Ο Τζουντ Μπέλιγχαμ είναι ο «Μικρός Πρίγκιπας» που ορίζει το μέλλον

Γιώργος Καραμάνος
Για τον ίδιο τον Τζουντ Μπέλιγχαμ, «Το μέλλον ανήκει σ’ αυτούς που πιστεύουν στα όνειρά τους». Ο Γιώργος Καραμάνος καταγράφει ρεκόρ και εικόνες στο παρόν από το υπέροχο πιτσιρίκι της Ντόρτμουντ.

Οπως έλεγαν οι Αρχαίοι Ελληνες: «Το μέλλον σου θα είναι καλό αν τακτοποιήσεις καλά το παρόν». Αυτή ακριβώς είναι η πολιτική που ασκεί εδώ και αρκετά χρόνια η Ντόρτμουντ, βάζοντας σοβαρά χρήματα στα ταμεία της από τις μεταγραφές των πιτσιρικάδων που μαζεύει και μοσχοπουλάει. Αφού πρώτα έχει πάρει αγωνιστικά ό,τι καλύτερο μπορεί από αυτούς. Οπως ακριβώς συνέβη αυτό το καλοκαίρι με τον Τζέιντον Σάντσο. Οπως θα συμβεί πολύ σύντομα με τον Ερλινγκ Χάαλαντ και κανείς πλέον δεν αμφιβάλει, ότι ο αμέσως επόμενος που θα πάρει θέση, θα είναι ο Τζουντ Μπέλιγχαμ.

Η εμφάνιση του Αγγλου πιτσιρικά την Τετάρτη το βράδυ στην πρεμιέρα της ομάδας του στο
Champions League, επιβεβαίωσε ότι αυτό το σχολιαρόπαιδο δεν θα είναι φωτοβολίδα. Στην Πόλη, κόντρα στην Μπεσίκτας, αρχικά έγινε ο νεότερος (18 ετών, 78 ημερών) που σκοράρει σε διαδοχικά παιχνίδια Champions League και μετά έδωσε την ασίστ, αφού πρώτα έκανε μία σούπερ ατομική ενέργεια. Αρκετές ακόμα τέτοιες χάρισε σε διάφορα σημεία του γηπέδου, αφήνοντας όσους τον είδαν με την ίδια απορία που εξέφρασε πέρσι και ο Πεπ Γκουαρδιόλα.


Αφού ο Μπέλιγχαμ έβαλε σε αγωνία τη Μάντσεστερ Σίτι στη ρεβάνς του προημιτελικού, ο Πεπ στη συνέντευξη τύπου αποκάλυψε ότι ο μικρός τον άφησε με το στόμα ανοικτό: «Δεν το πιστεύω ότι είναι μόνο 17 ετών. Μάλλον είναι ψεύτης! Είναι υπερβολικά φοβερός για τέτοια ηλικία. Ενας φανταστικός παίκτης ήδη. Υπήρχαν στιγμές που απλά οι παίκτες μας δεν μπορούσαν να του πάρουν την μπάλα. Ο τρόπος που την κρατούσε, το πώς φώναζε και καθοδηγούσε τους συμπαίκτες του. Το θράσος του. Το πώς απαιτούσε να του δίνουν την μπάλα»!


Το εάν λέει αλήθεια για την ηλικία του, είναι κάτι που μεταξύ σοβαρού και αστείου παραμένει μετέωρο. Πόσο μάλλον εάν σκεφτεί κανείς ότι ήδη μετράει 44 επίσημα ματς με την Μπέρμιγχαμ, 53 με την Ντόρτμουντ και οκτώ με τους μεγάλους της Εθνική Αγγλίας. Η αλήθεια βέβαια είναι ότι άρχισε να καταγράφει ρεκόρ από το ξεκίνημα της εφηβείας του. Από επτά ετών που ο οπαδός της Μπέρμιγχαμ, πατέρας του (σ.σ.: σούπερ σκόρερ ο μπαμπάς στα ερασιτεχνικά πρωταθλήματα με πάνω από 700 γκολ καριέρας) τον έβαλε στις ακαδημίες της, έγινε σε ηλικία 16 ετών και 38 ημερών ο νεότερος που έκανε ντεμπούτο και σκόραρε με τη φανέλα της, ξεπερνώντας τον θρυλικό Τρέβορ Φράνσις, ο οποίος το 1978 μεγάλη Νότιγχαμ Φόρεστ του Μπράιαν Κλαφ, έγινε η πρώτη μεταγραφή του ενός εκατ. λιρών, κατακτώντας δύο φορές το Κύπελλο Πρωταθλητριών.

Το καλοκαίρι που μας πέρασε, ο Μπέλιγχαμ έγινε ο νεότερος που αγωνίστηκε σε νοκ άουτ αγώνα του EURO, με τον Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ να επιμένει ότι σε εκείνον δεν βλέπει το μέλλον, αλλά το παρόν των Λιονταριών. Εννοείται ότι στην Premier League, όπου οι αναλυτές τον αποκαλούν “ο νέος Τζέαρρντ” και ως “απόλυτο box to box εργαλείο”, ήδη οι μεγάλοι ακονίζουν τα ξίφη τους για το ποιος θα τον προσεγγίσει στο εγγύς διάστημα. Την ίδια στιγμή στο Twitter τα στοιχήματα αφορούν το ποσό που θα τον πουλήσει η Ντόρτμουντ και κανείς δεν πέφτει κάτω από τα 100 εκατ. ευρώ.



Αυτό το τελευταίο πάντως οι Βεστφαλοί σκοπεύουν να το διαπραγματευτούν σκληρά. Αλλωστε, σε εκείνον είχαν δει από την αρχή ένα χρυσορυχείο. Μόνο τυχαίο δεν είναι ότι πλήρωσαν 28 εκατ. ευρώ (+ διάφορα άλλα ποσά σε μορφή μπόνους στόχων-συμμετοχών), κάνοντάς την πιο ακριβή μεταγραφή 17χρονου στην ιστορία. Οσο για τον ίδιο τον Τζουντ Μπέλιγχαμ, όταν σε πρόσφατη συνέντευξή του ρωτήθηκε για το μέλλον του, απάντησε με μία ατάκα από τον «Μικρό Πρίγκιπα», εξηγώντας με απλά λόγια όσα πιστεύει ο ίδιος για τον εαυτό του: «Το μέλλον ανήκει σ’ αυτούς που πιστεύουν στα όνειρά τους». Εχει κανείς απορία μετά από αυτά ότι η επόμενη μέρα του στο παιχνίδι με την μπάλα στα πόδια θα είναι σπουδαία;


Follow me @jorgekaraman
Instagram: Jorge_Karaman