Copa America: Οι μονομάχοι!

Gazzetta team
Copa America: Οι μονομάχοι!

bet365

Το Copa America Centenario ξεκινά και το gazzetta.gr παρουσιάζει τα ρόστερ, τους προπονητές και τα αστέρια των συμμετεχόντων.

Το επετειακό Copa America, που διεξάγεται... εκτάκτως με αφορμή τη συμπλήρωση 100 ετών από την πρώτη διοργάνωση ετοιμάζεται για σέντρα και το gazzetta.gr σας βάζει στο κλίμα. Όλα τα ρόστερ, οι προπονητές και τα μεγαλύτερα αστέρια του τουρνουά σε ένα άρθρο-οδηγό! Ετοιμαστείτε για πάθος, σκληρά μαρκαρίσματα, πανέμορφα γκολ και εντυπωσιακό θέαμα στα γήπεδα των ΗΠΑ!

*Τα ρόστερ θα οριστικοποιηθούν την Παρασκευή (03/06) και θα ενημερωθείτε από το gazzetta.gr για όλες τις αλλαγές σε σχέση με αυτά, που θα διαβάσετε παρακάτω.

Αργεντινή

Η τελευταία φορά που κατέκτησε το τρόπαιο ήταν το μακρινό 1993, κάτι που σε καμία περίπτωση δεν αντανακλά την ποιότητά της. Φιναλίστ πέρυσι, φέτος η παρέα του Μέσι είναι από τα μεγάλα φαβορί.

Προπονητής: Χεράρδο Μαρτίνο

Ο 53χρονος τεχνικός βρίσκεται στο τιμόνι της Αργεντινής από τον Αύγουστο του 2014 και την οδήγησε πέρυσι στον τελικό της διοργάνωσης, όταν ηττήθηκε με στα πέναλτι από την Χιλή.

Τερματοφύλακες: Μαριάνο Αντούχαρ (Εστουδιάντες), Ναουέλ Γκουσμάν (Τίγκρες), Σέρχιο Ρομέρο (Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ)
Αμυντικοί: Βίκτορ Κουέστα (Ιντεπεντιέντε), Ραμίρο Φούνες Μόρι (Έβερτον), Ζόναθαν Μαϊδάνα (Ρίβερ Πλέιτ), Γκάμπριελ Μερκάδο (Ρίβερ Πλέιτ), Νικολάς Οταμέντι (Μάντσεστερ Σίτι), Μάρκος Ρόχο (Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ), Λούκας Μπίλια (Λάτσιο), Φακούντο Ρονκάλια (Φιορεντίνα)
Μέσοι: Έβερ Μπανέγα (Σεβίλλη), Αουγούστο Φερνάντες (Ατλέτικο Μαδρίτης), Ματίας Κρανεβίτερ (Ατλέτικο Μαδρίτης), Χαβιέρ Μασεράνο (Μπαρτσελόνα), Χαβιέρ Παστόρε (Παρί Σεν Ζερμέν), Έρικ Λαμέλα (Τότεναμ), Άνχελ Ντι Μαρία (Παρί Σεν Ζερμέν), Νικολάς Γκαϊτάν (Μπενφίκα)
Επιθετικοί: Λιονέλ Μέσι (Μπαρτσελόνα), Γκονσάλο Ιγουαΐν (Νάπολι), Εσέκιελ Λαβέτσι (Χεμπέι)

Το αστέρι: Λιονέλ Μέσι

Για όλους τους τίτλους που έχει με την Μπαρτσελόνα, είναι απορίας άξιο πώς δεν έχει ούτε έναν με την Αργεντινή. Αυτή τη φορά, στην επετειακή διοργάνωση θα έχει την πρώτη ευκαιρία να εξιλεωθεί, οδηγώντας την Αλμπισελέστε στο πρώτο της τρόπαιο μετά το 1993.

Βολιβία

Έχουν περάσει πολλά πέτρινα χρόνια από τη στιγμή που η Βολιβία είχε πάρει το ασημένιο μετάλλιο στη διοργάνωση το 1997. Πέρυσι, οι Βολιβιανοί κατάφεραν να φτάσουν στην πρώτη τους νίκη στη διοργάνωση μετά από 18 ολόκληρα χρόνια και βρήκαν μία αχτίδα αισιοδοξίας.

Προπονητής: Χούλιο Σέζαρ Μπαλδιβιέσο

Ο 44χρονος τεχνικός ανέλαβε τον Αύγουστο του 2015 με φόντο το Μουντιάλ του 2018. Αυτή είναι και η πρώτη του εμπειρία ως ομοσπονδιακός σε μεγάλη διοργάνωση.

Τερματοφύλακες: Κάρλος Λάμπρε (Σπορτ Μπόις), Ρόμελ Κινιόνες (Μπολιβάρ), Γκιγιέρμο Βισκάρα (Οριέντε Πετρολέρο)
Αμυντικοί: Ντιέγο Μπεχαράνο (Δε Στρόνγκεστ), Μάρβιν Μπεχαράνο (Οριέντε Πετρολέρο), Νέλσον Καμπρέρα (Μπολιβάρ), Ρόναλντ Εγκίνο (Μπολιβάρ), Λουίς Γκουτιέρες (Ιρόνι Κιριάτ Σμόνα), Μάριο Σααβέδρα (Μπολιβάρ), Έντουαρντ Σεντένο (Βίλστερμαν)
Μέσοι: Πέδρο Ασόγκε (Οριέντε Πετρολέρο), Τζασμάνι Κάμπος (Κάζμα), Ραούλ Κάστρο (Δε Στρόνγκεστ), Καρμέλο Αλγαράνια (Πετρολέρο), Κριστιάν Μασάδο (Βίλστερμαν), Αλεχάντρο Μελεάν (Οριέντε Πετρολέρο), Φερνάντο Σαουσέδο (Βίλστερμαν), Μαρτίν Σμέντμπεργκ-Νταλένσε (Γκέτεμποργκ), Βάλτερ Βεϊσάγα (Δε Στρόνγκεστ)
Επιθετικοί: Χουάν Κάρλος Άρσε (Μπολιβάρ), Γιασμάνι Ντουκ (Νιου Γιορκ Κόσμος), Μπρούνο Μιράντα (Ουνιβερσιδάδ Ντε Τσίλε), Ροδρίγο Ραμάγιο (Δε Στρόνγκεστ)

Το αστέρι: Χουάν Κάρλος Άρσε

Ο πιο έμπειρος παίκτης του ρόστερ, πάνω στον οποίο θα στηριχθεί όλο το επιθετικό παιχνίδι της Βολιβίας. Μπορεί να παίξει είτε στην κορυφή είτε στα άκρα και με 8 γκολ είναι ο πρώτος της σκόρερ στο τουρνουά.

