Μονακό-Βιλερμπάν 87-75: Κερδίζει και στην κακή της μέρας

Βασίλης Βλαχόπουλος
Η Μονακό επικράτησε (87-75) και στον δεύτερο εμφύλιο με τη Βιλερμπάν για την Euroleague έχοντας χέρι... αλφάδι από τη γραμμή των ελεύθερων βολών φτάνοντας στις 15 νίκες.

Η Μονακό έκανε αγγαρεία και η δε Βιλερμπάν… απλά δεν μπορούσε. Αυτό έγινε εν ολίγοις στο πριγκιπάτο όπου η ομάδα του Σάσα Ομπράντοβιτς πρόσθεσε μία ακόμη νίκη στο σακούλι διατηρώντας τις ελπίδες της για την κατάληψη μιας θέσης στην πρώτη τετράδα. Η Βιλερμπάν αγωνίστηκε δίχως τους ΝτεΚολό, Καχούντι και κρίνοντας από τα δέκα κλεψίματα που μέτρησε, προφανώς είχε διάθεση, αλλά όχι και τον τρόπο.

Ο αγώνας

Η θέση ισχύος της Μονακό φάνηκε από το ξεκίνημα του αγώνα, από την άνεση που την χαρακτήρισε στο τρόπο παιχνιδιού (17-9, 5’) αλλά και την ευκολία με την οποία έφτανε στο καλάθι της Βιλερμπάν. Οι γηπεδούχοι είχαν τον έλεγχο του ρυθμού, πολυφωνία στην επίθεση και συνέπεια στην άμυνα (28-21, 10’).

Τα πρώτα λεπτά της δεύτερης περιόδου εξελίχθηκαν σε προσωπική κόντρα μεταξύ Τζόρνταν Λόιντ και Ντέιβιντ Λάιτι αλλά αυτή δεν άλλαξε τα δεδομένα του αγώνα (42-30, 15’). Η Βιλερμπάν «μάτσαρε» την αθλητικότητα της Μονακό αλλά δεν κατάφερε να κατεβάσει τη διαφορά (50-40ημ.) ίσως γιατί λειτούργησε επιπόλαια στην transition επίθεση, σίγουρα δεν την ανάγκασε να «χαλάσει» τα ποσοστά ευστοχίας της καθώς οι γηπεδούχοι είχαν 63.6% στα δίποντα και 55.6% στα τρίποντα.

Ο Λόιντ διατήρησε τον τίτλο της ασφαλέστερης επιθετικής λύσης για τη Μονακό και στο τρίτο δεκάλεπτο (63-50, 25') όπως η Βιλερμπάν παρέμεινε επιπόλαιη στο ανοιχτό γήπεδο αλλά και στο τελείωμα των φάσεων. Βλέποντας όμως τους γηπεδούχους να λειτουργούν επιπόλαια στην επίθεση, βρήκε τον τρόπο να μειώσει τη διαφορά (65-57, 28') με πρωταγωνιστές τους Ντιόπ, Τάιους. Η 3η περίοδος έκλεισε με διαδοχικά καλάθια του Ομπάσοχαν τα οποία μείωσαν τη διαφορά στα επίπεδα ων τεσσάρων πόντων (67-63, 30').

Ο Μοτεγιούνας ήταν επιδραστικός στο παιχνίδι της Μονακό (75-64, 33'), ειδικά στα πρώτα τρία λεπτά της τελευταίας περιόδου, αλλά οι γκαρντ της γαλλικής ομάδας συνέχισαν να υστερούν σε δημιουργία, είχαν κακές αποφάσεις στην επίθεση. Τίμημα δεν υπήρξε γιατί και η Βιλερμπάν έδειξε ανήμπορη να αντιστρέψει την εις βάρος της κατάσταση (80-70, 37'). Τρία διαδοχικά άστοχα του Μποστ κι ένα εύστοχο από τον Οκόμπο έριξαν τους τίτλους τέλους στον αγώνα.

Τα δεκάλεπτα: 28-21, 50-40, 67-63

ΠΟΥ ΚΡΙΘΗΚΕ ΤΟ ΜΑΤΣ: Μάλλον στην ψυχολογία των δύο ομάδων καθώς η Βιλερμπάν δεν πίστεψε στη νίκη ακόμη κι όταν πλησίασε αρκετά αλλά και στο γεγονός ότι η Μονακό άντλησε αρκετούς πόντους από τη γραμμή των βολών.

Ο MVP: Ο Τζόρνταν Λόιντ ήταν ο πιο συνεπής παίκτης της Μονακό στην επίθεση έχοντας σταθερή απόδοση στη διάρκεια του αγώνα και εξαιρετικό ποσοστό στο τελείωμα των φάσεων.

ΟΙ ΑΦΑΝΕΙΣ ΗΡΩΕΣ: Ο Άλφα Ντιαλό έκανε καλά τη δουλειά του, όπως και ο Ντονάτας Μοτεγιούνας.

Ο «ΑΔΥΝΑΜΟΣ ΚΡΙΚΟΣ»: Απόντος του ΝτεΚολό η Βιλερμπάν περίμενε περισσότερα από τον Μποστ.

ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΤΟΥ ΜΑΤΣ: Το ποιοτικό επίπεδο του αγώνα ήταν αρκετά χαμηλό. Η Μονακό είχε αφ' υψηλού συμπεριφορά και η δε Βιλερμπάν έπαιξε γνωρίζοντας ότι ήταν δύσκολο να νικήσει.

ΤΟ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΟ ΤΟΥ ΜΑΤΣ: Η μεγάλη διαφορά στα φάουλ (17-29) μεταξύ των δύο ομάδων και ειδικά στο δεύτερο ημίχρονο όπου η Μονακό είχε το μπόνους των βολών από νωρίς και τελείωσε το παιχνίδι έχοντας περάσει 35 φορές από τη γραμμή της φιλανθρωπίας.

ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΣΤΟΝ ΠΡΩΤΟ ΓΥΡΟ: Η Μονακό είχε επικρατήσει με 75-84 και στον αγώνα του πρώτου γύρου αν και αυτό έχει μικρή σημασία γιατί δεν τίθεται ζήτημα ισοβαθμίας λόγω των αντίθετων βίων των δύο ομάδων.

ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ GAZZETTA: Η Μονακό πάτησε στην ανώτερη ποιότητά της και είχε την ψυχολογία του αγώνα. Κι όταν είχε πρόβλημα, έπαιρνε πόντους από τη γραμμή των βολών όπου τελείωσε το παιχνίδι με 26/35 προσπάθειες. Η Βιλερμπάν είχε θέληση αλλά υστέρησε σε ποιότητα και της έλειψε αρκετά ο Νάντο ΝτεΚολό.