Ανδριανός: «Μέχρι τις 20 Νοεμβρίου το νομοσχέδιο κατά της βίας»

Gazzetta team
Ο υφυπουργός Αθλητισμού, Γιάννης Ανδριανός, τόνισε στην ομιλία του στη Βουλή ότι απομένει η κατάθεση των προτάσεων κάποιων φορέων για να τεθεί το νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση της βίας για διαβούλευση.

Ο Γιάννης Ανδριανός αναφέρθηκε μεταξύ άλλων κατά την ομιλία του στη βουλή στον θάνατο του Κώστα Κατσούλη, καθώς και στο θεσμικό πλαίσιο αντιμετώπισης της βίας στα γήπεδα: «Την προηγούμενη εβδομάδα όμως, είχαμε και το τραγικό γεγονός του θανάτου του Κώστα Κατσούλη, στον αγώνα της Γ Εθνικής μεταξύ του Ηροδότου και του Εθνικού.

Πήρα την απόφαση να αναβληθούν όλες οι αναμετρήσεις της αγωνιστικής στα ομαδικά αθλήματα. Ήταν μια αυτονόητη συμβολική κίνηση σεβασμού απέναντι στην απώλεια μιας ανθρώπινης ζωής. Ήταν, ταυτόχρονα, μια αφορμή για περισυλλογή.

Κάποιοι είδαν με επιφυλακτικότητα αυτή την αναβολή. Αναρωτήθηκαν καλόπιστα αν η πολιτεία θα μείνει μόνο σ’ αυτή την συμβολική κίνηση. Θέλω να απαντήσω σ’ αυτούς ξεκάθαρα: Προφανώς όχι. Σαφέστατα όχι. Για να το πω ακόμα πιο εμφατικά: Η αναβολή δεν αποφασίστηκε ως μέτρο καταπολέμησης της βίας. Ήταν μια αυτονόητη συμβολική κίνηση σεβασμού και προβληματισμού.

Η αντιμετώπιση της βίας θέλει συγκεκριμένες δράσεις, από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, τόσο της πολιτείας όσο και του αθλητικού κόσμου. Και βεβαίως σε ό,τι αφορά το πεδίο αρμοδιότητας του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, πέρα από την εφαρμογή των ήδη κείμενων διατάξεων του νόμου, ο νέος αθλητικός νόμος, που αντιμετωπίζει συνολικά όλα τα ζητήματα που αφορούν τον αθλητισμό μας επικαιροποιεί και το θεσμικό πλαίσιο αντιμετώπισης της βίας.

Ήδη μεγάλο μέρος της προεργασίας από την νομοπαρασκευαστική επιτροπή έχει γίνει, και ουσιαστικά απομένει η κατάθεση των προτάσεων κάποιων αθλητικών φορέων –για παράδειγμα της ΕΠΟ η οποία έχει ζητήσει και πήρε προθεσμία 15 ημερών για να καταθέσει τις δικές τις προτάσεις. Αφού λοιπόν ολοκληρωθούν οι αναγκαίες επεξεργασίες το νομοσχέδιο θα τεθεί προς διαβούλευση μέχρι τις 20 του Νοεμβρίου.

Σεβόμενος λοιπόν τη διαδικασία αυτή, που μπορεί να βρίσκεται κοντά στην ολοκλήρωσή της, είναι όμως ακόμη σε εξέλιξη ζητώ από όλους τους ενδιαφερόμενους, -πολλοί από τους οποίους αποκαλύπτουν με διάφορους τρόπους, το καλοπροαίρετα πιστεύω έντονο ενδιαφέρον τους, αν όχι την αγωνία τους, για τα περιεχόμενα του νόμου- να κάνουν υπομονή μέχρι τότε. Άλλωστε, στη φάση της διαβούλευσης κάθε θετική πρόταση θα ληφθεί υπόψη».