Βραζιλία

Δεν χρειάζεται να κάνεις και πολλές συστάσεις για την Βραζιλία. Σε κάθε μεγάλη διοργάνωση είναι «καταδικασμένη» στην επιτυχία. Η Σελεσάο, όμως, δεν έχει καταφέρει να βρεθεί πιο μακριά από τα προημιτελικά στα δύο τελευταία Copa America και οι παίκτες του Ντούνγκα έχουν να δώσουν πολλές απαντήσεις. Ο τελευταίος έχει κερδίσει δύο φορές το τρόπαιο ως παίκτης, ενώ υπό τις δικές του οδηγίες οι Βραζιλιάνοι είχαν φτάσει για τελευταία φορά στην κορυφή της Λατινινής Αμερικής το 2007.

Προπονητής: Κάρλος Ντούνγκα

Τον Ιούνιο του 2014 ο Ντούνγκα αντικατέστησε τον Σκολάρι στον πάγκο της Βραζιλίας, επιστρέφοντας μετά το Μουντιάλ του 2010. Έχει ακούσει σκληρή κριτική κατά καιρούς, όμως το ρεκόρ του στη δεύτερη θητεία του είναι εντυπωσιακό: μόλις 2 ήττες σε 23 παιχνίδια.

Τερματοφύλακες: Άλισον (Ιντερνασιονάλ), Ντιέγκο Άλβες (Βαλένθια), Μαρσέλο (Γκρέμιο)
Αμυντικοί: Ντάνι Άλβες (Μπαρτσελόνα), Ροντρίγκο Κάιο (Σάο Πάουλο), Φαμπίνιο (Μονακό), Ζιλ (Σαντόνγκ), Φιλίπε Λουίς (Ατλέτικο Μαδρίτης), Μαρκίνιος (Παρί Σεν Ζερμέν), Μιράντα (Ίντερ), Ντάγκλας (Ατλέτικο Μινέιρο)
Μέσοι: Ρενάτο Αουγκούστο (Μπεϊτζίνγκ Γκουοάν), Καζεμίρο (Ρεάλ), Φιλίπε Κουτίνιο (Λίβερπουλ), Ελίας (Κορίνθιανς), Λουίζ Γκουστάβο (Βόλφσμπουργκ), Κακά (Ορλάντο), Λούκας Λίμα (Σάντος), Λούκας Μόουρα (Παρί Σεν Ζερμέν), Γουίλιαν (Τσέλσι)
Επιθετικοί: Γκάμπριελ (Σάντος), Χουλκ (Ζενίτ), Ζόνας (Μπενφίκα)

Το αστέρι: Γουίλιαν

Η καλύτερή του σεζόν στην Ευρώπη ήρθε την κατάλληλη στιγμή, πριν το επετειακό Copa America. Μετά τους Χουλκ και Ντάνι Άλβες έχει τις περισσότερες συμμετοχές με τη Σελεσάο στο ρόστερ του Ντούνγκα, ο οποίος περιμένει να δείξει τα ηγετικά χαρακτηριστικά, που έδειξε με την Τσέλσι.

Χιλή

Η κάτοχος του τροπαίου έχει πολλή δουλειά να κάνει, προκειμένου να διατηρήσει τα σκήπτρα της. Το ρόστερ, πάντως, είναι εξίσου ποιοτικό, ενώ το πρώτο ματς θα ξυπνήσει μνήμες από τον περσινό τελικό, καθώς η Roja θα βρει απέναντί της την Αργεντινή.

Προπονητής: Χουάν Αντόνιο Πίτσι

Ο εκλεκτός της ομοσπονδίας για την αντικατάσταση του σούπερ επιτυχημένου Σαμπάολι ήταν ο Πίτσι, που ανέλαβε και επίσημα στις 29 Ιανουαρίου. Στους πάγκους έχει ένα πρωτάθλημα στην Χιλή με την Ουνιβερσιδάδ Κατολίκα το 2010 και ένα με την Σαν Λορέντσο στην Αργεντινή το 2013. Σε πάγκο εθνικής ομάδας, όμως, θα κάθεται για πρώτη φορά σε μεγάλο τουρνουά.

Τερματοφύλακες: Κλαούντιο Μπράβο (Μπαρτσελόνα), Τζόνι Ερέρα (Ουνιβερσιδάδ Ντε Τσίλε), Κρίστοφερ Τοσέλι (Ουνιβερσιδάδ Κατολίκα)
Αμυντικοί: Ζαν Μποσεζούρ (Κόλο-Κόλο), Χοσέ Πέδρο Φουενσαλίδα (Ουνιβερσιδάδ Κατολίκα), Μαουρίσιο Ίσλα (Μαρσέιγ), Γκονσάλο Χάρα (Ουνιβερσιδάδ Ντε Τσίλε), Γκάρι Μεδέλ (Ίντερ), Εουγένιο Μένα (Σάο Πάουλο), Έντσο Ρόκο (Εσπανιόλ)
Μέσοι: Τσάρλες Αρανγκίς (Λεβερκούζεν), Μαρσέλο Ντίας (Θέλτα), Πέδρο Πάμπλο Ερνάντες (Θέλτα), Αρτούρο Βιδάλ (Μπάγερν), Έρικ Πούλγκαρ (Μπολόνια), Φρανσίσκο Σίλβα (Τσιάπας)
Επιθετικοί: Νικολάς Καστίγιο (Ουνιβερσιδάδ Κατολίκα), Φαμπιάν Ορεγιάνα (Θέλτα), Μουρίσιο Πινίγια (Αταλάντα), Έντσον Πουτς (Λίγκα Ντε Κίτο), Αλέξις Σάντσες (Άρσεναλ), Εντουάρντο Βάργκας (Χόφενχαϊμ)

Το αστέρι: Αλέξις Σάντσες

Ο καλύτερος παίκτης του ρόστερ και ηγέτης της τα τελευταία χρόνια. Ακόμη μία πολύ καλή σεζόν στην Αγγλία με την Άρσεναλ και ο Σάντσες είναι αναμφίβολα από τους κορυφαίους παίκτες του τουρνουά. Οι Χιλιανοί βασίζονται πάνω του.

