Βαθμολογία UEFA: Πόσο μπορεί να μας «κουβαλήσει» ο Ολυμπιακός και πού θα τερματίσει η Ελλάδα

Αντώνης Σαούλης
Το Gazzetta αναλύει όλα τα δεδομένα στην βαθμολογία της UEFA μπαίνοντας στην φάση των playoffs. O μεγάλος κίνδυνος της 20ής θέσης και η πορεία του Ολυμπιακού.

Πριν αρχίσουν τα ευρωπαϊκά ματς των ελληνικών ομάδων ελπίζαμε σε μία καλή ευρωπαϊκή χρονιά και άλλη άνοδο στην βαθμολογία της UEFA. Λίγο η περσινή πορεία του ΠΑΟΚ στο Conference, λίγο η (σχεδόν) δεδομένη συμμετοχή σε όμιλο του Ολυμπιακού και λίγο η εικόνα που μας είχαν αφήσει Παναθηναϊκός και Αρης μας έκαναν να αισιοδοξούμε. Ομως ο γρήγορος αποκλεισμός του ΠΑΟΚ, η «σφαλιάρα» της Χάιφα στον Ολυμπιακό και οι αποκλεισμοί του Παναθηναϊκού και του Αρη μας κάνουν να κοιτάμε από πίσω μας. Γιατί εκεί που ονειρευόμασταν την 12η και την 13η θέση τώρα θα βλέπουμε τους αντιπάλους μας να μας προσπερνάνε και η 20η θέση (για να μη γράψουμε και χαμηλότερα) είναι ένα πολύ πιθανό σενάριο!

Η Ελλάδα λοιπόν έμεινε μόνο με μία ομάδα στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Μένει να μάθουμε μόνο σε ποια διοργάνωση θ' αγωνίζονται οι «ερυθρόλευκοι». Στο Europa League ή στο Conference League. Ωστόσο το σημαντικό ερώτημα είναι πόσο μπορεί να μας κουβαλήσει» και ο Ολυμπιακός. Γιατί πλέον η θέση της Ελλάδας κρίνεται (και) από τα αποτελέσματα των πρωταθλητών.

Εάν υποθέσουμε λοιπόν πως ο Ολυμπιακός κάνει μια ανάλογη πορεία όπως η περσινή του ΠΑΟΚ τότε θα μαζέψει για το δικό του ranking 13.000 βαθμούς και θα δώσει στην Ελλάδα 4.375. Ο Ολυμπιακός έχει ήδη δώσει 375 βαθμούς, άρα θέλουμε άλλους 4.000. Κι αυτό είναι το αισιόδοξο σενάριο. Να κλείσει την σεζόν η Ελλάδα δηλαδή με 5.375 βαθμούς (πέρσι έκλεισε στους 8.000). Με αυτούς δεδομένα θα περάσουμε την Ρωσία (η οποία δεν έχει εκπρόσωπο), αλλά δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι για καμία άλλη χώρα. Οχι ό,τι θα πέρασουμε, αλλά δεν θα μας προσπεράσει.

Η βαθμολογία της UEFA την Τετάρτη 17/8

  • 12η Νορβηγία 26.250 (3/4)
  • 13η Ρωσία 26.215 (0)
  • 14η Ουκρανία 25.700 (3/5)
  • 15η Ελβετία 25.425 (3/4)
  • 16η Ελλάδα 24.475 (1/4)
  • 17η Τσεχία 24.425 (3/4)
  • 18η Δανία 23.625 (4/5)
  • 19η Κροατία 23.400 (2/4)
  • 20η Τουρκία 21.900 (4/5)
  • 21η Ισραήλ 21.125 (3/4)
  • 22η Κύπρος 20.875 (4/5)

Η ανάλυση των χωρών και ο κίνδυνος για την Ελλάδα

Η 12η Νορβηγία με 26.250 βαθμούς (3 ομάδες, 1 σε όμιλο)

Μπορεί να έχει τρεις εκπροσώπους ακόμα στην Ευρώπη, αλλά μόνο μία έχει εξασφαλισμένο όμιλο. Η Μπόντο Γκλιμτ βρίσκεται στα playoff του Champions League (1-0 τη Ντιναμό Ζάγκρεμπ στο πρώτο ματς). Αν προκριθεί μπαίνει στους ομίλους (παίρνει και το βαθμολογικό μπόνους), αν αποκλειστεί θα συνεχίσει στους ομίλους του Εuropa League. Από εκεί και πέρα στα playoff του Conference League συνεχίζει η Βίκινγκ (κόντρα στην Στεάουα ειναι αουτσάιντερ) και η Μόλντε (κόντρα στην Βόλφσμπεργκ στο 50-50).