Παράλληλα, μίλησε για την καταπολέμηση του ντόπινγκ και στη χρησιμοποίηση των καμερών και του ηλεκτρονικού εισιτηρίου: Σ’ αυτή την φάση, θέλω μόνο να αναφερθώ σε δύο καίριες αλλαγές: στην αναβάθμιση των δομών καταπολέμησης του ντόπινγκ, με την μεταφορά του εργαστηρίου αντιντόπινγκ στον Δημόκριτο, και στην αναβάθμιση του ΕΣΚΑΝ και του ΕΚΑΕ.

Και ταυτόχρονα, προχωράμε στο άλλο μεγάλο, αναγκαίο μέτρο για την αντιμετώπιση της βίας – την εγκατάσταση και λειτουργία καμερών και συνδεδεμένων συστημάτων ηλεκτρονικού εισιτηρίου, σε πρώτη φάση στα γήπεδα που φιλοξενούν αγώνες επαγγελματικών κατηγοριών.

Είναι ένα ζήτημα που εδώ και πάρα πολλά χρόνια εκκρεμεί, μένει ημιτελές, μια πολύ περίπλοκη υπόθεση, τόσο νομικά και οργανωτικά, όσο και από πλευράς χρηματοδότησης. Έχω προσωπικά ασχοληθεί με το θέμα από τις πρώτες μέρες που ανέλαβα τα καθήκοντά μου και πλέον είμαστε σε θέση, στο πλαίσιο και της κατηγοριοποίησης των γηπέδων, να προχωρήσουμε εξετάζοντας όλες τις διαθέσιμες λύσεις για την ολοκλήρωση αυτού του μεγάλου σχεδίου.

Ταυτόχρονα βεβαίως, υπάρχει διαρκής συνεργασία με τα συναρμόδια Υπουργεία Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης. Κι εδώ θέλω να αναφερθώ στην δημιουργία Ανεξάρτητου Τμήματος Αθλητικής Δικαιοσύνης με αποκλειστικό καθήκον τα αθλητικά θέματα, ώστε οι αθλητικοί εισαγγελείς να μην επιβαρύνονται και με άλλες, μη αθλητικές υποθέσεις. Είναι μια πρόταση που έχω ήδη συζητήσει με τον Υπουργό Δικαιοσύνης και υπάρχει η βούληση να προχωρήσει».

Όσον αφορά την τακτοποίηση των αυθαιρέτων στο ΟΑΚΑ τόνισε: «Την Δευτέρα, ολοκληρώθηκε μετά από πολύμηνη προεργασία η διαδικασία τακτοποίησης των αυθαίρετων κατασκευών στο ΟΑΚΑ, μεταξύ των οποίων και οι μεταλλικές κατασκευές Καλατράβα. Θυμίζω ότι τα έργα αυτά είχαν κατασκευαστεί χωρίς τις απαιτούμενες άδειες, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να υλοποιηθούν έργα συντήρησης και επισκευής από το 2004 μέχρι σήμερα.

Για να επιλυθεί οριστικά το πρόβλημα, ήδη από τις πρώτες μέρες που ανέλαβα τα καθήκοντά μου, φρόντισα να συμπεριληφθεί πέρσι το καλοκαίρι στον νόμο 4178/2013 που έφερε στη Βουλή ο τότε αν. Υπουργός κ. Σταύρος Καλαφάτης διάταξη που επέτρεπε την τακτοποίηση των αυθαίρετων αθλητικών εγκαταστάσεων.