Κολομβία

Όπως και στην τελευταία διοργάνωση είναι από τα φαβορί, για να φτάσει ψηλά. Το 2015, όμως, αποκλείστηκε στα πέναλτι από την Αργεντινή στα προημιτελικά και τώρα θέλει να διορθώσει τα πράγματα. Εντυπωσιακή τα τελευταία χρόνια με τον Πέκερμαν στον πάγκο και γεμάτη ταλέντο.

Προπονητής: Χοσέ Πέκερμαν

Όταν τον Ιανουάριο του 2012 η ομοσπονδία του έδωσε το χρίσμα, κανένας δεν περίμενε ότι μέσα σε λίγα χρόνια θα την έφερνε κοντά στην ελίτ. Ο Πέκερμαν αποδείχθηκε το ιδανικό «ζευγάρωμα» με την Κολομβία, με τον 66χρονο να παρουσιάζει μία ομάδα που παίζει επιθετικό και θεαματικό ποδόσφαιρο.

Τερματοφύλακες: Κριστιάν Μπονίγια (Ατλέτικο Νασιονάλ), Νταβίντ Οσπίνα (Άρσεναλ), Ρόμπινσον Σαπάτα (Σάντα Φε)
Αμυντικοί: Φελίπε Αγκιλάρ (Ατλέτικο Νασιονάλ), Σαντιάγο Αρίας (Αϊντχόφεν), Φαρίντ Ντίας (Ατλέτικο Νασιονάλ), Φρανκ Φάμπρα (Μπόκα Τζούνιορς), Στεφάν Μεδίνα (Πατσούκα), Χέισον Μουρίγιο (Ίντερ), Γιέρι Μίνα (Σάντα Φε), Κριστιάν Σαπάτα (Μίλαν)
Μέσοι: Έντουιν Καρδόνα (Μοντερέι), Γκιγιέρμο Σέλις (Ζούνιορ), Χουάν Κουαδράδο Γιουβέντους), Σεμπάστιαν Πέρες (Ατλέτικο Νασιονάλ), Αντρές Φελίπε Ρόα (Ντεπορτίβο Κάλι), Χάμες Ροδρίγκες (Ρεάλ), Κάρλος Σάντσες (Άστον Βίλα), Ντάνιελ Τόρες (Ιντεπεντιέντε)
Επιθετικοί: Κάρλος Μπάκα (Μίλαν), Ρόζερ Μαρτίνες (Ρασίνγκ Κλουμπ), Μάρλος Μορένο (Ατλέτικο Νασιονάλ), Ντάιρο Μορένο (Τιχουάνα)

Το αστέρι: Χάμες Ροδρίγκες

Ο 24χρονος μέσος μπορεί να μην προέρχεται και από την καλύτερη σεζόν με την Ρεάλ, όμως αυτό του δίνει ένα έξτρα κίνητρο διάκρισης. Το περιβραχιόνιο του αρχηγού του ανήκει και μένει να το αποδείξει και στο γήπεδο, οδηγώντας την Κολομβία στη διάκριση.

Κόστα Ρίκα

Στο επετειακό Copa America θα κάνει την πέμπτη της εμφάνιση στη διοργάνωση και ας μείνει ανήκει στη Συνομοσπονδία. Από τις «καλεσμένες», προέρχεται από την εξαιρετική παρουσία στο Μουντιάλ του 2014, θέλει να συνεχίσει να «μεγαλώνει».

Προπονητής: Όσκαρ Ραμίρες

Ολοκλήρωσε την καριέρα του με 75 συμμετοχές και 6 γκολ με την Κόστα Ρίκα και από τον Αύγουστο του 2015 ανέλαβε την τεχνική ηγεσία της εθνικής ομάδας. Παρότι βρίσκεται στους πάγκους από το 2002, δεν έχει καθόλου εμπειρία σε υψηλό επίπεδο, ενώ είναι η πρώτη φορά που προπονεί εθνική ομάδα.

Τερματοφύλακες: Ντάνι Καρβαχάλ (Σαπρίσα), Πατρίκ Πέμπερτον (Αλαχουελένσε), Λεονέλ Μορέιρα (Ερεντιάνο)
Αμυντικοί: Τζόνι Ακόστα (Αλαχουελένσε), Φρανσίσκο Κάλβο (Σαπρίσα), Μάικλ Ουμανά (Περσέπολις), Οσκαρ Ντουάρτε (Εσπανιόλ), Μπράιαν Οβιέδο (Εβερτον), Χοσέ Σαλβατιέρα (Αλαχουελένσε), Κρίστιαν Γκαμπόα (Γουέστ Μπρομ), Κένταλ Γουάστον (Βανκούβερ), Ρόναλντ Ματαρίτα (Νιου Γιορκ Σίτι)
Μέσοι: Σέλσο Μπόρχες (Λα Κορούνια), Κρίστιαν Μπολάνιος (Βανκούβερ), Γιόχαν Βενέγας (Μόντρεαλ), Οσκαρ Γκρανάδος (Ερεντιάνο), Ράνταλ Αζοφέιφα (Ερεντιάνο), Γέλτσιν Τεχέδα (Εβιάν)
Επιθετικοί: Αλβάρο Σαμπόριο (Ουάσινγκτον), Μπράιαν Ρουίς (Σπόρτινγκ), Τζόελ Κάμπελ (Άρσεναλ), Τζόνι Γούντλι (Καρμελίτα), Μάρκο Ουρένα (Μίντιλαντ)

Το αστέρι: Μπράιαν Ρουίς

Ο αρχηγός θα πρέπει να πάρει και πάλι το όπλο του στην επίθεση, προκειμένου η Κόστα Ρίκα να κάνει κάτι καλό στη διοργάνωση. Ο 30χρονος επιθετικός έχει πολλά να αποδείξει, καθώς φέτος έχασε τη θέση του στην ενδεκάδα της Σπόρτινγκ.

