Μάντσεστερ Σίτι - Ατλέτικο Μαδρίτης 1-0: Προβάδισμα πρόκρισης των Πολιτών με Ντε Μπρόινε (vid)

Αλέξανδρος Λοθάνο
Μια καταπληκτική ασίστ του Φιλ Φόντεν και ένα γκολ του Κέβιν Ντε Μπρόινε χάρισαν στην (ανώτερη) Μάντσεστερ Σίτι τη νίκη επί της αμυντικής Ατλέτικο (1-0) και το προβάδισμα πρόκρισης στην τετράδα του Champions League, ενόψει της ρεβάνς στην Μαδρίτη (Τετάρτη 13/04, 22:00).

Ήταν ανώτερη, είχε κατοχή της μπάλας της τάξεως του 70% αλλά, πρωτίστως, είχε υπομονή για να φτάσει στο γκολ. Εντέλει, η Μάντσεστερ Σίτι το πέτυχε, επικράτησε δικαίως εντός έδρας της Ατλέτικο Μαδρίτης, παίρνοντας μικρό, αλλά σημαντικό προβάδισμα πρόκρισης στα ημιτελικά του Champions League (1-0) ενόψει της ρεβάνς στο «Wanda Metropolitano» (Τετάρτη 13/04, 22:00).

Ο Πεπ Γκουαρδιόλα επέλεξε να ξεκινήσει τον Ζοάο Κανσέλο στα δεξιά της άμυνας αντί του τιμωρημένου Κάιλ Γουόκερ (με τον Πορτογάλο ουσιαστικά να παίζει ως τέταρτος χαφ), με τον Νέιθαν Ακέ στα αριστερά και χωρίς «καθαρόαιμο» σέντερ φορ, όπως άλλωστε συνηθίζει ο Καταλανός τεχνικός.

Ο Ντιέγκο Σιμεόνε ξεκίνησε τον Φελίπε στο κέντρο της άμυνας αντί του τραυματία Χοσέ Μαρία Χιμένες, χρησιμοποιώντας τον πολύ δραστήριο Μάρκος Γιορέντε στα χαφ, με τον φορμαρισμένο Ζοάο Φέλιξ να συνθέτει το επιθετικό δίδυμο με τον Αντουάν Γκριεζμάν.

Ιστορικό μηδέν

Οι Πολίτες είχαν την απόλυτη κατοχή της μπάλας από την αρχή, γιατί αυτό άλλωστε ήθελαν και οι Ροχιμπλάνκος, οι οποίοι απειλήθηκαν (σχετικά) για πρώτη φορά στο όγδοο λεπτό, με σουτ του Ζοάο Κανσέλο έξω από την περιοχή, το οποίο πάντως δεν είχε αποτέλεσμα.

Η προσπάθεια του Πορτογάλου άνοιξε την… όρεξη της Σίτι, η οποία άρχισε να πιέζει περισσότερο και να στέλνει την μπάλα στην ερυθρόλευκη περιοχή, με την Ατλέτικο όμως να αμύνεται με σχετική άνεση.

Η πίεση της Σίτι στην προσπάθεια της Ατλέτικο να κάνει παιχνίδι ήταν ασφυκτική, με αποτέλεσμα η ομάδα του «Τσόλο» να χάνει γρήγορα την μπάλα και να υποχρεούται άμεσα να αμύνεται, δίνοντας ξεκάθαρα τα άκρα στους γηπεδούχους για να κάνουν σέντρες, χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα, ελλείψει και ενός σέντερ φορ που θα μπορούσε να τις τελειώσει.

Τα κερδισμένα κόρνερ ήταν συνεχή για τους γηπεδούχους, οι οποίοι όμως είχαν να αντιμετωπίσουν μια… ενδεκάδα στην άμυνα, με τον Ιλκάι Γκιντογκάν να μην σουτάρει αποτελεσματικά από το ύψος της μεγάλης περιοχής, σε μια από τις ελάχιστες φάσεις στο πρώτο μέρος.

Παρά την… χαώδη διαφορά στην κατοχή της μπάλας, πάντως, η Σίτι είχε χαμηλού ρυθμού κυκλοφορία της και έκλεισε το πρώτο ημίωρο χωρίς ούτε ένα σουτ / μια προσπάθεια εντός εστίας του Γιάν Όμπλακ, κάτι που συμβαίνει από σπάνια έως καθόλου σε παιχνίδια μιας ολόκληρης σεζόν.

Η Ατλέτικο έκανε «επιστημονική» άμυνα, κλείνοντας άψογα τους διαδρόμους και επιτρέποντας στην Σίτι να έχει «ακίνδυνη» κατοχή και ψάχνοντας τις αντεπιθέσεις, με τον Ζοάο Φέλιξ να βρίσκει τον Γιορέντε στα μετόπισθεν, αλλά την φάση να διακόπτεται ορθά λόγω οφσάιντ.

Στην διάρκεια ενός κακού πρώτου ημιχρόνου (από πλευράς ρυθμού και ευκαιριών), Ραχίμ Στέρλινγκ και Κέβιν Ντε Μπρόινε έπεσαν μέσα στην περιοχή, χωρίς όμως να συνέβη τίποτα το επιλήψιμο.

