Πρώτα έδιωξαν τον Μίτσελ

Σταύρος Κόλκας
Ο Σταύρος Κόλκας με αφορμή την επικείμενη μεταγραφή του Μαντούρο στον ΠΑΟΚ, γράφει για την τάση που υπάρχει να πρέπει να μειώνεται η δυναμική του άλλου ή των κινήσεών του.

Μέσα από τους πολλούς ρεπόρτερ ΠΑΟΚ που έχουμε μαζευτεί εδώ θα μπορέσουμε να κάνουμε και αρκετές αναλύσεις που θα σας δώσουν το ερέθισμα για προβληματισμό. Λίγα έχετε στο κεφάλι σας κάθε μέρα, ας τα αυξήσουμε λίγο.

Ο Μίτσελ εννοείται πως απέρριψε τον Μαντούρο, όπως απέρριψε τον Λούκας, όπως απέρριψε και τον Μιγκέλ Βίτορ και τον Χακόμπο.

Ο Μίτσελ γενικά έχει αετίσιο μάτι, αφού είδε Γιαταμπαρέ και αψήφησε για έναν λόγο αδιευκρίνιστο πως έχει αφήσει τους καρπούς του στο σπίτι. Δεν έχω δει στη ζωή μου τόσο ατσούμπαλους καρπούς.

Αναρωτιέμαι μάλιστα, αν μπορεί να σουτάρει σε μία μπασκέτα. Αν δηλαδή μπορεί να πιάσει μια μπάλα και να της δώσει τόση ώθηση όση χρειάζεται για να φτάσει στο καλάθι. Το εξαιρετικό τμήμα σκάουτινγκ του Ολυμπιακού θα μπορέσει να κάνει αυτό το πείραμα.

Ο Μαντούρο χάλια είναι. Τι έχει καταφέρει στη ζωή του εκτός του να παίξει εθνική Ολλανδίας, Άγιαξ, Σεβίλλη και βέβαια Βαλένθια. Και για να τα βάλουμε λίγο χρονικά τα πράγματα, πρώτα η Σεβίλλη έδιωξε τον Μίτσελ και μετά τον Μαντούρο.

Αυτή η γελοιότητα να πρέπει να μειωθεί η δυναμική του άλλου ή των κινήσεών του είναι πάρα πολύ εύκολη για όλους μας. Το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να βλέπουμε την άλλη πλευρά. Ποια είναι η άλλη πλευρά;

Ο Ισά δηλαδή που αποφασίζει για τις μεταγραφές του Ολυμπιακού και εμφανίζεται ο μπρούκλης Καρεμπέ να κάνει τον όμορφο, είναι ο μοναδικός ποδοσφαιριστής της ιστορίας που έβαλε δύο αυτογκόλ σε ένα παιχνίδι.

Αυτός ο τύπος έφερε τον Εντιγκά που ακόμη δεν κατάλαβα ποιο ακριβώς είναι το καλό του στοιχείο, τον Μεντζανί – πως ακριβώς τον λένε ποτέ δεν θυμάμαι – που δεν έχει ακουμπήσει ποτέ παρά τα 70 καλοκαιρινά πρωτοσέλιδα, τον Μιρτσέκη της Σερβίας που προφανώς και ανταλλάχτηκε στο νταλαβέρι με το σκάνδαλο Φέισα και διάφορους άλλους που περαστικοί είναι θα φύγουν.

Ο μεγάλος Ολυμπιακός πήρε τον Πελέ, τον τύπο που προορίζαμε για 3η επιλογή ως αντικαταστάτη του Κάτσε που ήταν για να φύγει αλλά τελικά μένει. Ήταν λίγο χοντρούλης όταν τον κοιτούσαμε αλλά εμείς αγαπάμε τους ανθρώπους με τα κουσούρια τους. Ελπίζω να χάσει τα κιλά του στον Πειραιά, δεν είναι πολλά έξι – εφτά είναι.

Χάνει και τον Ρομπέρτο. Για την ακρίβεια η καλύτερη – μοναδική – επιλογή του προπονητή, είναι ένας παίκτης που ετοιμάστηκε από τον Ολυμπιακό για να μη ρισκάρει η Ατλέτικο. Αλλά εκεί, δεν υπάρχει ποτέ αποτυχία. Ο παίκτης που πήρε από το χεράκι και πήγε τον Ολυμπιακό στους 16 του Τσουλού, είναι έτοιμος να πάει να παίξει σε μια μεγάλη ομάδα.

Θα έρθει ο Ταταρουσάνου. Ρουμάνος τερματοφύλακας, Παναγιά μου. Είναι σα να προτιμάς Σομαλό τραπεζίτη.

Ευκολάκι είναι να ισοπεδώσω τα πάντα και να δημιουργήσω αρνητική αίσθηση για προπονητές, παίκτες, τεχνικούς διευθυντές. Χρόνο έχω, στην ώρα μου πληρώνομαι, η ανάλυσή μου για κάθε περίπτωση μπορεί να φτάσει τις 2 με 3 χιλιάδες λέξεις.

Όσο για τον Μαντούρο, εννοείται πως αν οι συγκυρίες της καριέρας του δεν ήταν αυτές, δεν θα πατούσε ποτέ στην Ελλάδα. Όμως εμείς στον ΠΑΟΚ κάπως έτσι χτίσαμε την ομάδα του Σάντος, κάπως έτσι προσπαθούμε και τώρα, απλά οι ηλικίες είναι λίγο μικρότερες αφού θέλουμε ο κορμός να έχει μεγαλύτερη διάρκεια.

Ο Κονσεϊσάο που ήρθε πρώτος έπαιζε στο Κατάρ και είχε αγανακτήσει, ο Κοντρέρας έφυγε αποτυχημένος από τη Μπράγκα, ο Μάρκος Αντόνιο δεν έπαιζε στην Οσέρ, ο Γκαρσία δεν έπαιζε στη Μούρθια, ο Μουσλίμοβιτς είχε δύο γκολ με την Αταλάντα σε ολόκληρη σεζόν, ο Λίνο δεν έπαιζε στη Πόρτο και ο Σορλέν στη Ρεν. Βοήθησε και ο Άρης που δεν μπορούσε να δώσει όραμα σε Χαλκιά, Ίβιτς, Βιτόλο κτλ και φτιάξαμε ένα ρόστερ εξαιρετικό.

Κάπως έτσι θα συμβεί και τώρα, απλά δεν θα είναι 30συν αυτοί που θα έρχονται αλλά 25 με 29 έτσι ώστε να υπάρχει μεγαλύτερη διάρκεια στη παρουσία τους στην ομάδα και περισσότερα δημιουργικά χρόνια.

Αυτή τη φορά μάλιστα, έχουμε και λεφτά κάτι που σημαίνει πως θα μπορούμε να διώξουμε κάποιον όποτε θέλουμε και να πάρουμε άλλον. Για να μη γίνουμε νεκροταφείο ελεφάντων όπως κατέληξε η ομάδα του Σάντος.

Αυτό που δεν καταλαβαίνει κάποιος που δεν ξέρει την αγορά, είναι πως στην Ελλάδα για να φέρεις ενεργό παίκτη σε παραγωγική ηλικία, πρέπει να τον πληρώσεις τρεις φορές την αξία του. Κάτι που κάνουν πχ Ρώσοι, Ουκρανοί και Τούρκοι λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών που υπάρχουν στις συγκεκριμένες χώρες.

Αν το κάνει ο Σαββίδης αυτό, να δίνει δηλαδή λεφτά που δεν αντικατοπτρίζουν την πραγματική αξία του παίκτη, θα μιλάμε για μία επιχειρηματική αυτοκτονία, παντελώς ανούσια που θα τον βγάζει από τον πρώτο στόχο που έχει θέσει. Αυτόν της αυτάρκειας.

Περιπτώσεις λοιπόν σαν του Μαντούρο, είναι οι ενδεικτικές για να στηθεί μία ομάδα σαν τον ΠΑΟΚ σε σωστές βάσεις. Πρόβλημα υγείας δεν φαίνεται να αντιμετωπίζει, στοιχεία που λείπουν έχει και πάμε παρακάτω.

Άλλον έναν κόφτη, έναν στόπερ και έναν σέντερ φορ για να τελειώνουμε με αυτή την ιστορία, προσθέτοντας και τον Μάρτενς που προφανώς τον ήθελε ο Ολυμπιακός αλλά απορρίφθηκε επειδή ήταν αργός.

ΥΓ Πάμε Ξάνθη αύριο, παιχνίδι στα μέτρα μας αν είμαστε σοβαροί. Περιμένω να ξεμπλοκάρει ο Στοχ, περιμένω να παρουσιαστεί με πιο καθαρό μυαλό ο Κατσουράνης. Και κάπου στο βάθος, να αρχίσει να παίρνει χρόνο ο Κάτσε.