Γκούντες: «Ο Μπλατ εισβάλλει στο μυαλό σου»

Βασίλης Βλαχόπουλος
Τέσσερα χρόνια στον επαγγελματικό αθλητισμό και κυρίως στο υψηλό επίπεδο μοιάζουν με αιωνιότητα. Τόσα έζησε ο Γκάι Γκούντες με τον Ντέιβιντ Μπλατ και σε συνέντευξη που παραχώρησε στην Euroleague Greece, σκιαγράφησε τη συνεργασία του με τον νυν προπονητή του Ολυμπιακού, υποκλίθηκε στον άνθρωπο ΝτεΣόν Τόμας και εξήγησε τον στόχο της Μακάμπι Τελ Αβίβ στην κορυφαία ευρωπαϊκή διοργάνωση.

Ο Γκούντες μπορεί να χαρακτηριστεί ως ο άνθρωπος όλων των (επιτυχημένων) προπονητών της Μακάμπι. «Δεν είναι υπερβολικός ο συγκεκριμένος τίτλος αν συνυπολογίσεις ότι με τον Ντέιβιντ ήμασταν τέσσερα χρόνια μαζί, έναν χρόνο με τον Τσβίκα (σ. σ. Σβι Σερφ), έναν με τον Πίνι Γκέρσον και πλέον με τον Νέβιν Σπάχια σ’ ένα εντελώς διαφορετικό εγχείρημα σε σχέση με τα προηγούμενα. Νιώθω ευλογημένος γι’ αυτές τις συνεργασίες διότι είναι σπουδαίοι προπονητές και θα έλεγα ότι έμαθα πολλά δίπλα τους», είπε.

Σημειώσε ο Κριστιάνο Ρονάλντο το πρώτο γκολ στο Γιουβέντους – Λάτσιο; Στη Vistabet έχει επιστροφή στοιχήματος*! (21+) * Ισχύουν Οροι και Προϋποθέσεις

Ο assistant coach του Νέβεν Σπάχια στη Μακάμπι Τελ Αβίβ είναι εκ των βασικών ομιλητών στο σεμινάριο του ΣΕΠΚ που πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη. «Τελικά ήρθατε στη Θεσσαλονίκη αλλά... γι’ άλλον λόγο», του σημειώσαμε στην αρχή της συζήτησης και απέδειξε ότι έχει «γερή μνήμη». Θυμόταν μια προ δεκαετίας συνέντευξη, σε μια εποχή όπου είχε επαφές με τον Άρη για την ανάληψη της τεχνικής ηγεσίας. «Είχαμε συζητήσει με τον Άρη αλλά δεν υπήρξε εξέλιξη. Ο καθένας πήρε τον δρόμο του, εγώ πήγα στη Χαποέλ Ιερουσαλήμ… no hard feelings», είπε. Αν η ιστορία γραφόταν διαφορετικά, ουσιαστικά θα αποκτούσαν ένα ακόμη κοινό στοιχείο με τον Ντέιβιντ Μπλατ καθώς ο Αμερικανοισραηλινός προπονητής είχε περάσει από τον πάγκο του Άρη στα τελειώματα της σεζόν 2009-10.

Η συζήτηση επικεντρώθηκε στον νυν προπονητή του Ολυμπιακού, είναι σαφές εξάλλου ότι ο Γκάι Γκούντες τον γνωρίζει σαν την παλάμη του. Η σχέση τους ξεφεύγει από τα στενά όρια της επαγγελματικής συνεργασίας καθώς υπάρχει και μια βαθιά φιλία η οποία δημιουργήθηκε κατά την τετραετή(2010-14) συνεργασία τους στη Μακάμπι. Όταν ο Μπλατ αποφάσισε να ζήσει το αμερικανικό όνειρο… άφησε στο πόδι του τον Γκούντες, σε ρόλο πρώτου προπονητή στη Μακάμπι. «Ζήσαμε φοβερές στιγμές. Αν σκεφτείς ότι μαζί κατακτήσαμε κάθε τίτλο που βρέθηκε στο δικό μας παρκέ… καταλαβαίνεις. Με τον Ντέιβιντ δεν συνεργάστηκα μόνο σε προπονητικό επίπεδο καθώς όταν ήμουν παίκτης στην Εθνική ομάδα, αυτός ήταν assistant coach. Είναι απολαυστική η συνεργασία μαζί του, είτε ως συνεργάτης είτε σε μια σχέση παίκτη-προπονητή».

