Ρέτσος: «Δεν θα ήταν κακό να συνεχίσω στη Σεντ-Ετιέν»

Gazzetta team
Ο Παναγιώτης Ρέτσος τόνισε ότι δεν θα ήταν κακή ιδέα να συνεχίσει και την επόμενη σεζόν στη Σεντ-Ετιέν, στην οποία αγωνίζεται δανεικός από τη Λεβερκούζεν.

Ο Παναγιώτης Ρέτσος επέστρεψε στην αποστολή της Σεντ-Ετιέν μετά από δύο μήνες, αν και δεν αγωνίστηκε στην εντός έδρας ήττα (2-3) από τη Λανς. Ο 22χρονος Έλληνας κεντρικός αμυντικός ευχήθηκε μέσα από συνέντευξη στο eyap.gr να συνεχίσει να φορά τη φανέλα της γαλλικής ομάδας, στην οποία αγωνίζεται δανεικός από τη Λεβερκούζεν, και την επόμενη σεζόν.

«Στη Γαλλία με εκτιμούν πολύ και έχω τις καλύτερες εντυπώσεις από το πρωτάθλημα. Δεν θα ήταν κακή επιλογή να συνεχίσω να φοράω τη φανέλα της Σεντ-Ετιέν. Αυτό που θέλω τώρα είναι να μπορέσω να πάρω μεγαλύτερο χρόνο συμμετοχής και θα δούμε τι θα συμβεί», υποστήριξε χαρακτηριστικά.

Την τρέχουσα σεζόν έχει αγωνιστεί σε τέσσερα ματς του γαλλικού πρωταθλήματος, καθώς ταλαιπωρήθηκε και από τραυματισμούς. Αναλυτικά όλη η συνέντευξή του:

- Πώς σου φάνηκε ο Χάβερτς κατά τη διάρκεια της συνεργασίας σας στη Λεβερκούζεν;

«Καταρχάς είναι ένα παιδί. Δηλαδή το πως θα αγωνιστεί και το πως θα συμπεριφερθεί είναι τελείως παιδικά. Για αυτό ίσως δεν ξεκίνησε τόσο καλά, καθώς δεν έβαζε καμιά πίεση μέσα του, ανεξαρτήτως τα όσα ακουγόταν για το όνομα του. Είναι ένα παιδί που δέχθηκε πολλή κριτική, επειδή τον παρακολουθώ και έχουμε ακόμα επαφή, αλλά δεν είναι τυχαία όλα αυτά που έκανε σε τόσο μικρή ηλικία, τίποτα δεν είναι τυχαίο, ο, τι και να λένε. Πιστεύω πως θέλει χρόνο να προσαρμοστεί, πήγε σε ένα πολύ δύσκολο πρωτάθλημα, σε μια δύσκολη ομάδα (Τσέλσι), η οποία τώρα προσπαθεί ξανά να χτίσει κάτι κάλο και να κάνει το βήμα παραπάνω, γιατί τα τελευταία χρόνια είχε μείνει λίγο πίσω.

Φυσικά, δεν είναι εύκολο για ένα παιδί από τη Γερμανία να βγει για πρώτη φορά από τη χωρά του, να πάει στην Αγγλία και να κάνει κατευθείαν τη διάφορα. Πιστεύω λοιπόν ότι ο Κάι θα πάει παρά πολύ καλά. Άλλωστε, πρόκειται και για ένα τελείως διαφορετικό πρωτάθλημα από τη Bundesliga και ειδικά στη θέση του «10», διαφορετικά μαρκαρίσματα δέχεται στη Γερμανία και διαφορετικά στην Αγγλία, ενώ και η ένταση στο παιχνίδι των Άγγλων είναι πολύ διαφορετική. Πρόκειται πάντως για ένα μεγάλο ταλέντο, μου έκανε εντύπωση από την πρώτη μέρα που πήγα στη Λεβερκούζεν και έχει δείξει την άξια του τόσο στη Λεβερκούζεν όσο και στην εθνική Γερμανίας».

