Μπορεί να του πάρει και το… «πορτοφόλι»

Δημήτρης Κωνσταντινίδης
Οι φήμες για το «μπάσιμο» της Αλ Χιλάλ για τον Μέσι, οι μεγάλες ορέξεις των Σαουδαράβων που πιστεύουν ότι όλα έχουν μια τιμή, όταν θέλουν να αγοράσουν περισσότερα από φανταχτερά ποδοσφαιρικά ονόματα και ακόμα λίγος γραφικός Πιρς Μόργκαν.

Μπορεί να πάει και ο Μέσι στη Σαουδική Αραβία; Πιστεύω ότι μπορούν να γίνουν τα πάντα πλέον. Και όχι μόνο αυτό. Το σημαντικότερο είναι πως θα βρεθούν δικαιολογίες για τα πάντα. Από αυτές που κάποιοι τις θεωρούν πειστικές, έξυπνες και πολύ…ψαγμένες. Δεν αρκεί δηλαδή να πεις ότι ο Κριστιάνο πήγες στην Αλ Νασρ γιατί δεν μπορούσε να αγνοήσει το χρήμα, τελεία και παύλα. Πρέπει να φανείς και προκλητικά «ευφυής» στα social media. Όπως (πιστεύει) ο κολλητός του δημοσιογράφος Πιρς Μόργκαν στον οποίο και είχε δώσει, τον περασμένο Νοέμβριο, την περίφημη συνέντευξη που άνοιξε και τον δρόμο για την αποχώρηση του από την Μάντσεστερ Γιουνάϊτεντ.

Τότε ο Πορτογάλος επέμενε ότι θέλει να συνεχίσει να παίζει σε υψηλό επίπεδο και μόνο στο Champions League στην Ευρώπη. Ο Μόργκαν δεν τον ρωτούσε καν. Ελεγε: «Θέλεις να παίζεις σε υψηλό επίπεδο, στο Champions League και να συνεχίσεις να σπας ρεκόρ», συμφωνούσε ο Κριστιάνο. «Το ένστικτό μου λέει ότι αν ήθελες μόνο τα λεφτά θα είχες πει ήδη ναι στην Αλ Νασρ αλλά θέλεις να βρίσκεσαι πάντα σε τοπ επίπεδο» πρόσθετε ο Άγγλος. «Ακριβώς» συναινούσε ο CR7. Ήταν η τελευταία δημόσιο προσπάθεια του να βρει ένα συμβόλαιο σε καλή ευρωπαϊκή ομάδα μετά τις αλλεπάλληλες «πόρτες» που είχε φάει από τον Ιούνιο ο πολύς Μέντες, ο μάνατζερ του.

Μετά την υπογραφή στην Νο2 ομάδα της Σαουδικής Αραβίας, ο Μόργκαν ρωτήθηκε στο… αδυσώπητο Twitter τι λέει τώρα για αυτή την απόφαση, σε σχέση με τα όσα είχαν ειπωθεί στη συνέντευξη. Με το γνωστό αυτοκρατορικό του στιλ απάντησε: «Την τελευταία φορά που το τσέκαρα ο Κριστιάνο υπόγραψε την πιο ακριβή μεταγραφή στην ιστορία του ποδοσφαίρου και έγινε ο πιο ακριβοπληρωμένος παίκτης όλων των εποχών…» και το καλύτερο… «για να παίξει ποδόσφαιρο στη μοναδική χώρα που κέρδισε την παγκόσμια πρωταθλήτρια Αργεντινή στο Παγκόσμιο κύπελλο»!!! Είναι πραγματικά υπέροχο να έχεις «φίλους» τόσο πιστούς, που μπορούν να σε εκθέτουν διπλά, πουλώντας σου παράλληλα την εκδούλευση ότι είναι στο πλευρό σου.

Η Αλ Χιλάλ η οποία λόγω απαγόρευσης που υπήρχε από προηγούμενη μεταγραφή της και διπλή υπογραφή, δεν μπόρεσε να διεκδικήσει τον Κριστιάνο, παρότι ήταν η πρώτη ομάδα από τη Σαουδική Αραβία που του έκανε πρόταση, θέλει τώρα να αντεπιτεθεί με το μοναδικό μεγάλο χτύπημα που θα μπορούσε (από τη στιγμή που ο Μπαπέ δεν είναι σε ηλικία για να πάει στο χρυσό νεκροταφείο μεγάλων παικτών). Το ρεπορτάζ λέει ότι προσφέρει 270 εκατομμύρια (ετησίως) για στον Μέσι. Υποθέτω ότι αν αυτή είναι η αρχική προσέγγιση, τότε ο Αργεντινός μπορεί να πάρει και πάνω από 300, αν επιθυμεί. Και εδώ μπαίνει το ερώτημα, αν όντως το επιθυμεί.