Το κύριο χαρακτηριστικό του Ντέιβιντ Μπλατ είναι η ικανότητά του να «αρπάζει» από τον κάθε παίκτη το μέγιστο των δυνατοτήτων του. Δεν είναι τυχαία εξάλλου η εξέλιξη κάποιων αθλητών με τελευταίο παράδειγμα τον Σκότι Ουίλμπεκιν ο οποίος κέρδισε τον τίτλο του καλύτερου παίκτη στο περσινό Eurocup. «Ο Ντέιβιντ μιλάει στο μυαλό των παικτών και θα έλεγα ότι αυτό είναι ένα από τα πλεονεκτήματά του. Είναι σαν να εισβάλλει στο μυαλό τους διαβάζοντας στη σκέψη τους. Ξέρει πώς θα μιλήσει στον αθλητή και πόσο θα τον πιέσει γιατί πολύ απλά ξέρει τα όριά του. Έχει φοβερή ικανότητα στο να πείθει τον αθλητή ότι ο αγώνας της επόμενης μέρας είναι πιο σημαντικός από τον προηγούμενο, ακόμη κι όταν πρόκειται να αντιμετωπίσει τη χειρότερη ομάδα του κόσμου».

Ο νυν προπονητής του Ολυμπιακού έχει επίσης την ικανότητα να καθηλώνει το κοινό, συνηθίζει να χρησιμοποιεί αποφθέγματα, ιστορικά γεγονότα, γενικώς δείχνει απόλυτα προετοιμασμένος σε κάθε δημόσια εμφάνισή του. «Πρέπει να είσαι έξυπνος όταν τοποθετείσαι δημόσια και ο Ντέιβιντ ξέρει τι θα πει, πώς θα το πει και πότε θα το πει. Νομίζω ότι τόσο ο Ντέιβιντ όσο και ο Ολυμπιακός έκαναν εξαιρετική επιλογή. Γιατί ο κόουτς Μπλατ είναι στην καλύτερη φάση της καριέρας του. Έχει έντονη αυτοπεποίθηση, ξέρει πολύ καλά τι πρέπει να κάνει και θα συνεργαστεί με έμπειρους παίκτες και σ’ έναν σύλλογο με μεγάλη παράδοση. Εκτιμώ ότι θα βρει τον τρόπο για να πετύχει».

«Ο Τόμας είναι πρωτίστως έξυπνος παίκτης»

Κλείνοντας το κεφάλαιο «Ντέιβιντ Μπλατ», ανοίξαμε ένα άλλο. Αυτό του ΝτεΣόν Τόμας. Πέρυσι ο Αμερικανός ήταν ό,τι ποιοτικότερο είχε να παρουσιάσει η Μακάμπι Τελ Αβίβ στη γραμμή των ψηλών και η ιστορία ενδεχομένως να γραφόταν διαφορετικά αν ο έμπειρος φόργουορντ ήταν απόλυτα υγιής. «Καταρχήν καταπληκτικό παιδί. Για μένα αυτό είναι το σημαντικότερο. Επειδή η χημεία και η αποδοχή των ρόλων είναι τα σπουδαιότερα συστατικά για κάθε ομάδα, ο ΝτεΣόν είναι παίκτης που προσαρμόζεται σε κάθε ρόλο. Δεν είναι πιτσιρικάς, ξέρει να αξιολογεί και μπορεί να καταλάβει ποιος πρέπει να είναι ο ρόλος του. Έχει ωριμότητα τόσο σε επίπεδο μπάσκετ όσο και σε χαρακτήρα και θα παίξει αυτό που θα του ζητήσει η ομάδα. Ξέρει τον εαυτό του και είναι σημαντικό να έχεις στην ομάδα σου έναν παίκτη ο οποίος είτε παίξει 10 λεπτά είτε 30 λεπτά θα είναι χαρούμενος. Ο ΝτεΣον δεν είναι μικρός για να έχει την τρέλα να αποδείξει. Γνωρίζει την αξία και θα κάνει αυτά που πρέπει», είπε και στάθηκε στην περσινή συνεργασίας τους στη Μακάμπι.

«Πέρυσι ήταν από τους καλύτερους παίκτες. Ο καλός παίκτης δεν είναι μόνο αυτός που θα βγάλει μια άμυνα ή θα βάλει 2-3 καθοριστικά καλάθια, αλλά και αυτός που θα σηκωθεί και θα χειροκροτήσει τον συμπαίκτη του από τον πάγκο. Ο ΝτεΣόν είναι έξυπνος έχει θετική ενέργεια και πιθανολογώντας ότι θα έρχεται από τον πάγκο, εκτιμώ ότι θα δώσει στον Παναθηναϊκό το ριμπάουντ και πόντους από κάθε σημείο».

