Η τακτική και οι κανόνες του Στραματσόνι

Νίκος Ρόλλας
Ο Αντρέα Στραματσόνι μίλησε στην Ιταλία για την προετοιμασία του Παναθηναϊκού, τις διαφορές στην τακτική του παιχνιδιού, ενώ αποκάλυψε πως κατάφερε να κερδίσει την αήττητη Γιουβέντους.

Μια από τις πιο γνωστές εφημερίδες της Ιταλίας, έχει την στήλη «Io alleno cosi», που σημαίνει «Προπονούμε καλά». Εκεί λοιπόν διάφοροι τεχνικοί δίνουν το στίγμα τους σχετικά με τον τρόπο που προετοιμάζουν τις ομάδες τους ενόψει των αγωνιστικών υποχρεώσεων που έχουν.

Την Παρασκευή λοιπόν ήταν η σειρά του Αντρέα Στραματσόνι να δώσει το στίγμα του, με τον προπονητή του Παναθηναϊκού επικεντρώνεται στο γεγονός οτι στην Ελλάδα σημασία δεν έχει τι κάνει ο αντίπαλος, αλλά το τί κάνεις εσύ...

«
Σε αυτή την εμπειρία μου μακριά από την Ιταλία, άρχισα να καταλαβαίνω οτι σε αντίθεση με την Ιταλία και τον τρόπο που είχα μάθει να «διαβάζω» τον αντίπαλο, στην Ελλάδα δεν ενδιαφέρονται τόσο πολύ για την στρατηγική του αντιπάλου. Στόχος είναι να επιβεβαιώσεις την αξία σου, ανεξαρτήτως από το παιχνίδι του αντιπάλου.

Η προετοιμασία μας πριν από κάθε παιχνίδι, περιλαμβάνει ανάλυση
video το Σάββατο πριν τον αγώνα, αλλά και λίγο πριν ξεκινήσουμε για το γήπεδο. Αυτή είναι αφιερωμένη αποκλειστικά στις στημένες φάσεις», ανέφερε μεταξύ άλλων.

Όσον αφορά τις στημένες φάσεις, ο «Στράμα» τόνισε: «Μου αρέσει να το κάνω δυναμικά και να συμμετέχει όλη η ομάδα. Είτε στην προπόνηση, είτε κατά την διάρκεια ενός αγώνα. Το Σάββατο κάνουμε μία πιο συγκεκριμένη δουλειά στο επιθετικό κομμάτι, δουλεύοντας ατομικά»

Μάλιστα ανέφερε και τους τρεις κανόνες, που θεωρεί απαράβατους στις ομάδες που έχει αναλάβει...

1. Η μεσαία σου γραμμή να μην είναι ποτέ στην ευθεία.

2. Να μην υπάρχουν ποτέ μεγάλες αποστάσεις μεταξύ των παικτών.

3. Ποτέ μην κλείνεσαι τελείως πίσω από την μπάλα περιμένοντας τον αντίπαλο.

Τέλος, επειδή στην Ιταλία το σπάσιμο του αήττητου της Γιουβέντους το 2013 από την Ίντερ, με τον Αντρέα Στραματσόνι ακόμη μνημονεύεται, ο τεχνικός του «τριφυλλιού» αποκάλυψε το πως τα κατάφερε: «Η νίκη ήρθε, πείθοντας τους παίκτες μου πως για να νικήσεις τους ανίκητους, έπρεπε να τους επιτεθείς. Παίξαμε με τρεις επιθετικούς, τον Μιλίτο, τον Κασάνο και τον Παλάσιο».