Η Ατλέτικο, για πρώτη φορά σε αγώνα στην ιστορία της διοργάνωσης, δεν είχε τελική προσπάθεια (ούτε εντός, ούτε εκτός εστίας) στο πρώτο ημίχρονο, με πρώτο πασέρ τον… τερματοφύλακα της (!), ο οποίος έκανε 21 απόπειρες για πάσα (οι επτά εύστοχες).

Αυτό, μάλιστα, ήταν μόλις το δεύτερο Champions League ματς της Σίτι στο «Etihad» χωρίς τελική εντός εστίας και από τις δύο ομάδες στο πρώτο μέρος, μετά το… 0-0 με την Ρεάλ, στις 26 Απριλίου του 2016, στο πλαίσιο των ημιτελικών.

Πρώτα σουτ εντός εστίας μετά το… 50’

Η Ατλέτικο μπήκε στο δεύτερο ημίχρονο με μεγαλύτερο θράσος και εκμεταλλευόμενη μια κόντρα, έκανε το πρώτο της σουτ μόλις στο 50ό λεπτό, με την σέντρα - σουτ του Γιορέντε όμως να μην απειλεί ουσιαστικά τον Έντερσον.

Η… υποψία ευκαιρία της Ατλέτικο έβαλε στην πρίζα την Σίτι, η οποία κέρδισε δύο διαδοχικά φάουλ κοντά στην περιοχή και έκανε και αυτή την πρώτη της προσπάθεια εντός εστίας, σε σουτ του Ντε Μπρόινε που αποσόβησε ο Όμπλακ, για να ακολουθήσει σουτ άουτ του Στέρλινγκ.

Ο Σιμεόνε περίμενε μέχρι το 60ό λεπτό για να φρεσκάρει την ενδεκάδα και να δώσει ταχύτητα στην επίθεση του, ρίχνοντας ταυτόχρονα τους Ροντρίγκο Ντε Πολ, Ματέους Κούνια και Άνχελ Κορέα αντί των Κόκε, Γιορέντε και Γκριεζμάν.

Η Σίτι, η εικόνα της οποίας δεν άλλαξε ιδιαίτερα, έψαχνε να απειλήσει ουσιαστικά μόνο μέσω στατικών φάσεων, με τον Αϊμερίκ Λαπόρτ να χάνει μια καλή ευκαιρία με κεφαλιά, ύστερα από εκτέλεση κόρνερ του Ριγιάντ Μαχρέζ (64’).

Φόντεν, Ντε Μπρόινε και… γκολ!

Ο Γκουαρδιόλα άργησε, αλλά στο 68’ έκανε τριπλή αλλαγή, με Τζακ Γκρίλις, Φιλ Φόντεν και Γκαμπριέλ Ζεσούς να αντικαθιστούν Γκιντογκάν, Μαχρέζ και τον… ενοχλητικό (με τις βουτιές του) Στέρλινγκ.

Ο Φόντεν, τον οποίο πολλοί περίμεναν ως βασικό, έκανε άμεσα αισθητή την παρουσία του και, στην πρώτη του ενέργεια, σέρβιρε καταπληκτικά με «ποδιά» στον αντίπαλο στον Ντε Μπρόινε, ώστε ο Βέλγος να γιορτάσει με γκολ ύστερα από διαγώνιο σουτ μέσα από την περιοχή το 50ό του παιχνίδι με την Σίτι στο Champions League (70’).

Ο 21χρονος μέσος είχε κέφια και ταλαιπώρησε την άμυνα της Ατλέτικο περισσότερο σε είκοσι λεπτά απ’ ότι οι περισσότεροι συμπαίκτες του σε όλο το 90λεπτο, οι δύο ομάδες έδειξαν ικανοποιημένος με το 1-0 και ανανέωσαν το ραντεβού τους για το «Wanda Metropolitano» (θα λείψει ο Γκαμπριέλ Ζεσούς λόγω τιμωρίας), όπου όλα δείχνουν ανοιχτά με το 1-0.

Μάντσεστερ Σίτι (Πεπ Γκουαρδιόλα): Έντερσον - Ζοάο Κανσέλο, Στόουνς, Λαπόρτ, Ακέ - Μπερνάρντο Σίλβα, Ρόδρι, Γκιντογκάν (68’ Γκρίλις), Ντε Μπρόινε - Μαχρέζ (68’ Φόντεν), Στέρλινγκ (68’ Γκαμπριέλ Ζεσούς).

Ατλέτικο Μαδρίτης (Ντιέγκο Σιμεόνε): Όμπλακ - Βρσάλικο, Σάβιτς, Φελίπε, Ρεϊνίλδο, Ρενάν Λόντι - Γιορέντε (60’ Ματέους Κούνια), Κοντογκμπιά, Κόκε (60’ Ντε Πολ) - Γκριεζμάν (60’ Κορέα), Ζοάο Φέλιξ (81’ Λεμάρ).

@Photo credits: Getty Images/Ideal Image