Ένα τρόπο έχει ο Ολυμπιακός με τα θηρία της Ευρώπης!

Κώστας Νικολακόπουλος
Ο Κ. Νικολακόπουλος δείχνει μέσα από το blog του στο gazzetta πώς ο Ολυμπιακός μπορεί να έχει τύχη αύριο απέναντι στη Σίτι!
Παρί Σεν Ζερμέν - Λειψία: Εκατοντάδες επιλογές και στοιχήματα για σκόρερ, κάρτες, κόρνερ και λεπτό πρώτου γκολ. |21+

Μαγικές συνταγές στο ποδόσφαιρο δεν υπάρχουν. Δεν μπορείς να πεις ότι επειδή έκανα κάτι σε ένα η, σε κάποια παιχνίδια, θα το ξανακάνω και τώρα και θα πετύχει. Ωστόσο, ένας μπούσουλας πάντοτε υπάρχει.

Κι επειδή, όπως γράφω πάντα, η ιστορία στον Ολυμπιακό συνήθως επαναλαμβάνεται, νομίζω ότι έχει σημασία για μία ανάλυση από το παρελθόν, ενόψει του αγώνα του με τη Μάντσεστερ Σίτι, της αντιμετώπισης εκ μέρους του των αγώνων με τα θηρία του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου. Η δε Σίτι μπορεί ακόμη να μην έχει μπορέσει να πάρει το Τσάμπιονς Λιγκ, αλλά είναι ένα από τα σύγχρονα θηρία των Κυπέλλων Ευρώπης.

Εκεί λοιπόν που θέλω να σταθώ είναι στο ότι ο Ολυμπιακός έχει κατά κύριο λόγο ένα τρόπο επιβίωσης όταν υποδέχεται τέτοιες μεγάλες ομάδες στο Καραϊσκάκη: το καλό του ξεκίνημα, που του δίνει τη δυνατότητα να πάει στην ανάπαυλα μπροστά στο σκορ η, έστω στο 0-0, με συνέπεια να διαχειρίζεται αρκετά καλά τα παιχνίδια αυτά και στα β΄ ημίχρονα τους.

Ας θυμηθούμε τα αποτελέσματα του Ολυμπιακού στα πρώτα ημίχρονα και στη συνέχεια τα τελικά, εναντίον των μεγάλων ομάδων που τον επισκέφθηκαν τα τελευταία χρόνια για πρώτη φορά στο Καραϊσκάκη, όπως θα κάνει τώρα κι η Σίτι.

Μπαρτσελόνα 0-0 τελικό 0-0

Γιουβέντους 1-0 τελικό 1-0

Ατλέτικο 2-1 τελικό 3-2

Γιουνάϊτεντ 1-0 τελικό 2-0

Ντόρτμουντ 2-1 τελικό 3-1

Μπενφίκα 4-0 τελικό 5-1

Ρεάλ 0-0 τελικό 0-0

Τσέλσι 0-0 τελικό 0-0

Λίβερπουλ 1-0 τελικό 1-0

Βλέπουμε λοιπόν ότι ο Ολυμπιακός πήγε στο ημίχρονο έξι φορές προηγούμενος και κέρδισε και τα έξι παιχνίδια του! Επίσης πήγε τρεις φορές στο 0-0 και στο τέλος τουλάχιστον δεν έχασε, το κράτησε αυτό το 0-0. Βεβαίως, υπάρχει μία σημαντική παράμετρος, ότι τώρα δεν υπάρχει κόσμος στο γήπεδο-κι όλοι ξέρουμε πόσο μετράει η παρουσία του κόσμου του Ολυμπιακού στο Καραϊσκάκη, ειδικά σε ευρωπαϊκά παιχνίδια. Αλλά η έδρα είναι πάντα έδρα.

Θέλετε να πάμε ακόμη πιο κάτω; Και στη δεύτερη επίσκεψη της Μπενφίκα στο Καραϊσκάκη, ο Ολυμπιακός κέρδισε 1-0, σκοράροντας από το α΄ ημίχρονο. Την Άρσεναλ την κέρδισε 3-1 προηγούμενος 2-0 στο ημίχρονο…

Να πάμε στα χρόνια που έπαιζε στο ΟΑΚΑ; Τον Άγιαξ τον κέρδισε 1-0 σκοράροντας στο α΄ ημίχρονο. Την Πόρτο την κέρδισε 1-0 σκοράροντας στο α΄ ημίχρονο. Τη Λιόν την κέρδισε 2-1 προηγούμενος 2-0 στο ημίχρονο. Με τη Γιουβέντους έφτασε πέντε λεπτά μακριά από την πρόκριση (ισοφαρίστηκε στο 85΄), προηγούμενος 1-0 στο ημίχρονο. Με τη Ρεάλ Μαδρίτης επίσης δεν έχασε, κρατώντας το 0-0 του α΄ ημιχρόνου.

