Οι δύο όψεις του «πράσινου» φεγγαριού!

Νίκος Αθανασίου
Ο Νίκος Αθανασίου γράφει για τους δικαιολογημένα... άδειους ποδοσφαιριστές του Παναθηναϊκού αλλά και την υποχρέωση που έχουν ενόψει των πλέι-οφ.

Όταν από τον περασμένο Αύγουστο μέχρι και τον Απρίλιο παλεύεις κόντρα σε όλους και σε όλα. Όταν την πρώτη αγωνιστική δεν νικάς τον Λεβαδειακό εξαιτίας του πέναλτι που δεν είδε ο Λιαχούδης πάνω στον Μπεργκ στο 0-0. Όταν στην Μυτιλήνη ο Χογκ προσπαθεί να «κόψει» την καριέρα του Κλωναρίδη και ο Τριτσώνης δεν δείχνει την κόκκινη στον Μαλτέζο πορτιέρο. Όταν πας στα Γιάννενα και σε αναγκάζει ο Αρετόπουλος να παίξεις το ματς με ομίχλη το πρώτο μισάωρο και το υπόλοιπο την επόμενη ημέρα.

Όταν νικάς πεντακάθαρα τον Ολυμπιακό μέσα στην Λεωφόρο και χάνεις τους βαθμούς στα χαρτιά, καθώς Σούπερ Λίγκα και ΕΠΟ... θυμήθηκαν να εφαρμόσουν το γράμμα του νόμου κατά του Παναθηναϊκού, αγνοώντας επιδεικτικά μέχρι και το «πράσινο» αίτημα διεξαγωγής του ντέρμπι σε άδειο γήπεδο εξαιτίας της αυθαίρετης και παράνομης αλλαγής στα μέτρα που είχαν συμφωνηθεί. Όταν πας στο Περιστέρι και ο Δασκαλόπουλος... ανακαλύπτει πέναλτι που ούτε στην ποδοσφαρική «μπανανία» δεν σφυρίζεται.

Όταν συμβαίνουν όλα αυτά, όταν δίνεις και την ψυχή σου, όταν πιστεύεις στο πρωτάθλημα κάτω από αυτές τις συνθήκες και στο τέλος λυγίζεις, είναι το φυσιολογικό. Οι ποδοσφαιριστές του Παναθηναϊκού είναι άνθρωποι. Δεν είναι ρομπότ. Δεν μπορεί ο Αναστασίου να τους πατήσει ένα κουμπί, να τους βάλει στο... on των πρώτων μηνών του 2015 και το «τριφύλλι» να κερδίζει το ένα ματς πίσω από το άλλο. Η εικόνα του Παναθηναϊκού είναι ανθρωπίνως φυσιολογική, όσο και αν δεν είναι της... μόδας να θυμόμαστε όσα προηγήθηκαν μέσα στην χρονιά.

Αυτή είναι η μία πλευρά του φεγγαριού. Διότι υπάρχει και ακόμη μία. Η σεζόν δεν τελείωσε. Ο Γιάννης Αναστασίου το έθεσε απολύτως εύστοχα μετά το τέλος του παιχνιδιού. «Υπήρχε κάποια στιγμή που αδειάσαμε. Ήταν εμφανές. Αν κάποιος, όμως, δεν μπορεί ή δεν έχει κίνητρο μπορεί ελεύθερα να το πει. Θα το σεβαστώ. Όποιος μπαίνει στο γήπεδο είναι υποχρεωμένος να κάνει την δουλειά. Δεν ψάχνουμε δικαιολογίες. Είναι μια κατάσταση, έγινε. Το εύκολο είναι να εγκαταλείψεις. Το δύσκολο είναι να παλέψεις. Εγώ θέλω να παλέψω, νομίζω και οι παίκτες».

Έτσι ακριβώς. Ο Παναθηναϊκός θα έχει διαπράξει ποδοσφαιρική αμαρτία αν δεν επιστρέψει στον ίσιο δρόμο, αν δεν βελτιωθεί και στο φινάλε αποτύχει να πάρει την πρώτη θέση στα πλέι-οφ που οδηγεί στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ. Το δεδομένο είναι πως, παρά τα αρκετά ελαφρυντικά, οι ποδοσφαιριστές του «τριφυλλιού» απαγορεύεται να πετάξουν τους κόπους μίας ολόκληρης σεζόν, απαγορεύεται να παραμείνουν άδειοι και να κάνουν αγγαρεία σε παιχνίδια σαν το χθεσινό...