ΑΕΚ season 2016-2017! (pics)

Γιώργος Τσακίρης
Ο Γιώργος Τσακίρης βρέθηκε (για πολλοστή φορά) και τις 17 ημέρες στο πλευρό της ΑΕΚ στο βασικό στάδιο προετοιμασίας και κάνει τον απολογισμό και την… παρουσίαση.

Ένα ακόμη δύσκολο και συνάμα άκρως εποικοδομητικό κομμάτι καλοκαιριού ολοκληρώθηκε (και) για μας τους ρεπόρτερ που πάντα τέτοια εποχή βρισκόμαστε στο πλευρό της ομάδας (ΑΕΚ στην περίπτωσή μας) για να παρακολουθήσουμε το βασικό στάδιο της προετοιμασίας. Το κομμάτι εκείνο δηλαδή που όπως έλεγαν και παλιά: είναι απόλυτα σοβαρό διότι μπαίνουν οι βάσεις για τη χρονιά που έρχεται…

Αυτό έγινε και στο Κιέλτσε της Πολωνίας για την ΑΕΚ ωστόσο με αρκετές ουσιαστικές ελλείψεις σχετικά με το ρόστερ στο οποίο είχαμε ως δεδομένο ότι θα ‘χει την ίδια βάση ενδεκάδας (ευτυχώς) και θα χρειαστούν δυο, βαριά τρία κομμάτια για να συμπληρωθεί το παζλ της Ένωσης του 2016-2017!

Δεν θα μπορούσε λοιπόν το απολογιστικό μας κείμενο για τις 17 ημέρες που περάσαμε εδώ στο Κιέλτσε της Πολωνίας να μην αφορά το… πέρυσι για το φέτος! Αυτό είναι το μεγάλο όπλο της ΑΕΚ για τη σεζόν που έρχεται και το εμπέδωσε με το «καλημέρα» ο Τιμούρ Κετσπάγια που (και) στη συνέντευξή του είχε υπογραμμίσει ότι υπάρχει μια πολύ καλή, έτοιμη ομάδα που πρέπει να εξελίξουμε…

Το 4-2-3-1 και οι δεδομένοι!

Καθ΄ όλη τη διάρκεια της παραμονής των Κυπελλούχων στην Πολωνία ο Γεωργιανός τεχνικός και οι συνεργάτες του εφάρμοσαν το 4-2-3-1. Έξυπνοι γαρ και έχοντας μια εξαιρετική μεσοεπιθετική γραμμή αντιλήφθηκαν γρήγορα και άμεσα ότι πρέπει ενόψει (και) της άμεσης αγωνιστικής υποχρέωσης που είναι η Γ΄ προκριματική φάση του Europa League να διατηρήσουν το σύστημα και να εξελίξουν το παιχνίδι της ομάδας.

Αυτό σημαίνει ότι έχουμε και τους δεδομένους της ενδεκάδας. Κάτι που είναι όπως προανέφερα και το μεγάλο όπλο της Ένωσης φέτος. Στην άμυνα ήρθε ένας ηγέτης (Τσιγκρίνσκι) να λύσει το πρόβλημα που υπήρχε και με τους άριστους ακραίους Ντίντακ και Γκάλο αλλά έχοντας και έναν εκ των Κολοβέτσιο – Λαμπρόπουλο στο πλευρό του Ουκρανού η άμυνα έχει κλειδώσει. Έτσι δούλεψε άλλωστε ο Κετσπάγια. Στον άσο ξεκινά με βασικό τον Ανέστη και έχοντας τον Μπάρκα να έρχεται με φόρα…

Ο άξονας της μεσαίας γραμμής είναι και η δύναμη του συλλόγου. Σιμόες και Γιόχανσον με ελεύθερο μπροστά τους τον Μάνταλο. Πρόκειται για την καλύτερη τριάδα χαφ στο ελληνικό πρωτάθλημα μαζί με εκείνη του Ολυμπιακού (Κασάμι, Μιλιβόγεβιτς και Φορτούνης) από την περσινή σεζόν και η ΑΕΚ έχει καταφέρει να εξελίξει τη χημεία των τριών. Αυτό ήταν το ζητούμενο και αυτό πέτυχε ο Γεωργιανός.

Στα άκρα Βάργκας και Μπαρμπόσα είναι τα βασικά και δεδομένα εργαλεία με τον Αραβίδη (αφού δεν αποκτήθηκε άλλος φορ) να έχει τον πρώτο λόγο (και δικαιολογημένα τα πήγε καλά στην προετοιμασία) για την κορυφή της επίθεσης. Κοινώς ένα μόνο πρόσωπο καινούριο, τίποτα άλλο και η εξέλιξη της δουλειάς στο 4-2-3-1 με τα άκρα να γίνονται πλέον η κινητήρια δύναμη της επιθετικής λειτουργίας.

