Γιάννης-Εμπίντ-Γιόκιτς: Και τώρα οι τρεις τους για το MVP (vids)

Νίκος Καρφής
Το Gazzetta γράφει για τη μάχη των τριών υποψήφιων ΜVP και κάνει τη σύγκριση των Γιάννη, Εμπίντ και Τζόκερ.

Δεν έχει πάρει φωτιά μόνο η μάχη για το play in τουρνουά και τον πρώτο σκόρερ, αλλά ζούμε ένα θρίλερ και στο θέμα του MVP. Πριν λίγο καιρό ήταν στο... κάδρο και ο Τζα Μοράντ με τον ΝτεΜάρ ΝτεΡόζαν, αλλά πλέον έχουμε μια κούρσα για τρεις παίκτες. Νίκολα Γιόκιτς, Γιάννης Αντετοκούνμπο και Τζοέλ Εμπίντ δίνουν τη μάχη τους και στο τέλος ένας εκ των τριών θα πάρει στα χέρια του το βραβείο.

Το Gazzetta στέκεται στην μάχη για το MVP, με τον Greek Freak (ηττήθηκε από το Μέμφις) να μετρά 2 κατακτήσεις, τον Σέρβο σέντερ να έχει το περσινό και τον Joker να ψάχνει το πρώτο βραβείο της καριέρας του.

Τα νούμερα των διεκδικητών

ΓιάννηςΓιόκιτςΕμπίντ
Πόντοι29.726.329.8
Ριμπάουντ11.613.511.3
Ασίστ5.87.94.3
Μπλοκ1.40.91.5
Κλεψίματα11.41.1
Λάθη3.23.73
PER32.332.731.3

Στο σκοράρισμα έχουμε μεγάλο ντέρμπι, με τον Εμπίντ να έχει οριακό προβάδισμα από τον Greek Freak, ενώ ο Γιόκιτς δεν τους φτάνει. Στα ριμπάουντ στην κορυφή συναντάμε τον Joker που έχει πάρει διαφορά ασφαλείας από τον δεύτερο Γιάννη και τον τρίτο Καμερουνέζο. Και στις ασίστ ο Σέρβος ηγέτης των Νάγκετς δεν έχει αντίπαλο, αφού βρισκεται στις 8 ανά ματς και πολύ πιο μπροστά από τους συνδιεκδικητές για το βραβείο του MVP. Στην κατηγορία των μπλοκ Γιάννης και Εμπίντ βρίσκονται παρέα στην πρώτη θέση, ενώ ο Γιόκιτς είναι λίγο πιο πίσω, ενώ στα κλεψίματα ο Joker τους αφήνει πίσω. Στα λάθη, τα περισσότερα κάνει ο Γιόκιτς, στη δεύτερη θέση είναι ο σταρ των Μπακς και στην τρίτη ο ηγέτης των Σίξερς. Στο player efficiency rating ο Σέρβος βρίσκεται στην κορυφή και τον ακολουθεί ο Έλληνας σταρ, με τον Εμπίντ να είναι τρίτος.

Πάντως αν αθροίσουμε τις κατηγορίες που ο κάθε υποψήφιος κατέχει την πρωτιά, τότε θα δούμε πως ο ηγέτης των Νάγκετς κυριαρχεί σε τέσσερις κατηγορίες, τη στιγμή που ο Τζοέλ Εμπίντ κάνει κουμάντο σε τρεις. Ο Γιάννης και στις επτά στατιστικές κατηγορίες που μελετάμε βρίσκεται στην δεύτερη θέση.

Οι δυσκολίες που πέρασαν μέσα στη σεζόν και το... κουβάλημα των ομάδων

Αν συγκρίνουμε τώρα τη θέση των ομάδων, Γιάννης και Εμπίντ βρίσκονται σε καλύτερη θέση σε σχέση με τον Σέρβο. Μπακς και Σίξερς κάνουν πολύ καλή regular season και δίνουν μάχη για τη δεύτερη θέση στην Ανατολή, ενώ οι Νάγκετς παλεύουν να κατακτήσουν την 6η θέση και να αποφύγουν το play in τουρνουά, αφού πλέον νιώθουν καυτή την ανάσα των Τίμπεργουλβς.

Και οι τρεις ομάδες των υποψήφιων MVP έχουν περάσει δύσκολες καταστάσεις μέσα στη σεζόν, είτε λόγω τραυματισμών, είτε εσωτερικό θέμα του συλλόγου. Όμως και οι τρεις παίκτες κατάφεραν να βγουν μπροστά στα δύσκολα και να... κουβαλήσουν σε σημαντικό βαθμό την ομάδα τους. Οι Μπακς και ο Γιάννης στo ξεκίνημα της σεζόν και για αρκετό καιρό αντιμετώπισαν σημαντικές απουσίες με τραυματισμούς, αλλά και με το πρωτόκολλο κορονοϊού, κάτι που δεν τους επέτρεψε να έχουν ακόμα καλύτερο ρεκόρ. Ο Γιάννης στάθηκε σαν ηγέτης, καθαρίζοντας πολλά ματς με την απόδοση του. Δεν έχει αντίπαλο κοντά στο καλάθι και κόβεται μόνο με φάουλ, όπου φέτος ζει και την καλύτερη του σεζόν σε ευστοχία από τη γραμμή της φιλανθρωπίας.

Πάμε και στον Τζοέλ Εμπίντ που και εκείνος είναι κυρίαρχος στη ρακέτα, όπως ο Γιάννης. Ο Jojo αναγκάστηκε να κρατήσει σε τροχιά playoffs την ομάδα, όταν σε όλη τη σεζόν... σερνόταν το θέμα του Μπεν Σίμονς και δημιουργούσε αναστάτωση. Όμως τον τον τελευταίο καιρό με τον Καμερουνέζο να είναι ο απόλυτος ηγέτης, οι Σίξερς μεταμορφώθηκαν και βλέπουν μέχρι και την δεύτερη θέση της Ανατολής.

Τέλος έχουμε τον Γιόκιτς που βρίσκεται στην χειρότερη ομάδα από τους τρεις. Και αυτό γιατί οι Νάγκετς τους τελευταίους μήνες είναι αναγκασμένοι να παίξουν χωρίς τον κορυφαίο γκαρντ που είχε σεληνιαστεί στη φούσκα του 2020, τον Τζαμάλ Μάρεϊ. Ο Joker τα κάνει όλα στο παρκέ. Σκοράρει, πασάρει, κατευθύνει, οργανώνει, παίζει άμυνα και έχει κρατήσει το Ντένβερ σε ένα επίπεδο που του επιτρέπει να ονειρεύεται απευθείας πρόκριση στα playoffs.

@Photo credits: NBA/Getty Images