Ο Μαρτίνς πήρε το... σκαλπ του Βίλας Μπόας και απέδειξε ξανά πως έχει έναν Ολυμπιακό για κάθε περίσταση! (polls)

Δημήτρης Τομαράς
Ο Δημήτρης Τομαράς γράφει για την προπονητική... μαγκιά και μαεστρία του Πέδρο Μαρτίνς που τύλιξε σε μία... κόλλα χαρτί τον συμπατριώτη του Αντρέ Βίλας Μπόας και για ακόμα μία χρονιά φτιάχνει μεγάλη ευρωπαϊκή προοπτική για τον νταμπλούχο Ολυμπιακό!
Δεν είναι μόνο ότι έγραψε ιστορία, φτάνοντας στις 15 νίκες στα ευρωπαϊκά Κύπελλα με τον Ολυμπιακό. Ξεπερνώντας τις 14 του Μπάγεβιτς και έτσι είναι πλέον αυτός ο πολυνίκης στους Πειραιώτες και ενώ χρειάστηκε 31 παιχνίδια για να το καταφέρει. Δεν είναι όλα όσα έχει καταφέρει την περασμένη σεζόν στον Ολυμπιακό. Είναι ότι αυτός ο προπονητής πάντα βρίσκει τρόπο να σε εκπλήσσει ευχάριστα. Φυσικά αναφερόμαστε στον Πέδρο Μαρτίνς, που πιστοποιεί πως και φέτος θα είναι η πιο μεγάλη... μεταγραφή που έχει κάνει ο νταμπλούχος Ολυμπιακός. Σε μία δεδομένα δύσκολη πρεμιέρα με αντίπαλο έναν προπονητή που τον ξέρει καλά, τον Βίλας Μπόας.
Σε μία συγκυρία που στερήθηκε τον Μαντί Καμαρά λόγω του κορονοϊού. Ένα βασικότατο... γρανάζι του που τον ανάγκασε να στηρίξει το κέντρο του σε Εμβιλά και Μπουχαλάκη και να πάει με σχήμα 4-2-3-1 αντί για 4-3-3 κόντρα στους Μασσαλούς. Σε μία χρονιά που καλά καλά η ομάδα δεν έχει κάνει ούτε δέκα ημέρες κανονικής προετοιμασίας. Σε μία περίοδο που είναι υποχρεωμένος να... τεστάρει πρόσωπα και τους νεοαποκτηθέντες μέσα από τα επίσημα ματς. Και όμως ο Μαρτίνς ήταν προετοιμασμένος για κάθε ενδεχόμενο. Ο ίδιος εξάλλου το είχε πει καιρό πριν. Ότι φέτος πρέπει να αλλάξει τον τρόπο δουλειάς και προσέγγισής του να προσαρμοστεί στα δεδομένα της δύσκολης αυτής χρονιάς του ξεκινήματός της. Δουλεύοντας τουλάχιστον τρία διαφορετικά σχήματα: 4-2-3-1, 4-3-3 και 4-4-2.
Και όμως... Ο Πορτογάλος τεχνικός μπόρεσε ξανά να κατεβάσει ένα σύνολο που ειδικά στο β' μέρος έδειξε ανωτερότητα και ότι άξιζε πέρα για πέρα τη νίκη (που ήρθε με το τελικό 1-0) απέναντι σε μία... φλύαρη Μαρσέιγ, που έδειξε να βολεύεται και με το 0-0. Έναν Ολυμπιακό που στηρίχθηκε περισσότερο στην κυκλοφορία του και στις όσες πιο σωστές και ακριβείς μεταβιβάσεις του στη λογική πως όσο παραπάνω κρατάει τη μπάλα και τη δίνει σωστά και θα απειλείται λιγότερο αλλά και θα απειλεί περισσότερο. Έναν Ολυμπιακό που δεν πτοήθηκε από το ακυρωθέν γκολ του Μασούρα. Που επέμεινε μέχρι τέλους και δικαιώθηκε. Έναν Ολυμπιακό που πραγματικά σε ένα τέτοιο ματς δεν φάνηκε να του λείπει ένας τόσο σημαντικός του χαφ όπως ο Καμαρά. Με τον τρόπο που παρατάχθηκε στο γήπεδο και με το αγωνιστικό πρόσωπο που έβγαλε.
Η... μαεστρία του Βαλμπουενά, η εξυπνάδα του Ραφίνια και η εκτελεστική δεινότητα του Χασάν (του οποίου η ιστορία με τον πατέρα του δεδομένα συγκινεί και αναδεικνύει για άλλη μία φορά το πόσο γεμίζει έναν παίκτη το ποδόσφαιρο και τι τρομερή ψυχική δύναμη μπορεί να του δώσει) έκλεισαν ιδανικά μία ευρωπαϊκή βραδιά που για τον Ολυμπιακό όπως είναι τα δεδομένα του ομίλου δεν του άφηνε και πολλά περιθώρια να μην νικήσει. Όλα αυτά τα στοιχεία που τα είδαμε στη φάση του γκολ στο 90 και... κάτι.
