Μπάμπεργκ - Παναθηναϊκός 95-74 (vid)

Γιώργος Κούβαρης
Ο Παναθηναϊκός γνώρισε οδυνηρή ήττα από την Μπάμπεργκ στη Γερμανία με 95-74 η οποία μπορεί να του στοιχίσει το πλεονέκτημα της έδρας! Φοβερός ο Καλάθης, τραγικοί οι υπόλοιποι παίκτες των «πρασίνων».

Με τέτοια εμφάνιση, απέναντι σε μια ομάδα που δεν έχει τους ίδιους στόχους και η οποία αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα τραυματισμών, έχοντας προηγηθεί και το -37 από τη Βόννη πριν από μερικές ημέρες, ο Παναθηναϊκός δεν μπορεί να έχει υψηλές βλέψεις.

Σε ένα «must win» παιχνίδι, ένα ματς το οποίο είχε «κυκλώσει» πριν από την έναρξη της EuroLeague για νίκη, παρουσιάστηκε πολύ... κατώτερος των προσδοκιών και γνώρισε βαριά ήττα από τη Μπάμπεργκ με 95-74! Με εξαίρεση τον φοβερό και τρομερό Νικ Καλάθη, ο οποίος σημείωσε ρεκόρ καριέρας και ήταν ο μοναδικός που πραγματικά έδωσε τα πάντα για να γλιτώσει τους «πράσινους», όλοι οι υπόλοιποι ήταν (λίαν επιεικώς) τραγικοί!

Με αυτήν την ήττα ίσως να απομακρύνθηκε πολύ το πλεονέκτημα της έδρας, αφού στα επόμενα εννέα ματς μέχρι το τέλος της regular season, ο Παναθηναϊκός καλείται να παρουσιάσει ένα τελείως διαφορετικό πρόσωπο. Στο μεγαλύτερο μέρος του αγώνα πλήρωσε την αστοχία του έξω από τα 6.75 μέτρα αφού οι παίκτες του Πασκουάλ είχαν 5/21 τρίποντα, εκ των οποίων τα 5/7 ανήκαν σε Καλάθη (3/4), Παππά (1/2) και Λεκαβίτσιους (1/1). Όλοι οι υπόλοιποι είχαν 0/14 και φυσικά αποτέλεσε ένα από τα σημεία κλειδιά για την τελική έκβαση του αγώνα.

Ουσιαστικά τα πάντα κρίθηκαν στην τελευταία περίοδο, όπου ο Παναθηναϊκός δέχθηκε ένα επιμέρους 38-19! Το πιο χαρακτηριστικό στατιστικό του αγώνα; Η Μπάμπεργκ που είχε την χειρότερη επίθεση της EuroLeague με 74,3 πόντους κατά μέσο όρο κατάφερε να σημειώσει 21 περισσότερους! Αντίθετα, οι «πράσινοι» τα περίμεναν όλα από τον Καλάθη, ο οποίος πέτυχε 31 πόντους, αριθμός που αποτελεί και προσωπικό ρεκόρ καριέρας. Άλλωστε ήταν εκείνος που γύρισε όλο το ματς στην τρίτη περίοδο, η οποία ήταν και η καλύτερη των «πρασίνων». Αν και είχαν βρεθεί στο -12 (44-32), πραγματοποίησαν ένα σερί 18-4 και πήραν προβάδισμα με 50-48! Όμως όπως αποδείχθηκε δεν ήταν αρκετό, αφού η Μπάμπεργκ μπόρεσε να επιστρέψει στο ματς και να βγάλει εκ νέου στην επιφάνεια πολλά προβλήματα του Παναθηναϊκού, με πρώτο και καλύτερο την άμυνα στο low post. Και αυτό ενισχύθηκε ακόμα περισσότερο από τη στιγμή που οι Γκιστ και Σίνγκλετον βρέθηκαν τελείως εκτός κλίματος αγώνα.

Με εξαίρεση τον Νικ Καλάθη ο οποίος ήταν ο μοναδικός που ήταν απολύτως συγκεντρωμένος στο ματς, οι υπόλοιποι παίκτες του Παναθηναϊκού έμοιαζαν σαν να μην μπήκαν ποτέ στο παρκέ της «Brose Arena».Η αστοχία των παικτών του Πασκουάλ ήταν το κύριο χαρακτηριστικό στο πρώτο μισό του αγώνα, αφού τελείωσαν το ημίχρονο με 2/14 τρίποντα! Σημείωση: Ο Καλάθης είχε 2/2 και όλοι οι υπόλοιποι... 0/12! Αυτό ήταν και το στοιχείο που έγειρε ολοκληρωτικά τη πλάστιγγα στη μεριά της Μπάμπεργκ, η οποία προηγήθηκε με 42-32.

