Το «Nintendo Labo» είναι ό,τι πιο καινοτόμο κυκλοφορεί στο χώρο του gaming! (pics & vids)

Gazzetta team
Πώς θα σας φαινόταν, αν σας έλεγαν να παίξετε video games με... χαρτόνια; Θα απαντήσουμε εμείς για εσάς: Είναι τουλάχιστον τέλειο!

Το πρώτο πράγμα που δυσκολεύεσαι να πιστέψεις είναι ότι η τελευταία καινοτομία της Nintendo έχει να κάνει με ένα κουτί γεμάτο... χαρτόνια. Το δεύτερο πράγμα είναι το πόσο εύκολα τα χαρτόνια αυτά μετατρέπονται σε περιφερειακά για gaming, όπως τιμόνι μοτοσυκλέτας, καλάμι ψαρέματος, ή πιάνο. Το τρίτο απίστευτο πράγμα είναι ο τρόπος με τον οποίο οι χαρτονένιες κατασκευές επικοινωνούν με την παιχνιδομηχανή Switch, αξιοποιώντας τους αισθητήρες, την κάμερα και τη δόνηση των χειριστηρίων της, των Joy-Cons. Το τέταρτο είναι τα παιχνίδια που σκαρφίστηκαν οι τρομεροί Ιάπωνες για να δώσουν ζωή στις χαρτονένιες κατασκευές.

Πολλά απίστευτα πράγματα μαζί, αλλά αυτή ακριβώς είναι η εμπειρία της πρώτης επαφής με το Nintendo Labo. Στη χώρα μας, κυκλοφορεί το Nintendo Labo Variety Kit (69,99 ευρώ) και το Nintendo Labo Robot Kit (79,99 ευρώ). Και τα δύο είναι μεγάλα κουτιά, που περιέχουν το game card με το software και πολλά, πάρα πολλά χαρτόνια, μαζί με κορδόνια και λαστιχάκια. Πρόκειται για ένα παιχνίδι για παιδιά από 6 ετών και πάνω – με το οποίο, όπως γίνεται συνήθως, θα κολλήσουν και οι μεγάλοι – όπου η διασκέδαση αρχίζει πριν καν πατήσεις το Play και αρχίσεις να κοιτάς την οθόνη. Ας τα εξερευνήσουμε ένα ένα.

Make, Play, Discover: Οι τρεις επιλογές που κάνουν το Labo ακαταμάχητο

Παίρνεις το κουτί στα χέρια σου. Το κουνάς για να ακούσεις τι έχει μέσα. Το ανοίγεις. Βγάζεις όλα τα εξαρτήματα. Ξεκινάς.

Όταν βάλεις στο Switch τη game card και το ενεργοποιήσεις, θα εμφανιστούν μπροστά σου τρεις επιλογές:

- Το Make θα σου δείξει πώς να κατασκευάσεις τα περιφερειακά, που ονομάζονται Toy-Cons. Η παρουσίαση είναι αφάνταστα απλή και ταυτόχρονα ευρηματική. Ακόμη και ένα μικρό παιδί μπορεί να ξεκινήσει να φτιάχνει τα πιο περίπλοκα από αυτά, όπως το πιάνο ή το καλάμι ψαρέματος.

- Το Play είναι αυτονόητο, τα παιχνίδια είναι πολλά και εντελώς διαφορετικά. Μερικά Toy-Cons όπως το καλάμι ψαρέματος ή το τιμόνι μοτοσυκλέτας χρησιμοποιούνται με ένα μόνο παιχνίδι. Το σπίτι όμως διαθέτει ένα σωρό παιχνίδια, τα οποία ανακαλύπτετε μόνοι σας βάζοντας διαφορετικά αξεσουάρ στα... παράθυρά του.

- Το Discover είναι το επόμενο επίπεδο, που δεν είναι για όλους, αλλά απελευθερώνει όλη τη φαντασία και την τεχνολογία που χρησιμοποιήθηκε για την κατασκευή του Labo και σας την κάνει διαθέσιμη προκειμένου να σκεφτείτε και να υλοποιήσετε τα δικά σας απίθανα περιφερειακά και παιχνίδια -χωρίς να είναι απαραίτητο να ξέρετε από προγραμματισμό!

Labo Variety Kit: Το κουτί με τα δώρα

Με αυτό το κουτί μπορείτε να φτιάξετε πέντε διαφορετικά Toy-Cons. Ναι, 5 διαφορετικά παιχνίδια!

- Το RC Car, ένα τηλεκατευθυνόμενο όχημα. Προσαρμόζεις πάνω του τα χειριστήρια Joy-Cons, τα οποία το κινούν με... δόνηση. Η δόνηση και η κατεύθυνση του οχήματος ελέγχονται από την οθόνη του Switch. Οδηγική εμπειρία με μέγιστη ασφάλεια και σίγουρα θα περάσεις ώρες που θα νιώθεις σαν να οδηγείς σε πραγματικό δρόμο!

- To Fishing Rod είναι ένα καλάμι ψαρέματος. Το πρώτο πράγμα που εντυπωσιάζει είναι ο τρόπος με τον οποίο το κορδόνι που χρησιμοποιείτε για πετονιά «προεκτείνεται» μέσα στην οθόνη του Switch και βυθίζεται στο νερό. Όσο πιο βαθιά πηγαίνετε, τόσο μεγαλύτερα ψάρια πιάνετε. Το ιδανικό εξάρτημα για να μην σας λείπει το ψάρεμα ούτε αν ξεμείνετε Δεκαπενταύγουστο στην Αθήνα.

- Το Bike είναι ένα τιμόνι μοτοσυκλέτας, με μίζα, γκάζι και φρένο. Το παιχνίδι που το αξιοποιεί, εκτός από το να σας βάζει να τρέχετε σε αγώνες, σας επιτρέπει να σχεδιάσετε την πιο απίθανη πίστα, όπως την έχετε στο μυαλό σας. Εσείς τη ζωγραφίζετε στον αέρα και το παιχνίδι τη μετατρέπει σε... άσφαλτο. Εμείς ακόμα με αυτό παίζουμε, για να είμαστε ειλικρινείς!

- Το Piano είναι αυτό που το φτιάχνετε και λέτε «ουάου»! Διπλώνετε ένα κομμάτι χαρτόνι, αυτό επικοινωνεί με το Switch και παράγει ήχο μόλις το πατήσετε. Πρέπει να το δοκιμάσετε για να καταλάβετε τι εννοούμε. Και είμαστε σίγουροι ότι το πρώτο πράγμα που θα μάθετε να παίζετε είναι ο ύμνος της ομάδας σας!

- Το House δεν είναι απλώς ένα σπίτι, αλλά μια ολόκληρη κρυψώνα παιχνιδιών. Η οθόνη του Switch προσαρμόζεται επάνω του και λειτουργεί σαν ένα μεγάλο παράθυρο, από το οποίο βλέπεις το εσωτερικό του σπιτιού και το τερατάκι που ζει εκεί. Κάθε αξεσουάρ που κατασκευάζεις και τοποθετείς σε υποδοχές στα πλάγια και στο κάτω μέρος του σπιτιού, ενεργοποιεί και διαφορετικό παιχνίδι για το τερατάκι αυτό.

Δύο ή τρία αξεσουάρ μαζί δίνουν νέους συνδυασμούς παιχνιδιών. Τέσσερα αξεσουάρ, τρεις υποδοχές, αν είστε καλοί στα μαθηματικά υπολογίστε πόσα διαφορετικά παιχνίδια μπορείτε να παίξετε. Κόλλημα μεγάλο!

Labo Robot Kit: Γίνεσαι ρομπότ, αυτοκίνητο και ό,τι άλλο θες!

Πιο περίπλοκη κατασκευή, πιο εντυπωσιακό αποτέλεσμα. Χρησιμοποιώντας πάααααρα πολλά χαρτόνια, κορδόνια, λαστιχάκια κλπ, κατασκευάζεις μία μεγάλη μονάδα ελέγχου ενός ρομπότ την οποία φοράς στην πλάτη και με κορδόνια που προσαρμόζονται στα χέρια και τα πόδια σου ελέγχεις τις κινήσεις ενός γιγάντιου Transformer στην οθόνη της τηλεόρασης. Μισό λεπτό να το ξαναπούμε: κατασκευάζεις μία μεγάλη μονάδα ελέγχου ενός ρομπότ την οποία φοράς στην πλάτη και με κορδόνια που προσαρμόζονται στα χέρια και τα πόδια σου ελέγχεις τις κινήσεις ενός γιγάντιου Transformer στην οθόνη της τηλεόρασης!

Όταν λυγίσεις τα γόνατα, το ρομπότ γίνεται αυτοκίνητο. Όταν σηκώσεις τα χέρια ψηλά και τα κατεβάσεις απότομα, το ρομπότ πετάει σαν τον Iron Man. Δίνεις γροθιές στον αέρα και το ρομπότ γκρεμίζει κτίρια, οχήματα και ό,τι άλλο βρει μπροστά του. Το «κράνος» που συναρμολογείς και φοράς στο κεφάλι έχει τη δική του λειτουργία. Όταν κατεβάζεις το «τζάμι» του, η προοπτική του παιχνιδιού αλλάζει και από τρίτο πρόσωπο περνάει σε πρώτο. Δεν βλέπεις πια το ρομπότ, αλλά ό,τι βλέπει εκείνο, μέσα από τα μάτια του!

Όλη η αγορά κινείται σε ρυθμούς Nintendo Labo

Την πρώτη ημέρα κυκλοφορίας τους στη Ιαπωνία, τα χαρτόνια της Nintendo πούλησαν πάνω από 120.000 αντίτυπα! Το Variety Kit πούλησε 90.410 κομμάτια, το Robo Kit 28.629. Φανταστείτε τώρα σε τι ύψη θα έχει φτάσει.

Η αλήθεια είναι ότι οι Ιάπωνες έχουν μια ειδική σχέση με το παιχνίδι, καθώς δίνουν περισσότερη έμφαση στη λειτουργικότητα παρά στα εντυπωσιακά γραφικά. Άλλωστε μόνο ο συγκεκριμένος λαός θα μπορούσε να κατασκευάσει κάτι τόσο πρωτότυπο και τεχνολογικά προηγμένο χρησιμοποιώντας για πρώτη ύλη κομμάτια χαρτονιού. Και αν υπάρχει μία εταιρεία που μπορεί να πάρει ένα τόσο ταπεινό υλικό και να το μετατρέψει στο μέλλον του gaming, αυτή είναι μόνο η Nintendo.