Παρόμοιες δυσκολίες ίσως αντιμετωπίζει και ο Τσιμίκας στην πρώτη του χρόνια με τη Λίβερπουλ;

«Για τον Κώστα είναι ακόμα πιο δύσκολο, καθώς πήγε από το ελληνικό πρωτάθλημα στην Αγγλία. Ο Κώστας μπορεί να έπαιξε 8-9 αγώνες δυνατού επίπεδου και πήρε αυτή τη μεταγραφή, ενώ στη Γερμανία είναι πιο κοντά το επίπεδο. Και αυτός ταλαιπωρήθηκε από έναν τραυματισμό. Φυσικά, ξέρω τι παιδί είναι, ξέρω τι παίκτης είναι, θα έχει μια παρά πολύ καλή πορεία. Πήγε στη μεγαλύτερη ομάδα τη δεδομένη χρονική στιγμή, τη Λίβερπουλ, μια από τις πιο ιστορικές ομάδες στον κόσμο».

- Σε τι φάση βρίσκεσαι με τον τραυματισμό που σε ταλαιπωρεί;

«Είμαι καλά αυτή τη στιγμή. Θα επανέλθω σωματικά και πνευματικά. Ήταν ένας δύσκολος τραυματισμός (κοιλιακοί προσαγωγοί), όμως τώρα προπονούμαι κανονικά και επανέρχομαι. Είμαι σε κάλο επίπεδο και ψυχολογικά. Ευτυχώς έχω δίπλα μου την οικογένεια μου, τους φίλους μου και το ιατρικό τιμ και με βοηθάνε να το αφήσω πίσω. Αν όλα πάνε καλά θα είμαι διαθέσιμος για τους επόμενους αγώνες και πιστεύω θα πάει καλά αυτή η χρόνια».

- Έχεις ακόμα ενάμισι χρόνο συμβόλαιο με τη Leverkusen και φέτος αγωνίζεσαι με τα χρώματα της Saint Etienne. Πώς βλέπεις το μέλλον σου και που θα ήθελες εσύ να αγωνιστείς;

«Είναι ο τρίτος χρόνος μου στη Leverkusen και πραγματικά μου αρέσει πολύ αυτή η ομάδα. Αν δεν είχα τον τραυματισμό στην προετοιμασία, ίσως να μη βρισκόμουν στη Γαλλία τώρα. Άλλα έγινε ό,τι έγινε και ο προπονητής -δικαίως από τη μεριά του- έκρινε ότι πρέπει να συνεχίσω αλλού ως δανεικός. Βέβαια, εδώ στη Γαλλία με εκτιμούν πολύ και με έχουν εκπλήξει θετικά οι συνθήκες και το πρωτάθλημα, οπότε δεν θα ήταν άσχημη επιλογή να συνεχίσω με τη φανέλα της Σεντ-Ετιέν. Αυτό που με απασχολεί τώρα είναι να γίνω πλήρως καλά και να μπορέσω να αγωνιστώ πολλά παιχνίδια και θα δούμε τι θα γίνει».

- Πώς σου φάνηκε το γαλλικό πρωτάθλημα και νέα σου ομάδα;

«Στο γαλλικό πρωτάθλημα έχω δει τους πιο γρήγορους παίκτες, αρκετά ποιοτικούς παίκτες. Στηρίζεται περισσότερο στην ατομική ικανότητα, παρά στο ομαδικό παιχνίδι. Ο τρόπος παιχνιδιού είναι λίγο πιο άναρχος και μπορούν να συμβούν τα πάντα. Η Saint Etienne είναι μια πολύ καλή ομάδα, με πολύ μικρό μέσο όρο ηλικίας. Ο προπονητής στηρίζεται πολύ σε αυτά τα παιδιά. Βέβαια, είχαμε κάποια αρνητικά αποτελέσματα που προκάλεσαν τις αντιδράσεις των οπαδών. Το ζητούμενο λοιπόν είναι να βρούμε τη σταθερότητα που χρειαζόμαστε».

