Το deal Μπάρτσα-Μεσίνα που δεν έγινε ποτέ!

Βασίλης Βλαχόπουλος
Η Euroleague Greece καταπιάνεται με παλιές ιστορίες και καταγράφει τις διαπραγματεύσεις της Μπαρτσελόνα με τον Έτορε Μεσίνα οι οποίες ουδέποτε οδήγησαν σε οριστική συμφωνία.

Η ιστορία επιβεβαιώνει ότι οι δικοί τους δρόμοι είναι παράλληλοι κι αν στην πορεία του χρόνου καλλιεργήθηκε η αίσθηση ότι θα έβρισκαν σημείο διασταύρωσης, τελικώς αυτό δεν έγινε ποτέ. Τούτο δε σημαίνει βέβαια ότι το όνομα του Έτορε Μεσίνα δεν ήταν γραμμένο στο μπλοκάκι της (εκάστοτε) διοίκησης της Μπαρτσελόνα. Από το 2002 κρατάει… αυτή η κολόνια, όταν δηλαδή οι Καταλανοί ήταν στις παρυφές της κορυφής του ευρωπαϊκού μπάσκετ. Εκείνη την περίοδο κι αφού είχε αποφασιστεί να πέσουν οι τίτλοι τέλους στη 13ετή συνεργασία με τον Άιτο Ρενέσες, ο Ιταλός τεχνικός ήταν εκ των βασικών υποψηφίων μαζί με τον Σβέτισλαβ Πέσιτς. Τα κριτήρια της απόφασης ουδέποτε έγιναν γνωστά, η ουσία ήταν ότι ο Σέρβος τεχνικός βγήκε νικητής από τη σχετική κούρσα και ο Μεσίνα, αντί αεροπορικού εισιτηρίου με προορισμό τη Βαρκελώνη, επιβιβάστηκε στο αυτοκίνητό του για το Τρεβίζο καθώς ανέλαβε την Μπενετόν.

Γνωρίζει μόνο ο ίδιος, αν από το καλοκαίρι του 2002 σκαρφιζόταν πώς θα χαλούσε τη γιορτή των Καταλανών, γιατί αν η πρόκριση της Μπαρτσελόνα σ’ εκείνον τον τελικό της Euroleague ήταν (λίγο πολύ) αναμενόμενη έχοντας τους Ντέγιαν Μποντίρογκα, Σάρας Γιασικεβίτσιους, Γκρεγκόρ Φούτσκα, Χουάν Κάρλος Ναβάρο, Ροντρίγκο Ντε Λα Φουέντε, για την Μπενετόν Τρεβίζο ισοδυναμούσε με μικρό θαύμα. Μόνο που στο τέλος εκείνου του τελικού (2003), ο Πέσιτς χάθηκε στην πλημμύρα των αγκαλιών στο κέντρο του «Palau Sant Jordi» και ο Μεσίνα βυθίστηκε στις δικές του σκέψεις για τη μη ολοκλήρωση ενός… ριφιφί που όμοιό του δεν θα έβλεπε ποτέ ξανά το ευρωπαϊκό μπάσκετ.

Όπως συνηθίζει, αντιμετωπίζει ακόμη και τις δύσκολες καταστάσεις με τη πηγαίο χιούμορ του, διακρίνεται εξάλλου για την οξυδέρκεια και την ετυμολογία του. Κάποτε, σε μια μορφή διασκέδασης των ηττών (στα μεγάλα παιχνίδια) από τον Ζέλικο Ομπράντοβιτς είχε αναφέρει την άποψη της γυναίκας του η οποία θεωρούσε τον Σέρβο τεχνικό καλύτερο από τον σύζυγό της. Είχε πει ότι … «ξέρετε στη μυθολογία, ο Έκτορας είναι άτυχος ήρωας, αυτός που χάνει». Τότε βέβαια αναζητούσε την αχίλλειο πτέρνα του «Ζοτς».

