Το μέλλον είναι μόνο ΑΕΚ (και Δέλλας)!

Γιώργος Τσακίρης
Ο Γιώργος Τσακίρης γράφει για την Ένωση που επιστρέφει με στόχο την (αγωνιστική) επιβολή της δικής της αυτοκρατορίας, αλλά και για «Τράι»…

Το μαρτύριο για τον κόσμο της ΑΕΚ ολοκληρώθηκε… Έπειτα από δυο χρόνια δύσκολα, επίπονα ήρθε το τέλος της ταλαιπωρίας σε κατηγορίες που δεν αρμόζουν στην ιστορία και τον κόσμο αυτού του συλλόγου. Δυο χρόνια τα οποία δεν θα φύγουν ποτέ από τις σκέψεις μας, το μυαλό μας και θα μας ακολουθούν (εμάς και όλους όσοι υπήρχαν και υπάρχουν στην ΑΕΚ) σαν ένα μεγάλο και άσχημο, αντιαισθητικό σημάδι πάνω στο δέρμα μας που θα μας θυμίζει και θα μας υποχρεώνει να αναβιώνουμε τον απόλυτο πόνο ξανά και ξανά…

Τώρα όμως μπορούμε να τ’ αφήσουμε πίσω μας. Απόδειξη επιστροφής είναι πως ότι και να γίνεται στην ΑΕΚ πλέον, είτε πρόκειται για θέματα ενίσχυσης, είτε για ζητήματα διοίκησης και ποδοσφαιρικού τμήματος, είτε για προπονητή ΟΛΟΙ ασχολούνται (ειδικά στα ΜΜΕ) με… λύσσα για να διαπιστώσουν τι ετοιμάζεται να κάνει η ΑΕΚ!

Αντιλαμβάνομαι πως πολλοί ασχολούνται και εστιάζουν στο κεφάλαιο Δέλλας και γενικά στο κομμάτι «προπονητής ΑΕΚ». Θα γράψω σχετικά παρακάτω, όπως και το ματς με την Λάρισα που κάποιοι του χώρου μου είδαν (σκόπιμα για δικούς τους λόγους) πάλι μέτρια έως κακή ΑΕΚ, θα γράψουμε για όλα όπως πάντα…

Όμως τώρα πρέπει να εξηγήσουμε σε όλους τι επιφυλάσσει το μέλλον… Κι ότι αυτό ανήκει στην ΑΕΚ που επιστρέφει μεν στιγματισμένη στη Σούπερ Λίγκα από το γεγονός ότι υποχρεώθηκε σε υποβιβασμό στην Γ΄ κατηγορία, όμως τώρα ΟΛΟΙ αντιλαμβάνονται πως το come back της έρχεται με στόχο την επιβολή της δικής της (καθαρά αγωνιστικά) αυτοκρατορίας στο ελληνικό ποδόσφαιρο.

Πιο ισχυρή – δυνατή από ποτέ η ΑΕΚ πλέον θα… χτίσει πάνω σ’ αυτό και θα δημιουργήσει αυτό που προσδοκούν οι φίλοι-οπαδοί της. Τώρα είναι η δική της εποχή για να κατακτήσει σερί τίτλους εντός συνόρων και να φτιάξει μία ομάδα με μοναδικές και τεράστιες ευρωπαϊκές βραδιές όπως έχει κάνει στο παρελθόν (πρόσφατο και μη). Αυτό εννοείται πως δεν θα γίνει… αύριο. Δεν δημιουργούνται άλλωστε αυτοκρατορίες σε μία μέρα, ένα μήνα, ή ένα χρόνο. Φαντάζομαι ή έστω θέλω να πιστεύω ότι αυτό το αντιλαμβάνονται όλοι.

Κι επειδή κάθε αυτοκρατορία που δημιουργείται οφείλει να ξεκινάει από το… χτίσιμο του δικού της κάστρου, έτσι και η ΑΕΚ μπαίνει στη τελική ευθεία για να φτιάξει το δικό της απόρθητο κάστρο, εκεί που επιτάσσει η ιστορία προκειμένου να ζήσει ξανά μοναδικές και μεγάλες στιγμές, στα πατρογονικά της εδάφη, στην Νέα Φιλαδέλφεια.

