«Ο ΠΑΣ Γιάννινα κάθε χρόνο να είναι ανταγωνιστικός»

Gazzetta team
Ο Γιώργος Γεωργουλόπουλος αναφέρθηκε στην πορεία που διαγράφει ο «Αγιαξ της Ηπείρου» τα τελευταία χρόνια
Για την πορεία του ΠΑΣ τα τελευταία χρόνια μίλησε ο Γιώργος Γεωργουλόπουλος, εκ των συνεργατών του Γιάννη Πετράκη, στην ιστοσελίδα «super-fm».
ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΑ ΟΣΑ ΕΙΠΕ
Ερ:. Κρίνεται επιτυχημένη η φετινή χρονιά για τον ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ με δεδομένα πλέον και τα ανεπιτυχή αποτελέσματα στο τέλος του πρωταθλήματος;
Η φετινή χρονιά καταρχήν χαρακτηρίζεται “ιστορική”. Η ευρωπαϊκή εμπειρία ήταν ένα όνειρο χρόνων. Ξεκίνησε ευχάριστα, αλλά ήταν κάτι το διαφορετικό και πρωτόγνωρο για την ομάδα, ξεκινώντας στα μέσα Ιουνίου η προετοιμασία και παίζοντας το πρώτο επίσημο παιχνίδι αρχές Ιουλίου. Σίγουρα η τελική εικόνα της ομάδος δεν ευχαρίστησε κανέναν, αλλά η χρονιά είχε να επιδείξει σπουδαίες στιγμές και συμπερασματικά κρίνεται επιτυχημένη.
Ερ. Με την περσινή έξοδο της ομάδας στην Ευρώπη και λαμβάνοντας υπόψη την φετινή παρουσία, μπορούμε να πούμε με σιγουριά ότι έχει αλλάξει επίπεδο;
Η ποδοσφαιρική σεζόν 2016 – 2017 είναι παρακαταθήκη για όλους. Η ομάδα δεν πρέπει να μείνει πίσω νοσταλγώντας, αλλά να επιδιώξει αυτό που μπορεί να κάνει. Η αξία είναι αδιαμφισβήτητη το ίδιο και η πρόθεση, αυτό που μένει είναι ο σχεδιασμός και η οργάνωση, ώστε ο ΠΑΣ να είναι κάθε χρόνο ανταγωνιστικός και να ξαναζήσει παρόμοιες στιγμές. Πιστεύω στην ομάδα και στην συνέχεια της.
Ερ. Υπάρχουν ποδοσφαιριστές στην ομάδα που ακόμη δεν θεωρούνται βασικοί αλλά φέτος μπορεί να είναι η… χρονιά τους; Υπάρχει επόμενος Χαρίσης;
Η ομάδα τα τελευταία 5 χρόνια έχει αλλάξει φιλοσοφία. Το πιο σημαντικό ότι η καινούρια φιλοσοφία πέτυχε. Ήρθε η οικονομική εξυγίανση και οι αγωνιστικές επιτυχίες πίσω απ’ όλα είναι η αξιοποίηση ταλαντούχων ποδοσφαιριστών. Κανένας δεν περίμενε αθλητές όπως Οικονόμου, Χαρίσης και πρόσφατα Κούτρης να κάνουν μεταγραφή σε κορυφαίους συλλόγους, αλλά όταν αυτό είναι αυτοσκοπός και υποχρέωση, όλα γίνονται. Ο ΠΑΣ έχει αθλητές που έρχονται και το μομέντουμ είναι ιδανικό. Όλοι ξέρουν ότι θα ξαναγίνει και περιμένουν τον επόμενο.
