«Μόνο ο Παναθηναϊκός μπορεί!»

Η Σπαρτάκ Αγίας Πετρούπολης ήταν η πρώτη ομάδα που νίκησε την ΤΣΣΚΑ Μόσχας κι ο Λουκάς Μαυροκεφαλίδης εξήγησε στο gazzetta.gr πώς με ρυθμό, τρίποντα και ριμπάουντ μπορεί κι ο Παναθηναϊκός.

Έχοντας στο ενεργητικό του δύο συμμετοχές σε Final Fours με τη φανέλα του Ολυμπιακού (2009 & 2011), καθώς κι έχοντας παίξει στους τρεις από τους τέσσερις φετινούς αγώνες (1 νίκη-3 ήττες) της ομάδος του, Σπαρτάκ Αγίας Πετρούπολης, κόντρα στην ΤΣΣΚΑ Μόσχας, ο 27χρονος διεθνής πάουερ φόργουορντ είναι απ' τους πλέον κατάλληλους για να ακτινογραφήσει το παιχνίδι της αντιπάλου του Παναθηναϊκού στον πρώτο ημιτελικό του Final Four (11/5).

Ο Λουκάς Μαυροκεφαλίδης ήταν από τους παίκτες-«κλειδιά» (9π., 1ρ., 2κλ. και καταπληκτική άμυνα στον Νέναντ Κρστιτς) της ομάδος του Γιούρι Ζντοβτς στην πρώτη ήττα (83-81) της «ομάδος του στρατού» στη φετινή σεζόν στην πρεμιέρα της VTB League. Ο «Μαύρο», που βρίσκεται στην Ελλάδα για να υποβληθεί σε επέμβαση κοιλιακών προσαγωγών, ανέλυσε στο gazzetta.gr για τον τρόπο που αγωνίζεται η ΤΣΣΚΑ Μόσχας κι εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο Παναθηναϊκός μπορεί να την κοιτάξει στα μάτια!

«Την πήγαμε καλά σε όλα τα ματς!»

«Με την ΤΣΣΚΑ φέτος έχουμε παίξει τέσσερις φορές και μπορώ να πω ότι σε όλα τα παιχνίδια, τηρουμένων των αναλογιών, σταθήκαμε αρκετά καλά. Στο πιο πρόσφατο ματς που έγινε στην έδρα μας για το ρωσικό πρωτάθλημα, στο οποίο δεν έπαιξα εγώ κι ο Λετονός αναπληρωματικός πόιντ γκαρντ (Στρέλνιεκς), είχαμε πολύ καλή απόδοση και χάσαμε στα τελευταία πέντε λεπτά! Τώρα, όσον αφορά σε εκείνο το παιχνίδι που έγινε τον περασμένο Οκτώβριο (11/10), ήταν το πρώτο επίσημο παιχνίδι της σεζόν και σίγουρα δεν μπορείς να το πάρεις τοις μετρητοίς και να βγάλεις ασφαλή συμπεράσματα για τον τρόπο αντιμετώπισής της ρωσικής ομάδος. Μπορεί η νίκη μας να ήταν δίκαιη και "καθαρή", ωστόσο, δεν είχε και κανένα τεράστιο αντίκρυσμα, απλώς ήταν ένα αποτέλεσμα που μας έδωσε μία μεγάλη ώθηση αυτοπεποίθησης για τη συνέχεια της χρονιάς» μας είπε αρχικά ο γεννημένος στο Γέσενικ της Τσεχίας, για να συνεχίσει:

«Φρένο στο ρυθμό της ΤΣΣΚΑ Μόσχας!»

