Beatles vs Rolling Stones: Ποιο είναι το κορυφαίο συγκρότημα; (poll)

Gazzetta team
Beatles vs Rolling Stones: Ποιο είναι το κορυφαίο συγκρότημα; (poll)
Beatles και Rolling Stones. Μια άτυπη «κόντρα» που κρατάει πάνω από μισό αιώνα. Ποια είναι η κορυφαία μπάντα; Ο λόγος σε σας…

Η «κόντρα» των Beatles και των Rolling Stones ξεκίνησε στα μέσα περίπου της δεκαετίας του ΄60, όταν παλεύαν για τις πρωτιές στα charts. Ήδη από εκείνη την εποχή που βρίσκονταν στο απόγειο της δόξας τους ο κόσμος ήταν διχασμένος. Από τη μία οι Beatles, εκπρόσωποι της pop κουλτούρας, τα αγόρια της διπλανής πόρτας και από την άλλη οι Rolling Stones, μια ροκ μπάντα με σκληρό για την εποχή τους ήχο, τα «κακά παιδιά», όπως τους είχαν χαρακτηρίσει.

Ας ξεκινήσουμε από τα προφανή. Πρόκειται για τα δύο «ιερά τέρατα» της ροκ σκηνής, ίσως τις δύο επιδραστικότερες μπάντες που άλλαξαν την ιστορία της μουσικής και συνεχίζουν ακόμα να παίζουν καταλυτικό ρόλο στα δρώμενα. Τα κοινά τους είναι πολλά. Είναι και τα δύο βρετανικά συγκροτήματα που κατάφεραν να μεγαλουργήσουν στις ΗΠΑ, να κατακτήσουν την κορυφή και να δημιουργήσουν εκατομμύρια θαυμαστές σε όλον τον πλανήτη. Η επιρροή τους είναι τεράστια ακόμα και σήμερα αφήνοντας μεγάλη παρακαταθήκη στη μουσική κοινωνία.

Υπάρχουν ωστόσο και τρανταχτές διαφορές που μεγαλώνουν ακόμα περισσότερο τη συζήτηση για το ποιο από τα δύο θεωρείται το κορυφαίο συγκρότημα. Οι Beatles εκπροσωπούν την pop κουλτούρα και η διάρκεια τους είχε σχετικά σύντομή διάρκεια. Επιπλέον ο θάνατος του Τζον Λένον γιγάντωσε ακόμα περισσότερο τον ήδη γιγαντιαίο μύθο γύρω από το όνομά τους. Οι Rolling Stones θεωρούναι οι πρεσβευτές του τρίπτυχου sex, drugs & rock n roll. Συνεχίζουν απτόητοι από το 1962 εως σήμερα, έχοντας στο ενεργητικό τους αμέτρητους δίσκους.

BEATLES

Τα «σκαθάρια» σχηματίστηκαν στο Λίβερπουλ το 1959 και η αρχική τους σύνθεση περιλάμβανε τους Τζον Λένον, Πωλ ΜακΚάρτνεϋ, Τζορτζ Χάρισον, Στιούαρτ Σάτκλιφ (μπάσο και φωνή), και Πιτ Μπεστ (τύμπανα). Οι δύο τελευταίοι αποχώρησαν σχετικά σύντομα και ο Ρίνγκο Σταρ αποτέλεσε το τέταρτο μέλος της παρέας.

Η ενεργή πορεία των Beatles κράτησε ως το 1970 και σε αυτή την διαδρομή κυκλοφόρησαν 12 studio albums. Σύμφωνα με τα στοιχεία του αμερικανικού συνδέσμου δισκογραφικών εταιρειών (RIAA), οι Beatles αποτελούν το μουσικό συγκρότημα με τις μεγαλύτερες πωλήσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες, με 178 εκατομμύρια επιβεβαιωμένες πωλήσεις, ενώ παγκοσμίως εκτιμώνται σε πάνω από 600 εκατομμύρια αντίτυπα.

Επίσης τα τραγούδια τους κατέκτησαν περισσότερες φορές την 1η θέση στα βρετανικά τσαρτ και σημείωσαν περισσότερες πωλήσεις από οποιοδήποτε άλλο συγκρότημα. Άλλα σημαντικά βραβεία που έχουν λάβει ως συγκρότημα είναι, 10 βραβεία Γκράμυ, 1 βραβείο Όσκαρ για καλύτερη μουσική επένδυση, καθώς και έχουν συμπεριληφθεί ως συγκρότημα στην κατάταξη του περιοδικού Time για τα 100 άτομα του 20ου αιώνα με την μεγαλύτερη επίδραση.

ROLLING STONES

Οι Rolling Stones σχηματίστηκαν στο Λονδίνο το 1962 από τους Μπράιαν Τζόουνς, Μικ Τζάγκερ, Κιθ Ρίτσαρντς, Τσάρλι Γουάτς, ενώ στη συνέχεια ο πρώτος αποχώρησε και η τελική τετράδα συμπληρώθηκε από τον Ρον Γουντ.

Ο ΜΙικ Τζάγκερ και η παρέα του παρά το γεγονός ότι έχουν περάσει (προ πολλού) τα 70 χρόνια ζωής τους συνεχίζουν ακάθεκτοι, σαν αιώνιοι έφηβοι. Έχουν στο ενεργητικό τους περισσότερα από 55 άλμπουμ και έχουν φτάσει στην κορυφή των βρετανικών και αμερικάνικων τσαρτ 32 φορές. Έχουν πουλήσει περισσότερα από 200 εκατομμύρια αντίτυπα, παγκοσμίως.

Από τo «Sticky Fingers» του 1971 μέχρι το «Tattoo You» δέκα χρόνια αργότερα, το συγκρότημα κυκλοφόρησε οκτώ δίσκους που έφθασαν στο # 1 στις Ηνωμένες Πολιτείες. Το 1989, οι Rolling Stones εντάχθηκαν στο Rock and Roll Hall of Fame και το 2004 πήραν την τέταρτη θέση στην λίστα με τους εκατό μεγαλύτερους καλλιτέχνες όλων των εποχών του περιοδικού «Rolling Stone», ενώ έχουν την δεύτερη θέση στους καλλιτέχνες όλων των εποχών στην ιστοσελίδα «Acclaimed Music». Κατά τη διάρκεια της περιοδείας τους στην Αμερική το 1969, ο διευθύνων των συναυλιών τους Σαμ Γκάτλερ τους σύστησε ως την «μεγαλύτερη ροκ εντ ρολ μπάντα στον κόσμο», ένας τίτλος που έχει παραμείνει μέχρι σήμερα.

Ο λόγος ανήκει σε σας...

Loading...