπορούσια Ντόρτμουντ Τζέιντον Σάντσο βρίσκεται στην όγδοη θέση στην παγκόσμια κατάταξη με την αξία του να μειώνεται κατά 10%. Από 130 εκατομμύρια ευρώ σε 117 εκατομμύρια ευρώ, ξεπερνώντας με αυτόν τον τρόπο τον Μ​έσι, στην σχετική κατάταξη.