Η απλή σκέψη λέει ότι, πατώντας πλέον και στην τελευταία κορυφή των ποδοσφαιρικών Ιμαλαϊων που θα μπορούσε να κατακτήσει, μπορεί να παίξει όσο επιθυμεί στην Ευρώπη και μετά να πίνει το μάτε του στην Αργεντινή ή τα κρασιά του στη Βαρκελώνη (ότι θέλει τελοσπάντων) με την τσέπη του γεμάτη (ήδη). Μετά βάζω τον εαυτό μου απέναντι σε μια πρόταση που μπορεί να μου αποφέρει ένα δισεκατομμύριο ευρώ σε τρία χρόνια. Όχι γιατί θα προλάβω να τα ξοδέψω, στα υπόλοιπα χρόνια του βίου μου (καλά να είμαστε) αλλά για να δω πως θα είναι να υπογράφω ένα χαρτί που θα έχει αποτυπωμένα αυτά τα νούμερα. Οπότε ναι, γιατί να μην το σκεφτεί σοβαρά;

Στο μυαλό και τα μάτια των περισσοτέρων (και τα δικά μου) ο Μέσι έχει διαφορετική προσέγγιση στο άθλημα. Φαντάζει πιο ταπεινός. Είναι προφανές ότι αυτό έχει να κάνει με το γεγονός πως δεν εκδηλώνει δημόσια τον ναρκισσισμό του Κριστιάνο. Αλλά δεν είμαστε και φίλοι του να ξέρουμε ποιος είναι πραγματικά. Και (πάνω απ όλα) μιλάμε και στις δύο περιπτώσεις για ανθρώπους από τους οποίους δεν πρέπει να αναμένουμε και ιδιαίτερα πράγματα σε επίπεδο…ακτιβισμού. Οι σκέψεις τους είναι απλές. «Να κερδίζω». Και σε τίτλους και σε λεφτά. Χωρίς πολλές σκέψεις για το τι υπάρχει πίσω από κάθε πρόταση. Ο Μέσι άλλωστε είναι ήδη πρεσβευτής του τουρισμού της Σαουδικής Αραβίας και ο Κριστιάνο θα γίνει και αυτός…πάρτνερ του σε αυτό, αφού ο Οργανισμός Τουρισμού της χώρας έβαλε βαθιά το χέρι στην τσέπη για να γίνει η μεταγραφή στην Αλ Νασρ. Από τα 210 εκατομμύρια που θα παίρνει κάθε χρόνο από την ομάδα του, τα 75,3 εκατομμύρια θα αφορούν τις παικτικές του υποχρεώσεις και τα υπόλοιπα τις χορηγικές.

Οι Σαουδάραβες έχουν εδώ και πολλά χρόνια την πεποίθηση ότι τα πάντα αγοράζονται και δεν διστάζουν να το πουν δημόσια. Κρύφτηκαν κοντά μια βδομάδα σε ένα ξενοδοχείο στη Μαδρίτη για να μην τους δει κανένας και χαλάσει η μεταγραφή, μέχρι να ειπωθεί το οριστικό «ναι» (απόντος του Μέντες). Είναι δεδομένο ότι αν όχι τώρα, σε ένα χρόνο θα κυνηγήσουν επίμονα και τον Μέσι. Ακόμα και αν έρθουν σε κόντρα με τον εχθρό τους, το Κατάρ, στο οποίο ανήκει η Παρί. Στην λοιπόν ότι όλα έχουν μια τιμή, την οποία το βασίλειο μπορεί να πληρώσει, για να νιώσει ότι κυριαρχεί. Διατυπώνουν μάλιστα την άποψη ότι ακόμα και αν δεν γίνουν το κέντρο του ποδοσφαιρικού κόσμου μπορούν να συνδεθούν με αυτό, με τέτοιες κινήσεις. Και (γιατί πάντα υπάρχει κάτι πιο βαθύ και καίριο από πίσω) λένε: «Ακόμα και να κάποιοι χορηγοί δεν θέλουν να τους ακολουθήσουν εδώ , λόγω των θεμάτων με τα ανθρώπινα δικαιώματα, όπως φάνηκε και στο Παγκόσμιο κύπελλο υπάρχουν πολλοί πρόθυμοι να τους αντικαταστήσουν άμεσα». Γιατί οι αραβικές χώρες δεν αγοράζουν μόνο ποδοσφαιρική αποδοχή με τέτοιες κινήσεις.

Ο καθένας, εντέλει, τα λεφτά του τα ξοδέψει όπως γουστάρει. Με αυτό τον τρόπο μάλιστα μπορεί να φτιάχνει και αυταπάτες σαν αυτή του Πιρς Μόργκαν, τις οποίες ντύνει και με γραφικές δικαιολογίες. Αλλά αυτό που μπορεί θα μείνει στο τέλος είναι ότι ο Κριστιάνο ενδέχεται να δει τον Μέσι να τον προσπερνάει και στην ακριβότερη μεταγραφή όλων των εποχών και στον τίτλου του πιο ακριβοπληρωμένου παίκτη όλων των εποχών. Όσο για την (όποια) δικαιολογία για να βρεθεί και ένας Μέσι, στη Σαουδική Αραβία κάποιος θα τη σκαρώσει. Στην τελική αν ζοριστούν, μπορούν να απευθυνθούν στον Ινφαντίνο που το δούλεψε το θέμα με το Κατάρ.