Γιατί τέτοια καχυποψία;

Δημήτρης Τσορμπατζόγλου
Ο Δημήτρης Τσορμπατζόγλου, γράφει με αφορμή τα όσα σχολιάζονται για το παιχνίδι του Ολυμπιακού με τον ΠΑΟΚ και σχολιάζει την γενικότερη κατάσταση στο Ελληνικό ποδόσφαιρο...

Είναι φανερό μετά τα όσα συνέβησαν και τις τελευταίες ημέρες (πριν το Ολυμπιακός-ΠΑΟΚ ή μετά από αυτό) ότι ΠΡΕΠΕΙ που και που να θυμίζουμε τα… αυτονόητα.

Δηλαδή διαβάσαμε πολλά σχόλια φίλων (Ολυμπιακών και μη…) που εξέφραζαν προβληματισμούς και κατέθεταν ερωτήσεις : «Γιατί προδικάζετε κακή διαιτησία; Γιατί δεν περιμένετε τον αγώνα; Γιατί τα βλέπετε όλα καχύποπτα; Εσείς δεν έχετε ευνοηθεί; Γιατί δεν παραδέχεστε το δίκαιο του αποτελέσματος»;

Πρόκειται για φυσιολογικές και λογικές ερωτήσεις ανθρώπων, οι οποίοι όμως… ίσως να ξέχασαν. Φιλάθλων που μπορεί να μην είναι καλά ενημερωμένοι.

Με αφορμή λοιπόν αυτή την επιχειρηματολογία όλων όσων σχολιάζουν ΚΑΙ τον αγώνα Ολυμπιακός-ΠΑΟΚ, αλλά και την κατάσταση γενικότερα στο Ελληνικό ποδόσφαιρο, αξίζει να θυμίσουμε ΚΑΙ ΠΑΛΙ τα δεδομένα. Για να μην ξεχνιόμαστε…

Δεν θα αναφερθούμε σε φάσεις, σε παιχνίδια, σε αποτελέσματα. Απλά θα θυμίσουμε ένα-ένα τα βήματα που έχουν γίνει για να φθάσουμε εδώ που είμαστε. Σε σημείο δηλαδή όπου συνδυάζουμε τι έχει προηγηθεί εκτός γηπέδων, έτσι ώστε να έχουμε αυτά που έχουμε μέσα στους αγωνιστικούς χώρους.

Όλα τα παρακάτω υπάρχουν στο κατηγορητήριο το οποίο δημοσιοποιήθηκε στις 29/9/2015 και απλά μας βοηθούν να βάλουμε τα δεδομένα σε μία σειρά.

Πάμε να θυμηθούμε…

Τον Δεκέμβριο του 2011 έγινε η συνάντηση στο Hilton με σκοπό να τελειώσει ο Πιλάβιος και να αναλάβει ο «εκλεκτός» που τώρα κάνει σφραγίσματα στη Χίο.

Πριν από την εκλογική διαδικασία, διαβάζουμε κατηγορίες για επισκέψεις π.χ. στη Δράμα, η στην Άρτα και τα Δωδεκάνησα, όπου οι παράγοντες απειλούνταν ότι μόνο αν εκλέγονταν η παράταξη του γιατρού θα ορίζονταν διαιτητής και παρατηρητές της Ένωσης στους αγώνες των εθνικών πρωταθλημάτων, πέρα από μία ξαφνική… οικονομική στήριξη 10 χιλιάδων ευρώ.

Αφού επετεύχθη ο στόχος είχαμε το επόμενο βήμα που περιγράφεται στο κατηγορητήριο… «Με την τοποθέτηση, διατήρηση ή προαγωγή στους πίνακες διαιτητών της Super League και της Football League, των αγωνιστικών περιόδων 2011-2012, 2012-2013, 2013-2014 και 2014-2015, των διαιτητών Κωνσταντίνου Ιωαννίδη, Ιωάννη Κάμπαξη, Απόστολου Αμπάρκιολη, Αλέξανδρου Δημητρόπουλου, Αθανάσιου Γιάχου και Ηλία Σπάθα (χωρίς με τα ονόματα αυτών να εξαντλείται ο κύκλος των εμπλεκόμενων διαιτητών) παραστήσατε ψευδώς στο φίλαθλο ελληνικό κοινό… ότι κατά τις άνω αγωνιστικές περιόδους καταρτίσατε τους πίνακες διαιτητών σύμφωνα με τα οριζόμενο στον Κανονισμό Διαιτησίας, συμπεριλαμβάνοντας σ' αυτούς διαιτητές έντιμους, αντικειμενικούς και ικανούς να διευθύνουν αγώνες των εθνικών πρωταθλημάτων ποδοσφαίρου, ενώ στη πραγματικότητα συμπεριλάβατε τους προαναφερόμενους διαιτητές επειδή γνωρίζατε ότι ήταν πρόθυμοι να διαιτητεύσουν ποδοσφαιρικούς αγώνες σύμφωνα με τον τρόπο που θα τους υποδεικνύατε».