Αυτό είναι και το πιο σημαντικό βήμα – απόδειξη ότι το μέλλον ανήκει αποκλειστικά στην ΑΕΚ. Από κει θα ξεκινήσουν όλα. Η ΑΕΚ είναι εδώ, πιο δυνατή από ποτέ πλέον και με την προοπτική του νέου γηπέδου απλά θα επιβεβαιωθεί η απογείωσή της. Γι’ αυτό… λυσσάνε και οι «εχθροί» της, καταλαβαίνουν, αντιλαμβάνονται και ουσιαστικά έχουν εμπεδώσει ότι έρχεται το τέλος εποχής τους…

Πάμε τώρα και στο θέμα του Τραϊανού Δέλλα. Διάβασα δεξιά κι αριστερά (σε blog και όχι μόνο) πως η ΑΕΚ ψάχτηκε και φέτος για προπονητή. Προφανώς αυτό έγινε μετά το ματς στο ΟΑΚΑ με τον Ολυμπιακό, πολύ πιο μετά για την ακρίβεια αφού έως τότε και μέχρι τα πλέι οφ, όλοι, μα όλοι αποθέωναν (δικαιολογημένα) το έργο του Έλληνα τεχνικού.

Ακόμη και οπαδοί της ΑΕΚ και άλλων ομάδων έδιναν συγχαρητήρια στην Ένωση για την εικόνα της και αναγνώριζαν την αξία του Τραϊανού Δέλλα. Προσωπικά οφείλω να ομολογήσω ότι δεν γνωρίζω να έχουν γίνει επαφές της Ένωσης με άλλους κόουτς. Για παράδειγμα ξέρω καλά ότι πέρυσι έγινε κρούση στον Πίντο, γνωρίζω πολύ καλά πως υπήρξε επαφή και έπειτα συνάντηση στην Ελλάδα με τον Γκαρίδο (γι’ αυτό και το είχα αποκαλύψει εδώ, στο gazzetta.gr) και υπήρχαν πληροφορίες για την περίπτωση του Τσιώλη και για ραντεβού μαζί του (αυτό δεν μπορώ να το επιβεβαιώσω).

Φέτος δεν έχω ακούσει το παραμικρό για επαφή, κρούση, ή συνάντηση με κάποιον προπονητή και την πλευρά της ΑΕΚ. Τώρα αν ατζέντηδες προτείνουν προπονητές στην Ένωση μέσω του Μιλοβάνοβιτς, προφανώς και δεν μπορώ να πω πως δεν ισχύει. Όμως συνάντηση και επαφή δεν γνωρίζω να ‘χει γίνει για να γράψω ότι η ΑΕΚ ψάχτηκε για να βρει έναν άλλον προπονητή. Ωστόσο αν μπούμε σε μία υποθετική συζήτηση και δεχτούμε την υπόθεση πως η ΑΕΚ έκανε επαφές και κουβέντες (όπως πέρυσι) με άλλους τεχνικούς, τότε ο Δέλλας οφείλει να το μάθει, να το συζητήσει και να αποχαιρετίσει ο ίδιος αφού θα αποτελεί απόδειξη ότι δεν τους κάνει και μόνο στο ενδεχόμενο ότι δεν θα βρεθεί καλύτερος θα συνεχίσουν μ’ εκείνον!