Ερ. Με τις αποχωρήσεις Λίλα Ακόστα, ουσιαστικά πλέον δεν υπάρχει ο κορμός της ομάδας που ήταν η δύναμη των τελευταίων πετυχημένων χρόνων, λόγω της ομοιογένειας που επέφερε (Μιχαήλ, Τζημόπουλος, Γιάκος οι τελευταίοι εναπομείναντες). Είναι έτοιμη η ομάδα για μια «νέα εποχή»;
Η έννοια κορμός σε μια ομάδα στο σύγχρονο ποδόσφαιρο είναι μεταβαλλόμενη. Κανείς δεν μπορεί να αψηφήσει τα όνειρα αυτών που φεύγουν για πιο ψηλά και φυσικά τις ανάγκες που δημιουργούνται στην ομάδα. Ποδοσφαιριστές που μπορούν να μεταλαμπαδεύσουν την νοοτροπία και τα χνώτα των αποδυτηρίων υπάρχουν και οι καινούριοι αθλητές βλέπετε μπαίνουν εύκολα στην οικογένεια του ΠΑΣ.
Εδώ ήθελα να τονίσω κάτι σημαντικό που κατά την άποψη μου δεν έχει δοθεί η ανάλογη έμφαση που πρέπει. Οι ποδοσφαιριστές της τελευταίας 5ετίας του ΠΑΣ είναι μέλη μιας ιστορικής εποχής με επιτυχίες, θριάμβους στην ιστορία του ΠΑΣ. Τους αξίζουν αναγνώριση και τοποθέτηση τους στα ψηλά κλιμάκια της συνείδησης των φιλάθλων. Τίποτα δεν είναι αυτονόητο και τίποτα δεν γίνεται εύκολα.
Ερ. : Μαζί με τον Παναγιώτη Χρηστοβασίλη είσαι, επίσης, υπεύθυνος για το σκάουτινγκ του ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ που κρίνεται αναμφισβήτητα απόλυτα πετυχημένο. Εδώ υπάρχει κάποιο «μυστικό» στο να γίνονται σωστές επιλογές – προτάσεις, ή υπάρχει «επαναλαμβανόμενη… τύχη» ;
Η διαδικασία επιλογής ποδοσφαιριστών είναι επιστήμη στο σύγχρονο ποδόσφαιρο. Οι επιλογές γίνονται κάτω από συγκεκριμένα κριτήρια. Υπάρχουν αθλητές που μπορεί ναι είναι για τον ΠΑΣ ιδανική λύση και κάποιες άλλες ομάδες όχι. Η προπονητική σχέση που είχα με την ομάδα με βοήθησε να ξέρω τις ιδιαιτερότητες της στιγμής και τα θέλω του προπονητή. Για κάθε αθλητή που ελέγχεται υπάρχει ένα team(το τελευταίο διάστημα σημαντική βοήθεια προσφέρει και ο κ. Σταύρος Παπαδημητρίου, ειδικά στις μικρές ηλικίες ) που τρώει αμέτρητες ώρες παρακολούθησης για να δοθεί ο ποδοσφαιριστής στον προπονητή για τελική αξιολόγηση. Πίσω από την θεωρητικά επαναλαμβανόμενη τύχη κρύβεται πολλή δουλειά και συνεργασία συγκεκριμένων ανθρώπων.
Ερ. Η συνεργασία σου με όσους προπονητές έχουν έρθει στον ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ κρίνεται κατά γενική ομολογία άψογη, ενώ όλοι κατά καιρούς έχουν εκφρασθεί με τα καλύτερα λόγια για το πρόσωπό σου. Υπάρχει «χρυσή συνταγή» γι’ αυτή την χημεία που αποκτάς μαζί τους και έχει σαν αποτέλεσμα την άψογα ισορροπημένη λειτουργία σας στην ομάδα;
Σε όλες τις συνεργασίες της ζωής μου έχω μάθει να είμαι προσεκτικός, τίμιος, συνεπής και πάνω απ’ όλα δημιουργικός. Προσέχω τις ισορροπίες και προσπαθώ να βοηθήσω και να μπω στην νοοτροπία του εκάστοτε προπονητή.