Μίνιμουμ ευρωπαϊκών αγώνων: 10

Η 14η Ουκρανία με 25.700 (3 ομάδες και οι 3 σε όμιλο)

Και που βρίσκεται η Ουκρανία στην 14η θέση είναι παράδοξο. Με Σαχτάρ ήδη στους ομίλους του Champions League (3ο γκρουπ δυναμικότητας), Ντιναμό Κιέβου ή στο Champions League ή στο Europa League (playoff με Μπενφίκα) και Ντνίπρο στο Europa League ή στο Conference (παίζει με ΑΕΚ Λάρνακας στα playoff) η Ουκρανία είναι από τις χώρες που θα ανέβουν κι άλλο στην βαθμολογία της UEFA.

Μίνιμουμ ευρωπαϊκών αγώνων: 22

Η 15η Ελβετία με 25.425 βαθμούς (3 ομάδες, 1 σε όμιλο)

Και η Ελβετία θα κριθεί από το αν καταφέρει να βάλει στους ομίλους την Βασιλεία και την Γιανγκ Μπόις. Η μόνη σίγουρη σε όμιλο είναι η Ζυρίχη (playoff Εuropa με Χαρτς) και μένει να δούμε τι θα κάνουν οι άλλες δύο ελβετικές. Η Βασιλεία θ' αντιμετωπίσει στα playoff του Conference την ΤΣΣΚΑ Σόφιας (ξεκάθαρο φαβορί) και η Γιανγκ Μπόις την Αντερλεχτ (στο 50-50).

Μίνιμουμ ευρωπαϊκών αγώνων: 10

Η 16η Ελλάδα με 24.475 βαθμούς (1 ομάδα σε όμιλο)

Εδώ τα γνωρίζετε. Ο Ολυμπιακός με την πρόκριση επί της Σλόβαν εξασφάλισε τουλάχιστον ευρωπαϊκό όμιλο. Κόντρα στον Απόλλωνα Λεμεσού θα μάθει σε ποια ευρωπαϊκή διοργάνωση θα αγωνιστεί.

Μίνιμουμ ευρωπαϊκών αγώνων: 8

Η 17η Τσεχία με 24.425 βαθμούς (3 ομάδες, 1 σε όμιλο)

Η Βικτόρια Πλζεν έχει εξασφαλισμένο όμιλο. Βρίσκεται στα playoff του Champions League (κόντρα στην Καραμπάκ) και μένει να δούμε σε ποια διοργανώση θα συμμετάσχει. Η Σλάβια Πράγας που απέκλεισε τον Παναθηναϊκό θ' αντιμετωπίσει την Ρακόφ στα playoff του Conference League (φαβορί) και Σλοβάτσκο θα παίξει με την ΑΙΚ Στοκχόλμης (αουτσάιντερ).

Μίνιμουμ ευρωπαϊκών αγώνων: 10

Η 18η Δανία με 23.625 βαθμούς (4 ομάδες, 3 σε όμιλο)

Και τώρα αρχίζουν τα... παλούκια για την θέση της Ελλάδας στην βαθμολογία της UEFA. Και ξεκινάμε από τους Δανούς οι οποίοι είναι 1000 βαθμοί πίσω μας, αλλά όλα δείχνουν πώς θα μας περάσουν. Κι αυτό γιατί έχουν ήδη τρεις ομάδες σε ομίλους και μπορούν να τις κάνουν τέσσερις (δύσκολο). Η Μίντιλαντ λοιπόν είναι ήδη στους ομίλους του Europa League. Η Κοπεγχάγη είναι στα playoff του Champions League (2-1 την Τραμπζονσπόρ στο πρώτο ματς) και η Σίλκεμποργκ είναι στα playoff του Europa (θα παίξει με την Ελσίνκι). Η τέταρτη ομάδα είναι η Βίμποργκ η οποία έπεσε πάνω στην Γουέστ Χαμ στα playoff του Conference League.