Ο Ολυμπιακός νίκησε χάρις στην πολύ καλή προσπάθεια των περισσότερων παικτών του (δύσκολα θα βρεθούν υστερήσαντες εάν και επιθετικά ο Ραντζέλοβιτς θα μπορούσε βάσει της ποιότητας και του ταλέντου του να βοηθήσει παραπάνω) αλλά και στην πολύ καλή εικόνα που είχε για μεγάλο διάστημα το κέντρο του με τον Εμβιλά να κάνει το κορυφαίο του ματς με την φανέλα των Πειραιωτών και τον Μπουχαλάκη να τα δίνει όλα. Νίκησε όμως διότι στον πάγκο είχε έναν προπονητή που ήξερε να διαχειριστεί το παιχνίδι και που πήρε το... σκαλπ του Βίλας Μπόας.
Την ώρα που ο τεχνικός της Μαρσέιγ έκανε μαζεμένες αλλαγές και αντί να... φρεσκάρει την ομάδα του, την μπέρδεψε ακόμα περισσότερο και την αποπροσανατόλισε ο Μαρτίνς έκανε λίγες και στοχευμένες. Βάζει τον Φορτούνη για να δώσει... φρέσκα πόδια και να κρατήσει πιο καλά μπάλα και βάζει και τον Χασάν για να πάρει έξτρα επιθετική ώθηση. Ουσιαστικά... φόρτωσε και άλλο την μεσοεπιθετική του γραμμή για να πάρει το ματς και το πέτυχε.
Ο Μαρτίνς δείχνει διαρκώς πως φτιάχνει έναν Ολυμπιακό ικανό να ανταποκριθεί σε κάθε δυσκολία και συνθήκη και κυρίως μία ομάδα που έχει διαρκή βελτίωση εντός και εκτός των συνόρων αλλά και προοπτική. Η κατάλληλη ατάκα για τον Πορτογάλο στον Ολυμπιακό είναι «τον Μαρτίνς να τον φυλάμε σαν τα μάτια μας». Διότι δεδομένα φανερώνει το πόσο έχει εξελιχθεί μέσα από τον Ολυμπιακό εξελίσσοντας και τον σύλλογο. Μία από τις καλύτερες κινήσεις που έχει κάνει ever ο Ολυμπιακός που του δίνει μεγάλη ελπίδα για τη συνέχειά του σε Ελλάδα και Ευρώπη...
Έναν Ολυμπιακό που μετά από αυτή τη νίκη αρχίζει και ορίζει εκείνος τη μοίρα του στον όμιλο. Σε έναν όμιλο που είναι βέβαιο πως θα τα δώσει όλα, διεκδικώντας ακόμα και την 2η θέση.
Μπορούμε βέβαια να μιλήσουμε και με αριθμούς για τους πρωταγωνιστές:
  • Ο φοβερός και τρομερός Βαλμπουενά - που παίζει λες και είναι... έφηβος - έχει φτάσει σε 49 ματς στον Ολυμπιακό στα 10 γκολ και τις 24 ασίστ (κατά άλλες στατιστικές... πηγές οι ασίστ του κανονικά είναι 25). Όλα τα... λεφτά οι ατάκες του Μασούρα για αυτόν.
  • Ο Αχμέντ Χασάν έπιασε τα 25 γκολ και ενώ έχει και 3 ασίστ σε 57 ματς στον Ολυμπιακό. Μαζί με τον Ελ Αραμπί των 33 γκολ και 8 ασίστ σε 58 αγώνες συνθέτουν ένα από τα κορυφαία επιθετικά δίδυμα που έχουν περάσει ποτέ από τον Ολυμπιακό.
  • Ο Πέδρο Μαρτίνς έφτασε τα 115 ματς στον Ολυμπιακό με 79 νίκες, 21 ισοπαλίες και 15 ήττες. Απέναντι στη Μαρσέιγ σε 3 ματς ως προπονητής έχει πλέον 2 νίκες (από 1 με Ολυμπιακό και Γκιμαράες) και 1 ήττα. Με αντίπαλο τον Βίλας Μπόας πέτυχε την πρώτη του νίκη στα μεταξύ τους ματς ως προπονητές. Από τον Μπόας έχει χάσει δύο φορές από την Πόρτο όταν κοούτσαρε τη Μαρίτιμο.

- Ψηφίστε στα δύο polls... Το ένα εδώ.
Loading...