Ο Ηλίας Καντζούρης (σ.σ. που αντικαθιστά τον Αντρέα Τρινκιέρι λόγω... επέμβασης του head coach της Μπάμπεργκ) είχε «διαβάσει» καλά την αδυναμία των «πρασίνων» στη ρακέτα, με τον Μούσλι να κάνει την διαφορά στο ξεκίνημα του ματς. Έκτοτε, οι Ολίντε (8π., 4ρ.) και Ρούμπιτ (12π., 8/10β.) πήραν την κατάσταση στα χέρια τους, με τον Παναθηναϊκό να μην μπορεί να βρει λύση προκειμένου να αναχαιτίσει το συνεχόμενο Inside game της γερμανικής ομάδας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι είχαν επιχειρήσει 20 βολές στο ημίχρονο, δείγμα της πρόθεσης που υπήρχε από πλευράς Μπάμπεργκ να περάσει τη μπάλα στο «ζωγραφιστό» του Παναθηναϊκού.

ΝΙΚΗΣΕ ΓΙΑΤI: Ήταν εξαιρετικά διαβασμένη η Μπάμπεργκ, «χτύπησε» μέσα στο καλάθι και χάρη στη ζώνη μπόρεσε να σταματήσει την επίθεση του Παναθηναϊκού για τρία δεκάλεπτα. Επιπλέον είχε 13 ριμπάουντ περισσότερα (31-18) και εξαιρετικά ποσοστά στα εντός παιδιάς (27/38) και στις βολές (26/34).

ΕΚΑΝΑΝ ΤΗ ΔΙΑΦΟΡΑ: Ο Όγκουστιν Ρούμπιτ έκανε το ματς της ζωής του έχοντας 26 πόντους με 7/8 δίποντα, 1/1 τρίποντο, 9/12 βολές, 8 ριμπάουντ, 2 τάπες, 2 λάθη και PIR 34! Σταθερά καλοί σε όλο το ματς και οι Λο (12π., 5ασ.) και Ολίντε (10π., 5ρ.) Φυσικά φοβερός και ο Νικ Καλάθης με τους 31 πόντους (10/16 δίποντα, 3/4 τρίποντα, 2/2 βολές, 7 ασίστ) οι οποίοι ωστόσο δεν ήταν αρκετοί.

ΠΕΡΑΣΑΝ ΚΑΙ ΔΕΝ ΑΚΟΥΜΠΗΣΑΝ: Ο Κέι Σι Ρίβερς έμεινε στο «μηδέν» έχοντας 0/1 δίποντα και 0/3 τρίποντα, ενώ και ο Σίνγκλετον έκανε κακό ματς με 1/8 σουτ!

ΣΗΜΕΙΟ – ΚΛΕΙΔΙ: Το τέλος της τρίτης περιόδου και το ξεκίνημα της τέταρτης, όταν η Μπάμπεργκ δεν... πτοήθηκε από το come back του Παναθηναϊκού και με ένα σερί 10-0 μετέτρεψε το 55-55 σε 65-55 «καθαρίζοντας» την υπόθεση της νίκης στο 33'. Έκτοτε ο Παναθηναϊκός δεν μπόρεσε να επιστρέψει, έχοντας χρεωθεί σε τρεις σερί επιθέσεις με επιθετικά φάουλ.

ΑΦΑΝΗΣ «ΗΡΩΑΣ»: Ο Ντορέλ Ράιτ «χτύπησε» στο τέλος και δη τη στιγμή που η Μπάμπεργκ άνοιξε και πάλι την ψαλίδα της διαφοράς έχοντας 15 πόντους με 3/3 τρίποντα, την ώρα που οι υπόλοιποι παίκτες μέτρησαν μόλις 2/10 έξω από τα 6.75 μέτρα.

Η ΦΑΣΗ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ: Το alley oop κάρφωμα του Θανάση Αντετοκούνμπο από την υπέροχη ασίστ του Μάρκους Ντένμον στο πρώτο ημίχρονο.

TI ΠΕΤΑΝΕ: Ο Παναθηναϊκός κρατάει την εμφάνιση του Καλάθη, το τρίτο δεκάλεπτο και πετάει όλο το υπόλοιπο ματς. Η Μπάμπεργκ τίποτα απολύτως.

Τα δεκάλεπτα: 23-17, 42-32, 57-55, 95-74