Βεβαίως, πάντοτε υπάρχουν κι οι εξαιρέσεις. Κυρίως όμως εξαιρέσεις που αφορούν παιχνίδια στα οποία ο Ολυμπιακός ήταν ισόπαλος στο ημίχρονο. Βλέπε στο ΟΑΚΑ το 0-2 από τη Γιουνάϊτεντ και στο Καραϊσκάκη το 0-3 από την Μπάγερν και το 1-4 από την Παρί Σεν Ζερμέν. Αλλά να προηγήθηκε ο Ολυμπιακός μέσα στο σπίτι του και να του το γύρισε κάποια μεγάλη ευρωπαϊκή ομάδα δεν βρίσκεις εύκολα παιχνίδι.

Αυτός είναι ο τρόπος του Ολυμπιακού όταν υποδέχεται θηρία. Τρόπος αν μη τι άλλο σχεδόν πάντοτε αποτελεσματικός. Βέβαια, το πόσο εύκολο είναι να πας με τέτοιες ομάδες μπροστά στο σκορ στο ημίχρονο, αποτελεί άλλη συζήτηση! Αλλά όταν βλέπουμε πόσες πολλές φορές το έχει κάνει ο Ολυμπιακός, παίρνουμε μία ελπίδα, παρά τα αντικειμενικά τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζει ενόψει του αυριανού αγώνα.

Από την άλλη, οφείλουμε να παραδεχθούμε ότι ο Ολυμπιακός του Μαρτίνς μας έχει δείξει ότι μπορεί να παίρνει μεγάλες ευρωπαϊκές νίκες και στο φινάλε των αγώνων του, κατά βάση μέσα στο Καραϊσκάκη! Με το γκολ στο 119’ της παράτασης κέρδισε την Άρσεναλ στο Λονδίνο. Με γκολ στο 81΄ έκανε το 3-1 και πήρε την πρόκριση απέναντι στη Μίλαν. Ακόμη κι οι νίκες (1-0) στο Τσάμπιονς Λιγκ με τη Μαρσέϊγ και τον Ερυθρό Αστέρα, ήρθαν με γκολ στα τελευταία λεπτά. Κι αυτό είναι κάτι που ασφαλώς δεν μπορούμε να το αγνοήσουμε. Σε τέσσερα πολύ σημαντικά παιχνίδια στα οποία η ομάδα πήγε με 0-0 στο ημίχρονο, κέρδισε στο β΄ και τα τέσσερα!

Γενικά, όταν πάει στην ανάπαυλα ο Ολυμπιακός του Μαρτίνς και δεν χάνει εντός έδρας, είναι μέσα στο κόλπο. Και κάπως έτσι έχει κερδίσει Μπέρνλι, Μπασάκσεχιρ, Πλίζεν. Όμως, σε κάποια από τα πιο δύσκολα παιχνίδια του δεν είναι αρκετό αυτό. Βλέπε το 2-3 από την Μπάγερν (ημίχρονο 1-1) και το 0-1 από την Άρσεναλ (ημίχρονο 0-0).

Αν θέλετε την άποψη μου, ο Ολυμπιακός για να έχει τύχη απέναντι στη Σίτι θα πρέπει να βρει τον δρόμο για τουλάχιστον ένα γκολ στο α΄ ημίχρονο. Και επιπλέον να το κρατήσει και να πάει έτσι στο β΄ ημίχρονο μπροστά στο σκορ! Πόσο εύκολο είναι; Το αντιλαμβάνεται ο καθένας ότι θα είναι δύσκολο. Αλλά ιστορικά ο Ολυμπιακός το «έχει» αυτό το πράγμα, να είναι δυνατός μέσα στο σπίτι του και να καθαρίζει τότε σε ένα πολύ μεγάλο βαθμό μεγάλα παιχνίδια του στην Ευρώπη.

Οι παλιότεροι θα θυμούνται το 2-0 επί της Σέλτικ με τα γκολ στο α΄ ημίχρονο στο παλιό Καραϊσκάκη και το 3-0 επί της Άντερλεχτ (1-0 ημίχρονο) στην Πάτρα! Όπως και το 1-0 επί της Μπενφίκα στο ΟΑΚΑ. Ακόμη και στη Ριζούπολη το 6-2 με την Μπάγερ Λέβερκουζεν (3-1 ημίχρονο), όπως και το 3-0 με τη Γαλατασαράϊ (2-0 ημίχρονο). η, στο Καραϊσκάκη το 3-0 με τη Βέρντερ (ημίχρονο 1-0).

Βλέπετε, τα παραδείγματα είναι πάρα πολλά. Και νομίζω δείχνουν ένα δρόμο ενόψει και του αγώνα με τη Σίτι, που ατυχώς για τον Ολυμπιακό μόνο αδιάφορη δεν είναι, αφού καίγεται για την πρώτη θέση στον όμιλο, η δε διαφορά της από τη δεύτερη Πόρτο είναι στο ένα τρίποντο-και την έχει και εκτός έδρας την άλλη αγωνιστική. Άρα, ο Γκουαρντιόλα θα έρθει ξεκάθαρα για το διπλό.

Ας του κάνει λοιπόν ο Ολυμπιακός τη ζωή δύσκολη από το α΄ ημίχρονο...

Άσχετο: