To «ολέθριο» σφάλμα των Μπακς στην πλαισίωση του Γιάννη!

Αντώνης Καλκαβούρας
Ο Αντώνης Καλκαβούρας ανοίγει το «μαύρο κουτί» της «συντριβής» του Μιλγουόκι στα εφετινά playoffs και «φωτίζει» τις λάθος αποφάσεις που πήρε το front office των «ελαφιών» τον τελευταίο χρόνο. Στην Ελλάδα θα αποφασίσει ο “Greek Freak” για το μέλλον του!

Οι εκπληκτικές του εμφανίσεις στους περυσινούς ημιτελικούς της Ανατολής με τους Σέλτικς (4-1 στις νίκες) σε συνδυασμό με την εξωπραγματική του απόδοση στην κανονική περίοδο (οδήγησε την ομάδα του στο καλύτερο ρεκόρ του ΝΒΑ), έφταναν και περίσσευαν για να κάνουν τους όποιους επικριτές του να δαγκώσουν την γλώσσα τους! Τι κι αν οι Μπακς γνώρισαν τέσσερις σερί ήττες από τους μετέπειτα πρωταθλητές, Τορόντο Ράπτορς κι έχασαν το ταξίδι στο όνειρο μετά από 48 ολόκληρα χρόνια...

Ο λόγος φυσικά για το παιδί-θαύμα του ελληνικού και του παγκοσμίου μπάσκετ, τον Γιάννη Αντετοκούνμπο, ο οποίος παρέλαβε με δάκρυα στα μάτια το βραβείο του πολυτιμότερου παίκτη στην κανονική περίοδο κι έγινε μόλις ο 4ος μη Αμερικανός μπασκετμπολίστας (μετά τον Ολάζουον, τον Νας και τον Νοβίτσκι), που εισπράττει την ύψιστη αυτή τιμή!

Όλοι όσοι τον γνωρίζουν καλά, ήξεραν ότι ο συνδυασμός της αποτυχίας στην περυσινή postseason με την κατάκτηση του MVP, θα τον έκανε να περάσει ακόμη περισσότερες ώρες στο γυμναστήριο έτσι ώστε να μπορέσει να σηκώσει τις αυξημένες ευθύνες που θα καλούνταν να ακουμπήσει στους ώμους του στη νέα σεζόν. Δύσκολα, άλλωστε, φτάνει κάποιος στην κορυφή, αλλά ακόμη δυσκολότερα διατηρείται σε αυτή!

Και πραγματικά, σε ατομικό επίπεδο, ο 25χρονος Έλληνας superstar ξεπέρασε και πάλι τον εαυτό του. Όπως μπορείτε να δείτε στον παρακάτω πίνακα, βελτίωσε τους μέσους όρους του σε πόντους και ριμπάουντ, παίζοντας κατά μέσο όρο 2,4 λεπτά λιγότερο. Η κυριαρχία του βοήθησε το Μιλγουόκι να κατακτήσει για 2η συνεχή χρονιά το καλύτερο ρεκόρ του πρωταθλήματος (το πλεονέκτημα έδρας αποδείχτηκε άχρηστο) και όλα δείχνουν ότι θα εξαργυρωθεί μέσα στις επόμενες μέρες με το back2back αγαλματίδιο του Most Valuable Player (θα μπει σε ένα κλειστό club 10 παικτών που τον έχουν κατακτήσει δύο συνεχόμενες χρονιές)!

Μέχρι εδώ όλα καλά, καθώς οι εξαιρετικές εμφανίσεις του ηγέτη των Μπακς μέχρι τον περασμένο Μάρτιο, ήταν ο λόγος για τον οποίο οι πρωτοπόροι της κανονικής περιόδου, θεωρούνταν ως το πρώτο φαβορί για την κατάκτηση του εφετινού τίτλου! Όλες αυτές οι προβλέψεις κατέρρευσαν σαν «χάρτινος πύργος» μέσα στην «φούσκα» του Ορλάντο!

Από την επανέναρξη της σεζόν και μετά, τα «ελάφια» παρουσιάστηκαν ως σκιά του εαυτού τους, ολοκλήρωσαν τους αγώνες τους με αρνητικό ρεκόρ (7-9) και πέραν της αμυντικής «καθίζησης» που τους χαρακτήρισε συνολικά, από παιχνίδι σε παιχνίδι, η ομάδα του Μάϊκ Μπουντενχόλτζερ φαινόταν λιγότερο απειλητική και ολοένα και περισσότερο προβλέψιμη και τρωτή.

Όπως κάλλιστα μπορείτε να δείτε στον παρακάτω πίνακα, που απεικονίζει την σύγκριση της περυσινής με την εφετινή του παραγωγικότητα στα playoffs, τα στατιστικά του Γιάννη βελτιώθηκαν με μικρότερη συμμετοχή. Έστω κι αν αυξήθηκαν οι προσπάθειες πίσω από τα 7,25 και μειώθηκαν οι «επισκέψεις» στην γραμμή των βολών (με το ποσοστό ευστοχίας να πέφτει στο 58%).

Κοινώς, ο “Greek Freak” ήταν μέσες άκρες ο ίδιος και ίσως ελαφρώς καλύτερος, απλά η κυριαρχικότητά του κλονίστηκε κι αμφισβητήθηκε, πολύ απλά γιατί οι ομάδες προσάρμοσαν όλη την άμυνά τους πάνω του και το Μιλγουόκι εξετέθη ξαφνικά κι ανεπανόρθωτα από την έλλειψη μίας δεύτερης μεγάλης προσωπικότητας στο παρκέ, με ικανότητα στην λήψη μεγάλων αποφάσεων.

Αυτό που έλλειπε και προϊόντος του χρόνου και της ορθής αντιμετώπισης του Γιάννη από τις αντίπαλες άμυνες, έκανε μπαμ, ήταν το λεγόμενο “play και decision making”, το οποίο είναι τόσο κομβικό πλέον στο σύγχρονο μπάσκετ και φυσικά πλην του Αντετοκούνμπο, δεν υπήρχε πουθενά στο ρόστερ των Μπακς.

Όσοι βιάστηκαν να τον χαρακτηρίσουν «υπερτιμημένο» επειδή ειδικά στα εφετινά playoffs η ομάδα του «αποχαιρέτησε» νωρίτερα από πέρυσι ή να εκτιμήσουν ότι τα «ελάφια» παίζουν καλύτερα χωρίς τον ηγέτη τους, επειδή νίκησαν στο Game 4 και παρέμειναν ζωντανοί, νομίζω ότι ξεχνούν και υπό καθεστώς συναισθητικής φόρτισης ή hater, βλέπουν την μικρή και αγνοούν την μεγάλη εικόνα.

Η ευθύνη για την εφετινή απογοήτευση

Η ευθύνη για την απογοητευτική – με βάση τις προσδοκίες τίτλου – σεζόν των Μπακς, βαραίνει κατά ένα μεγαλύτερο ποσοστό το front office και συγκεκριμένα τον general manager, Τζον Χορστ, που έκανε δύο ατυχείς επιλογές. Κατά πρώτον, διάλεξε το χειρότερο δυνατό timing για να επεκτείνει το συμβόλαιο του Έρικ Μπλέντσο, που δεν είναι τίποτε άλλο από ένας μέτριος scoring-guard σε σώμα play-maker, που όμως δημιουργεί για τον εαυτό, πασάρει ελάχιστα και σπάνια παίρνει τις σωστές αποφάσεις.

Η ανανέωση του 30χρονου άσου μέχρι το 2023 (πήρε 70 εκατομμύρια δολάρια για 4 χρόνια), ήταν ουσιαστικά μία πρόωρη «ομολογία» για το τέλος του Μάλκολμ Μπρόγκντον από το Μιλγουόκι! Μπορεί ο 27χρονος “rookie” της χρονιάς για το 2017, να μην είναι ακόμη ο παίκτης που αξίζει τα 20+ εκατομμύρια δολάρια που ζητούσε από τα «ελάφια» (και του έδωσαν οι Πέϊσερς), ωστόσο, τα χαρακτηριστικά του παιχνιδιού (δημιουργία και συνδυασμός αμυντικής κι επιθετικής δεινότητας) είναι σαφώς πιο χρήσιμα απ' αυτά του “Bled” και ταιριάζουν περισσότερα στην αγωνιστική αποφόρτιση του Αντετοκούνμπο.

Το δεύτερο μεγάλο λάθος της ομάδας, είναι η αδιανόητη υπεραξία που πλήρωσαν για να κρατήσουν και να ικανοποιήσουν τον Κρις Μίντλετον. Έναν παίκτη που σίγουρα συμπληρώνει το all-around παιχνίδι του “Greek Freak” και μέσω αυτού μοιάζει πέντε φορές καλύτερος από ότι είναι. Δεν είναι τυχαίο ότι δίπλα στον Γιάννη, ο 29χρονος forward χρίστηκε All Star και διεθνής με την Εθνική ομάδα των Ηνωμένων και υπέγραψε ένα συμβόλαιο (178 εκατομμύρια δολάρια για 5 χρόνια), που δεν θα είχε φανταστεί ούτε στα πιο τρελά του όνειρα...

Ο Κρις είναι εξαιρετικός παιδί και easy going τύπος που έχει καλή χημεία με τον Αντετοκούνμπο, αλλά άλλο καλό παιδί, αδαμάντινος χαρακτήρας και καλός σκόρερ και άλλο «δεύτερο βιολί» σε μία ομάδα που θέλει να κατατροπώσει δίδυμα σαν του Λέοναρντ με τον Τζορτζ και του ΛεΜπρόν με τον Ντέϊβις, για να κυνηγήσει το δαχτυλίδι! Σοβαροί να είμαστε. Ο πρωταθλητισμός στο κορυφαίο επίπεδο θέλει μεγάλες αποφάσεις και οι ομάδες που τα καταφέρνουν δεν είναι αυτές που στηρίζονται μόλις σε μία ισχυρή προσωπικότητα.

