Mundobasket 2023: Οι Φιλιππίνες είναι μία χώρα με ένα πορτοκαλί περιτύλιγμα και σχήμα μπάλας

Mundobasket 2023: Οι Φιλιππίνες είναι μία χώρα με ένα πορτοκαλί περιτύλιγμα και σχήμα μπάλας

Ανοικτό γήπεδο στις Φιλιππίνες.
Οι Φιλιππίνες διοργανώνουν (σε μεγάλο ποσοστό) το Mundobasket 2023 (μαζί με την Ινδονησία και την Ιαπωνία). Και το ερώτημα που προκύπτει είναι «γιατί το διοργανώνουν οι Φιλιππίνες;». Η απάντηση έρχεται σε μία χώρα που ζει μέσα σε μία τεράστια πορτοκαλί μπάλα...

Οι Φιλιππίνες έλαβαν την τιμή να διοργανώσουν, μαζί με την Ινδονησία και την Ιαπωνία, το Mundobasket 2023. Με το Παγκόσμιο Κύπελλο να επιστρέφει για μία ακόμη φορά στην Ασία, μετά το 2019 της Ιαπωνίας και της Κίνας.

Το ερωτηματικό της επιλογής μπορεί να εμφανίζεται συχνά πυκνά. Γιατί στις Φιλιππίνες; Η απάντηση είναι απλή. Και έχει μπόλικα παρακλάδια.

Η επόμενη διοργάνωση θα γίνει στο Κατάρ. Όπως και στο Παγκόσμιο Κύπελλο του ποδοσφαίρου, έτσι και στο Mundobasket οι Καταριανοί έβαλαν μπροστά τα (πολλά) χρήματά τους.

Δεν μπορεί να πει κανείς το ίδιο και για τους Φιλιππινέζους. Σε αυτούς μέτρησε και η αγάπη. Για το άθλημα. Οι αριθμοί που μπορούν να το εξηγήσουν είναι απλοί. Και κατανοητοί.

Συνολικά, στα 7.600 νησιά που συνθέτουν τις Φιλιππίνες, υπάρχουν 114 εκατομμύρια κάτοικοι. Και απ' αυτούς, τα 400 εκατομμύρια έχουν παίξει ή παίζουν μπάσκετ.

Το 81% των Φιλιππινέζων που ζουν σε μεγάλες πόλεις λογίζουν τους εαυτούς τους ως φίλους του μπάσκετ και το 50% ως σκληροπυρηνικούς φίλους του αθλήματος.

Γήπεδα ακόμη και σε κοιμητήρια!

Οι τελικοί του ΝΒΑ έχουν τηλεοπτικό μερίδιο που φτάνει μέχρι το 60% (!), ενώ το κράτος των Φιλιππίνων είναι αυτό με τα περισσότερα ανοικτά γήπεδα. Και τα βρίσκεις παντού! Ακόμη και σε νεκροταφεία! Ναι, καλά διαβάσατε, σχεδόν κάθε κοιμητήριο στις Φιλιππίνες έχει και ένα γήπεδο καλαθοσφαίρισης!

Παράλληλα, η Ομοσπονδία μπάσκετ των Φιλιππίνων είναι η δεύτερη αρχαιότερη στον κόσμο, μόνο πίσω από το ΝΒΑ.

Περίπου 25.000 θεατές, σε μέσο όρο, παρακολουθούν κάθε χρόνο τους τελικούς του εγχώριου πρωταθλήματος, ενώ ήδη από την πρεμιέρα του Mundobasket 2023 έγινε νέο ρεκόρ προσέλευσης, το οποίο κρατούσε από το 1994 και το Παγκόσμιο του Καναδά.

Το μπάσκετ δεν είναι... κολλητικό μόνο στις Φιλιππίνες. Όσοι αφήνουν πίσω την πατρίδα τους, δεν λησμονούν το άθλημα. Όποιος έχει παίξει απέναντι σε Φιλιππινέζους, ένα μονό ή ένα διπλό σε κάποιο ανοικτό της Αθήνας, ξέρει πολύ καλά τι συμβαίνει.

Οι Ασιάτες έχουν φτάσει και στην Ιταλία, όπου έχουν δημιουργήσει τις δικές τους μπασκετικές λίγκες. Και δεν σταματούν να παίζουν. Παντού! Και να διαδίδουν την αγάπη τους για ένα άθλημα που έχουμε μάθει ότι αφορά τους ψηλούς.

Οι Φιλιππινέζοι έχουν μέσο όρο ύψους το 1.64, αλλά αποδεικνύουν ότι έχουν... ψηλές καρδιές.

Το Mundobasket 2023 είναι στο Gazzetta.gr

Το Mundobasket 2023 και όλη η δράση από το μεγάλο μπασκετικό γεγονός με την εγκυρότητα του Gazzetta.gr! Αγωνιστικά νέα από την Εθνική Μπάσκετ και όλες τις ομάδες, πρόγραμμα και αποτελέσματα αγώνων σε συνεχή ροή ειδήσεων για να μη χάσετε στιγμή από τα όσα συμβαίνουν στο Mundobasket 2023!