Guardian: «Πρόταση στην UEFA να πηγαίνουν δύο ομάδες στο Champions League βάσει ranking»

Βασίλης Μπαλατσός
Σύμφωνα με πληροφορίες του Guardian η Ομοσπονδία Ευρωπαϊκών Συλλόγων πρότεινε στην UEFA να περνούν στο Champions League δυο κλαμπ με βάση το ranking τους ακόμη κι αν δεν έχουν εξασφαλίσει την παρουσία τους μέσω πρωταθλήματος.

Η UEFA ετοιμάζει αλλαγές στο μοντέλο διεξαγωγής του Champions League από τη σεζόν 2024/25 και ήδη η εκτελεστική επιτροπή της Ομοσπονδίας έχει δώσει έγκριση στο νέο πλάνο. Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Guardian η Ομοσπονδία Ευρωπαϊκών Συλλόγων (ECA) πρότεινε ακόμα μια νέα διαφοροποίηση στο φορμάτ της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης αναφορικά με δύο από τα 36 εισιτήρια που οδηγούν στους ομίλους.

Το δημοσίευμα αναφέρει πως η ΕCA ζήτησε να προκρίνονται και δύο ομάδες βάσει του συντελεστή τους ακόμη κι αν δεν τα έχουν καταφέρει μέσω του πρωταθλήματός τους, με ενδεχόμενο να τεθεί ως προϋπόθεση να έχουν έστω τερματίσει σε θέση που οδηγεί στο Europa League ή να έχουν κατακτήσει το Κύπελλο. Η UEFA εξέταζε το ενδεχόμενο να περνούν στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση και ομάδες βάσει του ranking του, όμως υπήρξαν ενδoιασμοί για την «αθλητική αξιοπρέπεια» του θεσμού.

Oι συζητήσεις της Ομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Συλλόγων με την UEFA για περαιτέρω αλλαγές στο φορμάτ του Champions League με την διοργανώτρια αρχή του θεσμού να είναι αυτή που θα πάρει τις τελικές αποφάσεις.

Ενδεικτικά η τρέχουσα 20αδα του Ranking:

  1. Mπάγερν Μονάχου
  2. Μάντσεστερ Σίτι
  3. Λίβερπουλ
  4. Τσέλσι
  5. Ρεάλ Μαδρίτης
  6. Παρί Σεν Ζερμέν
  7. Μπαρτσελόνα
  8. Γιουβέντους
  9. Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ
  10. Ατλέτικο Μαδρίτης
  11. Σεβίλλη
  12. Ρόμα
  13. Τότεναμ
  14. Άγιαξ
  15. Άρσεναλ
  16. Πόρτο
  17. Ντόρτμουντ
  18. Λειψία
  19. Λυών
  20. Βιγιαρεάλ