Η αλήθεια για τα περί καταγγελίας του ΠΑΟΚ κατά του Ολυμπιακού στην ΟΥΕΦΑ

Ο Κ. Νικολακόπουλος εξηγεί μέσα από το blog του στο gazzetta την πραγματικότητα επί της πληροφορίας της καταγγελίας του ΠΑΟΚ κατά του Ολυμπιακού στην ΟΥΕΦΑ.

Σούπερ Τζάκποτ*: Επικά έπαθλα* σε κορυφαία φρουτάκια. |21+ * Ισχύουν οροι και προϋποθέσεις.

Θα καταγγείλει, λέει η πληροφορία από τη Θεσσαλονίκη, ο ΠΑΟΚ τον Ολυμπιακό και τον Μαρινάκη στην ΟΥΕΦΑ με αφορμή την εισήγηση της ερευνήτριας στην Επιτροπή Δεοντολογίας.

Λοιπόν, καμία τύχη δεν μπορεί να έχει μία τέτοια καταγγελία αυτή την στιγμή. Κατ΄ αρχάς, τι να ζητήσει ο ΠΑΟΚ από την ΟΥΕΦΑ; Να μην μετάσχει ο Ολυμπιακός στα Κύπελλα Ευρώπης της επόμενης σεζόν; Μα δεν έχουν δηλωθεί οι ομάδες μας που θα εκπροσωπήσουν την Ελλάδα στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις την επόμενη σεζόν! Θα δηλωθούν μέχρι τις 31 Ιουλίου. Άρα, δεν υπάρχει κάποιο νόημα να κάνει ο ΠΑΟΚ τώρα κάτι τέτοιο, παρά μόνο για επικοινωνιακούς λόγους. Για να ζητήσει ο ΠΑΟΚ τον αποκλεισμό του Ολυμπιακού, θα πρέπει ο Ολυμπιακός πρώτα να δηλωθεί ότι θα μετάσχει. Είναι πολύ απλό.

Και για να ξέρετε την πραγματικότητα: ο Ολυμπιακός ενημερώνει την ΟΥΕΦΑ για τα πάντα, το κάθε τι που γίνεται και τον αφορά. Π.χ. την είχε ενημερώσει έγκαιρα πέρσι για το ότι ξεκινάει η εκδίκαση της δίκης με κατηγορούμενο τον Ολυμπιακό και τον Μαρινάκη στο Τριμελές Εφετείο. Και η ΟΥΕΦΑ έκανε δεκτή την παρουσία του Ολυμπιακού φέτος στα Κύπελλα Ευρώπης, όπως όλοι γνωρίζουμε. Γιατί αναγνώρισε ότι μία διαδικασία γίνεται και δεν υπάρχει κάποια απόφαση. Επιπλέον να γνωρίζουμε ότι η εισήγηση της ερευνήτριας της Επιτροπής Δεοντολογίας έγινε βάσει του βουλεύματος, που παρέπεμψε τους κατηγορούμενους σε δίκη. Βούλευμα, που επίσης έχει τεθεί υπόψιν της ΟΥΕΦΑ από τον Ολυμπιακό, από πέρσι.

Κοινώς, δεν υπάρχει τίποτα καινούργιο, που θα άλλαζε την στάση της ΟΥΕΦΑ έναντι του Ολυμπιακού. Μία εισήγηση μπορεί κάτι να σημαίνει, αλλά μπορεί και τίποτα. Καινούργιο θα είναι αν βγάλει καταδικαστική απόφαση η Επιτροπή Δεοντολογίας για τον Ολυμπιακό και τον Μαρινάκη. Η, το Τριμελές Εφετείο. Αυτό θα είναι κάτι άλλο. Εκεί θα υπάρξει θέμα. Με την υποσημείωση βεβαίως ότι μία τέτοια απόφαση, της Επιτροπής Δεοντολογίας, επιδέχεται έφεσης ενώπιον της Επιτροπής Εφέσεων της ΕΠΟ. Κι η ΟΥΕΦΑ θέλει πλέον, εδώ και κάποια χρόνια όπως ξέρουμε, οριστικές κι αμετάκλητες αποφάσεις κι όχι παραπομπές κι εισηγήσεις για να τιμωρήσει συλλόγους.

