H Deloitte και η PwC μας μάραναν...

Δήμος Μπουλούκος
Ο Δήμος Μπουλούκος αναγνωρίζει την προσπάθεια της Super League για αναδιάρθρωση του πρωταθλήματος, αλλά έγινε σε εντελώς ακατάλληλη στιγμή και χωρίς οι ιδιοκτήτες των ομάδων να θέλουν ουσιαστικά να αλλάξουν!

Και ξαφνικά ανακαλύψαμε ότι το ελληνικό πρωτάθλημα πρέπει να γίνεται με 14 ομάδες η και λιγότερες και να μην ολοκληρώνεται σε δύο γύρους, αλλά να ακολουθεί ένα νέο πρωταθληματάκι με τη μορφή των πλέι οφ! Σωστά αναρωτιέστε, αφού λύσαμε όλα τα προβλήματα μας, πρέπει τώρα να βρούμε τη μορφή του πρωταθλήματος που θα το κάνει ακόμα πιο ανταγωνιστικό!

Αυτό τουλάχιστον προέκυψε από την προχθεσινή παρουσίαση της έρευνας βιωσιμότητας για τη Super League από τις εταρείες Deloitte και Price Waterhouse Coopers, που πρότειναν τρεις νέες μορφές διεξαγωγής του πρωταθλήματος στη διοργανώτρια αρχή. Αντιλαμβάνομαι ότι η Super League προσπαθεί να κάνει καλύτερο το πρωτάθλημα της και να αναζητεί τους τρόπους βελτίωσης του. Είναι σωστό και θεμιτό...

Ωστόσο ήταν εντελώς άκαιρη η παρουσίαση των αποτελεσμάτων της έρευνας, σε μία εποχή που το πρωτάθλημα δεν διεξάγεται καν και είναι δεκάδες τα πιο σοβαρά πρωταθλήματα που αντιμετωπίζει. Και στο κάτω - κάτω της γραφής, οι δύο εταιρείες δεν μας είπαν κάτι καινούργιο, αλλά έριξαν ξανά στο τραπέζι ένα θέμα που είχε παρουσιαστεί για πρώτη φορά το 1999 και από τότε έχει επανέρθει στο προσκήνιο αρκετές φορές!

Ενδεικτική της τύχης που θα έχει η νέα πρόταση, είναι η αντιμετώπιση που είχε στο παρελθόν οποιαδήποτε προσπάθεια για μείωση των ομάδων στη μεγάλη κατηγορία. Αμέσως προκαλούσε τις αντιδράσεις των ιδιοκτητών των συλλόγων και όποτε πέρασε κάποια μείωση στον αριθμό, την αμέσως επόμενη χρονιά ο αριθμός των ομάδων επανερχόταν στα προηγούμενα επίπεδα. Αρα από τη στιγμή που οι ίδιοι οι άνθρωποι του ποδοσφαίρου δεν θέλουν κάτι να αλλάξει, μην περιμένετε καλύτερες ημέρες στη Super League. Hδη οι πρώτες αντιδράσεις των ομάδων είναι δεόντως επικριτικές για την παρουσίαση της έρευνας και πολύ αμφιβάλλω εάν θα συζητηθεί καν το ενδεχόμενο των αλλαγών, στην επόμενη συνέλευση της διοργανώτριας αρχής!

Το να προτείνεις μία αλλαγή στο σύστημα διεξαγωγής, είναι το πιο εύκολο πράγμα. Βλέπεις τα περισσότερα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, κάνεις 2-3 παραλλαγές και έχεις έτοιμη την πρόταση. Αυτό που δεν ακούσαμε πέρα από το σύστημα διεξαγωγής, είναι με ποιο τρόπο, με ποια μέτρα και με ποιες αποφάσεις θα γίνει πραγματικά καλύτερο το πρωτάθλημα. Σε αυτό, όμως, δεν μπορούν να δώσουν λύση οι δύο εταιρείες, αλλά οι ίδιοι οι άνθρωποι του ποδοσφαίρου που αρνούνται πεισματικά εδώ και χρόνια να αλλάξουν!

Αρα, πέρα από τα δακρύβρεχτα σχόλια και τις πομπώδεις ανακοινώσεις, από τη στιγμή που δεν αλλάζουν τίποτα, μάλλον τους αρέσει η τραγική κατάσταση του ελληνικού ποδοσφαίρου. Ενδεχομένως και να ωφελούνται...