Εκουαδόρ

Κανένας δεν μπορεί να το υποτιμήσει, καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα βρεθεί προ εκπλήξεως. Κάνει σταθερά πολύ καλές πορείες στα προκριματικά των Μουντιάλ, όμως στο Copa America δυσκολεύεται περισσότερο. Από τα φαβορί, πάντως, του ομίλου.

Προπονητής: Γκουστάβο Κιντέρος

Στο τιμόνι της εθνικής από τον Ιανουάριο του 2015, θα κληθεί να οδηγήσει την ομάδα του σε δεύτερο Copa America. Δεν έχει και τις καλύτερες αναμνήσεις από την περσινή διοργάνωση, καθώς η ομάδα του αποκλείστηκε από τη φάση των ομίλων και θέλει φέτος να δείξει περισσότερα.

Τερματοφύλακες: Αλεξάντερ Ντομίνγκεζ (Λίγκα ντε Κίτο), Μάξιμο Μπανγκουέρα (Μπαρτσελόνα Εκ.), Εστεμπάν Ντρέερ (Έμελεκ)
Αμυντικοί: Βάλτερ Αγιόβι (Μοντερέι), Χουάν Κάρλος Παρέδες (Γουότφορντ), Φρίκσον Εράζο (Ατλέτικο Μινέιρο), Γκάμπριελ Αχιλιέρ (Έμελεκ), Αρτούρο Μίνα (Ιντεπεντιέντε), Κρίστιαν Ραμίρες (Φερεντσβάρος), Ρόμπερτ Αρμπολέδα (Ουνιβερσιδάδ Κατόλικα)
Μέσοι: Αντόνιο Βαλένσια (Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ), Κρίστιαν Νομπόα (Ροστόβ), Τζέφερσον Μοντέρο (Σουόνσι), Μάικλ Αρόγιο (Κλαμπ Αμέρικα), Χουάν Κασάρες (Ατλέτικο Μινέιρο), Κάρλος Γκρουέσο (Ντάλας), Ανχελ Μένα (Έμελεκ), Φερνάντο Γκάλμπορ (Έμελεκ), Πέδρο Λαρέα (Ελ Νασιονάλ)
Επιθετικοί: Χάιμε Αγιοβί (Γοδόι Κρουζ), Ένερ Βαλένσια (Γουέστ Χαμ), Φιδέλ Μαρτίνες (Πούμας), Μίλερ Μπολάνιος (Γκρέμιο)

Το αστέρι: Ένερ Βαλένσια

Ο επιθετικός της Γουέστ Χαμ κατάφερε να φτιάξει το όνομά του και να πάρει μεταγραφή στην Ευρώπη μέσω της εθνικής, με την οποία πάντα καταφέρνει να διακριθεί. Τα 14 γκολ του σε 25 συμμετοχές μιλάνε από μόνα τους για την ποιότητά του.

Αϊτή

Θα κάνει το ντεμπούτο της σε Copa America ως μία από τις «καλεσμένες» της φετινής επετειακής διοργάνωσης. Στα χαρτιά είναι η πιο αδύναμη ομάδα του τουρνουά και θα αντιμετωπίσει τη συμμετοχή της απλά ως γιορτή. Τα τελευταία χρόνια, πάντως, κινείται στη σωστή κατεύθυνση για κάτι καλύτερο. Στο ρόστερ υπάρχουν παίκτες με εμπειρία από την Ligue 1.

Προπονητής: Πατρίς Νεβό

Ο 62χρονος έχει μεγάλη εμπειρία από εθνικές ομάδες, καθώς στο παρελθόν είχε καθίσει στον πάγκο των Νίγηρα, Γουινέας, Κονγκό και Μαυριτανίας, πριν αλλάξει... συνομοσπονδία και αναλάβει την Αϊτή το 2015. Παρόλα αυτά, δεν έχει καμία διάκριση στο παλμαρέ του, έστω και αν αρκετές φορές έκανε την έκπληξη, οδηγώντας τις ομάδες του στα τελικά μεγάλων διοργανώσεων.

Τερματοφύλακες: Τζόνι Πλασίντ (Ρεμς), Στιούαρντ Σεούς (Μινεσότα), Λουίς Βαλέντι Οντέλους (Ιγκλ Νουάρ)
Αμυντικοί: Ζαν Σονί Αλσενάτ (Βολουντάρι), Μεσάκ Ζερόμ (Τζάκσονβιλ Αρμάδα), Κιμ Τζάγκι (Ααράου), Ρομέν Ζενεβουά (Νις), Στεφάν Λαμπές (Παρί Σεν Ζερμέν), Ρεζινάλ Γκορό (Σταντάρ Λιέγης), Ζουντλέν Αβέσκα (Ατλέτικο Ουρουγουάης), Αλεξ Τζούνιορ Κρίστιαν (Βίλα Ρεάλ)
Μέσοι: Πασκάλ Μιλιέν (Τζάκσονβιλ), Κέβιν Λαφράνς (Σχόμπρι), Τζέιμς Μαρσελίν (Καρολάινα Ρέιλχοκς), Σόνι Νορντέ (Μόχουν), Ζαν Αλεξάντρ (Φορτ Λόντερντέιλ), Σόνι Μουστίβαρ (Κάνσας), Μαξ Ιλέρ (Σολέ)
Επιθετικοί: Ντόναλντ Γκεριέ (Βίσλα Κρακοβίας), Κερβένς Μπελφόρτ (Τράμπζονσπορ), Ζεφ Λουί (Καέν), Ντουκέν Ναζόν (Λαβάλ), Ζαν-Οντέ Μορίς (Ανόι)

Το αστέρι: Ζεφ Λουί

Ο 23χρονος επιθετικός προέρχεται από την καλύτερη σεζόν της καριέρας του με την Καέν και δείχνει έτοιμος να ηγηθεί της ομάδας του. Μπορεί να έχει μόλις 2 γκολ σε 24 συμμετοχές, όμως αυτή τη φορά αναμένεται να σηκώσει το βάρος της επίθεσης.