Σας έχω μάθει να λέω ανοιχτά και χωρίς να προσαρμόζω στα θέλω κανενός την άποψή μου κι αυτό θα κάνω εσαεί! Αυτό πράττω και τώρα σημειώνοντας παρακάτω τα εξής: Αν ο Δέλλας επιβεβαιώσει επισήμως από την ΑΕΚ για επαφές με άλλους κόουτς οφείλει να σεβαστεί τον εαυτό του και να πει αντίο. Παράλληλα αν στην Ένωση ψάχνονται για κόουτς πρέπει να αντιλαμβάνονται η αντικατάσταση του Δέλλα πρέπει να γίνει από έναν προπονητή με σούπερ βιογραφικό…

Δεν μπορεί για παράδειγμα (την άποψή μου καταθέτω) να αλλάξει τον Δέλλα για τον Τσιώλη, ή τον Πίντο (ή έστω ανάλογα παραδείγματα προπονητή). Αλλά άπαντες θα συμφωνούσαν σε μία επιλογή αντίστοιχη του Βαλβέρδε (πάλι για παράδειγμα σημειώνω, μη σταθείτε στα ονόματα, θαρρώ καταλαβαίνετε το σκεπτικό μου). Η επιλογή ενός τέτοιου κόουτς σημαίνει και πολλά, πάρα πολλά αφού ένας κόουτς με βαρύ βιογραφικό που του αναθέτεις τη δημιουργία μίας ΑΕΚ που θα φτιάξει την αυτοκρατορία της προβλέπει και νέους γενικά συνεργάτες στο τεχνικό τιμ, λίστα με συγκεκριμένες μεταγραφές από ψηλό, πολύ ψηλό ράφι και φυσικά απόλυτη εμπιστοσύνη και στήριξη…

Προσωπικά αυτή τη λογική θα την καταλάβαινα απόλυτα και θα την αποδεχόμουν ως την επόμενη κατάσταση στην ΑΕΚ και στην τεχνική της ηγεσία. Απλά εκτιμώ ότι τέτοιος μπορεί και απέδειξε ότι σε τέτοιον εξελίσσεται και ο Δέλλας.
Η δουλειά του αναγνωρίζεται από όλους εντός και εκτός ομάδας. Από την πρώτη του προετοιμασία και την εξαιρετική δουλειά που κάνει και το χρόνο που αφιερώνει.

Αποδεικνύεται στις προπονήσεις, επιβεβαιώνεται στα αποδυτήρια με την πειθαρχία (ούτε ένα κρούσμα απειθαρχίας, όχι νυχτερινών εξόδων, αυτό γίνεται σε ΟΛΕΣ τις ομάδες στον κόσμο για να μη τρελαθούμε) και την αγάπη σε βαθμό λατρείας από τους περισσότερους ποδοσφαιριστές του. Έπειτα το είδαμε και στους αγώνες που όλοι αναγνωρίσαμε πως η ΑΕΚ έπαιξε όμορφο, επιθετικό και κυριαρχίας ποδόσφαιρο όταν είχε τα πολύτιμα γρανάζια στη μηχανή της απέναντι σε ομάδες Σούπερ Λίγκας και με μεγαλύτερα μπάτζετ από το δικό της. Η ΑΕΚ πίστεψε στον Δέλλα κι εκείνος εξελίχθηκε και βελτιώθηκε απίστευτα για χάρη ανταπόδοσης της εμπιστοσύνης που του έδωσε ο σύλλογος που αγαπάει. Γιατί να τον χάσει αν όχι για έναν top level ξένο κόουτς; Απλά δεν βγάζει νόημα…

Υγ: Έβλεπα τον Μιγκέλ Κορδέρο στο γήπεδο μαζί με τον Γιόχανσον και με πήρε το παράπονο. Αν ο Ισπανός καπιτάνο της ΑΕΚ ήταν διαθέσιμος στο ματς με τον Ολυμπιακό στο Κύπελλο όλα θα ήταν διαφορετικά… Θα μου πείτε με τα «αν» δεν γράφεται ιστορία και έχετε απόλυτο δίκιο. Όμως το βέβαιο είναι πως θα υπήρχε επιπλέον επιλογή για αντί – Μάνταλος στη ρεβάνς του ΟΑΚΑ, ένας παίκτης να παίξει με τη μία, να ηρεμήσει το ματς όταν χρειάστηκε, να κάνει το φάουλ που θα απαιτούνταν και τέλος πάντων όλα όσα ο έμπειρος Κορδέρο ξέρει πολύ καλά να κάνει. Το πρώτο δείγμα γραφής στο ματς με την Λάρισα από τη συνύπαρξη Κορδέρο – Γιόχανσον ήταν εξαιρετικό και ο Ισπανός αρχηγός δεν είναι στο 100% της ετοιμότητάς του. Προφανώς στην ΑΕΚ πρέπει να χαίρονται γι’ αυτό…