Υπάρχει μια λανθασμένη λογική στο ελληνικό ποδόσφαιρο, ότι οι συνεργάτες του προπονητή δεν πρέπει να είναι φιλόδοξοι. Έχω εργαστεί πάνω από 10 χρόνια σαν πρώτος προπονητής και πάντα ήθελα να έχω συνεργάτες φιλόδοξους, γιατί μέσα από την λαχτάρα τους κέρδιζα εγώ και κατ’ επέκταση η ομάδα. Προσωπικά πιστεύω ότι οδηγός είναι η γνώση και ακολουθεί ο σεβασμός σ’ αυτό που κάνεις από οποιοδήποτε πόστο.
Ερ. Κατά καιρούς σου έχουν γίνει εξαιρετικά συμφέρουσες προτάσεις ώστε να εργαστείς, είτε ως πρώτος είτε ως δεύτερος προπονητής , σε ομάδες football League αλλά και superLeague αλλά δεν τις έχεις αποδεχτεί. Υπάρχουν φιλοδοξίες ή έχουν οριοθετηθεί από την αναμφισβήτητη εκτίμηση που τρέφεις για το πρόσωπο του Χριστοβασίλη, αλλά και την άριστη συνεργασία με το εκάστοτε τεχνικό team;
Η σχέση μου με την ομάδα του ΠΑΣ είχε να κάνει και με άλλους παράγοντες εκτός της επαγγελματικής συνεργασίας. Οι στιγμές μου έλεγαν ότι έπρεπε να μείνω να βοηθήσω βάζοντας πίσω το προσωπικό συμφέρον. Το πάθος μου ήταν μεγάλο και η σκέψη μου είχε να κάνει με την επιτυχία του ΠΑΣ. Η προσωπική μου σχέση με την οικογένεια Χριστοβασίλη, έχω ξαναπεί , είναι παραπάνω από φιλική και αυτό δεν θα αλλάξει ποτέ. Η εκτίμηση για όλα τα μέλη της οικογένειας και ο σεβασμός είναι αδιαπραγμάτευτος.
Όσον αφορά την φιλοδοξία μου έχει ήδη απαντηθεί. Δεν νοείται άνθρωπος που ασχολείται με το ποδόσφαιρο να μην είναι φιλόδοξος. Οι συνθήκες σε κάνουν καμιά φορά να βάζεις πίσω τα προσωπικά, αλλά η φλόγα μένει.
Ερ. Οι ακαδημίες του ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ, σε Αθήνα – Γιάννινα, που έχεις, επιπλέον και την πλήρη ευθύνη οργάνωσης και λειτουργίας τους, έχουν την δυνατότητα να παράγουν ποδοσφαιριστές σε υψηλό επίπεδο ώστε να στελεχώσουν κάποια στιγμή την ΠΑΕ;
Το κομμάτι των ακαδημιών είναι το πιο καίριο ζήτημα για κάθε ανώνυμη εταιρεία. Δεν είναι τυχαίο που ομάδες επενδύουν τεράστια ποσά γι’ αυτόν τον σκοπό. Εμείς ξεκινήσαμε πριν μια τριετία με καινούριο προγραμματισμό και λειτουργία. Τα αποτελέσματα φάνηκαν με την επιλογή ποδοσφαιριστών για τις εθνικές ομάδες μετά από πολλά χρόνια και την γενική αναγνώριση που έχει πλέον η ακαδημία του ΠΑΣ. Έχει κάνει βήματα προόδου και σε εύλογο χρονικό διάστημα αθλητές από την κύρια ακαδημία και τις συνεργαζόμενες θα στελεχώσουν την επαγγελματική ομάδα. Όλα γίνονται με προγραμματισμό, υπομονή και συγκεκριμένο στόχο.
