Ακτύπητοι οι Κροάτες όταν τους παίζει Ολλανδός διαιτητής!

Κώστας Νικολακόπουλος
Ο Κ. Νικολακόπουλος κάνει μέσα από το blog του στο gazzetta κάποιες επισημάνσεις επί θεμάτων διαιτησίας ενόψει του αποψινού παιχνιδιού του Ολυμπιακού στην Κροατία.

Τσάμπιονς Λιγκ, Ριέκα – Ολυμπιακός, ώρα 21:45. Παίξε νόμιμα και με ασφάλεια στις συναλλαγές (21+)!

Η UEFA επέλεξε ένα Ολλανδό ρέφερι, τον Μακέλι, να σφυρίξει την κρίσιμη ρεβάνς του Ολυμπιακού στη Ριέκα.

Πρόκειται για τον διαιτητή που έχει έρθει κι έπαιξε τον Ολυμπιακό δύο φορές στο Καραϊσκάκη, με δυσάρεστα αποτελέσματα, τη ρεβάνς με τη Ντίπρο (2-2) και το πρώτο παιχνίδι με την Μπεσίκτας (1-1), σε φάσεις νοκ άουτ, στις οποίες οι ερυθρόλευκοι αποκλείστηκαν. Ειδικά με τους Τούρκους, που είναι πολύ πρόσφατο το παιχνίδι και το έχω στο μυαλό μου, ο Μακέλι έπαιξε 40-60 υπέρ της Μπεσίκτας.

Μία μίνι έρευνα μπορεί να μας δείξει ότι οι Κροάτες με τον Μακέλι και γενικά με Ολλανδούς διαιτητές είναι…ακτύπητοι εδώ και χρόνια στις διεθνείς διοργανώσεις! Σε 11 αγώνες έχουν οκτώ νίκες και τρεις ισοπαλίες!!! Μάλιστα, τα εννιά από αυτά τα παιχνίδια τα έχουν σφυρίξει δύο συγκεκριμένοι Ολλανδοί, ο Κάϊπερς (πέντε) κι ο Μακέλι (τέσσερα)!

Για του λόγου το αληθές ΟΛΑ τα διεθνή παιχνίδια των κροατικών ομάδων από το 2010 με Ολλανδούς διαιτητές:

2010 Λετονία-Κροατία 0-3 προκριματικά ΓΙΟΥΡΟ ο Κάϊπερς

2010 Ντινάμο-Σέριφ 1-1 ρεβάνς επίσης 1-1 σε προκριματικά Τσάμπιονς Λιγκ ο Μπράαμχαρ με πέναλτι υπέρ της Ντινάμο

2012 ΕΪΡΕ-Κροατία 1-3 προκριματικά ΓΙΟΥΡΟ ο Κάϊπερς

2012 Μπελούπο-Αθλέτικ 2-1 προκριματικά Γιουρόπα Λιγκ ο Μακέλι

2013 Ριέκα-Στουτγκάρδη 2-1 προκριματικά Γιουρόπα Λιγκ ο Νιχάους

2013 Κροατία-Ισλανδία 3-1 μπαράζ για το Μουντιάλ ο Κάϊπερς

2013 Σέριφ-Ντινάμο 0-3 προκριματικά Τσάμπιονς Λιγκ ο Μακέλι

2013 Μπέτις-Ριέκα 0-0 όμιλος Γιουρόπα Λιγκ ο Μακέλι

2014 Ιταλία-Κροατία 1-1 προκριματικά ΓΙΟΥΡΟ ο Κάϊπερς

2014 Ααλμποργκ-Ντινάμο 0-1 προκριματικά Τσάμπιονς Λιγκ ο Μακέλι

2016 Κροατία-Ισπανία 2-1 τελικά ΓΙΟΥΡΟ ο Κάϊπερς

Σε 11 ματς, οκτώ νίκες και τρεις ισοπαλίες! Με μεγάλες νίκες, όπως επί της Ισπανίας κι εκείνης στο μπαράζ, που έδωσε το εισιτήριο για το Παγκόσμιο Κύπελλο. Και με τις ισοπαλίες να είναι οι δύο σε Ιταλία κι Ισπανία…

Μπορεί να είναι και σύμπτωση. Να είναι γουρλήδες οι Ολλανδοί για τους Κροάτες! Αυτό που πρέπει να μας ενδιαφέρει είναι ο Μακέλι να κάνει απόψε μία τίμια διαιτησία κι όχι με τα λάθη που έκανε υπέρ της Μπεσίκτας στο 1-1 του Μαρτίου στο Καραϊσκάκη.

Απλά οφείλω εγώ να υπενθυμίσω δύο πράγματα.

Πρώτον ότι η Ριέκα πέρασε στα πλέϊ οφς του Τσάμπιονς Λιγκ, χάρη στο 0-0 που έφερε μέσα στην Κροατία με τη Ζάλτσμπουργκ, στη ρεβάνς του 1-1 της Αυστρίας, με τον Τούρκο διαιτητή Χουσείν να ακυρώνει στο δεύτερο παιχνίδι, στη Ριέκα, ένα σούπερ κανονικό γκολ της Ζάλτσμπουργκ στο 0-0, με ανύπαρκτο οφσάϊντ. Δείτε εδώ στο 3.20.

Και δεύτερον ότι την περασμένη Τετάρτη στο Καραϊσκάκη ο Γερμανός Τσβαϊερ χάρισε αποβολή του Μάλες στο 52’ και δεν έδωσε το πέναλτι πάνω στον Μπεν στο 94’.

«Ψιλοπράγματα»…