Τι θέλω να πω: σε σχέση με πέρσι το καλοκαίρι, που δηλώθηκε η συμμετοχή του Ολυμπιακού στο Τσάμπιονς Λιγκ κι έγνε δεκτή από την ΟΥΕΦΑ, ουσιαστική διαφορά δεν υπάρχει. Και για το βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών ήταν απολύτως ενημερωμένη η ΟΥΕΦΑ πέρσι και για την ποινική διαδικασία, τη διεξαγωγή δίκης. Το μόνο που έχει αλλάξει είναι μία παραπομπή του Ολυμπιακού στην Επιτροπή Δεοντολογίας από μία εισήγηση που στηρίζεται στο ίδιο βούλευμα.

Άρα, ο ΠΑΟΚ αυτή την στιγμή δεν μπορεί να κάνει τίποτα, εκτός κι αν απλά θελήσει να κινηθεί για λόγους επικοινωνιακούς, ξέροντας ότι δεν μπορεί να πετύχει το παραμικρό. Θα μπορέσει να κάνει εφόσον έχει στα χέρια του μία απόφαση, π.χ. της Δεοντολογίας. Τότε, κι όταν η ΕΠΟ δηλώσει τον Ολυμπιακό στα κύπελλα Ευρώπης της νέας σεζόν, θα έχει νόημα να κάνει ο ΠΑΟΚ καταγγελία. Και πάλι είναι άγνωστο αν την δεχθεί η ΟΥΕΦΑ, αφού θα εκκρεμεί η απόφαση της Επιτροπής Εφέσεων στην οποία θα έχει προσφύγει ο Ολυμπιακός. Γιατί λογικά η ΟΥΕΦΑ θα πει ότι πρέπει να περιμένει την οριστική απόφαση επί της υπόθεσης. Και οριστική απόφαση θα υπάρχει από την Επιτροπή Εφέσεων.

Έτσι είναι η κατάσταση. Όλα τα άλλα είναι επικοινωνιακά παραμυθάκια. Και, βέβαια, το πιο σοβαρό απ΄ όλα είναι ότι η κοινή λογική, μας λέει ότι δεν είναι ποτέ δυνατόν η Επιτροπή Δεοντολογίας, αποτελούμενη από τακτικούς δικαστές, να καταδικάσει τον Ολυμπιακό και τον Μαρινάκη με ένα τέτοιο "κατηγορητήριο". Ότι είπε ο Φύσσας ότι του είπε ο Σα Πίντο (ο οποίος επίσημα διέψευσε τον Φύσσα) κι ότι είπε η γραμματέας του προέδρου της Βέροιας για τον Ολυμπιακό (που τελικά το διέψευσε η ίδια κατηγορηματικά με νεότερη κατάθεση της)...

Εξίσου σοβαρό: Δεν είναι δυνατόν οι Πρωτοδίκες της Επιτροπής Δεοντολογίας, να μην περιμένουν την απόφαση των ανωτέρων τους, των Εφετών του Τριμελούς Εφετείου. Εκεί που γίνεται ήδη δίκη και που πέφτει γέλιο με τις καταθέσεις, αφού τώρα που ήρθε η ώρα της αλήθειας όλοι παραδέχονται ότι δεν υπάρχει τίποτα εις βάρος του Ολυμπιακού και του Μαρινάκη.

Παρεμπιπτόντως, στην Ιταλία ήδη κατάλαβαν οι μεγάλες εφημερίδες της χώρας την «πατάτα» που έκαναν προβάλλοντας τα περί…υποβιβασμού του Ολυμπιακού και από χθες τα παίρνουν πίσω. Μπορείτε να δείτε τι γράφει η Corriere Dello Sport εδώ https://www.corrieredellosport.it/news/calcio/calcio-estero/2020/05/04-69449803/calcioscommesse_grecia_olympiakos_estraneo_ai_fatti/

και τι γράφει η Tuttosport εδώ https://www.tuttosport.com/news/calcio/calcio-estero/2020/05/04-69451304/calcioscommesse_grecia_nessuna_indagine_sull_olympiakos/

Στα άρθρα των δύο μεγάλων ιταλικών εφημερίδων αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι «σε αντίθεση με αυτό που έχει αναφερθεί, δεν έχουν κινηθεί επίσημα πειθαρχικά μέτρα, ούτε κατά του συλλόγου του Πειραιά, ούτε έναντι του ιδιοκτήτη του…αφορά μια πρόταση που έγινε από μέλος του τμήματος της Επιτροπής Δεοντολογίας της Ελληνικής Ομοσπονδίας , αλλά αυτή η πρόταση δεν έχει ακόμη εξεταστεί από το δικαστικό τμήμα της. Κατά συνέπεια, δεν επιβλήθηκε καμία κατηγορία εναντίον του συλλόγου…»

Άσχετο: https://twitter.com/Esp_Interativo/status/1255851901301788672