Ο… ΤΖΑΜΠΑ ΚΟΠΟΣ ΤΟΥ ΣΑΒΙΤΣ

Περίπου έξι χρόνια αργότερα, τον χειμώνα του 2008, η Μπαρτσελόνα αποφάσισε να «γκρεμίσει» ένα project στο οποίο πίστεψε πολύ. Στην πραγματικότητα, ο Ντούσκο Ιβάνοβιτς δεν ταίριαξε ποτέ στη «μενταλιτέ» των Καταλανών, με τον τότε τζένεραλ μάνατζερ Ζόραν Σάβιτς «τρώγονταν» σαν τα κοκόρια για περίπου 2.5 χρόνια, με συνέπεια να χάσουν και οι δύο τη δουλειά τους. Εκείνη η προαγωγή του Τσάβι Πασκουάλ σε ρόλο πρώτου προπονητή θεωρήθηκε προσωρινή, στην πραγματικότητα όμως εκείνη την περίοδο μπήκαν τα θεμέλια μιας μακροχρόνιας σχέσης καθώς διήρκησε οκτώ χρόνια.

Λίγους μήνες αργότερα, σε συνέντευξή του σε ισπανικό ΜΜΕ, ο Ζόραν Σάβιτς… έβγαλε τον πόνο του και ήταν το μοναδικός στέλεχος της Μπαρτσελόνα που επιβεβαίωσε τις στενές επαφές με τον Έτορε Μεσίνα. Αφού αποποιήθηκε κάθε ευθύνη για την επιλογή του Ντούσκο Ιβάνοβιτς είπε δημοσίως ότι… «Το δικό μου πρότζεκτ ήταν ο Μεσίνα και επένδυσα ενάμιση χρόνο δουλειάς για να το ολοκληρώσω. Δεν μπόρεσε να γίνει και τώρα επιλέχθηκε ο Πασκουάλ. Ως βοηθός ήταν τρομερά έμπειρος, ουδέποτε μίλησε άσχημα για τον προπονητή ή κάποιον άλλον κι αυτό τον αναδεικνύει ως προσωπικότητα. Έχει διαφορετικές ιδέες από τον Ιβάνοβιτς και το 90% του credit της βελτίωσης της ομάδας ανήκει σ’ αυτόν. Απέδειξε ότι αυτή η θέση δεν ήταν τόσο μεγάλη γι’ αυτόν». Η συνέντευξη δόθηκε τον Ιούνιο του 2008 κι ενώ έτρεχε το συμβόλαιο του Σέρβου στην «Μπάρτσα», εντούτοις γνώριζε ότι οι μέρες του στη Βαρκελώνη είχαν τελειώσει. Γι’ αυτό είχε πει ότι… «παρασύρθηκα από τον πόθο μου να δουλέψω σ’ αυτή την ομάδα».

ΤΙ ΑΠΕΓΙΝΕ ΤΟ DEAL;

Εκείνη η δήλωση του Σάβιτς οδήγησε σε… κυβιστήσεις καθώς εκεί που θεωρούταν δεδομένη η συμφωνία της Μπαρτσελόνα με τον Έτορε Μεσίνα για 3+1 χρόνια, το χαρτί της προσυμφωνίας «κολύμπησε» στα νερά της Barceloneta και τελικώς χάθηκε στον ορίζοντα. Στην πραγματικότητα, ο Ιταλός τεχνικός είχε σοβαρούς ενδοιασμούς για τον τρόπο λήψης των αποφάσεων και γενικώς για το οργανόγραμμα του κλαμπ. Δεν είχε τις εγγυήσεις ότι θα του προσφέρονταν η δυνατότητα δημιουργίας ομάδας πάνω στη δική του φιλοσοφία, δεν ένιωθε σίγουρος ότι θα ταίριαζαν τα χνώτα του με τους άμεσους (διοικητικούς) συνεργάτες του και γενικώς είχε χάσει την εμπιστοσύνη του για την παραχώρηση του συνόλου των αποφάσεων επί του αγωνιστικού. Διάσταση απόψεων επί του οικονομικού δεν υπήρξε, αυτό σημείωσαν τουλάχιστον (κατόπιν εορτής) και τα καταλανικά ΜΜΕ. Η αλήθεια είναι ότι η Μπαρτσελόνα έγινε επιφυλακτική έχοντας «πετάξει» στα σκουπίδια ένα ποσό περί των 65 εκατομμυρίων ευρώ στη (σχεδόν ) τριετία του Ντούσκο Ιβάνοβιτς, επέλεξε να στηρίξει τον Τσάβι Πασκουάλ και ο Ετόρε Μεσίνα (μετά από έναν χρόνο) πήγε στη Μαδρίτη για λογαριασμό της Ρεάλ.