Ολυμπιακός: Το ματς στο Τελ Αβίβ που άλλαξε όλη τη σεζόν και κατέληξε στο έπος του Λονδίνου (pics & vids)

Κωνσταντίνος Μελάγιες
Η Euroleague Greece θυμήθηκε τη νίκη του Ολυμπιακού στην έδρα της Μακάμπι τη σεζόν 2012-13 που άλλαξε την ιστορία μίας ολόκληρης σεζόν και κατέληξε στην κατάκτηση της Euroleague.

Η σεζόν 2012-13 ολοκληρώθηκε για τον Ολυμπιακό με τον back to back τίτλο της Euroleague και με το πέρασμα των χρόνων όλοι θυμούνται τα παιχνίδια του Final 4 στο Λονδίνο και τα πέντε παιχνίδια με την Αναντολού Εφές στα playoffs.

Τίποτα από αυτά ενδεχομένως να μην είχε συμβεί αν ο Ολυμπιακός δεν είχε πανηγυρίσει τη νίκη στο Τελ Αβίβ επί της Μακάμπι με 77-78.

Με αφορμή την αποψινή αναμέτρηση των δύο ομάδων η Euroleague γυρίζει πίσω το χρόνο.

Ήταν 24 Ιανουαρίου του 2013 όταν ο Ολυμπιακός αντιμετώπισε την Μακάμπι στο Τελ Αβίβ. Οι πρωταγωνιστές των «ερυθρόλευκων» ήταν σχεδόν ίδιοι με σήμερα αφού στον πάγκο διένυε την πρώτη του σεζόν ο Γιώργος Μπαρτζώκας με τον Χρήστο Παππά ως συνεργάτη του (όπως και φέτος) και στην ομάδα πρωταγωνιστούσαν οι Βασίλης Σπανούλης, Γιώργος Πρίντεζης, Κώστας Παπανικολάου και Κώστας Σλούκας.

Το ματς είχε αποκτήσει τεράστια σημασία γιατί ήταν στο πλαίσιο της 5ης αγωνιστικής του Top 16 και ο Ολυμπιακός είχε ρεκόρ 1-3! Τα αποτελέσματα δεν ήταν καθόλου καλά, ο κόσμος δεν εμπιστευόταν τον «ρούκι» Μπαρτζώκα και υπήρχε σοβαρό ενδεχόμενο πρόωρου αποκλεισμού.

ΤΑ ΕΚΠΡΟΘΕΣΜΑ ΚΑΛΑΘΙΑ ΑΠΟ ΜΠΡΑΟΥΝ ΚΑΙ ΠΛΑΝΙΝΙΤΣ

Το ακόμη χειρότερο της υπόθεσης…

Ο Ολυμπιακός πήγε στο Τελ Αβίβ προερχόμενος από εντός έδρας ήττα από τη Σιένα με εκπρόθεσμο καλάθι του Μπόμπι Μπράουν. Στα 10 δευτερόλεπτα πριν τη λήξη το χρονόμετρο κόλλησε χωρίς λόγο καθυστερώντας όλη την εξέλιξη.

Εκείνη την εποχή δεν υπήρχε instant replay κι έτσι το ματς κατοχυρώθηκε στους Ιταλούς παρά τις «ερυθρόλευκες» φωνές.

Ο Ολυμπιακός στον αγώνα με την Μακάμπι βρέθηκε πίσω στο σκορ, αντέδρασε όπως συνήθιζε τότε και ο Σπανούλης τον έβαλε μπροστά με 77-78.

Η μοίρα έμελλε όμως να επαναληφθεί το σενάριο της προηγούμενης αγωνιστικής και ο Ντάρκο Πλάνινιτς κάρφωσε στο καλάθι των Πειραιωτών εκπρόθεσμα. Αυτή τη φορά οι διαιτητές πήραν τη σωστή απόφαση κι ο Ολυμπιακός έφυγε με μία σπουδαία νίκη που άλλαξε σε μεγάλο βαθμό την ιστορία εκείνης της σεζόν.

Η πίεση που υπήρχε δημιούργησε άνευ προηγούμενου πανηγυρισμούς στα αποδυτήρια με παίκτες, προπονητές και ανθρώπους της ομάδας να αγκαλιάζονται σε έντονες συναισθηματικές στιγμές.

Για την ιστορία ο Ολυμπιακός από το 1-3 τερμάτισε στη 2η θέση με ρεκόρ 9-5.

Δείτε βίντεο και φωτογραφίες