Τζαμάικα

Η Τζαμάικα είχε αφήσει με θετικές εντυπώσεις την περσινή διοργάνωση, παρότι αποκλείστηκε από τη φάση των ομίλων. Στη συνέχεια, όμως, τα πήγε πολύ καλύτερα στο Gold Cup, όπου έφτασε μέχρι τον τελικό. Με αυτές τις εμπειρίες στην πλάτη, οι Τζαμαϊκανοί θα προσπαθήσουν να κάνουν την υπέρβαση φέτος.

Προπονητής: Βίνφριντ Σέφερ

Ο 66χρονος τεχνικός είναι... αλεπού των πάγκων και είχε οδηγήσει το Καμερούν στην κορυφή της Αφρικής το 2002. Από τον Ιούλιο του 2013 στο τιμόνι της Τζαμάικα, είχε αρχικά υπογράψει συμβόλαιο για 4 μήνες, πριν πείσει την ομοσπονδία, που τον μονιμοποίησε χωρίς δεύτερη σκέψη.

Τερματοφύλακες: Αντρε Μπλέικ (Φιλαδέλφεια), Ντάγουέιν Κερ (Στιάρναν), Ράιαν Τόμπσον (Σεντ Λούις)
Αμυντικοί: Ζερμέν Τέιλορ (Πόρτλαντ), Αντριάν Μαριάπα (Κρίσταλ Πάλας), Κεμάρ Λόρενς (Ρεντ Μπουλς), Γουές Μόργκαν (Λέστερ), Μίκαελ Εκτορ (Ρέντινγκ), Ροσάριο Χάριο (Χάρμπουρ), Νταμάνο Σόλομον (Πόρτμορ)
Μέσοι: Ρόντολφ Οστιν (Μπρόντμπι), Βον Γουάτσον (Νιού Ινγκλαντ), Γιόμπι ΜακΑνουφ (Λέιτον), Γκάρεθ ΜακΚλίρι (Ρέντινγκ), Λι Γουίλιαμσον (Μπλάκμπερν), Αντριου Βάνζιε (Χαμπλ Λάιονς), Μίκαελ Μπινς (Πόρτμορ), Σεβόν Μαρς (Καβαλίερ)
Επιθετικοί: Γκιλς Μπαρνς (Χιούστον), Ντεβερ Οργκιλ (Μάριεχαμ), Κλέιτον Ντόναλντσον (Μπέρμιγχαμ), Αλαν Ότι (Μοντέγκο)

Το αστέρι: Γουές Μόργκαν

Έτσι όπως ήρθαν τα πράγματα δεν θα μπορούσε να είναι άλλος από τον πρωταθλητή Αγγλίας με την Λέστερ! Ο 32χρονος αμυντικός θα κουβαλήσει την αύρα μαζί του στα γήπεδα των ΗΠΑ και θα προσπαθήσει να οδηγήσει την ομάδα του στην πρόκριση από τον όμιλο. Αυτός είναι, άλλωστε, και ο πρώτος στόχος.

Μεξικό

Το Μεξικό είναι από τις συνηθισμένες παρουσίες στο Copa America, παρότι ανήκει στη συνομοσπονδία της Κεντρικής Αμερικής. Έχει συμμετάσχει σε κάθε διοργάνωση από το 1993 μέχρι σήμερα. Στα 8 από τα 9 τελευταία τουρνουά, μάλιστα, έχει προκριθεί στα νοκ άουτ. Τώρα, θα παίξει ως πρωταθλήτρια της CONCACAF και θα ψάξει τη διάκριση.

Προπονητής: Χουάν Κάρλος Οσόριο

Τον Οκτώβριο του 2015 υπέγραψε 3ετές συμβόλαιο με την ομοσπονδία και έγινε ο πρώτος Κολομβιανός, που αναλαμβάνει το Μεξικό. Η περσινή παρουσία στη διοργάνωση ήταν απογοητευτική και ο Οσόριο θα πρέπει να δείξει ότι μπορεί να οδηγήσει την ομάδα του σε διακρίσεις στο μέλλον.

Τερματοφύλακες: Χοσέ Κορόνα (Κρουζ Αζούλ), Αφρέδο Ταλαβέρα (Τολούκα), Γκιγιέρμο Οτσόα (Μαλαγα)
Αμυντικοί: Νέστορ Αραούχο (Σάντος Λαγκούνα), Γιασέρ Κορόνα (Κερετάρο), Ράφαελ Μαρκές (Άτλας), Ντιέγο Ρέγιες (Σοσιεδάδ), Χόρχε Νίλο (Τίγκρες), Μιγκέλ Λαγιούν (Πόρτο), Εκτορ Μορένο (Αϊντχόφεν), Πολ Αγκιλάρ (Αμέρικα), Χεσούς Μολίνα (Σάντος Λαγκούνα)
Μέσοι: Έκτορ Ερέρα (Πόρτο), Αντρές Γκουαδράδο (Αϊντχόφεν), Χεσούς Ντουένας (Τίγκρες), Κάρλος Πένα (Γουαδαλαχάρα)
Επιθετικοί: Χίρβινγκ Λοσάνο (Πατσούκα), Ραούλ Χιμένες (Μπενφίκα), Χεσούς Κορόνα (Πόρτο), Χαβιέρ Ακίνο (Τίγκρες), Χαβιέρ Ερνάντες (Λεβερκούζεν), Γιούργκεν Νταμ (Τίγκρες), Ορίμπε Περάλτα (Αμέρικα)

Το αστέρι: Χαβιέρ Ερνάντες

Δεν υπολογιζόταν στην Γιουνάιτεντ και κερδισμένη βγήκε η Λεβερκούζεν. Ο Ερνάντες έκανε πράγματα και θαύμα στην Γερμανία και τώρα είναι έτοιμος να ηγηθεί της επίθεσης και των Μεξικανών στο τουρνουά. Η αποτελεσματικότητά του και με την εθνική είναι εντυπωσιακή, καθώς μετράει 44 γκολ σε 82 αγώνες.