- Το γεγονός ότι αποτέλεσες την πιο ακριβή μεταγραφή Έλληνα ποδοσφαιριστή πρόσθεσε ένα βάρος στα πόδια σου;

«Όχι καθόλου ίσα-ίσα που μου δώσε ακόμα ακόμα μεγαλύτερο Κίνητρο για να αποδείξω πρώτα στον εαυτό μου ότι αξίζω πού είμαι εδώ πέρα. Κανένα βάρος. Ούτε είδα το πόσο, ούτε σκέφτηκα το πόσο. Εγώ απλώς μεταφέρθηκα στη Γερμανία και έκανα αυτό που έκανα και στην Ελλάδα, συνέχισα να παίζω ποδόσφαιρο. Ίσα ίσα μου έδωσε ψυχολογία, παραπάνω θάρρος και εμπιστοσύνη στον εαυτό μου, οπότε δεν θα έλεγα ότι μου πρόσθεσε κάποιος βάρος».

- Σου λείπει ο Ολυμπιακός και το ελληνικό πρωτάθλημα;

«Ο Ολυμπιακός είναι η ομάδα στην οποία μεγάλωσα. Ήμουν εκεί από πολύ μικρή ηλικία. Εκεί έκανα το πρώτο συμβόλαιό μου και κατάφερα να αγωνιστώ στην πρώτη ομάδα ενός συλλόγου που αγαπώ. Φυσικά και παρακολουθώ στενά και τον Ολυμπιακό και τους νέους ποδοσφαιριστές της ομάδας, όπως ο Ανδρούτσος που είναι και φίλος μου. Όσον αφορά το ελληνικό πρωτάθλημα, σίγουρα είναι ωραίο συναίσθημα να αγωνίζεσαι στη χώρα σου, όμως δεν μπορώ να πω ότι μου έλειψε το ελληνικό πρωτάθλημα. Για την ακρίβεια δεν μου έλειψε καθόλου!»

- Σε έχουμε δει να αγωνίζεσαι σε όλες τις θέσεις της άμυνας. Ποια είναι η θέση στην οποία θες να αγωνίζεσαι, δεδομένου ότι στην εθνική Ελλάδας υπάρχουν μερικά κενά σε όλες σχεδόν τις θέσεις της άμυνας;

«Η θέση μου είναι αυτή του κεντρικού αμυντικού, εκεί μου αρέσει να αγωνίζομαι, εκεί πιστεύω ότι μπορώ να αναδειχθώ και να εξελιχθώ ακριβώς όπως θέλω να εξελιχθώ. Μπορώ να παίξω και στις άλλες θέσεις της άμυνας, αλλά πιστεύω ότι δεν θα έχω την ανάλογη πορεία όπως θα έχω από τη θέση του κεντρικού αμυντικού. Η αλήθεια είναι ότι μετά τον Τοροσίδη έχουνε παίξει αρκετοί ως δεξιά μπακ αλλά τώρα βλέπουμε το Μιχάλη Μπακάκη οποίος αγωνίζεται αρκετές φορές, είδαμε και τον Χατζηδιάκο, ο οποίος είναι κεντρικός αμυντικός κανονικά, αλλά παίζει και δεξιά. Τώρα βλέπουμε και έναν φίλο μου, τον Θανάση τον Ανδρούτσο, ο οποίος αγωνίζεται στον Ολυμπιακό σαν δεξί μπακ και έχει κάνει εξαιρετικά παιχνίδια και πιστεύω ότι του αξίζει μία θέση στην εθνική αυτή τη στιγμή να αποδείξει τι μπορεί να κάνει.

Από κει και πέρα άμα είναι για την Εθνική Ελλάδος ας παίξω και σέντερ φορ, που λέει ο λόγος. Ήταν μεγάλη μου τιμή που αγωνίστηκα τόσο μικρός και πιστεύω ότι θα γίνει ξανά σύντομα, αρκεί να είμαστε καλά. Πάντα είναι μέσα στους στόχους μου η εθνική».

- Έχεις μιλήσει με τον Φαν Σιπ;

«Όχι δεν έχω κάποια κάποια επαφή, πέρα από το ότι είχα πάει σε μία κλήση και είχαμε μιλήσει λίγο. Εντάξει, το πρόβλημα είναι ότι βρίσκομαι τώρα σε μία παράξενη φάση λόγω των τραυματισμών και πιστεύω ότι όταν σταθεροποιηθώ, θα γίνει η κλήση μου στην Εθνική».