Ερ. Τι χρειάζεται ένας προπονητής για να παράξει έργο;
Όταν γίνεται αυτή η ερώτηση συνήθως απαντάμε στήριξη κ.τ.λ. Ο προπονητής για να παράξει έργο χρειάζεται «ΓΝΩΣΗ». Η δουλειά του προπονητή έχει να κάνει με πολλούς παράγοντες (εκπαίδευση, παιδαγωγική, ψυχολογία, επικοινωνία κ.τ.λ.). Ο καθένας ξεχωρίζει για κάτι από τα παραπάνω, αλλά πάνω απ’ όλα είναι η γνώση. Η προπονητική είναι ταλέντο και λανθασμένα την έχουμε συνδυάσει με την προηγούμενη ποδοσφαιρική ικανότητα του καθενός. Είναι δύο διαφορετικά πράγματα. Ο προπονητής είναι επιστήμονας πρέπει να επιμορφώνεται και να γνωρίζει τα δεδομένα. Η στήριξη έρχεται μέσα από την γνώση, την προσπάθεια και χτίζεται καθημερινά.
Ερ.: Ο προπονητής κάνει τους παίκτες ή οι παίκτες τον προπονητή;
Εδώ πρέπει να ξεχωρίσουμε τις καταστάσεις. Όσον αφορά τις αναπτυξιακές ηλικίες σίγουρα ο προπονητής διαμορφώνει έναν αθλητή. Εάν ο προπονητής έχει περιορισμένη γνώση τότε ο αθλητής δεν θα αναπτυχθεί επαρκώς. Στις επαγγελματικές ομάδες η λογική είναι διαφορετική. Οι σπουδαίοι προπονητές στο σύγχρονο ποδόσφαιρο συνεργάζονται με σπουδαίους ποδοσφαιριστές και αυτοί τους κάνουν να παραμένουν ψηλά. Από εκεί και πέρα ο συνδυασμός είναι το απόλυτο. Καλοί ποδοσφαιριστές με προπονητή γνώστη που να ταιριάζει με την φιλοσοφία του συλλόγου, τότε το αποτέλεσμα θα είναι εκπληκτικό.
Ερ.: Τι επηρεάζει περισσότερο στο να έχουμε άδεια γήπεδα …η κρίση, η διαφθορά που ακούγεται συχνά πλέον για τον χώρο του ποδοσφαίρου, τα φαινόμενα βίας ή τελικά το φτωχό αγωνιστικό θέαμα που παρέχει το Ελληνικό πρωτάθλημα;
Όλα τα παραπάνω επηρεάζουν το θέαμα. Δυστυχώς η πορεία της οικονομίας και της πολιτικής ζωής της χώρας έχει επηρεάσει το ποδόσφαιρο. Μιλώντας με ευρωπαίους ποδοσφαιριστές και προπονητές, τα τελευταία χρόνια απαξιώνουν το ελληνικό ποδόσφαιρο. Μόνο εάν αλλάξει η κουλτούρα μας και ο τρόπος προσέγγισης των πραγμάτων θα αλλάξει η εικόνα, διαφορετικά θα μας τρώει η μιζέρια που μας έχει γίνει συνήθεια τα τελευταία χρόνια στην καθημερινότητα μας και στο ποδόσφαιρο. Από εμάς πρέπει να ξεκινήσει η αναγέννηση του ποδοσφαίρου. Πρέπει με τις συνθήκες που έχουμε να δώσουμε στον φίλαθλο κόσμο κάτι όμορφο και υγιές.