Παναμάς

Τα τελευταία 10 χρόνια ο Παναμάς κατάφερε να καθιερωθεί στις κορυφαίες ομάδες της CONCACAF, κάνοντας καλές εμφανίσεις τόσο στα Gold Cup όσο και στα προκριματικά των Μουντιάλ. Θα κάνει την πρώτη εμφάνιση στο Copa America με σκοπό να πάρει εμπειρίες και να ανεβάσει και άλλο το στάτους.

Προπονητής: Ερνάν Νταρίο Γκόμες Χαραμίγιο

Ο 60χρονος είναι πολύ έμπειρος στη Λατινική Αμερική, καθώς έχει προπονήσεις τις Κολομβία (1995-98 και 2010-11) και Εκουαδόρ (1999-2004). Από το 2014 στον πάγκο των Παναμέζων, προσπαθεί να θέσει τα θεμέλια για ένα καλύτερο μέλλον και έχει τις προϋποθέσεις να τα καταφέρει.

Τερματοφύλακες: Χάιμε Πενέρο (Σαπρίσα), Χοσέ Καλδερόν (Πλατένσε), Αλεξ Ροδρίγκες (Σαν Φρανσίσκο)
Αμυντικοί: Φελίπε Μπαλόι (Άτλας), Λουίς Ενρίκες (Τάουρο), Αντόλφο Μασάδο (Σαπρίσα), Χάρολντ Κάμπνγκς (Αλαχουαλένσε), Έρικ Ντέιβις (Ντουνάσκα), Ρόντερικ Μίλερ (Σαν Φρανσίσκο), Μάρτιν Γκόμες (Σαν Φρανσίσκο), Φιντέλ Εσκομπάρ (Σπόρτινγκ)
Μέσοι: Γκάμπριελ Γκόμες (Καρταχίνες), Αρμάντο Κούπερ (Αράμπε), Αλμπέρο Κιντέρο (Σαν Χοσέ), Αμιλκάρ Ενρίκε (Αμερικα), Ανιμπαλ Γοδόι (Σαν Χοσέ), Ρικάρντο Μπουιράγο (Χουάν Αουριτς), Βαλεντίν Πιμεντέλ Λα Εκιδάδ)
Επιθετικοί: Μπλας Πέρεθ (Βανκούβερ), Λουίς Τεγιάδα (Χουάν Αουριτς), Γκάμπριελ Τόρες (Ζαμόρα), Ρομπέρτο Νέρσε (Ζακατέκας), Αμντιέλ Αρόγιο (Σπλιτ)

Το αστέρι: Μπλας Πέρες

Σε ένα ρόστερ από το οποίο λείπουν τα μεγάλα ονόματα, οι πιο έμπειροι θα κληθούν να κάνουν τη διαφορά. Ο 35χρονος Πέρες έχει 105 συμμετοχές και 39 γκολ, ενώ αγωνίζεται σε ικανοποιητικό επίπεδο με τους Βανκούβερ Γουάιτκαπς.

Παραγουάη

Έχει κατακτήσει δύο φορές το τρόπαιο, όμως η τελευταία είχε έρθει το μακρινό 1979. Οι Παραγουανοί έχουν φτάσει ξανά κοντά στον θρίαμβο τα τελευταία χρόνια και δείχνει ότι σιγά-σιγά μπορεί να επανέλθει και πάλι στην ελίτ της Λατινικής Αμερικής. Ο όμιλος, τουλάχιστον, μοιάζει και με το παραπάνω στα μέτρα τους.

Προπονητής: Ραμόν Ντίας

Η πρώτη του απόπειρα σε πάγκο εθνικής ομάδας είναι η Παραγουάη, την οποία ανέλαβε το 2014. Πολύ επιτυχημένος στην Αργεντινή με την Ρίβερ Πλέιτ, την οποία προπόνησε σε τρεις διαφορετικές περιόδους, προσπαθεί να δείξει τις αρετές τους και με την Παραγουάη.

Τερματοφύλακες: Τζούστο Βιγιάρ (Κόλο Κόλο), Άντονι Σίλβα (Σέρο Πορτένιο), Ντιέγο Μπαρέτο )Ολίμπια Ασουνσιόν)
Αμυντικοί: Πάουλο Ντα Σίλβα (Τολούκα), Μιγκέλ Σαμούδιο (Κλαμπ Αμέρικα), Ιβάν Πιρίς (Ουντινέζε), Γκουστάβο Γκόμες (Λανούς), Μπρούνο Βαλντές )Κλαμπ Αμέρικα), Φαμπιάν Βαλμπουένα (Κορίνθιανς), Μπλας Ριβέρος (Ολίμπια Ασουνσιόν)
Μέσοι: Όσκαρ Ρομέρο (Ρασίνγκ Κλουμπ), Βίκτορ Αγιάλα (Λανούς), Σέλσο Ορτίς (Άλκμαάρ), Ροντρίγο Ρόχας (Σέρο Πορτένιο), Μιγκέλ Αλμιρόν (Λανούς), Ρόμπερτ Ντα Μότα (Ολίμπια Ασουνσιόν)
Επιθετικοί: Νέλσον Βαλδές (Σιάτλ), Έντγκαρ Μπενίτες (Κερετάρο), Ντερλίς Γκονζάλες (Ντιναμό Κιέβου), Ντάριο Λεσκάνο (Ίνγκολσταντ), Χόρχε Μπενίτες (Κρουζ Αζούλ), Αντόνιο Σανάμπρια (Σπόρτινγκ Χιχόν), Χουάν Ιτούρμπε (Μπόρνμουθ)

Το αστέρι: Νέλσον Βαλδές

Η επίθεση της Παραγουάης θα είναι ανανεωμένη με την παρουσία του νεαρού Σανάμπρια, όμως όταν η μπάλα θα καίει όλοι θα ψάχνουν τον έμπειρο Βαλδές. Ο 32χρονος επιθετικός έχει 75 συμμετοχές και μπορείς στις δύσκολες στιγμές να πάρει την ομάδα στις πλάτες του.

Περού

Δύο φορές πρωταθλητές στο παρελθόν οι Περουβιανοί, έχουν γίνει ξανά ανταγωνιστικοί με τον Γκαρέκα στον πάγκο, τερματίζοντας στην τρίτη θέση πέρυσι. Ο όμιλος είναι βατός και αν καταφέρουν να περάσουν, μπορούν να κάνουν ξανά βλέψεις για μετάλλιο.

