Μπασκόνια - Γκραν Κανάρια 83-66 (vid)

Βασίλης Βλαχόπουλος
Ο Μαρτσελίνιο Χουέρτας «έκρυψε» τις σοβαρές απώλειες των Σενγκέιλα, Γκρέιντζερ, Βόιτμαν και ήταν ο πρωταγωνιστής της Μπασκόνια στη νίκη(83-66) επί της Γκραν Κανάρια

Ο Βραζιλιάνος πλέι μέικερ τελείωσε το παιχνίδι με 24 πόντους και 6 ασίστ, επί της ουσίας όμως ήταν το «μυαλό» της Μπασκόνια στο παιχνίδι. Απογοητευτική παρουσιάστηκε η Γκραν Κανάρια στο δεύτερο ημίχρονο όπου περιορίστηκε στους πόντους.

Ο έλεγχος των ριμπάουντ και η καλή κυκλοφορία της μπάλας η οποία οδήγησε και σε συνεργασίες έβαλαν την Γκραν Κανάρια σε θέση οδηγού από νωρίς στο παιχνίδι (6-14). Η Μπασκόνια έκανε εύκολα το λάθος, βρέθηκε μάλιστα έως και στο -12 (7:30), έως ότου αναλάβει ο Χουέρτας για να… κρατήσει τα προσχήματα (16-23, 10’).

Οι ρόλοι αντιστράφηκαν στο δεύτερο δεκάλεπτο. Η Μπασκόνια πίεσε στην άμυνα, έκλεψε μπάλες (σ. σ. τελείωσε το πρώτο ημίχρονο με εννιά κλεψίματα) και με κορυφαίο τον Χουέρτας (13π.) μείωσε σε 27-30 μετά τη συμπλήρωση τριών λεπτών. Όπως στην πρώτη περίοδο έτσι και στη δεύτερη, η Γκραν Κανάρια προσπάθησε να περάσει την μπάλα στους Μπάλβιν (12π.), Τιλί (9π.), ξέφυγε και πάλι με 35-42, για να κλείσει το ημίχρονο με σκορ 39-42.

Η Γκραν Κανάρια ευστόχησε στην πρώτη επίθεσή της στο δεύτερο ημίχρονο αλλά ακολούθησαν πέντε άγονα λεπτά και 12 διαδοχικά άστοχα σουτ. Η Μπασκόνια δεν… έβγαζε φωτιές στην επίθεση αλλά προηγήθηκε με 47-44 (25’) αλλά και 55-51 στο τέλος της περιόδου έπειτα από διαδοχικά εύστοχα τρίποντα από τους Ντιόπ, Χουέρτας.

Μετά από ενάμιση λεπτό στην τελευταία περίοδο η Μπασκόνια πάτησε σε διψήφια διαφορά (61-51) έχοντας άριστη λειτουργία στο transition game. Οι τίτλοι τέλους στον αγώνα έπεσαν περίπου τέσσερα λεπτά πριν το φινάλε καθώς τα διαδοχικά τρίποντα από τους Βιλντόζα, Σιλντς οδήγησαν τη διαφορά στο +15 (72-57) και με την Γκραν Κανάρια να περιορίζεται στους 16 πόντους σε ισάριθμα αγωνιστικά λεπτά στο δεύτερο μέρος.

ΝΙΚΗΣΕ ΓΙΑΤΙ: Η Μπασκόνια έκλεψε 13 φορές την μπάλα, βρήκε καλάθια στο transition game και στο σετ παιχνίδι είδε τους Χουέρτας-Βιλντόζα να μοιράζουν τελικές πάσες. Η Γκραν Κανάρια δεν μπορούσε να βάλει καλάθι στο δεύτερο ημίχρονο.

ΕΚΑΝΑΝ ΤΗ ΔΙΑΦΟΡΑ: Ο Μαρτσελίνιο Χουέρτας έκανε τρομερό παιχνίδι τόσο στην ανατροπή του -12 για την ομάδα του όσο και στο να πάρει διαφορά ασφαλείας. Καταπληκτικό παιχνίδι έκανε και ο Πουαριέ προσφέροντας και πολλά highlights με τα καρφώματά του. Ο Ιλιμάνε Ντιόπ πέτυχε double double (13π., 10ρ.)

ΑΦΑΝΗΣ ΗΡΩΑΣ: Ο Λούκα Βιλντόζα τελείωσε τον αγώνα με επτά ασίστ και τέσσερα κλεψίματα

ΠΕΡΑΣΑΝ ΚΑΙ ΔΕΝ ΑΚΟΥΜΠΗΣΑΝ: Η Γκραν Κανάρια του δευτέρου ημιχρόνου.

ΣΗΜΕΙΟ-ΚΛΕΙΔΙ: Τα πρώτα 90 δευτερόλεπτα της τελευταίας περιόδου όπου η διαφορά πήγε σε διψήφιο νούμερο για την Μπασκόνια.

ΤΙ ΠΕΤΑΝΕ: Η Μπασκόνια έχασε όλα τα ριμπάουντ στα πρώτα 15 λεπτά. Η Γκραν Κανάρια του δευτέρου ημιχρόνου δεν ήταν ομάδα Euroleague.

Η ΦΑΣΗ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ: Η φοβερή πάσα του Βιλντόζα στον Ντιόπ και το κάρφωμα του τελευταίου στην τελευταία περίοδο.

Τα δεκάλεπτα: 16-23, 39-42, 55-51, 83-66