Το προφίλ της Ριέκα

Παναγιώτης Δαλαταριώφ
Μετά τον αποκλεισμό από τον Ολυμπιακό για τους ομίλους του Champions League, οι Κροάτες θα ψάξουν το... αίμα τους πίσω έχοντας προσθέσει στο ρόστερ τους και τον Χάρη Μαυρία.

Ο αποκλεισμός από τον Ολυμπιακό οδηγεί την Ριέκα στο Europa League και την φέρνει πάλι στην Ελλάδα. Αυτή θα είναι η τρίτη φορά για τους Κροάτες που θα παίξουν με ελληνική ομάδα, ύστερα από τις δύο ήττες που έχουν από τους «ερυθρόλευκους».

Από την άλλη, η Ενωση έχει παίξει με Χάιντουκ και Όσιγιεκ και έχει μετρήσει 4 νίκες σε 4 ματς, ενώ έχει προσθέσει στο ρόστερ της και τον Χάρη Μαυρία.

Η πρωταθλήτρια Κροατίας, δεν κατάφερε να περάσει για πρώτη φορά στους ομίλους τoυ Champions League και θα κοιτάξει τη διάκριση στη δεύτερη τη τάξη ευρωπαϊκή διοργάνωση.

Ο μεγάλος διαγωνισμός της bwin ξεκίνησε! Μάντεψε το φινάλε της ταινίας και μπες στην κλήρωση για ένα Opel Adam (21+)!

Ο Κεκ προτιμά το 4-2-3-1 με τον Σλούγκα στο τέρμα και τους Ζούτα-Βέσοβιτς στα άκρα της άμυνας και τους Ζούπαριτς-Έλεζ στο κέντρο. Μπράνταριτς και Μάλες είναι τα δύο χαφ κι οι Γκοργκόν-Χέμπερ είναι σταάκρα με τον Μίσιτς να είναι πίσω από τον Γκαβράνοβιτς.

Έδρα: Σουγέβιτσα Στάντιον (8.274), Ριέκα

Ετος Ίδρυσης: 29 Ιουλίου 1946

Τίτλοι: 1 πρωτάθλημα (2016–17), 4 Κύπελλα (2004–05, 2005–06, 2013–14, 2016–17)

Θετικά (+): Η ΑΕΚ έχει πολύ καλό scout report από τις δύο αναμετρήσεις του Ολυμπιακού με τους Κροάτες. Πέρα απ' αυτό, η Ριέκα έδειξε ότι είναι μια καλή ομάδα, ειδικά στην έδρα της, που μπορεί να δημιουργήσει ζημιές αλλά σε καμία περίπτωση δεν τρομάζει. Η έλλειψη εμπειρία μπορεί να βοηθήσει την Ενωση να πάρει καλό αποτέλεσμα και μακριά από το σπίτι της.

Αρνητικά (-): Είναι πληγωμένη από το ότι δεν κατάφερε να περάσει στους ομίλους του Champions League, αλλά ο ενθουσιασμός της κι η ικανότητά της να σε... χτυπάει αν της δώσεις την ευκαιρία, είναι κάτι που πρέπει να προσέξουν ο Χιμένεθ κι οι παίκτες του.

Ο προπονητής: Ο Ματίας Κεκ είναι ο άνθρωπος - κλειδί του συλλόγου και αυτός που έφερε την ομάδα για πρώτη φορά στην κορυφή. Ανέλαβε την ομάδα τον Φεβρουάριο του 2013 κι από τότε άρχισε η ανοδική πορεία. Τρεις σεζόν στη 2η θέση, δυο κύπελλο και τη χρονιά που πέρασε ήρθε το πολυπόθητο πρωτάθλημα. Ο 55χρονος Σλοβένος ανανέωσε τη συνεργασία με την ομάδα μέχρι το 2020, λατρεύει την πειθαρχία και η ομάδα του... τρελαίνεται για την άμυνα. Η Ριέκα παρουσιάζεται με 4-2-3-1, δυνατή ανασταλτικά, ομάδα με εξαιρετική τεχνική κατάρτιση και βρίσκει δίχτυα από τα στημένα. Ο Ματίας Κεκ βρέθηκε στη λίστα ομάδων της Serie A, αλλά και της Bundesliga, ωστόσο ο ίδιος θέλει να οδηγήσει την ομάδα του στη διάκριση στο Europa League.

Το αστέρι: Ο 25χρονος αμυντικός μέσος Φίλιπ Μπράνταριτς που βρέθηκε στο στόχαστρο του Ολυμπιακού και της Σαμπντόρια ξεχωρίζει. Δέχθηκε την επιθυμία του προπονητή και της διοίκησης να παραμείνει στην ομάδα και την επόμενη σεζόν, αφού στόχος ήταν η είσοδος στους ομίλους του Champions League. Γρήγορος, δυνατός παίκτης, διεθνής με την Κροατία, πέρσι μέτρησε 40 παιχνίδια με δυο γκολ και τέσσερις ασίστ. Ξέρει να καταστρέφει το παιχνίδι του αντιπάλου και οι Κροάτες τον χαρακτηρίζουν ως παίκτη για «Επικίνδυνες αποστολές».

H προϊστορία: Είναι η πρώτη φορά που η ΑΕΚ θα παίξει με την Ριέκα. Ωστόσο, η Ένωση κατά το παρελθόν έχει παίξει με Κροάτες και η τελευταία φορά ήταν το 2011 όταν έπαιξε με την Χάιντουκ την οποία νίκησε τόσο εντός όσο και εκτός 3-1.

Το 2002, η ΑΕΚ είχε νικήσει την Όσιγιεκ με 2-1 και 3-2. Άρα 09 «κιτρινόμαυροι» έχουν 4/4 κόντρα σε Κροάτες σε ευρωπαϊκές διοργανώσεις.