Μίνιμουμ ευρωπαϊκών αγώνων: 24

Η 19η Κροατία με 23.400 βαθμούς (2 ομάδες, 1 σε όμιλο)

Εδω σταθήκαμε τυχεροί γιατί θα χρειαστεί να κάνει η Ντιναμό Ζάγκρεμπ τους διπλάσιους βαθμούς από τον Ολυμπιακό για να μας περάσει η Κροατία. Η Ντιναμό είναι στα playoff του Champions League (έχασε με 1-0 στο πρώτο ματς από τη Μπόντο Γκλιμτ) και αν προκριθεί θα πάρει το μπόνους μεν, αλλά δύσκολα θα πάρει έξτρα βαθμούς (4ο γκρουπ δυναμικότητας). Μένει και η Χάιντουκ στο Conference, αλλά κληρώθηκε με την Βιγιαρεάλ στα playoff οπότε αν προκριθεί θα μιλάμε για τεράστια έκπληξη.

Μίνιμουμ ευρωπαϊκών αγώνων: 10

Η 20η Τουρκία με 21.900 βαθμούς (4 ομάδες, 3 σε όμιλο)

Ναι η διαφορά μοιάζει μεγάλη. Ομως οι 2.575 βαθμοί που έχουμε από την Τουρκία μπορούν εύκολα να καλυφθούν από τα +18 ματς που θα έχουν οι ομάδες τους από εμάς! Η Τραμπζονσπορ είναι στα playoff του Champions League (εχασε 2-1 στο πρώτο ματς με τη Κοπεγχάγη), η Φενέρ στα playoff του Europa League (με Αούστρια) και η Σίβασπορ επίσης (με Μάλμε). Επίσης είναι και η Μπασακσεχίρ στα playoff του Conference League (θα αντιμετωπίσει την Αντβέρπ).

Μίνιμουμ ευρωπαϊκών αγώνων: 26

Το 21ο Ισραήλ με 21.125 βαθμούς (3 ομάδες, 1 σε όμιλο)

Θεωρητικά δεν θα μας απειλήσει. Αλλά επειδή εμείς έχουμε μείνει με μία ομάδα και το Ισραήλ παραμένει με τρεις (καλές) ομάδες στην Ευρώπη, καλό είναι να βλέπουμε την πορεία του. Η διαφορά των 3.350 βαθμών είναι μεγάλη και θα χρειαστεί το Ισραήλ να βάλει μίνιμουμ άλλη μία ομάδα στους ομίλους αν θέλει να ανέβει κι άλλο στην βαθμολογία της UEFA. H Μακάμπι Χάιφα είναι στα playoff του Champions League (θ' αντιμετωπίσει τον Ερυθρό Αστέρα) και στα playoff του Conference είναι η Μακάμπι Τελ Αβιβ (κοντρα στη Νις) και η Χάποελ Μπερ Σεβα (με αντίπαλο την Κραϊόβα).

Μίνιμουμ ευρωπαϊκών αγώνων: 10

Η 22η Κύπρος με 20.875 βαθμούς (4 ομάδες, 3 σε όμιλο)

Και για να δούμε τι θα κάνουν και οι Κύπριοι. Θα μπορέσουν να καλύψουν 3.600 βαθμούς; Δεδομένα θα έχουν τα ματς για να το κάνουν. Γιατί ήδη οι τρεις από τις τέσσερις ομάδες που συνεχίζουν έχουν εξασφαλίσει ευρωπαϊκό όμιλο. Η ΑΕΚ Λάρνακας είναι στα playoff του Europa (με αντίπαλο την Ντνίπρο), όπως και ο Απόλλων Λεμεσού (κόντρα στον Ολυμπιακό), όπως και η Ομόνοια (κόντρα στην Γάνδη). Είναι αουτσάιντερ και οι τρεις αλλά έχουν το... μαξιλαράκι του Conference. Eκεί μπορεί να είναι και ο ΑΠΟΕΛ ο οποίος είναι στα playoff της διοργάνωσης και θα παίξει με την Τζουργκάντεν.

Μίνιμουμ ευρωπαϊκών αγώνων: 26

@Photo credits: INTIME