Ένα πρόβλημα δεκαετίας πλέον επιλύθηκε οριστικά και μπορούμε να προχωρήσουμε στα αναγκαία έργα, για τα οποία – υπενθυμίζω – έχουν προβλεφθεί από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της Περιφέρειας Αττικής, συνολικά 8 εκατομμύρια ευρώ. Ταυτόχρονα, άλλες 600 χιλιάδες ευρώ έχουν ήδη δοθεί από την έκτακτη χρηματοδότηση του 2014 για τις άμεσες ανάγκες επισκευής και συντήρησης του ΟΑΚΑ, για χώρους όπως το κλειστό προπονητήριο. Παράλληλα έχουν δοθεί 200 χιλιάδες ευρώ στο ΣΕΦ, 300 χιλιάδες ευρώ για εργασίες αναβάθμισης στο κολυμβητήριο του Ζαππείου και 1 εκ. ευρώ για εργασίες στα Εθνικά Αθλητικά Κέντρα.

Και υπενθυμίζω εδώ ότι η δυνατότητα τακτοποίησης αυθαίρετων αθλητικών εγκαταστάσεων αφορά και τις εγκαταστάσεις που ανήκουν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Βάζουμε έτσι φρένο στην ανομία και στην απαράδεκτη κατάσταση των αλλεπάλληλων παρατάσεων στις προθεσμίες αδειοδότησης.

Θυμίζω τέλος τις ενέργειες σε συνεργασία με τις κτηματικές υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών για την αποβολή των καταπατητών από το Σχιστό – μια τεράστια έκταση που ανήκει στην ΓΓΑ καθώς και την επισκευή και συντήρηση του κολυμβητηρίου και των άλλων αθλητικών εγκαταστάσεων του Ολυμπιακού χωριού από τον ΟΑΕΔ για να αποδοθούν ξανά προς χρήση».

Για τις Σχολές προπονητών και τις υποδομές τόνισε: «Οι Σχολές Προπονητών που ιδρύσαμε για πρώτη φορά μετά από αρκετά χρόνια, ανταποκρινόμενοι σε ένα πάγιο αίτημα του αθλητικού κόσμου της χώρας, ήδη έχουν τους πρώτους τους αποφοίτους. Οι συμμετοχές ξεπέρασαν ακόμη και τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις μας: αναφέρω μόνο ότι οι Σχολές Προπονητών Μπάσκετ είχαν 500 σπουδαστές στην Αθήνα, 150 στη Θεσσαλονίκη και 53 στην Κρήτη. Ανάλογη συμμετοχή είχαμε και σε άλλες σχολές όπως της Ιστιοπλοΐας και της κολύμβησης, ενώ για πρώτη φορά αξιοποιούμε και προγράμματα e-learning για τα θεωρητικά μαθήματα. Δημιουργούμε έτσι πιστοποιημένους επαγγελματίες προπονητές που έχουν και τη βούληση και τις δεξιότητες να προσφέρουν στον αθλητισμό μας και ταυτόχρονα δημιουργούμε και νέες, εξειδικευμένες θέσεις εργασίας.

Προχθές, υπέγραψα την προκήρυξη της δημοπράτησης 6 ανοιχτών κολυμβητηρίων και 5 κλειστών γυμναστηρίων που θα κατασκευαστούν μέσω ΣΔΙΤ συνολικού προϋπολογισμού σχεδόν 15 εκ. ευρώ εκτός ΦΠΑ. Για πρώτη φορά στην Ελλάδα χρησιμοποιείται αυτό το αναπτυξιακό εργαλείο για την κατασκευή αθλητικών υποδομών. Θα ακολουθήσει η δημοπράτηση άλλων 7 έργων, ενώ σχεδιάζουμε την επέκταση του προγράμματος σε τομείς όπως η ενεργειακή αναβάθμιση αθλητικών υποδομών, τα συστήματα εποπτείας και ηλεκτρονικού εισιτηρίου, και ο αθλητικός τουρισμός. Ακόμη και μέσα στην κρίση λοιπόν, υπάρχουν τρόποι να υλοποιηθούν πολύτιμες υποδομές για τον αθλητισμό. Και ταυτόχρονα επιλύουμε προβλήματα δεκαετιών για την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση των υφιστάμενων αθλητικών εγκαταστάσεων».