Παναθηναϊκός: Κάν' το όπως με την Βίσλα και την Σπάρτα

Σωτήρης Μυκονίου
Ο Παναθηναϊκός ψάχνει μία μεγάλη ανατροπή απέναντι στην Σλάβια Πράγας και έχει το know how, αφού το έχει καταφέρει άλλες δύο φορές στην σύγχρονη ιστορία του.

Οι «πράσινοι» αντιμετωπίζουν σήμερα την Σλάβια Πράγας έχοντας μία πολύ δύσκολη αποστολή, αφού η ήττα τους με 2-0 στον πρώτο αγώνα ανεβάζει το επίπεδο δυσκολίας του αποψινού αγώνα. Η επιστροφή από ένα τέτοιο σκορ και η κατάκτηση μίας νίκης που θα οδηγήσει την πρόκριση είναι κάτι πολύ σπάνιο, όχι όμως και κάτι που δεν έχει συμβεί ποτέ στην «πράσινη» ιστορία».

Πιο συγκεκριμένα, ο Παναθηναϊκός έχει επιτύχει να επιστρέψει δύο φορές μετά από ήττα με 2+ γκολ στο πρώτο παιχνίδι σε ευρωπαϊκή διοργάνωση τα τελευταία 30 χρόνια. Η μία μάλιστα ήταν και πάλι με τσέχικη ομάδα, την άλλοτε κραταιά Σπάρτα Πράγας και η άλλη ήταν με την πολωνική Βίσλα Κρακοβίας. Και οι δύο αυτές φορές ήταν και πάλι στον τρίτο προκριματικό γύρο, αλλά του Champions League και όχι φυσικά του Europa Conference League, που τότε δεν υπήρχε ακόμη ούτε σαν ιδέα.

Ας τα πάρουμε όμως με χρονολογική σειρά...

Σεζόν 2005-2006, Παναθηναϊκός - Βίσλα Κρακοβίας

Οι «πράσινοι» ρίχνονται στην μάχη κόντρα στους Πολωνούς για τον τρίτο προκριματικό γύρο του Champions League για να εξασφαλίσουν την είσοδό τους στους «χρυσοφόρους» ομίλους. Το πρώτο ματς έγινε στην Πολωνία όπου ο Παναθηναϊκός ηττήθηκε πανηγυρικά με 3-1, παρ' ότι είχε καταφέρει να προηγηθεί μόλις στο 3ο λεπτό με γκολ του Εμάνουελ Ολισαντέμπε.

Οι Πολωνοί ισοφάρισαν δέκα λεπτά αργότερα με τον Μπρόζεκ και στο δεύτερο μέρος ολοκλήρωσαν την ανατροπή με το γκολ του Ούτσε στο 52'. Μάλιστα, σαν να μην έφτανε αυτό, κατόρθωσαν να πάρουν και σημαντικό προβάδισμα για την πρόκριση ενόψει της ρεβάνς του ΟΑΚΑ χάρη σε γκολ του Φρανκόφσκι στο 70ο λεπτό δυσκολεύοντας το έργο του «τριφυλλιού».

Κάπως έτσι ο Παναθηναϊκός αναζητούσε δύο εβδομάδες μετά νίκη με 2+ για να πάρει την πρόκριση είτε μέσω της παράτασης είτε απευθείας. Τα πράγματα δεν έδειχναν να πηγαίνουν καλά για την ομάδα του Αλμπέρτο Μαλεζάνι, αφού το πρώτο 45λεπτο πέρασε χωρίς να πετύχει κάποιο τέρμα.

Ο Νασίφ Μόρις ήταν εκείνος που το κατάφερε αυτό στο 62ο λεπτό κάνοντας το 1-0 για το «τριφύλλι» πιάνοντας υπέροχη κεφαλιά μετά από φάουλ του Χαραλαμπίδη. Τρία λεπτά αργότερα, ο Σέριτς έπιασε το δυνατό σουτ μετά από κομπίνα σε φάουλ έξω από την περιοχή, ο Μαϊντάν απέκρουσε και ο Ολισαντέμπε από πολύ κοντά έσπρωξε με κεφαλιά την μπάλα στην κενή εστία των Πολωνών για το 2-0, ισοφαρίζοντας το σκορ του πρώτου αγώνα και βάζοντας φωτιά στο ΟΑΚΑ.

Ότι έχτισε ο Παναθηναϊκός μέσα σ' αυτό το τετράλεπτο κόντεψε να γκρεμιστεί μετά το απίθανο γκολ που σημείωσε ο Σομπολέφσκι στο 78ο λεπτό με σουτ έξω από την περιοχή. Οι «πράσινοι» δεν απογοητεύτηκαν όμως και με ωραία ατομική προσπάθεια και σουτ του Παπαδόπουλου στο 87' έκαναν το 3-1 και έστειλαν το παιχνίδι στην παράταση, με την Βίσλα μάλιστα να μένει με δέκα παίκτες στο 89ο λεπτό λόγω αποβολής του σκόρερ της με δεύτερη κίτρινη κάρτα.