Προπονητής: Ρικάρντο Γκαρέκα

Ο 58χρονος τεχνικός έφτιαξε το όνομά του στη Βελές, την οποία οδήγησε στην κορυφή της Αργεντινής και μετά από ένα σύντομο πέρασμα από την Παλμέιρας, είπε να δοκιμάσει την τύχη του στο Περού, το οποίο ανέλαβε το 2015. Άλλαξε την ψυχολογία της ομάδας και έκανε τη μεγάλη έκπληξη, οδηγώντας την μέχρι τα ημιτελικά της περσινής διοργάνωσης.

Τερματοφύλακες: Πέδρο Γκαλές (Χουάν Αουρίτς), Ντιέγκο Πένι (Σπόρτινγκ Κριστάλ), Κάρλος Κασέδα (Ουνιβερσιτάριο)
Αμυντικοί: Αλμπέρτο Ροντρίγκες (Σπόρτινγκ Κριστάλ), Αλντο Κόρζο (Ντεπορτίβο Μουνισιπάλ), Ρένσο Ρεβορέδο (Σπόρτινγκ Κριστάλ), Μιγκέλ Τράουκο (Ουνιβερσιτάριο), Κρίστιαν Ράμος (Χουάν Αουρίτς), Λουίς Αμπράμ (Σπόρτινγκ Κριστάλ), Ζερ Σέσπεντες (Σπόρτινγκ Κριστάλ)
Μέσοι: Αντάν Μπαλμπίν (Ουνιβερσιτάριο), Κρίστιαν Κουέβα (Τολούκα), Ρενάτο Ταπία (Φέγενορντ), Αρμάντο Αλφαγκέμ (Ντεπορτίβο Μουνισιπάλ), Όσκαρ Βίλτσες (Αλιάνσα Λίμα), Κρίστιαν Μπεναβέντε (Σαρλερουά), Γιοσιμάρ Γιοτούν (Μάλμε), Αλεχάντρο Χόμπεργκ (Σέζαρ Βαγιέχο)
Επιθετικοί: Λουίς Ντα Σίλβα (Γιονγκ Αϊντχόφεν), Άντι Πόλο (Ουνιβερσιτάριο), Πάολο Γκερέρο (Φλαμένγκο), Ραούλ Ρουϊντιας (Ουνιβερσιτάριο), Έντισον Φλόρες (Ουνιβερσιτάριο)

Το αστέρι: Πάολο Γκερέρο

Ο πιο γνωστός και πιο ποιοτικός παίκτες του ρόστερ. Ο 32χρονος επιθετικός θα είναι και πάλι η αιχμή του δόρατος για το Περού και από εκείνον θα εξαρτηθεί το πόσο ψηλά θα φτάσουν οι Περουβιανοί στο τουρνουά. Είναι με μεγάλη ο πρώτος σκόρερ στο ρόστερ με 26 γκολ σε 67 παιχνίδια.

Ουρουγουάη

Από τις πιο ιστορικές ομάδες της Λατινικής Αμερικής και η νικήτρια της πρώτης διοργάνωσης το 1916, έχει αισίως προσθέσει άλλα 14 τρόπαια από τότε στην τροπαιοθήκη της. Την τελευταία φορά αποκλείστηκε από την Χιλή στα προημιτελικά, όμως στην 100ή επέτειο από τον πρώτο της τίτλο θα κάνει τα πάντα, προκειμένου να επιστρέψει στην κορυφή.

Προπονητής: Όσκαρ Ταμπάρες

Ο μακροβιότερος των τεχνικών, που θα δώσουν το παρών στο Copa America, είχε αναλάβει την Ουρουγουάη το 2006 και έχει... στεριώσει στον πάγκο της. Από τότε, έχει μόλις 30 ήττες σε 130 παιχνίδια, έχοντας κατακτήσει τη διοργάνωση το 2011, ενώ λίγους μήνες νωρίτερα είχε οδηγήσει τους Ουρουγουανούς στην 4η θέση του Μουντιάλ το 2010.

Τερματοφύλακες: Φερνάντο Μουσλέρα (Γαλατασαράι), Μάρτιν Καμπάνα (Ιντεμπεντιέντε), Μάρτιν Σίλβα (Βάσκο)
Αμυντικοί: Χοσέ Χιμένες (Ατλέτικο Μαδρίτης), Ντιέγο Γοδίν (Ατλέτικο Μαδρίτης), Χόρχε Φουσίλε (Νασιονάλ), Αλβάρο Περέιρα (Χετάφε), Μαουρίσιο Βικτορίνο (Νασιονάλ), Μάξι Περέιρα (Πόρτο), Ματίας Κορούχο (Ουνιβερσιτάδ), Γκαστόν Σίλβα (Τορίνο)
Μέσοι: Κάρλος Σάντσες (Μοντερέι), Ντιέγο Λασάλτ (Τζένοα), Γκαστόν Ραμίρες (Μίντλεσμπρο), Νίκολας Λοδέιρο (Μπόκα), Ματίας Βεσίνο (Φιορεντίνα), Αρέβαλο Ρίος (Άτλας), Άλβαρο Γκονσάλες (Άτλας)
Επιθετικοί: Αμπέλ Ερνάντες (Χαλ), Λουίς Σουάρες (Μπαρτσελόνα), Κριστιάν Στουάνι (Μίντλεσμπρο), Εντίνσον Καβάνι (Παρί Σεν Ζερμέν), Ντιέγο Ρολάν (Μπορντό)

Το αστέρι: Λουίς Σουάρες

Η επίθεση είναι χωρίς αμφιβολία η καλύτερη στο τουρνουά, με τους Καβάνι και Σουάρες να κλέβουν τις εντυπώσεις. Ο τελευταίος, όμως, τους τελευταίους μήνες είναι ασταμάτητος και σκοράρει κατά βούληση. Σταμάτησε στα 40 γκολ στο πρωτάθλημα στην Ισπανία, κερδίζοντας το Χρυσό Παπούτσι.