Υγ2: Διάβασα τυπάκια να γράφουν ότι στο ματς με την Λάρισα η απόδοση της ΑΕΚ ήταν ανάλογη με τις υπόλοιπες μέτριες έως κακές εμφανίσεις τις στη διαδικασία των πλέι οφ. Εντάξει γελάει το πανελλήνιο πλέον. Ήμαρτον… Μπορεί να είναι κανείς εμπαθής με πρόσωπα και καταστάσεις αλλά το ποδόσφαιρο δεν είναι επιστήμη, ο κόσμος βλέπει και κρίνει και καταλαβαίνει πολλά. Η ΑΕΚ για 60 λεπτά έκανε το καλύτερό της ματς με την ΑΕΛ και θα μπορούσε να είχε σημειώσει στο πρώτο 45λεπτο μόνο τουλάχιστον δυο με τρία γκολ στις φάσεις με Πλατέλλα (τετ α τετ), Αραβίδη (τετ α τετ), Τζανετόπουλου (πλασέ άουτ από κόρνερ απ’ το ύψος της μικρής περιοχής), Κρισάντους (αν ήξερε να βάζει το κεφάλι του σωστά), Λαμπρόπουλος (κεφαλιά ανενόχλητος άουτ σε κόρνερ). Κι’ αυτές είναι μόνο πέντε από τις συνολικά 13 τελικές (8 από αυτές στην εστία) που δημιούργησε η ΑΕΚ στο πρώτο 45λεπτο. Έχει και η εμπάθεια τα όριά της… Η αμπαλοσύνη βέβαια δεν έχει!

Υγ3: Φωνάζετε και μου στέλνετε συνέχεια μηνύματα για την ενίσχυση της ΑΕΚ. Αυτοί που είναι στην ομάδα ξέρουν, αυτοί θα κριθούν κιόλας. Κάντε υπομονή και μη στέκεστε στα ονόματα, αλλά στην ουσία της μεταγραφής. Είχατε πάει προφανώς πολλοί και στο αεροδρόμιο για τον Γκούντγιονσεν και η εξέλιξή του (στην ΑΕΚ) δεν ήταν αυτή που ελπίζαμε. Αλήθεια στην άφιξη Βάργκας (του τότε, όχι του τωρινού) πόσοι είχατε πάει; Κι όμως αυτός κι αν βγήκε… Το ποδόσφαιρο δεν είναι μόνο ένα όνομα και ένα βιογραφικό, δεν παίζουν αυτά από μονά τους μπάλα αν και σίγουρα αποκτώντας έναν τέτοιο μειώνεις ενδεχομένως το όποιο ρίσκο αποτυχίας της μεταγραφής, αλλά κανείς δεν σου εγγυάται πως δεν πετάς λεφτά. Η ΑΕΚ θα κάνει πρωταθλητισμό, πάει φουλ για πρωτάθλημα και γι’ αυτό θα κριθεί (αυτό δεν σημαίνει ότι θα το κατακτήσει κιόλας με το… καλημέρα, αλλά αυτός είναι ο στόχος).

Υγ4: Κρίνεται και ο Μιλοβάνοβιτς πλέον σε απόλυτο βαθμό. Και τα μέχρι τώρα δεδομένα (εξαιρουμένου του Γιόχανσον που είναι σούπερ και δική του επιλογή) δεν είναι τόσο υπέρ του αφού Μπαρμπόσα και Κρισάντους δεν… Και ειδικά για τον Μπαρμπόσα μεγάλη αποτυχία του «Μίλο», τεράστια, να τα λέμε κι αυτά!