«Τουλάχιστον 30% καλύτεροι του χρόνου»

Πηγαίνοντας στη Μακάμπι Τελ Αβίβ, όταν πέρυσι το καλοκαίρι αποφασίστηκε η εφαρμογή σχεδίου ριζοσπαστικών αλλαγών άπαντες γνώριζαν ότι α) εμπεριείχε ρίσκο και ότι β) ήταν αδύνατο να οδηγήσει σε άμεσα αποτελέσματα. «Αλλάξαμε τους 11 από τους 13 παίκτες και πραγματικά δε νομίζω ότι έχει γίνει αυτό στην ιστορία του επαγγελματικού μπάσκετ», σημείωσε ο Γκάι Γκούντες και εξήγησε γιατί το πλάνο που εφαρμόστηκε πλάνο θα οδηγήσει φέτος σε πολύ καλύτερη αγωνιστική συμπεριφορά της ομάδας. «Παρά τις αλλαγές θεωρώ ότι η συμπεριφορά της ομάδας ήταν καλή. Ξέρουμε ότι δεν γίνεται να τα αλλάξεις όλα μέσα σε μια χρονιά και νομίζω ότι την ερχόμενη σεζόν, βάσει των παικτών που αποκτήσαμε, θα παρουσιαστούμε καλύτεροι κατά ένα ποσοστό περίπου στο 30%. Ειδικά στις θέσεις που πήραμε παίκτες όπως για παράδειγμα με τον Σκότι Ουίλμπεκιν ο οποίος ήταν ο καλύτερος παίκτης του Eurocup και τον Τζέρεμι Πάργκο ο οποίος γνωρίζει καλά την Euroleague. Νομίζω ότι όλοι οι νέοι παίκτες θα μας δώσουν αυτό που μας έλειπε πέρυσι όπως για παράδειγμα την εμπειρία. Πέρυσι πολλοί παίκτες χρειάστηκαν χρόνο για να καταλάβουν τις απαιτήσεις της Euroleague. Πιστεύω ότι οι παίκτες της επόμενης χρονιάς γνωρίζουν καλά τι πρέπει να κάνουν», είπε.

Βέβαια το αίτημα για πίστωση χρόνου δύσκολα γίνεται αποδεκτό από ένα απαιτητικό κοινό όπως αυτό της Μακάμπι. «Νομίζω ότι ο τρόπος με τον οποίον τελειώσαμε την περσινή χρονιά ήταν πολύ σημαντικός για το κλαμπ, για τους ιδιοκτήτες, θεωρώ ότι δώσαμε όραμα στους οπαδούς μας έπειτα από δύο άσχημα χρόνια».

«Το διδακτικό 2014»

Στην αφετηρία της νέας Euroleague η Μακάμπι Τελ Αβίβ προφανέστατα δεν μπορεί να οριοθετήσει ως στόχο την παρουσία στο Final 4. Αντικειμενικά, όλοι αντιλαμβάνονται ότι τούτο είναι εξαιρετικά δύσκολο να επιτευχθεί. Από την άλλη πλευρά, ποιος περίμενε ότι η «ομάδα του λαού» θα κατακτούσε το τρόπαιο στην τελική φάση της διοργάνωσης το 2014. «Είναι δύσκολο να απαντήσεις σ’ αυτήν την ερώτηση, παρότι σου διατυπώνεται συνεχώς. Δε νομίζω ότι υπάρχει συγκεκριμένο εγχειρίδιο επιτυχίας. Η εμπειρία μου δίδαξε ότι είναι θέμα αγωνιστικής κατάστασης της ομάδας στη διάρκεια των play offs, τραυματισμών, τύχης και φυσικής της ομάδας που θα αντιμετωπίσεις. Δεν υπάρχει πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα για μας από το 2014. Αντιμετωπίσαμε την Αρμάνι Μιλάνο η οποία μας ταίριαζε σαν ομάδα, ήταν και θέμα τύχης. Αν παίζαμε απέναντι στην ΤΣΣΚΑ Μόσχας δεν μπορώ να σου εγγυηθώ ότι θα πηγαίναμε στο Final 4. Συνεπώς, πρωταρχικός στόχος για μας είναι να είμαστε στα play offs. Έτσι θα κάνουμε ένα βήμα παραπάνω».