ΕΡ.: Αν μπορούσες, τι θα άλλαζες στο ελληνικό ποδόσφαιρο ώστε να βελτιωθεί;
Στην Ελλάδα δυστυχώς είμαστε προσωπολάτρες, αλλάζουμε πρόσωπα σε σημαντικές θέσεις και νομίζουμε ότι όλα θα βελτιωθούν. Αυτά που πρέπει να αλλάξουν είναι οι «ΔΟΜΕΣ» και όχι τα πρόσωπα. Να δημιουργηθούν καινούριες δομές από το μηδέν με ανιδιοτελείς σκοπούς. Έχουμε φτάσει σε σημείο να διοικούν το ελληνικό ποδόσφαιρο ξένοι γιατί εμείς δεν είμαστε θεωρητικά ικανοί. Όποια βούληση και να υπάρχει πέφτει επάνω σε τοίχο. Αλλαγή δομών είναι η μόνη λύση, όπως μεγάλα ευρωπαϊκά κράτη, π.χ. Αγγλία και Γερμανία, μετά από μεγάλες αποτυχίες ή παραβατικότητα.Μια αλλαγή που πρέπει να γίνει ακόμη αφορά την στήριξη των ταλαντούχων Ελλήνων ποδοσφαιριστών. Όλοι αγωνιούν και εύχονται για την ανάδειξη των ελληνόπουλων, αλλά όταν φτάνουμε στο δια ταύτα οι παράγοντες φοβούνται την επένδυση τους και πάνε σε θεωρητικά σίγουρες λύσεις και οι προπονητές στην δύσκολη στιγμή εξαφανίζουν τους νεαρούς. Ο ποδοσφαιριστής για να αποδώσει χρειάζεται εμπιστοσύνη. Είναι η κατάλληλη στιγμή για αλλαγή φιλοσοφίας.
Ερ. Ποια είναι η φιλοσοφία σας για το ποδόσφαιρο και τις νέες τάσεις που επικρατούν;
Στις προηγούμενες δεκαετίες κυριάρχησαν φιλοσοφίες και σχολές που στηρίχθηκαν στην επιδεξιότητα, στην τακτική ή την φυσική κατάσταση.
Στο σύγχρονο ποδόσφαιρο έχει γίνει συνδυασμός των παραπάνω και βλέπουμε ένα ποδόσφαιρο υψηλού ρυθμού με ποδοσφαιριστές ποιοτικούς τεχνικά και διαβασμένους τακτικά σε οποιαδήποτε συνθήκη. Η ταχύτητα και ο ρυθμός παίζουν καθοριστικό ρόλο στο σύγχρονο ποδόσφαιρο.Η δική μου φιλοσοφία έχει να κάνει με τον ρυθμό που προσπαθώ να τον διατηρώ και στις προπονήσεις και στο κάθετο ποδόσφαιρο με πολλές επιθέσεις. Επειδή το ποδόσφαιρο είναι συνυφασμένο με τα μαθηματικά και τους αριθμούς, οι ομάδες που κάνουν περισσότερες επιθέσεις και έχουν την μπάλα στην άμυνα του αντιπάλου, συνήθως κερδίζουν. Άρα ταχύτητα, πίεση, κάθετο ποδόσφαιρο σε συνδυασμό με άριστη γνώση της θέσης του ποδοσφαιριστή τεχνικοτακτικά.
Ερ: Η χειρότερη στιγμή στον ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ ;
Υπάρχουν καθημερινές στιγμές με προστριβές και εντάσεις,. Υπήρχαν ήττες που μας δυσκόλεψαν, αλλά οι καλές στιγμές ήταν περισσότερες και έπνιγαν τις κακές. Ήταν η στιγμή που μετά από μια προσωπική απόφαση δεν μπορούσα να κάνω προπόνηση στο ΠΕΑΚΙ με τον ΠΑΣ.
Ερ: Η καλύτερη ;
Έζησα πολλές καλές στιγμές, αλλά δύο θα μου μείνουν χαραγμένες και θα τις θυμάμαι πάντα. Μετά την νίκη στην Ξάνθη με τον υπέροχο κόσμο του ΠΑΣ να πανηγυρίζει και να μην ξέρω τι να κάνω, να κλάψω, να γελάσω, να φωνάξω… Και η στιγμή που έφτασε το πούλμαν στους Ζωσιμάδες για το πρώτο ευρωπαϊκό παιχνίδι με την ΟΝΤ. Ένιωσα περηφάνια και τύχη που είμαι μέλος του ΠΑΣ και έβλεπα στα μάτια του κόσμου την λαχτάρα και την χαρά. Σας ευχαριστώ από τα βάθη της καρδιάς μου γι’ αυτές τις στιγμές. Θα τις θυμάμαι με νοσταλγία.