Τα άκρα και τα transition game

Εδώ αρχίζουμε να εστιάζουμε και στις διαφορές (μικρές) που έχει αποφέρει το φετινό βασικό στάδιο της προετοιμασίας της ΑΕΚ. Όπως παραδέχτηκε ο Τιμούρ Κετσπάγια η Ένωση θα επιδιώξει να εκμεταλλευτεί τα άκρα της, τα καλά δημιουργικά μπακ που έχει και τους ικανότατους στο ένας εναντίον ενός ακραίους επιθετικούς της Βάργκας και Μπαρμπόσα (το ίδιο καλούς στα άκρα είχε πέρυσι μόνο ο ΠΑΟΚ με Μακ και Ροντρίγκες να είναι σούπερ).

Για να δουλευτούν σωστά τα παραπάνω πρέπει να υπάρχει άριστη – άψογη εφαρμογή στο transition game, δηλαδή στην άμεση και γρήγορη μετάβαση από την επίθεση στην άμυνα όταν χάνεται η μπάλα. Αυτό είναι και το πιο πολύπλοκο όταν θες τα άκρα σου, τα μπακ σου ιδιαίτερα, να συμμετέχουν και να αποτελούν τον κινητήριο μοχλό ανάπτυξης και επιθετικής λειτουργίας.

Σ’ αυτό το κομμάτι εστίασε (και δικαίως) αρκετά ο Τιμούρ Κετσπάγια. Στα ανεβάσματα, στα γυρίσματα, τα ντουμπλαρίσματα και τη συνολική αμυντική λειτουργία της ομάδας όταν χάνει εύκολα μπάλες και έχουν (κατά κάποιο τρόπο) χαθούν οι θέσεις… Φάνηκε η ανταπόκριση άριστη. Οι παίκτες από την θεωρία και όσα ζητούσε ο Κετσπάγια και οι συνεργάτες του, έδειξαν και απέδειξαν στην πράξη ότι καταλαβαίνουν τι ακριβώς πρέπει να κάνουν!

Στα φιλικά τεστ των Κιτρινόμαυρων αποδείχτηκε ότι ανασταλτικά η λειτουργία της ομάδας ήταν όπως ακριβώς είχε ζητήσει και δουλέψει ο προπονητής της. Αν εξαιρέσει κανείς ένα δοκάρι της Μπάνικ Οστράβα από εκτέλεση φάουλ και μία καλή στιγμή με κεφαλιά που απείλησαν οι Τσέχοι δεν υπήρξε καμία περίπτωση απειλής σε όλα τα υπόλοιπα και φυσικά δεν δέχτηκε κάποιο τέρμα…

Δουλειά σε φυσική κατάσταση και τεχνική…

Έπειτα από αρκετό καιρό, τουλάχιστον 3 καλοκαίρια, η δουλειά που αφορούσε το κομμάτι της δύναμης και της φυσικής κατάστασης ήταν ανάλογη σε επίπεδο και ποιότητα με εκείνη που είχα συναντήσει σε προετοιμασίες με Σάντος, Φερέρ και Χιμένεθ (πιο ειδικά και με γυμναστή Κέζο, ή Αλομάρ) με ότι αυτό συνεπάγεται για την ΑΕΚ.

Τι εννοώ με αυτό; Πως έγινε ουσιαστική δουλειά στο κομμάτι της φυσικής κατάστασης και της δύναμης εδώ στην Πολωνία από τον Κετσπάγια και πιο συγκεκριμένα από τον Μιχαήλ Μιχαήλ. Ειδικά στις 13 από τις 17 μέρες οι πρωινές προπονήσεις των παικτών της Ένωσης ήταν όλες στο… κόκκινο (προτιμώ το… κίτρινο βέβαια) σε ότι αφορά τις αντοχές των Κιτρινόμαυρων.

Το καλό ήταν ότι υπήρχε συνδυαστικό πρόγραμμα και σωστό αποτέλεσμα. Δεν δούλευαν μόνο στο τρέξιμο, ή στα βάρη, ή στην ισορροπία. Δούλευαν όλους μαζί τους τομείς και πολλές φορές πρόσθεταν μπάλα (είχε το μενού πολλή μπάλα στην προετοιμασία) με ασκήσεις που συνδύαζαν τη φυσική κατάσταση με τη δουλειά στην τεχνική.

Χαρακτηριστικότερη όλων ήταν σε μία προπόνηση η άσκηση με δέκα σταθμούς που οι ποδοσφαιριστές ευχαριστήθηκαν αλλά ταυτόχρονα δούλευαν τα πάντα τόσο πολλοί που εξαντλήθηκαν. Διότι έπρεπε να δοκιμάζουν την τεχνική τους έχοντας ως ζητούμενο να πετυχαίνουν στόχους με την μπάλα ιδιαίτερα δύσκολους και όποιος δεν τα κατάφερνε (απλά δεν γινόταν ποτέ να το πετύχει με την πρώτη σε κανέναν σταθμό της άσκησης) όφειλε να τρέχει να πάρει την μπάλα που είχε χρεωθεί και να το επιχειρεί ξανά, και ξανά, και ξανά… Ατελείωτα χιλιόμετρα για όλους με μπάλα!

Έτοιμη για το ματς της Ευρώπης!

