ΠΑΟΚ - Σιλφόλντε 14-0

Πιθανότατα το... διπλό στην προπόνηση να ήταν πιο δυνατό! Όπως κι αν έχει ο «καταιγιστικός» ΠΑΟΚ έβαλε ένα... τσουβάλι γκολ (14-0 την Σιλφόλντε) στο πρώτο του φιλικό στην Ολλανδία! Απο 7 γκολ η κάθε 11άδα! ΟΣΤΕΡΜΠΕΚ, ΑΠΟΣΤΟΛΗ: ΣΤΑΥΡΟΣ ΣΟΥΝΤΟΥΛΙΔΗΣ

Χάθηκε το… μέτρημα στο πρώτο φιλικό του ΠΑΟΚ επί ολλανδικού εδάφους. Ο φωτεινός πίνακας στο γήπεδο των Arnhemse Boys, στα προάστια του Άρνεμ, δεν είχε προβλεφθεί για να δείχνει διψήφια νούμερα! Ο ΠΑΟΚ διέλυσε τη Σιλφόλντε με 14-0, αλλά ο ηλεκτρονικός πίνακας (μάλλον θα πρέπει να το προβλέψουν κι αυτό από εδώ και πέρα…) έμεινε κολλημένος να δείχνει το σκορ στο 9-0. Φανταστείτε να είχαν γίνει γκολ και τα δύο σουτ των Κοροβέση και Πέλκα, τι θα γινόταν. Πάντως, ο πίνακας δεν μηδένισε και δεν άρχισε να μετράει από την αρχή. Θα έπρεπε… Η δυναμικότητα του αντιπάλου σαφώς και δεν πρέπει να κάνει κανέναν να ενθουσιάζεται και να πανηγυρίζει.

Πρώτος απ’ όλους ο Ίβιτς κράτησε χαμηλούς τόνους, έστω κι αν στο πρώτο φιλικό της νέας περιόδου είδε πολλά από όσα ζητάει στις προπονήσεις να γίνονται πράξη από τους 22 ποδοσφαιριστές που χρησιμοποίησε κόντρα στην ολλανδική ομάδα, που αγωνίζεται στη Δ’ κατηγορία. Ο ΠΑΟΚ με το… καλησπέρα (2’) βρήκε το δρόμο προς τα δίχτυα (σκόρερ ο Κουλούρης) κι από εκεί και πέρα όλα έγιναν πιο εύκολα.

Οι Ολλανδοί έκαναν το λάθος -λόγω και ποδοσφαιρικής φιλοσοφίας- να παίξουν ψηλά και το… πλήρωσαν ακριβά! Στο 12ο λεπτό το ταμπλό έδειχνε «Σιλφόλντε 0 – ΠΑΟΚ 3», με τον Μάριν Λέοβατς να μετράει δύο ασίστ και τους Περέιρα, Κοροβέση να έχουν προσθέσει τα ονόματά τους στον πίνακα των σκόρερ. Στα πρώτα 25 λεπτά η ομάδα του Ιβιτς είχε χάσει άλλες τρεις κλασικές ευκαιρίες σε «τετ α τετ» των Περέιρα, Ροντρίγκες (εις διπλούν) και Κοροβέση.

Σ’ εκείνο το λεπτό, πάντως, ο Εβγκέν Σάκχοφ πέτυχε το πρώτο του γκολ με τη φανέλα της νέας ομάδας του και έκανε το 4-0. Οι Ολλανδοί επέμεναν στο ίδιο μα ίδιο λάθος. Η τριάδα των αμυντικών έπαιζαν σχεδόν στο ύψος της μεσαίας γραμμής. Έτσι μαθαίνουν τα παιδιά να παίζουν ποδόσφαιρο, δεν το άλλαξαν ούτε μετά τα τέσσερα γκολ.

Και όσο δεν το άλλαζαν ο ΠΑΟΚ συνέχιζε να… πυροβολά την εστία του κακόμοιρου Σταν ντε Φάαρβερκ, με τον Περέιρα να φτάνει στο 32ο λεπτό στο πρώτο (ανεπίσημο) χατ τρικ της σεζόν και τον «Δικέφαλο» στο 6-0! Αυτό έγινε και στη φάση του έβδομου ασπρόμαυρου γκολ. Κόντρα επίθεση, ασίστ ο Περέιρα και σκόρερ (για δεύτερη φορά) ο Κουλούρης, με όμορφη ενέργεια μέσα από τη μεγάλη περιοχή.

Στο 45’ ο Κοροβέσης είχε δοκάρι και… γλίτωσε τους Ολλανδούς από το όγδοο γκολ! Το 7-0 του πρώτου ημιχρόνου έκανε τους ΠΑΟΚτσήδες να χαμογελούν και τους συνεργάτες του Ίβιτς να μοιράζουν μπράβο στους παίκτες, όχι για τα γκολ, αλλά για το ότι έκαναν στο γήπεδο, αυτά που τους ζητάει ο Σέρβος προπονητής στις προπονήσεις. Οι ομογενείς φίλοι του «Δικεφάλου», αρκετά μαθημένοι και «παλιοί» στο σπορ «βλέπω τον ΠΑΟΚ στην προετοιμασία», που βρέθηκαν στο γήπεδο είχαν να λένε για την τακτική προσέγγιση του ανανεωμένου ΠΑΟΚ, έστω κι αν τα νέα πρόσωπα στην αρχική ενδεκάδα ήταν μόλις δύο (Κρέσπο, Σάκχοφ) άντε τρία με την επιστροφή του αναγεννημένου Περέιρα.