Μετά από αυτό είχαμε την καταγραφή συνομιλιών, όπου δίνονταν εντολές σε παράγοντες της ΕΠΟ, για ορισμούς συγκεκριμένων διαιτητών σε αγώνες όλων των κορυφαίων Ελληνικών πρωταθλημάτων. (Θυμίζουμε ένα-ένα τα βήματα για να φανεί ότι τίποτα δεν αφήνονταν στην τύχη…).

Πηγαίνοντας παρακάτω, συναντάμε υποθέσεις διαιτητών που δεν έφεραν το επιθυμητό αποτέλεσμα… Στο κατηγορητήριο αναφέρονται οι Δαλούκας, Κύρκος που… ξαφνικά τελείωσαν από τον χώρο μετά από… «ανεπιτυχή» αποτελέσματα και φυσικά η περίφημη επίθεση στον Κωνσταντινέα, για την οποία υπάρχουν ανατριχιαστικές λεπτομέρειες.

Εκτός αυτού βλέπουμε και το θέμα επιρροής στον Τύπο, όπου δίνονταν συγκεκριμένες εντολές στήριξης ή στοχοποίησης ανθρώπων του χώρου.

Ανεπηρέαστη δεν έμεινε η αθλητική δικαιοσύνη (εκεί πίστευαν ότι θα βρουν το δίκιο τους οι ομάδες) όπου μεταξύ άλλων βλέπουμε παρέμβαση στην πειθαρχική επιτροπή της ΕΠΟ με σκοπό την έκδοση ευνοϊκών αποφάσεων υπέρ συγκεκριμένων ομάδων.

Σκοπός όλων των παραπάνω, όπως εξηγείται στο κατηγορητήριο: «Η διαχρονική ευνοϊκή αντιμετώπιση από τους διαιτητές δημιουργεί βάσιμες υπόνοιες, όπως προαναφερθήκαμε, ότι στους πίνακες διαιτητών περιλαμβάνονται και άλλοι ύποπτοι για κατευθυνόμενες από εσάς διαιτησίες, με σκοπό την κατάκτηση του ελληνικού πρωταθλήματος πάντα από την ομάδα του Ολυμπιακού και την εξασφάλιση των προαναφερόμενων υψηλών κερδών του Champions League».

Αυτά λοιπόν τα θυμίζουμε έτσι ώστε καλοπροαίρετοι και μη φίλοι, να μην αναρωτιούνται γιατί υπάρχει καχυποψία; Όλα τα παραπάνω αποτελούν κατηγορίες που στηρίζονται σε εκατοντάδες στοιχεία, τα οποία μας οδηγούν στο σημείο που είμαστε.

Όσο δεν πιέζουν ΟΛΟΙ να καθαρίσει αυτή η ΤΕΡΑΣΤΙΑ υπόθεση (για να δούμε τελικά ποιος είναι αθώος και ποιος ένοχος, για να διαπιστώσουμε που υπάρχει αλήθεια και που μπορεί να προέκυψε σκευωρία) τόσο και εμείς θα γινόμαστε καχύποπτοι για το ποδοσφαιρικό περιβάλλον.

«Μα αυτά έγιναν τα περασμένα χρόνια…» θα αναρωτηθεί κάποιος. Αλήθεια φέτος δεν έχουμε μία από τα ίδια, έστω σε μικρότερο ποσοστό, εκεί όπου χρειάζεται;

Ορισμοί χωρίς λογική (π.χ. Δημητρόπουλου) τιμωρίες με στόχο τον παραδειγματισμό (π.χ. Γιάχου μετά την Τούμπα όπου έμεινε εκτός για δύο μήνες, ενώ άλλοι π.χ. Γεωργαράκος μετά το Απόλλων-Ολυμπιακός, έπαιξαν στις δύο εβδομάδες) προώθηση όσων «ακούν» και καταποντισμός όσων δεν συμμορφώνονται. Τιμωρίες ομάδων για αντικείμενα μόνο εκεί όπου οι διαιτητές "βλέπουν"; Απάθεια της ΕΠΟ για όσους κατηγορούνται και έπρεπε να απομακρυνθούν από τον χώρο…

Θέλετε και άλλα;

(Επί της ευκαιρίας, δείτε τι έγραφα πριν λίγες ημέρες για το… τι έρχεται αναφορικά με τον ορισμό διαιτητή στον αγώνα Ατρόμητος-Παναθηναϊκός. Και ήρθε. Ο Μήτσιος… Γιατί στόχος είναι το αήττητο αλλά και το κύπελλο. Με παρεμβάσεις εκεί που τους παίρνει… Όσο τους παίρνει, εντός και εκτός γηπέδων).