Ο Saras «βγάζει» την επένδυση με τον Ρόλαντ Σμιτς

Βασίλης Βλαχόπουλος
Μετά από τρία χρόνια ο Ρόλαντ Σμιτς έχει αγωνιστικό ρόλο και η Euroleague Greece στέκεται στο γεγονός ότι ο Σάρας Γιασικεβίτσιους δημιουργεί τις συνθήκες απόσβεσης της επένδυσης που έκανε η Μπαρτσελόνα το καλοκαίρι του 2017.

Με εξαίρεση την χρονιά απόκτησής του από τη Φουενλαμπράδα, ο Λετονός φόργουορντ λειτούργησε σε περιβάλλον στήριξης. Ουδέποτε αμφισβητήθηκε το επίπεδο ικανότητάς του, αναγνωρίστηκε η καθημερινή σκληρή προσπάθειά του, αλλά αυτή η πίστη δεν μετουσιώθηκε στην παροχή αγωνιστικού ρόλου. Η Μπαρτσελόνα απέκτησε τον Ρόλαντ Σμιτς το καλοκαίρι του 2017 κι έπειτα από σκληρή μάχη με την Μπασκόνια. Σε ηλικία 22 ετών (τότε), με ύψος 2.07μ., την ευχέρεια να αγωνιστεί τόσο στη θέση «3» όσο και στη θέση «4», έπειτα από πολύ καλή σεζόν (2016-17) με τη φανέλα της Φουενλαμπράδα. Αυτή η επένδυση έγινε επί θητείας Σίτο Αλόνσο αλλά ο Ισπανός ήταν… δεμένος χειροπόδαρα καθώς ο αριθμός των κλειστών συμβολαίων τον υποχρέωσε να τον αφήσει για έναν ακόμη χρόνο στη Φουενλαμπράδα.

Αυτός που εντυπωσιάστηκε από το πείσμα του διεθνούς φόργουορντ ήταν ο Σβέτισλαβ Πέσιτς. Ο πρώην τεχνικός της Μπαρτσελόνα έφτασε στο σημείο να πει δημοσίως γι’ αυτόν ότι… «του είπα ότι αν συνεχίσει να προπονείται στους ίδιους ρυθμούς θα τον αφήσει η κοπέλα του. Ο άνθρωπος ουσιαστικά ζει στο Παλαού». Ο Πέσιτς έβαλε τον Λετονό στο rotation της Μπαρτσελόνα καθώς την αγωνιστική περίοδο 2018-19 χρησιμοποιήθηκε σε 14 αγώνες με μέσο όρο συμμετοχής 11:35 λεπτά. Ωστόσο, οι ρόλοι του Σμιτς ήταν περισσότερο αμυντικοί, έδειχνε ότι λειτουργούσε σ’ ένα άγνωστο περιβάλλον γι’ αυτόν. Δεν πήρε περισσότερα από 34 σουτ, με μέσο όρο πόντων τους 4.4 και σύνολο 28 ριμπάουντ.

Η πίστη στο πρόσωπό του μάλλον ήταν παροδική, αυτό διαπιστώθηκε τουλάχιστον από τον ρόλο που του ανατέθηκε την περασμένη αγωνιστική σεζόν. Ο χρόνος συμμετοχής του μειώθηκε κατά περίπου δύο λεπτά ανά παιχνίδι, η επιθετική δραστηριότητά του παρέμεινε ισχνή και τα νούμερά του διατηρήθηκαν στο ίδιο επίπεδο παρότι ήταν ο πιο εύστοχος παίκτης της Μπαρτσελόνα έξω από τα 6.75 με ποσοστό ευστοχίας 47.4%.

«ΛΙΓΟΙ ΠΑΙΚΤΕΣ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ ΟΣΟ ΑΥΤΟΣ»

Αναλαμβάνοντας την Μπαρτσελόνα, ο Σαρούνας Γιασικεβίτσιους προφανώς λειτούργησε σε οικείο περιβάλλον. Αυτή η διαπίστωση δεν αντλείται από τα χρόνια του στην ομάδα με την ιδιότητα του παίκτη, αλλά από τη βαθιά γνώση που ήδη είχε αποκτήσει για τα χαρακτηριστικά των παικτών της. Στην αρχή του καλοκαιριού αμφισβητήθηκε το μέλλον του Σμιτς στην ομάδα, αποδείχθηκε όμως ότι τούτο ήταν προϊόν φαντασίας της περιρρέουσας ατμόσφαιρας καθώς ο ίδιος ο Λιθουανός έπραξε αντιθέτως. «Έχω συνεργαστεί με εκατοντάδες παίκτες στην καριέρα μου και μπορώ να σας πω ότι λίγοι δουλεύουν όσο αυτός. Είναι φανερό ότι θα έχει την ευκαιρία του», είπε… ξεκόβοντας μια και καλή τη σπέκουλα.

Η διαφορά του νυν τεχνικού των Καταλανών με τους υπόλοιπους είναι ότι ο λόγος του επιβεβαιώθηκε μέσα από τις αποφάσεις του. Φέτος ο Σμιτς δεν είναι παίκτης ειδικών αποστολών αλλά σημαντικό εργαλείο της αγωνιστικής μηχανής της ομάδας. Με χρόνο συμμετοχής που ξεπερνά τα 17 λεπτά ανά αγώνα, ευθύνες στην επιθετική λειτουργία της Μπαρτσελόνα και 7.1 πόντους κατά μέσο όρο. Σουτάρει με το εκπληκτικό 62.5% έξω από τη γραμμή του τριπόντου και ήδη κινείται στη λεωφόρο της καταξίωσης.

Ο Λετονός λειτουργεί σε ομάδα με έντονο εσωτερικό ανταγωνισμό και ουσιαστικά «πατάει» στο γεγονός ότι μπορεί να αγωνιστεί και στις δύο θέσεις των φόργουορντ. Στην αύξηση του χρόνου συμμετοχής του, προφανώς έπαιξε ρόλο η απουσία του Νίκολα Μίροτιτς στους πρώτους αγώνες, ενδεχομένως κι αυτή του Βίκτορ Κλαβέρ, όπως όμως και το γεγονός ότι ο Γιασικεβίτσιους χρησιμοποιεί τον Άνταμ Χανγκά και στη θέση «2», επιζητώντας σχήματα με περισσότερη αθλητικότητα. Κι έτσι δημιούργησε συνθήκες απόσβεσης της επένδυσης που έγινε προ τριετίας καθώς ο Λετονός νιώθει πλέον ότι ανήκει στο γκρουπ των βασικών συντελεστών της ομάδας.