ΗΠΑ

Η διοργανώτρια του τουρνουά πάντα έχει έναν λόγο παραπάνω για διάκριση. Οι Αμερικάνοι θα προσπαθήσουν να θυμηθούν τις μέρες του 1995, όταν είχαν φτάσει μέχρι τα ημιτελικά της διοργάνωσης, για να τερματίσουν τελικά στην 4η θέση.

Προπονητής: Γιούργκεν Κλίνσμαν

Ανέλαβε να αλλάξει το ποδόσφαιρο των Αμερικάνων το 2011, όμως η μεγάλη επιτυχία ακόμα δεν έχει έρθει. Το πρότζεκτ, βέβαια, είναι τόσο σημαντικό σε όλες τις δομές, που θα χρειαστεί χρόνο για να αποδώσει. Μέχρι στιγμής έχει καταφέρει μόνο να οδηγήσει τις ΗΠΑ στην κατάκτηση του Gold Cup το 2013.

Τερματοφύλακες: Μπραντ Γκούζαν (Άστον Βίλα), Τιμ Χάουαρντ (Έβερτον), Ίθαν Χόρβατ (Μόλντε)
Αμυντικοί: ΝτεΑντρέ Γέντλιν (Σάντερλαντ), Στιβ Μπιρνμπάουμ (Ουάσινγκτον), Ματ Μπέσλερ (Κάνσας), Τζον Μπρουκς (Χέρτα), Μάικλ Ορόσκο (Τιχουάνα), Τζεφ Κάμερον (Στόουκ), Έντγκαρ Καστίγιο (Μοντερέι), Φάμπιαν Τζόνσον (Γκλάντμπαχ)
Μέσοι: Μάικλ Μπράντλεϊ (Τορόντο), Ντάρλινγκτον Νάγκμπε (Πόρτλαντ Τάιμπερς), Αλεχάντρο Μπεντόγια (Ναντ), Ζερμέν Τζόουνς (Κολοράντο), Κάιλ Μπέκερμαν (Σολτ Λέικ), Πέρι Κίτσεν (Χαρτς), Γκρέιαμ Ζούσι (Κάνσας)
Επιθετικοί: Μπόμπι Γουντ (Αμβούργο), Κλιντ Ντέμπσεϊ (Σιατλ), Γκιάσι Ζάρντες (Λος Αντζελες), Κρίστιαν Πούλισιτς (Ντόρτμουντ), Κρις Βοντολόφσκι (Σαν Χοσέ)

Το αστέρι: Κλιντ Ντέμπσεϊ

Είναι ο πιο εμπειρός της παίκτης και λογικά οι Αμερικάνοι βασίζονται πάνω του μετά τον Ντόνοβαν. Από τα τελευταία μεγάλα του τουρνουά, θέλει να οδηγήσει τις ΗΠΑ σε μία διάκριση εντός έδρας. Άλλωστε, το ρεκόρ του είναι εντυπωσιακό, καθώς έχει 49 γκολ σε 124 συμμετοχές.

Βενεζουέλα

Τα τελευταία χρόνια έχει δείξει σημάδια βελτίωσης, τερματίζοντας στην 4η θέση το 2011, όμως μέχρι εκεί. Από τις αδύναμες ομάδες της Λατινικής Αμερικής, κάνει νέο ξεκίνημα με τον Ντουαμέλ στον πάγκο και θέλει να συνδυαστεί με καλές εμφανίσεις στο Copa America. Ο όμιλος κρίνεται δύσκολος για τα μέτρα της και η πρόκριση στα νοκ άουτ δύσκολα θα έρθει.

Προπονητής: Ραφαέλ Ντουαμέλ

Έκανε μεγάλη καριέρα ως τερματοφύλακας, έχοντας 56 συμμετοχές με την Βενεζουέλα. Το 2010 αποφάσισε να ξεκινήσει την προπονητική του καριέρα και αφού πέρασε από τις μικρές ομάδες της πατρίδας του (U17 και U20), από τον περασμένο Απρίλιο βρέθηκε στην πρώτη ομάδα. Λίγους μήνες αργότερα έρχεται και το πρώτο μεγάλο ραντεβού.

Τερματοφύλακες: Χοσέ Κοντρέρας (Τατσίρα), Ντάνι Ερνάντες (Τενερίφη), Γουίκερ Φαρίνες (Καράκας)
Αμυντικοί: Γουίκερ Άνχελ (Τατσίρα), Μικέλ Βιγιανουέβα (Μάλαγα), Οσβάλντο Βισκαρόντο (Ναντ), Χοσέ Μάνουελ Βελάσκες (Αρούκα), Ρομπέρτο Ροζάλες (Μάλαγα), Ρολφ Φέλτσερ (Ντούισμπουργκ), Αλεξάντερ Γκονσάλες (Ουέσκα)
Μέσοι: Αρκιμέντες Φιγουέρα (Λα Γκουαϊρα), Τόμας Ρινκόν (Τζένοα), Ρομούλο Οτέρο (Ουατσιπάτο), Χουάν Πάμπλο Ανόρ (Μάλαγα), Λουίς Σέιγιας (Σάντα Φε), Κάρλος Σουάρες (Καραμπόμπο), Αλεχάντρο Γκουέρα (Ατλέτικο Νασιοναλ), Ανταλνμπέρτο Πενιαράντα (Γρανάδα), Γιάνγκελ Ερέρα (Ατλέτικο Βενεζουέλα)
Επιθετικοί: Γιόναταν Ντελ Βάλε (Κασίμπασα), Σάλομον Ροντόν (Γουέστ Μπρομ), Ζόσεφ Μαρτίνες (Τορίνο), Κρίστιαν Σάντος (Μπρέντα)

Το αστέρι: Σάλομον Ροντόν

Ο Ροντόν αποφάσισε να αφήσει το κρύο της Αγίας Πετρούπολης το περασμένο καλοκαίρι και η Ζενίτ τον πούλησε στην Γουέστ Μπρομ. Στην Αγγλία άργησε να βρει τα πατήματά του, όμως έκλεισε εντυπωσιακά τη σεζόν, πετυχαίνοντας κάποια πολύ σημαντικά γκολ. Ο ποιοτικότερος παίκτες του ρόστερ και οι όποιες ελπίδες βασίζονται πάνω του.

 

Τελευταία Νέα