Στο δεύτερο μέρος η ομάδα του Ίβιτς πέτυχε ακόμη τέσσερα γκολ μέχρι το 65ο λεπτό με δύο ποδοσφαιριστές (Πέλκας 55’, 62’ και Αθανασιάδης 58’, 65’), ενώ στο 75’ και στο 85’ ο νεαρός Δημητριάδης χρίστηκε εις διπλούν κι αυτός σκόρερ, ενώ το σκορ έκλεισε ο Κλάους με κεφαλιά στο 88ο λεπτό της φιλικής αναμέτρησης.

Ο ΠΑΟΚ στο πρώτο ημίχρονο έπαιξε με τους: Μελίσσα, Κίτσιου, Πούγγουρα, Κρέσπο, Λέοβατς, Χαρίση, Σάκχοφ, Ροντρίγκες, Περέιρα, Κοροβέση, Κουλούρη. Στο δεύτερο ημίχρονο για τον ΠΑΟΚ αγωνίστηκαν οι: Σιαμπάνης, Χατζηισαΐας, Μαλεζάς, Γιαννούλης, Τσίμιροτ, Δημητριάδης. Πέλκας, Ζάιρο, Μυστακίδης και Αθανασιάδης.

Η ενδεκάδα της Σιλβόλντε: Φάαρφερκ, Ολτέις, Φέερμπεκ, Βαν Άκεν, Άλτχοφ, Χόγκεβεϊντε, Μπαόυμαν, Τέλοχ, Μπλάσμαν, Βαν Ντορμ, Ντρίβερ.

ΠΩΣ ΕΠΑΙΞΕ Ο ΠΑΟΚ: Ο Βλάνταν Ίβιτς το είπε («θα παίξω 4-3-3») και το έκανε πράξη από το πρώτο φιλικό, καθώς αυτό δουλεύει από το ξεκίνημα της προετοιμασίας. Με τον Μελίσσα κάτω από τα δοκάρια οι υπόλοιποι δέκα παρατάχθηκαν στο χορτάρι ως εξής: Κίτσιου, Πούγγουρας, Κρέσπο, Λέοβατς η τετράδα της άμυνας. Σάκχοφ και Χαρίσης τα δύο αμυντικά χαφ. Ροντρίγκες, Περέιρα και Κοροβέσης μπροστά τους και μοναδικός προωθημένος ο Κουλούρης.

ΤΙ ΔΟΚΙΜΑΣΕ Ο ΙΒΙΤΣ: Στην πρωινή προπόνηση της Τετάρτης, πριν από το φιλικό, ο Σέρβος δοκίμασε να παίξει «ζώνη» στα στημένα. Φυσικά η δυναμικότητα του αντιπάλου δεν βοήθησε, αλλά όσες φορές οι Ολλανδοί έστησαν την μπάλα γύρω από την περιοχή, οι παίκτες του ΠΑΟΚ έπαιξαν ζώνη στην άμυνα αφήνοντας στην άκρη, προς το παρόν, το μαν του μαν μαρκάρισμα.

ΤΙ ΚΡΑΤΑΜΕ: Το κέφι του Φακούντο Περέιρα. Ο Αργεντινός το δείχνει από την πρώτη ημέρα που επέστρεψε, μετά τον δανεισμό του, στον ΠΑΟΚ. Έχει όρεξη, διάθεση και προσφέρει σημαντικότατες λύσεις στο μεσοεπιθετικό κομμάτι του «Δικεφάλου», που αν το έχουμε ξεχάσει έχει μείνει με τρεις όλους κι όλους (Αθανασιάδης, Κουλούρης, Περέιρα) επιθετικούς. Ο «Φάκου» (και όχι «Φανούρης» το οποίο τον ενοχλεί και δεν του αρέσει…) είχε τρία γκολ και δύο ασίστ σε 45 λεπτά. Δεν το λες και λίγο…

ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΣΕ: Ο ΠΑΟΚ τόσα χρόνια δεν είχε έναν ποδοσφαιριστή με τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του Εβγκέν Σάκχοφ. Ένα παιδί, που πρώτη φορά στην καριέρα του βγαίνει από την Ουκρανία, το οποίο μοιάζει φυσιογνωμικά και παικτικά στον προπονητή του, Βλάνταν Ίβιτς, έστω κι αν παίζει λίγο πιο πίσω στη μεσαία γραμμή. Ο 25χρονος Ουκρανός έχει την κάθετη πάσα στο αίμα του. Παίζει με ψηλά το κεφάλι, «βλέπει» γήπεδο και αν βρεθεί στο γκολ ξέρει να στέλνει την μπάλα στα δίχτυα.

«ΞΕΜΠΟΥΚΩΣΑΝ» ΟΙ ΦΟΡ: Ο Φακούντο Περέιρα σημείωσε «χατ τρικ», το ίδιο και ο Κλάους Αθανασιάδης, ενώ ο Ευθύμης Κουλούρης πέτυχε δύο γκολ και το θετικό για το «Δικέφαλο» είναι ότι οι τρεις επιθετικοί του είχαν διαρκή επαφή με τα αντίπαλα δίχτυα.

Η ΠΑΡΑΔΟΣΗ: Ο ΠΑΟΚ πήρε «το αίμα του πίσω», για τη βαριά ήττα με 7-0 από την Μπραουνσβάικ στο πρώτο φιλικό της προετοιμασίας το καλοκαίρι του 2007. Πρόλαβε να πετύχει επτά γκολ στα πρώτα 45 λεπτά της αναμέτρησης με την Σιλφόλντε, διάστημα όπου απέναντι σ’ έναν ομολογουμένως πολύ αδύναμο αντίπαλο (τον οποίο, πάντως, ο Παναθηναϊκός νίκησε μόλις 2-0) θα μπορούσε να σημειώσει άλλα τόσα γκολ… Πέτυχε τον ίδιο αριθμό τερμάτων και στο β’ μέρος.