Στο τέλος της κουβέντας για το γενικό και απολογιστικό κομμάτι της προετοιμασίας της ΑΕΚ το ζητούμενο είναι ένα: θα είναι έτοιμη η ομάδα για το πρώτο αγωνιστικό ραντεβού της που αναμένεται την 28η Ιουλίου που αφορά και την ευρωπαϊκή της επιστροφή (σήμερα μαθαίνει και τον αντίπαλό της για την Γ΄ προκριματική φάση του Europa League);

Η απάντηση έρχεται εύκολα. Σαφέστατα και ναι… Η ΑΕΚ είναι έτοιμη σε όλα τα επίπεδα με μόνη διαφορά και δεδομένο κενό εκείνο της ενίσχυσής της στην γραμμή κρούσης και όχι μόνο (σύμφωνα με την ΑΕΚ εκτός από φορ θα υπάρξει προσθήκη στα χαφ, στα στόπερ με τον Μπελκαραουί να αναμένεται ακόμη και σήμερα Αθήνα, αλλά και στη θέση του εξτρέμ με τον Πατρίσιο Ροντρίγκες να είναι κοντά). Αυτό όμως είναι κάτι που δεν μπορεί να αφορά το βασικό στάδιο της προετοιμασίας αλλά τον αγωνιστικό – μεταγραφικό σχεδιασμό της!

Ο Τιμούρ Κετσπάγια με τους συνεργάτες του από την πλευρά του τεχνικού τιμ και οι ίδιοι οι ποδοσφαιριστές σχετικά με τη διάθεσή τους σε όλη τη διάρκεια (και ήταν μεγάλη αφού πρόκειται για 17 μέρες) του βασικού σταδίου προετοιμασίας απέδειξαν πως είναι έτοιμοι για το μεγάλο πρώτο ματς και περιμένουν απλά σε λίγες ώρες να μάθουν τον αντίπαλο ευχόμενοι να είναι βατός και η υπόθεση πρόκριση στα πλέι οφ του Europa League.

Οι Κιτρινόμαυροι δουλεύτηκαν αρκετά και στο κομμάτι της ψυχολογίας που αναμένεται να κορυφωθεί τις επόμενες μέρες. Ο Γεωργιανός με κατ’ ιδίαν συζητήσεις και ομιλίες έδωσε σε όλους να καταλάβουν την αξία και σημασία μιας πρόκρισης για το κλαμ, μα κυρίως για τους ίδιους τους παίκτες και το μέλλον τους. Στην προετοιμασία δεν προετοιμάζεις μόνο τα κορμιά, δουλεύεις πάντα παράλληλα και τα μυαλά και αν κρίνουμε από τις μαρτυρίες παικτών και μελών του ποδοσφαιρικού τμήματος ο Κετσπάγια το έκανε αυτό σε απόλυτο βαθμό…

Τι δεν… είδαμε στο Κιέλτσε!

Καταλήγοντας φτάνουμε και στα όσα δεν είδαμε να γίνονται σ’ αυτό το βασικό στάδιο της προετοιμασίας της ΑΕΚ όπως είμαστε υποχρεωμένοι να υπενθυμίσουμε αφού αν και τα αναφέρουμε στο κείμενο που θα ακολουθήσει μέσω του οποίου σας… γνωρίζουμε τον προπονητή Τιμούρ Κετσπάγια και όσα έκανε στο Κιέλτσε της Πολωνίας.

Όπως ομολόγησε και ο ίδιος στη συνέντευξή του δεν υπήρξε ιδιαίτερη έμφαση στην τακτική, στο κομμάτι της τακτικής. Βέβαια είχε κι έτοιμη (επί δυο χρόνια) δουλεμένη ομάδα στο 4-2-3-1 και αυτό του έλυνε ούτως ή άλλως τα χέρια, ωστόσο είναι έτσι σαν προπονητής. Την τακτική τη διδάσκει στη θεωρία και την βλέπει στην πράξη…

Επιπρόσθετα δεν έχει εστιάσει καθόλου στις στατικές φάσεις. Κάτι που δεν αποκλείεται βέβαια να κάνει στην Αθήνα που λόγω και της ζέστης οι προπονήσεις θα είναι πιο χαλαρές και επειδή φυσικά θα πλησιάζει το ευρωπαϊκό ματς. Πάντως εδώ στην Πολωνία δεν εστίασε στα… στημένα που συνηθίζαμε να γράφουμε. Εκτός από μία φορά που έκανε άσκηση με κόρνερ και εκτελέσεις φάουλ από τα άκρα δεν έκανε ποτέ ξανά δουλειά στις στατικές φάσεις.

Αυτή λοιπόν είναι η ΑΕΚ της σεζόν 2016 – 2017 σε ότι αφορά τη δουλειά της στο Κιέλτσε της Πολωνίας και όχι το ρόστερ της γιατί θα αγχωθούν πολλοί… Μια ομάδα με βάση το 4-2-3-1, που θα έχει ως ουσιαστικό στοιχείο αναγνώρισης το γεγονός το πολλοί και όχι το ένας, με καλή αμυντική λειτουργία και παιχνίδι πρωτοβουλίας με έμφαση στην εκδήλωση επίθεσης από τα άκρα.

Καλή σεζόν ΑΕΚ…