Κολομβία – Ακτή Ελεφαντοστού 2-1 (vids)

Γιώργος Καραμάνος
Η Κολομβία νίκησε 2-1 την Ακτή και με το... 1.5 πόδι είναι στους 16. Παράλληλα χάρισε ελπίδα στην Εθνική μας, αρκεί βέβαια εκείνη να βάλει το χεράκι της με την Ιαπωνία.

Ηταν το καλύτερο αποτέλεσμα που θα μπορούσε να έρθει σε σχέση με την Εθνική μας, καθώς είχε ήδη ηττηθεί από την Κολομβία. Ο Φερνάντο Σάντος ήθελε πρώτους τους Καφετέρος, ώστε να μείνει ανοικτή η 2η θέση. Οι Κολομβιανοί λοιπόν έκαναν τη δουλειά τους σωστά, επικράτησαν 2-1 της Ακτής Ελεφαντοστού και αφού εξασφάλισαν για πάρτη τους το εισιτήριο (μάλλον το καλό) για την επόμενη φάση, μας έκαναν και τη χάρη. Το θέμα πλέον είναι το τι θα κάνουμε εμείς με την Ιαπωνία και το εάν θα την αξιοποιήσουμε...

Ηταν ένα ματς με εντελώς διαφορετική εικόνα στα δύο μέρη του. Στο πρώτο σε έκανε να χασμουριέσαι. Είχε κάποιες καλές στιγμές και κυρίως από την Κολομβία, αλλά σαν παιχνίδι δεν ήταν καλό. Στο 6' ο Γκουτιέρες είχε ένα καλό σουτ, αλλά ο ίδιος στο 28' πέταξε στα σκουπίδια μία μοναδική ευκαιρία, όταν ολομόναχος βρήκε τη μπάλα με το... τσαρούχι (κανονικά πάντως ήταν οφσάιντ). Σε αυτά οι Ιβοριανοί που γενικότερα αμύνονταν, είχαν να αντιτάξουν μόνο ένα σουτ του Οριέρ (31') που έβγαλε δύσκολα ο Οσπίνα.

Στην επανάληψη ωστόσο, ο ρυθμός ανέβηκε και οι δύο ομάδες έπιασαν υψηλό τέμπο, μιας και η Ακτή αποφάσισε να παίξει ποδόσφαιρο. Η πρώτη προειδοποίηση της Κολομβία ήρθε με το οριζόντιο δοκάρι του Κουαδράδο (59'), για να ακολουθήσει το 1-0 πέντε λεπτά αργότερα. Ο Κουαδράδο εκτέλεσε το κόρνερ και ο Τζέιμς Ροδρίγκες νίκησε απρόσμενα στον αέρα τον Ντρογκμπά και σκόραρε με καρφωτή κεφαλιά.

Αμέσως οι Αφρικανοί βγήκαν μπροστά, αλλά τότε ήταν που έγινε το λάθος στη μεσαία γραμμή (70') και ο Γκουτιέρες που έκλεψε, μοίρασε στην αντεπίθεση στον Κιντέρος, ο οποίος πλάσαρε εύστοχα στο τετ α τετ. Κάπου εκεί φάνηκε ότι οι Καφετέρος θα καθάριζαν εύκολα, αλλά στο 73' ο Ζερβίνιο αφού πέρασε δύο αντιπάλους, προσποιήθηκε σε τρίτο και έβαλε ξανά την χώρα του στο παιχνίδι. Μέχρι το φινάλε οι Ελέφαντες πίεσαν κυρίως με γεμίσματα, αλλά δεν μπόρεσαν να φτάσουν στην ισοφάριση και θα πρέπει να περιμένουν το ματς με την Ελλάδα, ώστε να δουν κι εκείνοι εάν θα συνεχίσουν ή όχι.

* Ο Ντιντιέ Ζοκορά που είναι και ο εγκέφαλος στο κέντρο της άμυνας της Ακτής, δέχτηκε τη δεύτερη κίτρινη του και χάνει την αναμέτρηση με την Ελλάδα!

MVP: Στα 38 του ο Μάριο Γιέπες ήταν εκείνος που κράτησε στα δύσκολα την Κολομβία. Ο σέντερ μπακ των Καφετέρος έδωσε μεγάλες μάχες με τον Ντρογκμπά και τις σέντρες των Αφρικανών, που μετά το 2-0 πίεσαν ασφυκτικά. Οπως και στο ματς με την Ελλάδα, ο γερόλυκος της Αταλάντα ήταν σχεδόν αλάνθαστος. Ολα αυτά στην 100ή εμφάνιση του, καθώς έγινε ο 3ος στην ιστορία της χώρας που πιάνει κατοστάρα.

POINT: Οι αλλαγές και τον δύο προπονητών στην επανάληψη έδωσαν τρελό ρυθμό στο παιχνίδι. Τόσο ο Πέκερμαν όσο και ο Λαμουσί έκαναν σωστές κινήσεις από τον πάγκο. Ωστόσο, κερδισμένος στα σημεία αναδεικνύεται ο πρώτος που είχε την τύχη να διαθέτει τον Κιντέρος που μπήκε και σκόραρε.

STAT ATTACK: Ο Κιντέρο που έκανε το 2-0, έγινε ο πέμπτος Κολομβιανός που σκοράρει ως αλλαγή σε Μουντιάλ μετά τους Ρεντίν (1990), Βαλένσια (`1994), Λοσάνο (1994) και Πρεσιάδο (1994).

ME ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ: Συνολικά σε όλο το ματς η Κολομβία ήταν καλύτερη. Ελεγξε το ρυθμό και ακόμα και όταν έδωσε χώρο μετά τα γκολ της, παρέμεινε πιο επικίνδυνη στην κόντρα. Η νίκη της ήταν δίκαιη και έδειξε ότι είναι ξεκάθαρα η κορυφαία ομάδα του ομίλου.

ΣΥΝΘΕΣΕΙΣ
Κολομβία (Νέστρορ Χοσέ Πέκερμαν):
Οσπίνα, Σαπάτα, Γιέπες, Σούνιγκα, Αρμέρο, Αγκιλάρ, Κάρλος Σάντσες, Τζέιμς Ροδρίγκες, Κουαδράδο, Ιμπάρμπο (53' Κιντέρο), Γκουτιέρες

Ακτή Ελεφαντοστού (Σαμπρί Λαμουσί): Μπαρί, Ζοκορά, Τιοτέ, Μποκά, Γκραντέλ (67' Καλού), Οριέρ, Ντιέ (72' Μπολί), Γιάγια Τουρέ, Μπαμπά, Ζερβίνιο, Μπονί (60' Ντρογκμπά)

Ο... ΑΛΛΟΣ ΤΙΤΛΟΣ: Φραπεδιά πρόκρισης οι Καφετέρος

H PHOTO TOY AΓΩΝΑ:


Ο Σέρεϊ Ντιέ δύο ώρες πριν τον αγώνα έμαθε ότι πέθανε ο πατέρας του. Ωστόσο, αποφάσισε να παίξει και γι αυτό δάκρυζε στον εθνικό ύμνο.