Κατάι: «Γι' αυτό δεν έπαιξα στον Ολυμπιακό»

Γιάννης Σταυρουλάκης
Ο Αλεκσάνταρ Κατάι μίλησε στο gazzetta.gr για την πορεία της Αλαβές ως το τελικό του Copa del Rey και εξήγησε τον λόγο που δεν φόρεσε ποτέ τη φανέλα του Ολυμπιακού.

ΙΣΠΑΝΙΑ, ΑΠΟΣΤΟΛΗ: Γιάννης Σταυρουλάκης

Σύμφωνοι, ενδεχομένως το μυστικό της επιτυχίας στη ζωή είναι να είσαι έτοιμος όταν έλθει η δική σου ώρα, στην περίπτωση όμως του Αλεκσάνταρ Κατάι και της μεταγραφής του στον Ολυμπιακό το καλοκαίρι του 2011, ισχύει η άποψη πως πολύ λίγα πράγματα συμβαίνουν στον σωστό χρόνο. Ο Σέρβος μεσοεπιθετικός, λοιπόν, υπέγραψε τετραετές συμβόλαιο με τους Πειραιώτες του Ερνέστο Βαλβέρδε στα 21 του χρόνια όμως δόθηκε δανεικός ισάριθμες φορές αφού κρίθηκε ανέτοιμος να παίξει στους «ερυθρόλευκους», πριν έλθει το περσινό ξέσπασμα με τον Ερυθρό Αστέρα όπου σκόραρε 23 γκολ σε 37 ματς!

Παίξε νόμιμα στην Sportinbget με επιστροφή στοιχήματος, αν ο Νασρί σκοράρει στo Σεβίλλη - Εϊμπαρ.

Φέτος είναι μέλος της Ντεπορτίβο Αλαβές που θα παίξει για πρώτη φορά στην ιστορία της στον τελικό του Copa del Rey κόντρα στην Μπαρτσελόνα, όμως δεν έχει καταφέρει ακόμα να βρει δίχτυα έπειτα από 10 συμμετοχές. Το gazzetta.gr έκανε ένα μικρό… διάλειμμα από το μπασκετικό Copa del Rey που διεξάγεται αυτές τις μέρες στην πρωτεύουσα της Χώρας των Βάσκων, βρέθηκε στις προπονητικές εγκαταστάσεις της ομάδας στο Betoño και συνομίλησε με τον Κατάι, ο οποίος διευκρίνισε αρχικώς ότι είναι μεν Σέρβος όμως δεν του αρέσει το μπάσκετ! Αναφέρθηκε στον λόγο που δεν κατάφερε να παίξει στον Ολυμπιακό, την πορεία της Αλαβές ως τον τελικό του ισπανικού κυπέλλου και τη χρονιά στον Πλατανιά.

Τώρα που αποχώρησε ο Πάντιτς και οι 9 στους 10 Βάσκους έχουν ένα… θέμα με τα αγγλικά, πως γίνεται η επικοινωνία σας;
«Καταλαβαίνω κάποιες λέξεις, μπορώ να συνεννοηθώ και να μιλήσω όμως αν με ακούσεις, δεν μπορείς να πεις ότι είμαι Ισπανός (γέλια). Το σημαντικό είναι να έχεις καλή συνεργασία με τους συμπαίκτες σου στο γήπεδο, να επικοινωνείς και να κατανοείς τι ζητάει ο κόουτς. Έφυγε ο Αλεκσάνταρ (σ.σ. Πάντιτς), όμως έχω μαζί μου τον Νέναντ Κρίστισιτς που μιλάμε την ίδια γλώσσα».

Πως εξηγείς, λοιπόν, την πορεία της Αλαβές που φέτος θα παίξει στον τελικό του Copa del Rey για πρώτη φορά στην ιστορία της;
«Είναι σημαντικό για εμάς ότι έχουμε καλά αποτελέσματα στο πρωτάθλημα. Είναι πολύ σημαντικό, επίσης, να εξασφαλίσουμε την παραμονή και να κάνουμε πιο εύκολη τη ζωή μας στη συνέχεια. Μέχρι στιγμής πάμε πολύ καλά! Η ομάδα βρίσκεται στη μέση της βαθμολογίας και θα παίξει στον τελικό του κυπέλλου Ισπανίας. Νομίζω ότι δεν μπορούσαμε να ζητήσουμε κάτι άλλο».