Ο coach Bud δεν μπορεί στην πίεση!

Ένας παράγοντας που δεν βοήθησε τους Μπακς ήταν σίγουρα η ελάχιστη βοήθεια και Η σχεδόν μηδαμινή παρέμβαση που είχε το παιχνίδι τους από τον περυσινό προπονητή της χρονιάς. Ο 55χρονος τεχνικός δεν φημίζεται για την επιδραστικότητά του στην διάρκεια ενός αγώνα και για τις δραστικές αλλαγές στο μπασκετικό πλάνο των ομάδων του, όταν αυτό δεν λειτουργεί.

Το συγκεκριμένο «έργο» το είδαμε ήδη δύο φορές (πέρυσι και φέτος) και η αδυναμία του στον συγκεκριμένο τομέα, αποτυπώνεται και από την διαφορά αποτελεσματικότητας που χωρίζει τις ομάδες ανάμεσα σε κανονική περίοδο (ποσοστό καριέρας 55,1% με 548-446) και τα playoffs (50% με ρεκόρ 31-31)!

Ο πρώην συνεργάτης του Γκρεγκ Πόποβιτς δεν κινδυνεύει για τη νέα σεζόν (θα έχει μία τρίτη ευκαιρία), το μεγάλο του πρόβλημα, όμως, είναι ότι έχει «παντρευτεί» τους Μπλέντσο και Μίντλετον και με τόσο λεφτά που παίρνουν, δύσκολα θα βρεθεί ομάδα που θα είναι ζεστή για να τους αποκτήσει, παραχωρώντας σοβαρά ανταλλάγματα. Η συνταγή θα είναι γνωστή («Γιάννης και άγιος ο Θεός»), οπότε μην περιμένετε να δείτε τους Μπακς που έχετε συνηθίσει.

Η επιστροφή στην Ελλάδα και η free agency!

Μέχρι να οριστικοποιηθεί η ημερομηνία έναρξης της νέας σεζόν, πάντως, θα κυλήσει πολύ νερό στ' αυλάκι. Μπροστά στην προοπτική να επιτραπεί η προσέλευση των φιλάθλων στο 2021 και να μειωθεί η χασούρα, οι ιθύνοντες του ΝΒΑ εξετάζουν ήδη το ενδεχόμενο μίας σεζόν με λιγότερα παιχνίδια, η οποία θα αρχίσει το νωρίτερο τον ερχόμενο Ιανουάριο. Αυτό σημαίνει ότι θα υπάρξει άπλετος χρόνος για την περίοδο των μετεγγραφών, στην διάρκεια της οποίας θα ξεκαθαρίσει και τυπικά η επόμενη μέρα του Αντετοκούνμπο στο Μιλγουόκι.

Προς το παρόν, ο Γιάννης περιμένει να παραλάβει το βραβείο του MVP και εν συνεχεία να προγραμματίσει την επιστροφή του στην Ελλάδα και μάλιστα οικογενειακώς. Ο Λίαμ-Τσαρλς θα πάρει μία πρώτη γεύση από την πατρίδα του πατέρα του και θα παραλάβει το διαβατήριό του, ενώ ο “Greek Freak” θα έχει την ευκαιρία να πάρει την απόστασή του από τα δρώμενα στο ΝΒΑ και να εξετάσει με καθαρό μυαλό το μέλλον του.

Η πίστη, η αφοσίωση και η αγάπη του προς τον οργανισμό όχι απλά δεν αμφισβητείται, αλλά ήδη στην Αμερική, διδάσκεται ως σεμινάριο συμπεριφοράς ενός superstar. Απ' αυτή την άποψη, οι Μπακς μπορούν να νιώθουν ασφαλείς. Αν για κάτι θα έπρεπε ήδη να ιδρώνουν και να ψάχνουν για λύσεις, είναι τα μικρά περιθώρια που έχει το μισθολόγιό τους για αναπροσαρμογές. Πλέον δεν υπάρχει ανοχή για τρίτο συνεχόμενο deja vu...

Υγ.1: Χωρίς καμία διάθεσης ευλογίας της γενειάδας μας (sic), θυμίζω ότι πριν αρχίσουν τα playoffs, η πλειονότητα των συντακτών του gazzetta.gr είχε προβλέψει τον αποκλεισμό των Μπακς από τους Χιτ.

Υγ.2: Εξακολουθώ να πιστεύω ότι οι Ράπτορς θα ξαναφτάσουν στους τελικούς της Ανατολής αλλά μάλλον θα χάσουν από τους εντυπωσιακούς Χιτ, που με την σειρά θα υποκλιθούν στους Κλίπερς.