Ζαλγκίρις - Βιλερμπάν 85-75: «Ζωντανή» για τα playoffs (vid)

Βασίλης Βλαχόπουλος
Η Ζαλγκίρις επικράτησε της Βιλερμπάν με 85-75 διατηρώντας στο ακέραιο τις πιθανότητες πρόκρισής της στα Playoffs σε αντίθεση με τη γαλλική ομάδα καθώς αυτό το παιχνίδι ήταν ματς-κλειδί γι’ αυτήν.

Στο σημείο όπου το «μπορώ» υπερτερεί του «θέλω», η Ζαλγκίρις αποδείχθηκε πιο ισχυρή από τη Βιλερμπάν. Για την ακρίβεια, 3:30 λεπτά πριν το τέλος της 3ης περιόδου το σκορ ήταν ισόπαλο (55-55), αλλά από εκείνο το σημείο και μετά, οι Λιθουανοί ήταν επιβλητικοί σε αντίθεση με τη γαλλική ομάδα η οποία δεν στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων δεχόμενη επιμέρους σκορ 21-7 (76-62, 35’) κι εκεί τελείωσαν όλα.

Η Βιλερμπάν δεν αξιοποίησε την πολύ καλή λειτουργία που είχε στην επίθεση στο πρώτο ημίχρονο όπως επίσης και την αποτελεσματικότητά της στα σουτ καθώς το 78.6% (11/14) στα δίποντα ή το 45.6% (5/11) στα τρίποντα, είναι εξαιρετικά ποσοστά. Κι αυτό διότι έκανε εύκολα το λάθος, δεν κατάφερε επίσης να περιορίσει τη δράση του Γκριγκόνις (13π.) κι έτσι η πρώτη περίοδος έκλεισε με σκορ 17-20.

Στις αρχές της δεύτερης, η γαλλική ομάδα (κατευθυνόμενη από τους Κόουλ, Γιαμπουσέλι) έκανε απόπειρα να ξεφύγει στο σκορ όταν προηγήθηκε με 18-25, μετά τη συμπλήρωση δύο λεπτών. Εκεί η Ζαλγκίρις πήρε βοήθειες από τους Ρούμπιτ, Γουόκαπ, βρήκε καλάθια στο transition παιχνίδι και ουσιαστικά στάθηκε στα πόδια της (40-42ημ.).

Με τη βοήθεια του Λάιτι, ο Γιαμπουσέλι… τράβηξε το κουπί στο τρίτο δεκάλεπτο για τη Βιλερμπάν αλλά οι διαδοχικοί πόντοι του δεν ήταν αρκετοί για τη γαλλική ομάδα. Ειδικά από τη στιγμή που Γιακουμπάιτις-Λοβέρν βρήκαν γραμμή επικοινωνίας κι έβγαλαν διαδοχικές συνεργασίες. Ο Γκριγκόνις παρέμεινε ζεστός και η Ζαλγκίρις προηγήθηκε για πρώτη φορά με διαφορά έξι πόντων (61-55, 27:30). Οι γηπεδούχοι εκμεταλλεύτηκαν το Momentum και ξέφυγαν με 69-59 στο τέλος της περιόδου.

Οι Λιθουανοί επένδυσαν στον ρυθμό που απέκτησαν, η Βιλερμπάν μάλλον… τα έχασε, αυτό φάνηκε τουλάχιστον στο πρώτο μισό της τελευταίας περιόδου. Η διαφορά πήγε για πρώτη φορά στο +14 (76-62, 35’). Υποχρεωτικά, η Βιλερμπάν προσπάθησε να ανεβάσει την άμυνά της, έβαλε το φάουλ στην εξίσωση του αγώνα (80-73, 39’), αλλά με περιορισμένη ικανότητα στην επίθεση, δεν είχε χρόνο για να το κάνει.

ΝΙΚΗΣΕ ΓΙΑΤΙ: Γιατί η Ζαλγκίρις ξέρει να κερδίζει τέτοια κλειστά παιχνίδια και να ανταποκρίνεται στις λεπτομέρειες που κάνουν τη διαφορά. Παράλληλα έβαλε τα σουτ που έπρεπε στο δεύτερο ημίχρονο, σε αντίθεση με τη Βιλερμπάν η οποία στο ίδιο σημείο είχε 3/13 τρίποντα.

ΕΚΑΝΑΝ ΤΗ ΔΙΑΦΟΡΑ: Ο Γκριγκόνις πραγματοποιεί εντυπωσιακή χρονιά, αυτό πιστοποίησε και σ’ αυτό το παιχνίδι. Γιακουμπάιτις και Λοβέρν έβγαλαν συνεργασίες στην επίθεση κι έδωσαν εύκολους πόντους στην ομάδα τους.

ΑΦΑΝΗΣ ΗΡΩΑΣ: Ο Γουόκαπ έδωσε άμυνα, συνεργασίες αλλά και το έμμεσο τρίποντο που τελείωσε το παιχνίδι.

ΠΕΡΑΣΑΝ ΚΑΙ ΔΕΝ ΑΚΟΥΜΠΗΣΑΝ: Η Βιλερμπάν δεν πήρε τίποτε από τους παγκίτες, στα… ρηχά νερά και ο Χάουαρντ.

ΣΗΜΕΙΟ-ΚΛΕΙΔΙ: Ο συνδυασμός των καλών συνεργασιών της Ζαλγκίρις στο δεύτερο ημίχρονο με το γεγονός ότι η Βιλερμπάν είχε την ωριμότητα να κάνει (έστω) ένα φάουλ στην τελευταία περίοδο, εκεί που έχανε το παιχνίδι.

ΤΙ ΠΕΤΑΝΕ: Η Ζαλγκίρις έχασε 4-5 εύκολα λέι απ, η Βιλερμπάν θα πρέπει να μάθει να αξιοποιεί τα φάουλ της.

Η ΦΑΣΗ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ: Η τρομερή συνεργασία μεταξύ Γιακουμπάιτις-Λοβέρν και το κάρφωμα του τελευταίου στο 3ο δεκάλεπτο.

Τα δεκάλεπτα: 17-20, 40-42, 69-59, 85-75