Πολλοί χαρακτηρίζουν τις πορείες ομάδων όπως εσείς ή η Λέστερ ως θαύμα, Άλλοι λένε ότι είναι αποτέλεσμα σκληρής δουλειάς. Τελικά, τι ισχύει;
«Νομίζω ότι η αλήθεια είναι κάπου στη μέση. Στο ποδόσφαιρο πρέπει να έχεις ποιότητα και, φυσικά, τύχη! Στο Copa del Rey, για παράδειγμα, αντιμετωπίσαμε μόνο δυο ομάδες από την Primera Division πριν φτάσουμε στον τελικό, τη Λα Κορούνια και τη Θέλτα. Στο ενδιάμεσο παίξαμε με την Ταραγόνα και την Αλκορκόρν, ομάδες β' κατηγορίας. Νωρίτερα η Θέλτα απέκλεισε τη Ρεάλ κι έτσι την αποφύγαμε! Είναι, λοιπόν, και θέμα τύχης».

Τι να περιμένουμε από την Αλαβές στον τελικό με την Μπαρτσελόνα;
«Πάμε να το απολαύσουμε. Έχουμε απέναντί μας έναν από τους μεγαλύτερους οργανισμούς στον κόσμο, είναι η μεγάλη ευκαιρία μας να κατακτήσουμε έναν τίτλο και να μετρήσουμε τις δυνάμεις μας σε μια πολύ δύσκολη κατάσταση».


Το πρόσφατο αποτέλεσμα, πάντως, με την Μπαρτσελόνα ήταν πολύ… βαρύ για την Αλαβές.

«Όντως, το 6-0 είναι βαρύ σκορ αν κι εμείς είχαμε τις ευκαιρίες μας να σκοράρουμε. Μια με τον Τεό Ερνάντες που βγήκε τετ-α-τετ με τον Τερ Στέγκεν και άλλη μια με τον Κριστιάν Σάντος. Δεν σκοράραμε και η Μπαρτσελόνα μας τιμώρησε».

Πως βιώνεις την παρουσία σου στη Χώρα των Βάσκων;
«Νιώθω πολύ καλά εδώ. Η Βιτόρια δεν είναι τόσο μεγάλη πόλη, ούτε τόσο μικρή. Είναι όμως ήσυχη και μου θυμίζει πολύ το μέρος που μεγάλωσα στη Σερβία».

Τι έγινε τελικά και δεν αγωνίστηκες ποτέ στον Ολυμπιακό;
«Την πρώτη χρονιά έπαιξα σε όλα τα φιλικά προετοιμασίας. Νομίζω ότι τα πήγα αρκετά καλά εκείνο το καλοκαίρι όμως ο προπονητής πίστευε ότι δεν ήμουν τόσο καλός στην άμυνα και ότι έπρεπε να πάω δανεικός σε άλλη ομάδα, ώστε να παίζω περισσότερο και να το βελτιώσω. Αυτή, τουλάχιστον, ήταν η δικαιολογία. Πήγα, λοιπόν, δανεικός την πρώτη χρονιά, πήγα τη δεύτερη, την τρίτη και την τέταρτη. Δεν επέστρεψα ποτέ».

Θεωρείς ότι ο Ολυμπιακός ήταν η μεγάλη χαμένη ευκαιρία σου;
«Όχι, όχι δεν το βλέπω έτσι. Ίσως ήλθα πολύ μικρός στην Ελλάδα, ίσως έπρεπε να μείνω κάποια χρόνια παραπάνω στη Σερβία ώστε να πάρω περισσότερα παιχνίδια. Σε κάθε περίπτωση κρατάω τα θετικά του πράγματος. Όλα γίνονται για έναν λόγο».

Πάντως τις καλύτερες εμφανίσεις σου σε αυτό το διάστημα τις έκανες με τον Πλατανιά…
«Νομίζω ότι ως εκείνο το σημείο της καριέρας μου και πριν από τη δεύτερη χρονιά μου στον Ερυθρό Αστέρα, ο Πλατανιάς ήταν η καλύτερη και πιο παραγωγική κατάσταση για μένα. Πέτυχα 8 γκολ και μοίρασα 5 ασίστ, ήταν μια πολύ καλή διαδικασία αφού δεν υπήρχε καμία πίεση και ο στόχος ήταν να μείνουμε στην κατηγορία».

Θα επέστρεφες να παίξεις στην Ελλάδα;
«Δεν ξέρεις τι μπορεί να συμβεί στο μέλλον. Δεν αγωνίστηκα στον Ολυμπιακό όμως ήταν ένα σχολείο για εμένα αφού είδα πώς είναι να είσαι μέλος μιας ομάδας που παίζει στο πιο υψηλό επίπεδο».