Ο Παναθηναϊκός εκμεταλλεύτηκε στο έπακρο την αριθμητική του υπεροχή και η πίεσή του καρποφόρησε τελικά με υπέροχη ψηλοκρεμαστή κεφαλιά του Ηλία Κώτσιου στο 114', που διαμόρφωσε το τελικό 4-1 κι έστειλε την ομάδα του στους ομίλους της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης.

Σεζόν 2009-2010, Παναθηναϊκός - Σπάρτα Πράγας

Οι «πράσινοι» ξεκινούν μία σεζόν που έμελλε να είναι μία από τις πιο επιτυχημένες της ιστορίας, πρώτη χρονιά πολυμετοχικότητας γαρ, όμως, όπως λέει και ο σοφός λαός, κάθε αρχή και δύσκολη. Ο Παναθηναϊκός πάει στην Πράγα για να παίξει το πρώτο επίσημο παιχνίδι του και επιστρέφει στην Ελλάδα ηττημένος με 3-1 από την Σπάρτα.

Ο Χόλεντα άνοιξε το σκορ στο 26ο λεπτό με υπέροχη κεφαλιά νικώντας στον αέρα τον Λουκά Βύντρα. Έξι λεπτά αργότερα, ο Βάστεκ διπλασίασε τα τέρματα της ομάδας του, όταν μετά την σέντρα του Γουίλφριντ και την κεφαλιά-στρώσιμο του Ζέμαν, σούταρε στην κίνηση για το 2-0.

Ο Σαλπιγγίδης κέρδισε πέναλτι λίγα μετά λεπτά, αλλά ο Σισέ δεν μπόρεσε να νικήσει από την άσπρη βούλα τον Μπλάζεκ, που μπλόκαρε μάλιστα την μπάλα και στέρησε από τον Γάλλο το πρώτο του γκολ με την φανέλα του Παναθηναϊκού.

Το «τριφύλλι» τελικά κατάφερε και μείωσε μετά από ωραία ατομική προσπάθεια και σέντρα του Σπυρόπουλου και τελείωμα στην κίνηση από τον Σαλπιγγίδη, όμως οι Τσέχοι δεν είχαν την τελευταία τους λέξη και διαμόρφωσαν το τελικό 3-1 με τον Κάλουντα στο 86ο λεπτό.

Στην ρεβάνς του ΟΑΚΑ όμως τα πράγματα θα ήταν και πάλι εντελώς διαφορετικά. Ο Παναθηναϊκός έπιασε... από τον λαιμό από την αρχή την Σπάρτα και πίεζε για το πρώτο γρήγορο γκολ, που θα έδιωχνε το άγχος από πάνω του.

Τελικά το «τριφύλλι» σκόραρε με υπέροχη κεφαλιά του Γιόσου Σαριέγκι από φάουλ του Καραγκούνη στο 45ο λεπτό και έβαλε το άγχος στην πλευρά των αντιπάλων. Δεν πρόλαβαν να περάσουν ούτε δέκα λεπτά και οι «πράσινοι» χτύπησαν και πάλι. Ωραία μπαλιά του Καραγκούνη στο πλάι προς τον Σαλπιγγίδη, ο Έλληνας εξτρέμ μπήκε περιοχή και γύρισε την μπάλα στο σημείο του πέναλτι με τον επερχόμενο Κατσουράνη να την στέλνει στα δίχτυα για το 2-0, δίνοντας έτσι σκορ πρόκρισης στην ομάδα του. Το τελικό 3-0 που σφράγισε την πρόκριση του Παναθηναϊκού πέτυχε ο Δημήτρης Σαλπιγγίδης με ωραία προσπάθεια στο 89ο λεπτό.

Υ.Γ. Ο Παναθηναϊκός έχει επιστρέψει στο πολύ μακρινό παρελθόν άλλες δύο φορές από ήττες με 2+ τέρματα. Μία στην πορεία του «Γουέμπλεϊ» (1970-1971) με τον Ερυθρό Αστέρα στα ημιτελικά, όταν ηττήθηκε με 4-1 στην Σερβία και επικράτησε με 3-0 στην Λεωφόρο και άλλη μία με την Χόνβεντ τη σεζόν 1987-1988 στο Κύπελλο UEFA, όταν είχε ηττηθεί με 5-2 στην Ουγγαρία και το ανέτρεψε στην Λεωφόρο κερδίζοντας με 5-1.