«Η ΤΣΣΚΑ Μόσχας έχει πολλούς παίκτες με μεγάλα και πολύ αθλητικά κορμιά, γι' αυτό και το παιχνίδι της στηρίζεται πολύ στην ταχύτητα και γενικότερα στο ελεύθερο μπάσκετ κι ο μόνος τρόπος να μπορέσει κάποια ομάδα να την περιορίσει είναι να ελέγξει τα ριμπάουντ και να μην την αφήσει να τρέξει. Κοινώς, να ελέγξει το ρυθμό του αγώνα και να μην παρασυρθεί στον δικό της! Προσωπικά, πιστεύω ότι ο Παναθηναϊκός με την εμπειρία που διαθέτει από μεγάλους αγώνες, την ποιότητα των παικτών και την ευστροφία του προπονητή του, έχει τις περισσότερες πιθανότητες -από οποιονδήποτε άλλο αντίπαλο- να δημιουργήσει πολλά προβλήματα στην ΤΣΣΚΑ Μόσχας. Κι αυτό γιατί η ελληνική ομάδα γνωρίζει πολύ καλά πότε πρέπει να πάει σε σετ παιχνίδι και πότε να τρέξει...» υπερθεμάτισε ο πρώην παίκτης του ΠΑΟΚ, της Ρόμα, της Βαλένθια και του Ολυμπιακού, που αναφέρθηκε στον σπουδαίο ρόλο που διαδραματίζει ο Βίκτορ Κριάπα στο παιχνίδι της ομάδος του Γιόνας Καζλάουσκας.

«Δεύτερος πλέι μέικερ ο Κριάπα!»

«Κλειδί για την απόδοση της ΤΣΣΚΑ Μόσχας είναι η βραδιά στην οποία θα βρεθεί ο Κριάπα, που είναι ένας πολύ πολυδιάστατος παίκτης, ο οποίος, όπως λέει κι ο προπονητής μας (σ.σ. Γιούρι Ζντοβτς), κάνει πολλές δουλειές, φανερές και κρυφές! Είναι ο βασικός συνδετικός κρίκος στα περισσότερα συστήματα της ομάδος του και είναι αυτός που μπορεί να τελειώσει μία φάση ή να δώσει την τελευταία πάσα για ένα εύκολο καλάθι του Κιριλένκο ή του Κρστιτς. Είναι πολύ έξυπνος παίκτης κι αποτελεί τον δεύτερο πλέι μέικερ της ομάδος του μέσα στο παρκέ!» επισήμανε ο Λουκάς Μαυροκεφαλίδης, τονίζοντας ότι, αν οι «πράσινοι» είναι εύστοχοι από τα 6,75μ, τότε θα ξεκλειδώσουν πιο εύκολα την κλειστή ρωσική άμυνα.

«Τα τρίποντα θα δώσουν την πρόκριση!»

«Ένα άλλο στοιχείο το οποίο μπορεί να διευκολύνει τη δουλειά του Παναθηναϊκού είναι η ευστοχία στο περιφερειακό σουτ. Αν οι "πράσινοι" βάλουν τα πρώτα μακρινά σουτ, θα αναγκάσουν τους παίκτες της ΤΣΣΚΑ Μόσχας να τους κυνηγήσουν έξω απ' τη ρακέτα, κάτι που, αν συμβεί, θα συμβάλει τα μέγιστα στο ξεκλείδωμα της άμυνάς της. Με δεδομένο ότι η ρωσική ομάδα παίζει πάντα με πολύ ψηλή πεντάδα, κλείνει πολύ καλά τους χώρους και με τα μακριά χέρια που διαθέτουν οι παίκτες της, αλλοιώνει τα σουτ και τις πάσες και καθιστά πολύ προβληματική την διείσδυση προς το καλάθι της! Όσο περισσότερα σουτ βάλει απ' έξω ο Παναθηναϊκός στην πρώτη περίοδο, τόσο περισσότερους διαδρόμους θα βρει ανοιχτούς. Συμπερασματικά, πιστεύω ότι καμία ομάδα δεν είναι ανίκητη, απλώς η ΤΣΣΚΑ Μόσχας φέτος είναι το λογικό φαβορί! Αν, όμως, υπάρχει μία ομάδα που μπορεί να της κάνει τη ζωή περισσότερο δύσκολη, είναι ο Παναθηναϊκός» κατέληξε ο 27χρονος πάουερ φόργουορντ της Σπαρτάκ Αγίας Πετρούπολης.