Η Μπασκόνια δεν εξαργυρώνει την καλή σεζόν του Χένρι

Βασίλης Βλαχόπουλος
Στη δεύτερη σεζόν του στη διοργάνωση ο Πιέρια Χένρι βελτίωσε το παιχνίδι του προσθέτοντας περισσότερη ουσία και η Euroleague Greece γράφει για την καλύτερη αγωνιστική εικόνα του Αμερικανού η οποία όμως δεν εξαργυρώνεται από την Μπασκόνια.

Το τελευταίο συμπέρασμα αναδεικνύεται εν μέρει από το χαμηλό επίπεδο αποτελεσματικότητας του συνόλου καθώς σε σύνολο έξι αγώνων, η ομάδα του Ντούσκο Ιβάνοβιτς πέτυχε μόλις δύο νίκες. Στην πραγματικότητα, απέτυχε να διατηρήσει την ψυχραιμία της στον λεγόμενο… crunch time καθώς οι τρεις από τις τέσσερις ήττες διαμορφώθηκαν στα τελευταία δευτερόλεπτα και με συνολική διαφορά επτά πόντων. Απέναντι στην Μπαρτσελόνα πέταξε στα σκουπίδια μια διψήφια διαφορά που είχε εξασφαλίσει στο τελευταίο πεντάλεπτο του αγώνα με συνέπεια την ήττα με 71-72. Κόντρα στην ΤΣΣΚΑ ανέβηκε κοτζαμάν βουνό, επιστρέφοντας από το πουθενά και τελικώς την «σκότωσε» ένας δικός της άνθρωπος, ο Νταρούν Χίλιαρντ. Η δε ήττα από τη Βιλερμπάν χαρακτηρίζεται ασυγχώρητη ανεξαρτήτως εξέλιξης αγώνα καθώς δεν συνάδει σε ομάδες που προσδοκούν να διεκδικήσουν θέση στα Playoffs.

Η Μπασκόνια κατευθύνεται από τον Πιέρια Χένρι αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει καταφέρει να αξιοποιήσει την πολύ βελτιωμένη αγωνιστική εικόνα του Αμερικανού. Πέρυσι του παρείχε χρόνο, αντιλαμβανόμενη ότι ο 27χρονος γκαρντ χρειαζόταν παιχνίδια για να ισορροπήσει στο υψηλότερο επίπεδο κι αυτή η επιλογή ήταν απολύτως λογική. Είχε προηγηθεί η παροχή αποδείξεων (από τη μεριά του) για το επίπεδο της αξίας του με σπουδαιότερο την ανάδειξή του σε MVP στο Eurocup της κανονικής διάρκειας 2018-19. Κακά τα ψέματα, αυτός ο προσωπικός τίτλος του εξασφάλισε θέση στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση. Ο άνθρωπος που τον επέλεξε στην ομάδα των Βάσκων ήταν ο Βέλιμιρ Περάσοβιτς. Το κριτήριο του ταυτίστηκε με αυτό του αντικαταστάτη του (Ντούσκο Ιβάνοβιτς) ο οποίος του έδωσε μια ακόμη ευκαιρία με την ταυτόχρονη διατήρησή του στο γκρουπ των ηγετών της ομάδας.

Ο Αμερικανός άρπαξε αυτή τη δεύτερη ευκαιρία, αυτό διαπιστώνεται μέσα από τη γλώσσα των αριθμών. Το μόνο που δεν έχει κι ενδεχομένως να μην καταφέρει να το αποκτήσει ποτέ, είναι η σταθερότητα στο μακρινό σουτ. Όπως πέρυσι, έτσι και φέτος κυμαίνεται στο 29.5%, εδώ βρίσκεται η αχίλλειος πτέρνα του. Το οξύμωρο της ιστορίας είναι ότι, στο ισπανικό Πρωτάθλημα και πριν τη διακοπή λόγω της παγκόσμιας υγειονομικής κρίσης, ο Χένρι σούταρε με ποσοστό 42.6% δίχως όμως να αποκτήσει ποτέ τη φήμη του σουτέρ καθώς δεν αναλάμβανε περισσότερα από 2.2 τρίποντα ανά αγώνα.

Πλην του μακρινού σουτ, ο βασικός γκαρντ της Μπασκόνια βελτιώθηκε σε όλους τους άλλους τομείς. Σημειώνει (σχεδόν) πέντε πόντους περισσότερους κατά μέσο όρο, έχοντας 12.3π., ανέβασε το ποσοστό ευστοχίας του στα σουτ εντός παιδιάς κατά περίπου εννιά ποσοστιαίες μονάδες (σ. σ. φέτος έχει 56.8%), κυρίως όμως είναι πιο δημιουργικός σε σχέση με πέρυσι.

Επί τούτου, υπάρχουν δύο στοιχεία τα οποία καταδεικνύουν το επίπεδο βελτίωσής του. Αυτή τη στιγμή ο Χένρι είναι ο τρίτος καλύτερος πασέρ (σε μέσο όρο) της Euroleague σε σύγκριση με όλους τους βασικούς πλέι μέικερ των ομάδων της διοργάνωσης. Μοιράζει 6.17 τελικές πάσες και βρίσκεται πίσω από τον Νικ Καλάθη (7ασ.) και τον Αλεξέι Σβεντ (10.67ασ.). Πέρυσι ήταν τελευταίος και καταϊδρωμένος καθώς είχε τον χαμηλότερο μέσο όρο ασίστ (3.4 ασ.) σε σχέση με κάθε άλλον βασικό πλέι μέικερ ομάδας της Euroleague! Γι’ αυτόν τον λόγο εκφράστηκαν αμφιβολίες περί της δημιουργικής ικανότητάς του και… τροφή για σχόλια έδωσε ο ίδιος.

Παραμένοντας στις συγκρίσεις, ένα στοιχείο που παρουσιάζει ενδιαφέρον είναι ότι βρίσκεται στη 12η θέση στη λίστα των βασικών πόιντ γκαρντ με τα περισσότερα λάθη. Αυτός είναι ο δεύτερος στατιστικός τομέας στον οποίον δεν παρουσίασε βελτίωση σε σχέση με πέρυσι καθώς κάνει ακριβώς τον ίδιο αριθμό λαθών, διαχειρίζεται όμως τις περισσότερες κατοχές της ομάδας του. Οι λανθασμένες αποφάσεις του «καλύπτονται» από τη δημιουργία του, όσο και από το γεγονός ότι είναι ο καλύτερος «κλέφτης» της Euroleague με δύο κλεψίματα κατά μέσο όρο. Το τελευταίο στοιχείο στο οποίο αξίζει να σταθεί κανείς είναι στο σύστημα αξιολόγησής του καθώς συγκεντρώνει σχεδόν τους διπλάσιους βαθμούς συγκριτικά με την παρθενική σεζόν του στη διοργάνωση. Πέρυσι είχε 10.4 βαθμούς κατά μέσο όρο, φέτος συγκεντρώνει 19.2 και φυσικά είναι μέσα στην καλύτερη 10αδα.